-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Kolik nastřílíte
Strháváš. Navíc zapřená puška se chová jinak, než když střílíš z ramene protože se projeví jina zpětný ráz, jinak koukáš na miřidla.... Nejprv se nauč střílet na soustřel a až pak to stěhuj do středu. Zásadně střílej i nastřeluj z tý polohy, v jaký míníš skutečně střílet.
-
Saphyr - Pravidelný návštěvník
Sice táhne do prava, což tedy později vyřeší úprava mířidel, ale když minimalizuji vliv své ruky, tak střílí do jednoho fleku. Tak to nepřesností pušky snad nebude. To spíš připouštím variantu, že jsem dnes strhával nahoru míň než včera. Rozhodně děkuju za radu, že bych měl nastřelovat z ruky se mi ukazuje, když nad tím přemýšlím, už dýl, ale nechtěl jsem si to asi připustit - já lenoch:) Teď mě stejně čeká laborace na úplně jiné střely, tak je zbytečné sahat na mířidla.
Edit: Na přesnosti se taky projevil fakt, že to střílelo vejš, takže na tom druhym terči je to ještě takový roztahaný, že jsem musel mířit někam na osmičku zlehka po šesté. Tam se mi dost blbě udržoval záměr na jedno místo, každou střelu jsem mířil asi kousek jinam.
Edit: Na přesnosti se taky projevil fakt, že to střílelo vejš, takže na tom druhym terči je to ještě takový roztahaný, že jsem musel mířit někam na osmičku zlehka po šesté. Tam se mi dost blbě udržoval záměr na jedno místo, každou střelu jsem mířil asi kousek jinam.
-
mondo - Pravidelný návštěvník
- hawken.45
- Pravidelný návštěvník
-
mondo - Pravidelný návštěvník
1,8g - CH2 + 33g - Lyman .45 Whitworth
-
Zdravím!
Tady mám terč z čtvrteční střelby. Dávám ho sem hlavně kvůli příhodě s ním spojené.
Zalepené rány - to jsem jenom dolazoval mířidla, ale po druhé ráně jsem se na to vyprdl a šel nastřílet 13 tréninkových ran. Dostal jsem se jen k 12. Kvůli strženému závitu na pistonu, který vystřelil někam do stropu:) Nejdřív byl jeden selhač. ( piston byl asi taky měký a deformovaný, tak se na něj pořádně nenasadila zápalka, ta se selhačem dorazila, ale nevybuchla). Jak se zápalka dorazila, tak kompletně piston utěsnila a při následnym výstřelu neměli kudy plyny pistonem ven a strženej závit ho neudržel, tak následoval pěkně hnusnej výbuch mě rovnou do ksichtu ( bez úrazu, hlavně díky ochraně očí ) a piston letěl směrem ke stratosféře..musim koupit novej piston:)
50m ve stoje z ruky
Ardesa Hawken Rifle .45
Střely - domácí MaxiBall - 312gr, prach - Vesuvit LCe 29,4gr, mazivo - lůj+bw 3:1, větrno
Edit: Jak tak přemýšlím nad tím nástřelem, trochu si pohrávám s myšlenkou, že by možná bylo vhodné trochu upravit mušku, aby se soustřel posunul tak o pět centimentrů do leva. Ale nemám doma dílnu, ani potřebné vybavení, chtěl jsem tedy poprosit o radu, jak to udělat?:) Případně jestli nemám ještě pár návštěv na střelnici počkat jestli to opravdu je flintou nebo jestli to je v ruce. Ale ty dvě skupinky ( horní 4 díry, dolní 3 díry v 9ce a 8ce na třetí hodině) jsou nejpovedenější výstřely, mířené na střed terče. Ty dvě rány co jsou kolem desítky jsem strhl do leva - při výstřelu jsem měl zamířeno cca na osmičku v levo a tedy mě ani nenapadlo, že by byly uprostřed. Z těchto dvou faktů jsem tedy usoudil, že puška nese do prava ( vliv ruky je vzhledem k tomu, že střely jsou v grupě, snad minimální ).
Tady mám terč z čtvrteční střelby. Dávám ho sem hlavně kvůli příhodě s ním spojené.
Zalepené rány - to jsem jenom dolazoval mířidla, ale po druhé ráně jsem se na to vyprdl a šel nastřílet 13 tréninkových ran. Dostal jsem se jen k 12. Kvůli strženému závitu na pistonu, který vystřelil někam do stropu:) Nejdřív byl jeden selhač. ( piston byl asi taky měký a deformovaný, tak se na něj pořádně nenasadila zápalka, ta se selhačem dorazila, ale nevybuchla). Jak se zápalka dorazila, tak kompletně piston utěsnila a při následnym výstřelu neměli kudy plyny pistonem ven a strženej závit ho neudržel, tak následoval pěkně hnusnej výbuch mě rovnou do ksichtu ( bez úrazu, hlavně díky ochraně očí ) a piston letěl směrem ke stratosféře..musim koupit novej piston:)
50m ve stoje z ruky
Ardesa Hawken Rifle .45
Střely - domácí MaxiBall - 312gr, prach - Vesuvit LCe 29,4gr, mazivo - lůj+bw 3:1, větrno
Edit: Jak tak přemýšlím nad tím nástřelem, trochu si pohrávám s myšlenkou, že by možná bylo vhodné trochu upravit mušku, aby se soustřel posunul tak o pět centimentrů do leva. Ale nemám doma dílnu, ani potřebné vybavení, chtěl jsem tedy poprosit o radu, jak to udělat?:) Případně jestli nemám ještě pár návštěv na střelnici počkat jestli to opravdu je flintou nebo jestli to je v ruce. Ale ty dvě skupinky ( horní 4 díry, dolní 3 díry v 9ce a 8ce na třetí hodině) jsou nejpovedenější výstřely, mířené na střed terče. Ty dvě rány co jsou kolem desítky jsem strhl do leva - při výstřelu jsem měl zamířeno cca na osmičku v levo a tedy mě ani nenapadlo, že by byly uprostřed. Z těchto dvou faktů jsem tedy usoudil, že puška nese do prava ( vliv ruky je vzhledem k tomu, že střely jsou v grupě, snad minimální ).
-
Po opravě závitu ( za níchž patří můj dík panu Pavlíkovi a jeho kolegům ) jsem si byl po delší době zastřílet. Výsledek není pro některé pány Střelnce tady na fóru žádná konkurence, ale díky tomu, že je to podobný soustřel jako minule jsem docela spokojený
Ale přiznávám, je co zlepšovat
Stříleno s bůvolími rohy
Hawken Rifle .45 od Ardesy, twist 1:20, Střela MB 310gr, Lůj+Bw 3:1, 50m z ruky ve stoje, Vesuvit LCe 29,4gr

- tomaso58
- Nový uživatel
Minulou sobotu jsem byl poprvé provětrat deringer GG, 4,5" .45
Navážka 24 gr. VLC, střela REAL 250 gr, mazivo hov.lůj a včelí vosk 3:1, střely máčeny za špičku. Na 10 m.
Střílel jsem dvě série po 5ti z každé hlavně, a pak něco málo kuličkou 11,4 natvrdo, to ale neslo moc dolu. Spodní hlaveň už pod terč a to jsem zkrátil vzdálenost na 7 m . V průběhu střelby jsem řešil nějaké potíže se zápalkami, takže střelba nebyla úplně v klidu.
Navážka 24 gr. VLC, střela REAL 250 gr, mazivo hov.lůj a včelí vosk 3:1, střely máčeny za špičku. Na 10 m.
Střílel jsem dvě série po 5ti z každé hlavně, a pak něco málo kuličkou 11,4 natvrdo, to ale neslo moc dolu. Spodní hlaveň už pod terč a to jsem zkrátil vzdálenost na 7 m . V průběhu střelby jsem řešil nějaké potíže se zápalkami, takže střelba nebyla úplně v klidu.
-
nejrom - Pravidelný návštěvník
Dobrého dne.
Nechali jsme si vyrobit pravítka pro rozhodčí při posuzování na závodech ve střelbě černým prachem. Zbyla nám a tak kdyby měl někdo zájem, pošlu mu na požádání foto na meil, jelikož to tady nechci zveřejňovat, aby mi někdo neřekl, že je to komerční inzerce, ale někomu, kdo organizuje závody, by mohla posloužit.
Zprávy raději na meil : nejrom@seznam.cz
Nechali jsme si vyrobit pravítka pro rozhodčí při posuzování na závodech ve střelbě černým prachem. Zbyla nám a tak kdyby měl někdo zájem, pošlu mu na požádání foto na meil, jelikož to tady nechci zveřejňovat, aby mi někdo neřekl, že je to komerční inzerce, ale někomu, kdo organizuje závody, by mohla posloužit.
Zprávy raději na meil : nejrom@seznam.cz
-
Zdravím!
Tak jsem nakonec posunul mušku, zatím o 0,4mm, ale podle výpočtu je potřeba o 0,6mm. Nicméně jsem to šel vyzkoušet na střelnici, jak se to projeví a hned to bylo hezčí:) Až na poslední ránu, kterou jsem urval do pr**le, respektive do bílého:) Je vidět jak mi to šlo postupně víc a víc dolů, což chce asi buď každých pár ran vytřít hlaveň (?) nebo prostě posilovat
První rána byla relativně nejlepší - do desítky ( protože jsem jí trošičku utrhl doleva ) a poslední rána byla největší chudinka..na tom posilování určitě něco bude
Ardesa Hawken rifle .45
50m ve stoje z ruky
MaxiBall 310gr
Vesuvit LCe 34gr
hov. lůj + BW 3:1
Slunečno, bezvětří, cca 20°C
( mířidla bůvolí rohy
)
první rána odmašťovací mimo terč
Tak jsem nakonec posunul mušku, zatím o 0,4mm, ale podle výpočtu je potřeba o 0,6mm. Nicméně jsem to šel vyzkoušet na střelnici, jak se to projeví a hned to bylo hezčí:) Až na poslední ránu, kterou jsem urval do pr**le, respektive do bílého:) Je vidět jak mi to šlo postupně víc a víc dolů, což chce asi buď každých pár ran vytřít hlaveň (?) nebo prostě posilovat

Ardesa Hawken rifle .45
50m ve stoje z ruky
MaxiBall 310gr
Vesuvit LCe 34gr
( mířidla bůvolí rohy

-
ten sestup dolů může být způsoben i postupnou únavou očí. Je třeba si najít optimální "světýlko" při kterém míření nejmíň unavuje a které se dobře udržuje. Dále je třeba pravidelně navštěvovat očního lékaře. I pouhá čtvrtdioptrie udělá hoooodně. Jinak je to moc pěkné.
-
Na světýlko zatím nestřílim, zatím to mám naštelované, že mířim přímo na střed. Už jsem o tom přemýšlel a asi bude stát za to, to vyzkoušet
Děkuju za radu i pochvalu, obojího si vážím!

-
Black Powder - Moderátor
To, ze to mas rozhadzane, je len preto, ze strielas na stred a nemas k tomu vhodne mieridla.
Ak si neskusal, a ani ta nejak nelaka strielat na spodny okraj cierneho kruhu, vymen si predne mieridlo - musku za perlicku, teda ak chces ostat pri otvorenych mieridlach, vysledok sa dostavi ihned. Verzia pusky s otvorenymi mieridlami je vhodna na disciplinu Trapper, teda ak mas ambicie skusit aj nejaku sutaz, no podmienkou je pouzitie guliciek. Tato disciplina sa uz zacala buchat aj vo vasoch koncinach. Nastrel je uz velmi zaujimavy aj na umiestenenie v prvej trojke v disc. Trapper.
Ak chces mierit na flek a pouzivat MaxiBall, tak skus diopter a musku v tunely, je to najpresnejsie mierenie a v ramci sutazi je to disciplina PePuC /Vetterli-MLAIC/.
Ak si neskusal, a ani ta nejak nelaka strielat na spodny okraj cierneho kruhu, vymen si predne mieridlo - musku za perlicku, teda ak chces ostat pri otvorenych mieridlach, vysledok sa dostavi ihned. Verzia pusky s otvorenymi mieridlami je vhodna na disciplinu Trapper, teda ak mas ambicie skusit aj nejaku sutaz, no podmienkou je pouzitie guliciek. Tato disciplina sa uz zacala buchat aj vo vasoch koncinach. Nastrel je uz velmi zaujimavy aj na umiestenenie v prvej trojke v disc. Trapper.
Ak chces mierit na flek a pouzivat MaxiBall, tak skus diopter a musku v tunely, je to najpresnejsie mierenie a v ramci sutazi je to disciplina PePuC /Vetterli-MLAIC/.
-
Do soutěží se určitě pustim. Doufám, že přtíští rok ( pokud finančně zvládnu to cestování na moravu, letos jsem na to neměl ani střelecky a ani moc finančně
), letos jsem byl jen na mini závodech na mé "domovské" střelnici v Sedlci, tam jsem byl 3............ze šesti
Hawkena mám právě na Vetterli, ale úpravě mířidel na světýlko se nebránim. Jednou jsem to zkoušel, ale ještě jsem měl hodně co dohánět při spouštění i míření, tak jsem se radši vrátil k tomu, na co jsem zvyklý. Ale příště už mám v plánu to vyzkoušet a začít se to učit.
Do vánoc bych měl mít Tryona .54 od Pedersoliho. Stoupání má 1:60, tak z něj budu střílet kule s flastrem, tak až ho vychytám, tak utčitě zkusim i disciplínu Trapper. Děkuji za rozšíření obzorů
A k dioptru musí být tunelová muška? Ten chci taky během zimy koupit na hawkena a časem i na Tryona, ale v životě jsem přes to nestřílel, jen jsem přes to koukal a dost mě zaujalo, jak se "cíl" zostřil, což mě přesvědčilo. Moc děkuju za rady, jsou nad zlato!!

Do vánoc bych měl mít Tryona .54 od Pedersoliho. Stoupání má 1:60, tak z něj budu střílet kule s flastrem, tak až ho vychytám, tak utčitě zkusim i disciplínu Trapper. Děkuji za rozšíření obzorů

-
Black Powder - Moderátor
Ked uz mas v plane ist do Tryona, preco cal.54?
Je to velka gula co pomaly leti a nie vzdy to je na osoh.
Mozno sa niekomu bude zdat, ze tu stale preferujem cal.45 ale je to univerzalna raz a ma najlepsie balisticke vlastnosti.
Na tercovku do 50m su dobre cal.: 32-36-38-40-45 na 100m 40-45 vsetko ostatne je skor o nahode ako to poleti.
Tunel je dobry na to, aby si mal musku v tme a mohol si menit planzety podla potreby.
Je to velka gula co pomaly leti a nie vzdy to je na osoh.
Mozno sa niekomu bude zdat, ze tu stale preferujem cal.45 ale je to univerzalna raz a ma najlepsie balisticke vlastnosti.
Na tercovku do 50m su dobre cal.: 32-36-38-40-45 na 100m 40-45 vsetko ostatne je skor o nahode ako to poleti.
Tunel je dobry na to, aby si mal musku v tme a mohol si menit planzety podla potreby.
-
že vše ostatní letí náhodně? CHACHA za napoleoniky pokud chtěl být někdo v rakouské armádě myslivcem 3 třídy (což byli nejlepší střelci) musel dosáhnou drážkovaným křesadlovým čtucem 100% zásahů na terč o průměru 7 rakouských palců na vzdálenost 300 kroků. Starší štuce mají ráži kolem 17mm, ten modernější 13,8 (jako pozdější lorenzka). Mysliveckým štucem lorenz dokázali vycvičení střelci vést přesnou mířenou palbu až na 1500 kroků, přestože velké dánské hledí u štuců pro myslivce 3. třídy končí na 1200 kroků (myslivci 1 a 2 třídy měli miřidla "jen" do 900 kroků). A to koukám jen do obyčejné vojenské historie a nijak jsem nepoukázal třeba na Pavla Baláka s jeho absolutními nástřely dosaženými právě obyčejnou pěchotní originální puškou Lorenz ráže 13,8 mm, což je zhruba právě .54....
PS ty menší ráže samo lítaj po plošší křivce, ale zase mají jiné nevýhody..... Třeba tu, že nemají Fall, který má lorenzka....
PS ty menší ráže samo lítaj po plošší křivce, ale zase mají jiné nevýhody..... Třeba tu, že nemají Fall, který má lorenzka....
Naposledy upravil Kentan dne 15.09.2012 21:42, celkově upraveno 1
-
BlackPowder: Protože ho kupuju velice výhodně od kamaráda, kterej bude už střílet jen pro zábavu křesadlovku a hlavně japonský doutnáky. Ještě mi k tomu dá i doporučenou kokilu a nějaký další vybavení. Navíc je skoro nestřílenej, má za sebou 30 ran a bylo o něj dobře pečováno.
-
Black Powder - Moderátor
Kentan:
vychadzam z vlastnych skusenosti a toho s cim sa stretnem na sutaziach, neprezentujem cudzie skusenosti, nahody a dobove poznatky, ktore su uz davno pase, kedze su viac ako 100r. stare a nepoznam podmienky za akych boli dosiahnute.
To ze sa niekomu nieco raz za cas podari, neberiem za smerodatne, pokial to nieje opakovane pokazde. Nie vzdy su vianoce, vychadzajme z reality.
Saphyr:
ked je taka moznost, tak ber, uvidis, ako sa stym stotoznis a sam zistis o com to je a ako ti to bude lietat.
Najvacsi cal. co mam je .58 a nedokazem tvrdit, ze snim viem pokazde dat dobry nastrel, vzdy to je ine a dobry vysledok je skor nahoda. U inych idem na istotu a aj to je o momentalnej vnutornej pohode, pokial niesu zle poveternostne podmienky.
vychadzam z vlastnych skusenosti a toho s cim sa stretnem na sutaziach, neprezentujem cudzie skusenosti, nahody a dobove poznatky, ktore su uz davno pase, kedze su viac ako 100r. stare a nepoznam podmienky za akych boli dosiahnute.
To ze sa niekomu nieco raz za cas podari, neberiem za smerodatne, pokial to nieje opakovane pokazde. Nie vzdy su vianoce, vychadzajme z reality.
Saphyr:
ked je taka moznost, tak ber, uvidis, ako sa stym stotoznis a sam zistis o com to je a ako ti to bude lietat.
Najvacsi cal. co mam je .58 a nedokazem tvrdit, ze snim viem pokazde dat dobry nastrel, vzdy to je ine a dobry vysledok je skor nahoda. U inych idem na istotu a aj to je o momentalnej vnutornej pohode, pokial niesu zle poveternostne podmienky.
-
No pokud něco neumím, netvrdil bych, že to nejde
Problém je spíš v kvalitě hlavní a miřidel (mizerné) současných replik vojenských pušek (například Enfieldka střílí výborně...pokud má "Match" hlaveň) a dále v tom, že málokdo si prostuduje dobové mateiály a nabíjí tedy podměrečně (kdo dává přes 5 gramů prachu, při které to dávce dobře fungují střely systému Minie a kdo si uvědomuje, že střely musí překalibrovat, pokud používá střely originálních rozměrů bez papírku....), vždyť střílí jen na 50 (100) metrů ..... Já jsem naopak neviděl lorenzovou hlaveň od Petra Kuny, která by na 50 metrů nestřílela jedinou dírou.... se střelami jak maxiball nebo původními kompresními (ovšem příslušně zvětšenými, když se nepoužívá polonáboj a tedy střela není těsněná papírkem). Škoda, že nemám Jägra, hádal bych se i výsledkově (civilka .54 od Pedersoliho, štechr, možnost osadit dioptr, velmi dobrá), vojny co mám budou mít vždy handikep v 1,5 kilo na spoušti a otevřených miřidlech.
PS před tím, než jsem si pořídil pořádnou hlaveň střílel jsem taky nevyrovnaně..... přehodil jsem lauf došel na střelnici, 4 ranama nastřelil a nastřílel 95.....což bylo o 10 bodů víc jak mé předchozí maximum.
PS Tomu, kdo ignoruje dobové poznatky, protože "to bylo dávno" a teď "umíme víc" často nezbývá než složitě a zdlouhavě objevovat již dávno objevené. Což se netýká jen takové okrajové záležitosti jako je střelba, ale i stavebnictví (v současnosti neumíme udělat kvalitní vápennou omítku....), šperkařství atd.

PS před tím, než jsem si pořídil pořádnou hlaveň střílel jsem taky nevyrovnaně..... přehodil jsem lauf došel na střelnici, 4 ranama nastřelil a nastřílel 95.....což bylo o 10 bodů víc jak mé předchozí maximum.
PS Tomu, kdo ignoruje dobové poznatky, protože "to bylo dávno" a teď "umíme víc" často nezbývá než složitě a zdlouhavě objevovat již dávno objevené. Což se netýká jen takové okrajové záležitosti jako je střelba, ale i stavebnictví (v současnosti neumíme udělat kvalitní vápennou omítku....), šperkařství atd.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Saphyr píše:Zdravím!
Tak jsem nakonec posunul mušku, zatím o 0,4mm, ale podle výpočtu je potřeba o 0,6mm. Nicméně jsem to šel vyzkoušet na střelnici, jak se to projeví a hned to bylo hezčí:) Až na poslední ránu, kterou jsem urval do pr**le, respektive do bílého:) Je vidět jak mi to šlo postupně víc a víc dolů, což chce asi buď každých pár ran vytřít hlaveň (?) nebo prostě posilovatPrvní rána byla relativně nejlepší - do desítky ( protože jsem jí trošičku utrhl doleva ) a poslední rána byla největší chudinka..na tom posilování určitě něco bude
![]()
Ardesa Hawken rifle .45
50m ve stoje z ruky
MaxiBall 310gr
Vesuvit LCe 34gr
( mířidla bůvolí rohy)
Saphyre, máš to moc pěkný, mohl bys taky poslat terč, který nastřílíš s oporou v sedě. Byl by určitě zajímavý.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder