Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.09.2012 22:55

Re: Perkusní začátky

Asi tak: Kdo se CHCE NAUČIT STŘÍLET, POŘÍDÍ SI KŘESADLO. Pokud vytrvá, rozchodí ho, umí střílet ze všeho. Když nevytrvá, vztekle to zahodí a může jít pěstovat kaktusy. Spoždění u dobrého křesadla není při standardním vývinu rány skorem žádné. Ale jsou jisté nepravidelnosti dané technologií a u nich se pozná dobrý střelec. U křesadla nejsou potřeba zápalky, ale zase jsou potřeba kameny, plátkovat ocílku a velmi dobrý prah na pánvičku, úprava zátravky. Jak dlouho co vydrží jest věcí individuální. Z továrních pušek doporučuju pušku Jäger (křesadlo nebo perkus) od Pedersoliho, jinak individuální stavbu zbraně s hlavní od Petra Kuny. Z pistolí Charles Moore (perkus nebo křesadlo) od Pedersoliho. Jestliže chceš solidní zbraň, která jakž takž funguje už při přinesení domů a jejíž vlastnosti se v čase nemění, nezbývá, než si připlatit. Asi jako u každé jiné zbraně. Vše tu již bylo mnohokrát napsáno, stačí začít číst.....
Jinak dobře seřízené křesadlo funguje prakticky v jakékoli poloze, jsou zde ukázky, opět stačí začít číst.....

Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

10.09.2012 11:31

Začátečník: Jak píše Kentán, naučit střílet křesadlo je mnohem složitější. Už jen kvůli laboraci a dobrému zbroušení kamene, který se jinak láme. Ale s křesačkama sám nemám moc zkušeností, tak Ti spíš povim, jakou cestou jsem se nedávno sám vydal. Když jsem nevěděl, jestli mě předovky chytnou, koupil jsem levnější pušku od Ardesy - Hawken .45. Má rychlý soutpání, je tedy na delší střelu, ideálně MaxiBall a najít k ní laboraci bylo snadné. Teď už vim, že mě předovky bavěj, tak pořizuju Tryona .54 od Pedersoliho. Tryon má pomalejší stoupání a je vhodný na kouli s flastrem.Oboje perkus Pak ke každý do páru pořídim pistoli ( pro Hawkena koupim Patriota taky od Ardesy a k Tryonovi Lyman Great Pains pistol ) a až se naučim střílet z těhle 4 věcí, tak si teprve troufnu na křesačku. Jako vrchol umění pak považuju naučit přesně střílet křesačku s hladkou hlavní. Ale jak psal Kentan čti, všechno tu je;)

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

10.09.2012 19:43

To, že lidstvo dospělo od křesadlovek k perkusům mělo své důvody. Nicméně nevím jestli i finanční.
Já si to nekomplikoval a koupil si rovnou perkus. A i jen s perkusem je potíží ze začátku víc než dost.
Ale je možný, že "máš" nějakou dobu a musíš koupit zbraň, která odpovídá danýmu období.

Kolmo nahoru nebo naopak proti nohám dolů se normálně na střelnici nestřílí, takže s tím bych si moc hlavu nelámal.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.10.2012 12:49

Perkus chce prostě své, tam je třeba dělat vše jak se má. Nemusíme chodit daleko, je někdo mezi námi
komu se ještě nepodařilo vystřelit z perkusního revolveru ránu z komory mimo hlaveň ?
Já myslím,že se to snad již podařilo všem, hlavně v perkusních začátcích.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

19.10.2012 13:05

Mne ne a nechapem, jak to nekto dokazal, skusal som rozne nepodarene nabitia, plne navazky, aj na sucho a nic.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.10.2012 14:17

Já si taky nikdy ránu z vedlejší komory nevystřelil. Možná to bude tím, že jsem od začátku mazal a dával ucpávky, nebo krupici :)

Reklama

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.10.2012 15:49

Mně se to podařilo v ranných začátcích střílení s perkus. rev. Tenkrát jsem koupil koule 44
a naládoval bez ucpávky. Ty koule byly samozřejmě malé, protože to nikdo neznal. Podruhé se mi to podařilo před asi třemi roky na velkých závodech, kde jsem střílel pět terčů a trefil jsem jen 4 a válec byl prázdný.
Až na videu bylo vidět ránu z vedlejší komory, kterou jsem v tom fofru ani nezaznamenal. A to nabíjím
16grs prachu a 10mm mazanou ucpávkou,koule .454. Dodnes nechápu jak se to mohlo stát...

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.10.2012 17:31

Já tuším :) v tomto případě bych si vsadil na špatně těsnící zápalku na pistonu. Když mě mohla vystřelit křesačka bez prachu na pánvičce (zlomil se šutr, dal jsem nový, vymetl pánvičku, zkušebně křísl a viděl jak jiskra mizí do zátravky... stačil jsem zvednout a bylo to v černým :)

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.10.2012 17:59

Přesně ! I já jsem toho názoru, že to muselo jít přes netěsnící zápalku.

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

20.10.2012 19:41

Jj. Dělají to v prstech rozmáčknuté větší zápalky. Divil se i kolega, který měl nabito na filc, zodpovědně zamáznuto mazáním a stejně se mu to stalo. Posléze jsme přišli na to, že má větší zápalky, které mu na pistonech nedrží a pomáhá si jejich rozmáčknutím. Dobré je používat vroubkované Remingtony. I když ani ty na některých replikách (A.S.M.) nemusí na pistonech stoprocentně doléhat.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.10.2012 20:22

Oni totiž současné zápalky jsou výrazně mělčí, než dobové originály. Voni dřív věděli, proč ty kalíšky dělali tak hluboký. Dokonce se to zde už probíralo i s obrázkem origa.....

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

20.10.2012 22:20

Jj, byl tady obrázek vykopaného, naládovaného originálu a zápalky byly tekrát opravdu s delším, podélně vroubkovaným kalíškem. Asi věděli proč :) :) .

Black Powder
Moderátor
Moderátor

20.10.2012 23:41

Perkusní začátky

Přílohy
Sectionedpinchedcap.png
kritycke miesto preslahnutia plamena u nasadenej zapalky
1860sequence-1-1.jpg

Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

07.11.2012 11:22

Zdravím! Prosím o malou radu:) Konečně mám doma toho tryona .54. Krásná puška, ale pedersoli to vážně přehání se sílou pružin. Což u bicího mech. až tak nevadí, ale u patchboxu mě to totálně se*e a jen rukou to ani neotevřu. Už jsem si na tom vyvrátil dva nehty. Respektive po otevření šroubovákem a chvilkovém lomcování s dvířky sem a tam to chvíli jde. Ale jak nechám flintu ležet do druhého rána, tak je to zase vylamovač nehtů aka nedobitný sejf...

Neměl byste někdo prosím radu jak to pérko od vrátek u patchboxu vyměkčit?

Black Powder
Moderátor
Moderátor

07.11.2012 11:43

A jaky mas dovod pouzivat to? Na ziadnej puske som nikdy nepotreboval otvarat patchbox a to ich pouzivam dost casto.
Ak to bezpodmienecne potrebujes pouzivat tak to vymontuj, perko bud nasilim ohni, aby bolo menej predpate, alebo ho podbrus a ztensi, aby zmaklo.

sided
Moderátor
Moderátor

07.11.2012 12:16

Jestli je to stejný jako na mojí flintě tak není problém v pružině ale ve spasování schránky. Perko vyndej a víčko uvolni tak aby se otvíralo lehce a nikde nedrhlo. Potom ani silnější pružina nevadí.

BP: nepotřebuju a nepoužívám ale hroně mě to s.alo. :mrgreen:

Black Powder
Moderátor
Moderátor

07.11.2012 12:22

Ono to prave na Tryone nikde nedrhne, ale perko ma hr.1mm co je az moc predimenzovane a prelis na otvorenie je maly, neda sa nechtom dobre zachytit, chcelo by to vybrusit nabeh.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.11.2012 23:15

Já měl na Zouvákovi stejnej problém jako Sided - prostě mě to sr*lo.... do pera jsem nerýpal, na rozfíl od víčla a jeho zapasování do dřeva, dále jsem upravil hmatníček - víc jsem ho zespodu probral (a to jak mosazné víčko, tak i dřevo a bodku pažby), aby se to lépe otvíralo. Ovšem s citem, že.

Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

08.11.2012 10:34

Super, děkuju moc za rady!

BlackPowder: Jak psali kolegové, prostě mě to se*e:) I kdybych ho v životě nepoužil, tak už na tý flintě je, tak musí bejt pohodlně funkční:)

vily
Nový uživatel
Nový uživatel

09.11.2012 19:30

Zdravým všetkých. Už dlhšiu dobu poškuľujem po nejakej "flinte préďovke".
Akurát sa neviem rozhodnúť či kresadlo alebo perkus. Perkus je praktickejší, no kresadlo krajšie.
Tak ma napadlo kúpiť perkusku a časom dokúpiť kresadlový zámok a striedať ich podľa potreby (chuti).
Preto ma zaujíma názor skúsených či je to vôbec možné a či s tím má niekto skúsenosti. Chcem to len na občasné strieľanie pre potešenie.
Vďaka.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder