Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 275
Registrován: 12.12.2010 18:20

02.03.2012 9:54

Re: Pyrodex

Zkusím ti vysvětlit laicky problematiku okolo Pyrodexu a ostatních náhražek. Jak už z názvu vyplývá jsou to náhražky černého prachu, chovají se tak a proto platí pro ně všechny zákonitosti černého prachu,
čili - dávkují se podle objemu a ne podle váhy. Pokud chceš nabíjet náboje, MUSÍ nábojnice být plná !
A je jedno zda tam je 2,9g , 5g nebo 10g. Jak je to s agresivitou na hlaveň a jestli se změnilo složení,
to opravdu nedokážu odpovědět protože nevím co máš na mysli , zda se změnilo složení Pyrodexu ?
nebo složení oceli hlavně ? Nevidím důvod prač by se černý prach měl strhávat v hlavni a Pyrodex ne.
Zde bych mohl připustit, že Pyrodex bude " šetrnější " k hlavni než černý prach.
Všeobecně - Pyrodex se dá použít ve všech zbraních, které jsou určeny na černý prach, tedy včetně perkus. revolverů.Pokud budeš mít nějaké konkrétní otázky, rád zkusím poradit.
Na závěr - černý prach Vesuvit se prodává snad ve všech prodejnách se zbraněmi a není vůbec
žádný problém ho koupit.Tady bychom mohli diskutovat jakou zrnitost.

Začátečník
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48
Registrován: 18.02.2012 22:44

03.03.2012 0:59

Re: Pyrodex

Děkuji všem za odpovědi. Ani jsem netušil, že někdo bude chtít něco vysvětlit. Prostě jsem si myslel, že když se ta data někomu nehodí, nechá je bez povšimnutí. Nedá se nic dělat.
Takže. Nábojnici 7,62x54R jsem měl zrovna po ruce. Kdysi jsem někde četl nějakou diskusi, jestli to původně byl černoprachý náboj nebo ne. Ani nevím, jestli to vůbec bylo v češtině. Je to už hodně dlouho. Přijde mi to, že se o použití černého prachu do tohoto náboje neuvažovalo už při jeho návrhu, protože se do něj prostě nevejde dost na to, aby měl nějaký rozumný výkon. Kropatschek s černým prachem měl tuším něco kolem 2000 J a bylo tam 4,6 g. Během pár let se začal plnit bezdýmým prachem. Sem se hodně těžko vejdou 4 g. Chceme zkusit z Mosina olověné střely a rozhodně si nemyslím, že by se utrhly při použití černého prachu. Jen se mi ho prostě nechce kupovat, když ho nebudu používat. Proto jsem si trochu půjčil na odvážení a zbytek vrátil. Při naplnění Pyrodexem se taky určitě trhat nebudou. Pro začátek je to snazší, než laborovat s pomalým bezdýmem, kolik ještě ano a co už ne. Když se střely osvědčí, dojde i na bezdým.
Četl jsem, jak je Pyrodex hrozně drahý a tak podobně. Jenže se prodává na váhu a ne na objem. Vědět, že se ho tam sype stejný objem, jako černého prachu, je proto pro výpočet ceny za ránu k ničemu. Nevím, za kolik ho kdo seženete, o tom jsem se moc nedočetl, ale mně to vychází tak 6,5 Kč za ránu. To mi přijde celkem snesitelné, když vezmu, že toho nebudu přebíjet víc, než cca 100 nebo 200 Ks ročně.
Pro přebíjení náboje je prostě dobré vážit. Když bydlíte v bytě a děláte to včer doma, zatímco netoleratní manželka sleduje telenovelu, není hlučné klepání odměrkou žádoucí. Po jednom nevrlém upozornění se taky můžete ocitnout ve statistikách jako oběť domácího násilí. Klepání o měkkou podložku je sice možné, ale ne tak dokonalé. Proto uvažovat politicky a vážit a vážit.

Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1301
Registrován: 29.12.2006 23:12

03.03.2012 2:34

Re: Pyrodex

Možná mi něco uniká,postrádám ale smysl takového přebíjení.Hotový náboj 7.62x54R koupíš pod cenou prachové náplně pyrodexu.
http://www.zelenysport.cz/scripts/podro ... p?IDZ=5686

Jestliže je cílem tvého snažení náboj 7.62x54R s olověnou střelou,vynechal bych ten pyrodexový "mezistupeň" a podíval se třeba sem.
prebijeni-7-62x54-t13000.html

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

03.03.2012 3:57

Re: Pyrodex

Pyrodex vychazi opravdu dost draho, drazsi nez vsechny prachy vcetne Normy, ktera myslim vychazi ze vsech bezdym nejdraz.
pyrodex 57€ za libru neni zrovna levne. Pokud je dobry, tak chapu ty co strili s timto druhem zbrani, ze to koupi, stejne jako tripleseven.

Tavic
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 99
Registrován: 07.02.2009 19:39
Bydliště: Praha 6

03.03.2012 10:53

Re: Pyrodex

Připomněl bych co jsem psal v tématu Předovkářské nehody o alternativách černého prachu - jejich složení.
Nevidím rozumný důvod k substituci bezdýmného prachu, prachem černým či jeho drahými a nepříliš ověřenými alternativami, které stále mají dost nevýhod původního černého prachu (velký podíl tuhých produktů hoření, korozivita, jiné průběhy hoření).

Předchozí

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků