tomaso58
Nový uživatel
Nový uživatel

22.08.2012 23:00

Re: Mazanie striel pre predovky

Ano úplně jsem zapomněl, že většina ostatních včelařů dost fláká obměnu voskového díla. A tu trochu vosku co vytěží, všechnu mění za mezistěny výměnou (s malým doplatkem).
Já mezistěny nepoužívám a tak mi všechen vosk zůstává :)
Něco jsem zpracoval na mazání BP, něco na mazání kožených věcí, něco bokem a zbylo mi asi 2 kg vosku. Takže pokud má někdo zájem, můžeme se dohodnout.

staM
Moderátor
Moderátor

22.08.2012 23:36

blecha.z píše: ...........Vůbec toho nelituji, koupil jsem kilo mezistěn, doma je přetavil na cihličky. Je to na několik let střílení a nemusíte se handrkovat a shánět včelaře. Vosk je čistý, voní medem a je kvalitnější, než vosk surový v koláčích od včelařů...

Hlavně je dobře přečištěný.Od včelaře sidce koupíte levněji,ovšem i s drobnými částečkami všech nečistot které včelky do úlu natahají.

Radowan
Nový uživatel
Nový uživatel

24.08.2012 19:13

Každou chvíli na trzích prodávají svíčky ze včelího vosku.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.08.2012 19:40

Důrazně varuji před koupí těchto svíček za účelem použití v předovce. Včelí vosk je drahý a nepoctivý výrobce tam klidně přidá stearin a při nabíjení se dočkáte nepříjemného zážitku. Nemáte nárok poznat nežádoucí příměs. Zakusil jsem to na sobě dvakrát, pokaždé se hlaveň zanášela černými sazemi. Mezistěny z včelího vosku vám dnes při možnostech internetu pošlou a máte vystaráno na několik roků.
Rozlišovat stearin a parafin. Parafín se přidává do mazání běžně, případně jeho tekutá verze "paraffinum liquidum" koupená v lékárně. Tamtéž se dá koupit lanolin, což je tuk z ovčí vlny a lze jej také k mazání flastrů použít. Zvyšuje také lepivost maziva v drážce ogivální střely. Ale musíte hezky poprosit paní magistru a říct jí na rovinu, na co to chcete. (vlastní zkušenost)

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

16.09.2012 11:42

Vosk a lůj dorazil, přes týden připravím flastry a o víkendu razím na střelnici :) Jsem zvědav na srovnání s ostatními mazadly.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

16.09.2012 11:54

Nezapomeň promazat flastry tři dny před akcí. Pak je strč do novin a šlápni na ně. Tuk se dokonale spojí s vlákny tkaniny a taky bude flastr rovnoměrně promazaný.

Reklama

GOD
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.09.2012 7:58

Blecha.z
k nakupu včelieho vosku: ja som kupil v Brne na
http://www.vcelarstvi-burian.webzdarma.cz/
Hlavne mi vyhovovalo že to boli tvrdekolače - tých tvrdosti vosku je viacej. Ale kupoval som už davno a čo som kupil ešte nespotreboval. Takže si ceny nespominam.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.09.2012 15:36

Buď rád, že jsi získal tvrdý včelí vosk. Možná se ti bude hodit na lakování pažby, kdybys někdy dělal novou.

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

18.09.2012 15:37

Jelikož jsem byl moderátorem upozorněn, abych nemíchal mazání do perkusních začátků, budu teď otravovat tady :)

Dnes jsem si za tepla máznul padesát flastrů, tři dny předem jak radil kolega Blecha, abych je mohl v pátek pošlapat a vyrazit na střelnici. Hovězí lůj s voskem 1,5:1 ale zdá se mi, že je flastr po zaschnutí tužší než originál flastry namazané od Pedersoli. Ta tužší konzistence je normální nebo jsem dal málo loje?
Nechci tady dělat reklamu, ale lůj i vosk mi přišel od místního dodavatele ve vynikající kvalitě :)

Pokud jde o vazelínu NBU 8ED, kterou jsem testoval :) Soustřel se proti pedersoli flastrům nezměnil, nabíjet šlo dokonce lehčeji, hlaveň se špinila přibližně stejně (vytíral jsem po pěti ranách) Jednu chybičku má, když hoří tak právě moc nevoní :) Vítr foukal proti mě takže jsem byl po každé ráně v oblaku štiplavého dýmu, ještě že jsem byl na střelnici sám :)

Edavid
Nový uživatel
Nový uživatel

05.04.2013 23:12

Zdravím. Nezkoušel jste někdo mazání flastrů pouze ricinovým olejem? Začínám laborovat s mazáním a nechci podstupovat běh na dlouhou trať. Láká mě jednoduchá aplikace, nevím ovšem jak vypadá hlaveň po několika výstřelech. Nechci vytírat mezi nabíjením po x výstřelech a nechci se prát s nabijákem po páté ráně. Vím, že to může a nemusí fungovat u každé zbraně. Pro upřesnění: ráže .36,flastr 0,30mm, 0,7 g švýcara No1, Feinwerkbau History No1. Kdo střílíte tuto zbraň uvítám každou zkušenost. Díky moc.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.04.2013 23:57

Zkoušel, funguje dobře, jen musíš dodržovat zásady hygieny :) Kamarád to vyřešil lépěji. Prach- papír - z injekční stříkačky ricín, mírně obyč olejem mazaný flastr a kouli. Lítalo mu to super. A nemusel se bát, že si lízne a pos... se :) Později vynechal i ten papír a stříkačkou pouštěl olej po stěně laufu. Ale měl .45 a ne 36, která je citlivější na množství znehodnoceného prachu.

siber1
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

06.04.2013 20:46

Střílím ,, Fajkou" o které píšeš. cal.36 . Flastr používám tloušky 0,25 mm a o průměru 22 mm.
A teď mě asi všichni sežerete když napíšu, že flastry mažu už mnoho let kvalitním slunečnicovým olejem.
I bouchačky s hladkým vývrtem . Střílí to dobře. Ani po mnoha letech nepozoruji nic ,,divného " v laufech.
Jen není dobré mazat moc dopředu - stačí tak několik dnů před střelbou. Velmi staré namazané flastry tuhnou ( pak je vyhodím).
Vždy naskládám mastné na noviny, a noviny přeložím, aby přebytečný olej vsákl.
I já jsem si prošel léty bádání a zkoušení všeho možného i drahých special... mazadel.
Když to říkám kolegům, moc mě nevěří. Asi si myslí, že je to ,, střelecká latina".
Za mě ale mluví výsledky při závodech.
Tak co to zkusit ???

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.04.2013 21:14

Proč sežrat? Ricín je taky ze semínek..... jen má v čase stálejší vlastnosti. Ale když nepožaduješ žádnou dlouhodobou trvanlivost a funguje to proč ne. A není to projímavý :) teda tolik jako ricín, že. I když tady http://www.plet.cz/zdravi/vse-o-zdravi/ ... -leci.html čtu jaký má léčivý vlastnosti :)

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

07.04.2013 9:14

Každej maže, čím umí a co mu vyhovuje.

Úskalí mazání olejem tady byla už zmíněna, takže je jen zopakuji:

1) Pokud by šlo o mazání olejem přímo do hlavně, nebo napouštění plstěných zátek, HROZÍ ZNEHODNOCENÍ PRACHU OLEJEM (viz Kentan)!! To se u zátek děje i ve směsi s dalšími nevhodnými přísadami, např. parafinem - olej se při nabíjení vylisuje do prachu. Při použití na flastry o nic nejde a mazání je jistě postačující.

2) Všechny rostlinné oleje jsou vysychavé (oxidující), a proto skutečně flastry časem tvrdnou a jsou k vyhození (viz siber1). Je proto potřeba čistit včas a konzervovat jiným olejem. Ponechat rostlinný olej v mechanismech je cesta do pekla. Krátkodobě jsou ale mazací schopnosti rostlinných olejů dobré, zejména ricinového oleje.

3) Konzervační schopnosti rostlinných olejů nejsou valné (dlouhodobě), některé jsou dokonce slušně korozivní (vždy jde o směs mastných kyselin). Proto platí opět, že je proto potřeba čistit včas a konzervovat jiným olejem.

Edavid
Nový uživatel
Nový uživatel

10.04.2013 23:48

Tak jsem vyzkoušel ricínový olej. Soustřel slušný, chce to ale vyzkoušet ale s oporou abych co možná nejvíce eliminoval ruce. Nabíjet šlo moc hezky, i třináctou kuli. Zatím nejlépe co jsem zkoušel- Bleu lube a mazání parafin s hov.lojem. Krásně jsem cítil , jak kule dosedla na komoru, nemusel jsem ani doklepávat. Teď ještě vyzkouším včelí vosk+hov.lůj v poměru 40:60. No a jedno z toho vyberu. Kolega zkoušel mazat dětským olejíčkem, lítalo to také hezky a hlaveň po 13té ráně čistší než ricinem. Ale prý to při nabíjení trochu zadrhávalo ve spodní části hlavně. Co mě překvapilo u ricínu- kule trochu při nabíjení pružila jak ji flastr utěsnil. Navážka 0,7 g švýcara, kule 9,17 válcovaná, flastr 0,25 mm průměr 20 mm od Gebu. S tím menším průměrem to lítá stejně jako s flastrem 24 mm.

C08R4
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

26.06.2014 11:38

Kto maže s lítiovkou Castrol LMX, tak tá sa už prestala vyrábať v 300g baleniach. No v predajni Castrol mi tvrdili, že je za ňu náhrada, s rovnakým zložením ako LMX, volá sa Castrol High Temperature Grease balenie 400g a tá má už aj peknú žltú tukovú farbu :lol: Idem ju dnes kúpiť, tak som zvedavý.

Strelec85
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.08.2014 0:37

Ahoj, zrovna jsem si pořídil perkusní revolver remingtona od D.Pedersoli. Poslední co mi chybí je něco čím na vrchu zamáznout. Asi bych volil vazelínu s přídavkem lithia. Může mi někdo poradit kde v okolí jablonec/liberec nějakou seženu? když někam přijdu tak nemaj.

do perkusní pistole používám jelení lůj, ale raději bych zkusil směs hovězí lůj + včelí vosk. jak to škvaříte aby to nesmrdělo ? :D je někdo kdo to dělá třeba na zahradě v ohništi např. že dá cihly přes to rošt ? mám právě strach že bych neudržel stálou teplotu a spálil to.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

01.08.2014 7:35

Nejprve "technická": Lithiové vazelíny nejsou "s přídavkem Lithia", ale jsou to z podstatné části lithiová mýdla (zjednodušeně řečeno).

Jablonec/Liberec neznám, ale zkusil bych obchod s autodíly. Jinak jelení lůj je dostatečný i na toto. já osobně vazelínu nepoužívám a nemám je rád.

Pokud se týká loje, já kupuji příležitostně hotový. Jinak škvaření by mělo být šetrné, nejlépe na vodní lázni, jinak to bude skutečně smrdět a má to pak tendenci žluknout. Při samotném míchání loje s voskem už nic nesmrdí, v mém případě má směs po dokončení slabou vůni po medu.

Jinak když jsme doma dělali škvarky a škvařili sádlo, tak jsme nejdřív do nakrájeného syrového sádla nalili vodu, aby to pustilo tuk a nepálilo se to. Ta se pak, když to pustilo sádlo, vyvařila a tuk se slil do hrnce.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.08.2014 7:55

Jelení lůj je supr a klidně v něm pokračuj. "Hovězinu" jsem naposled sebral z polévky po té, co se mi zas jednou doma povedlo udělat tak silný poctivý vývar, že by Pohlreichovi narostly dredy do půl zad...

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.08.2014 18:53

Novinka v mazání a čištění. Prý nejlepší co bylo uvedeno na trh za posledních 50 let...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder