Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

25.11.2011 0:26

Re: Střelba s optikou,dálková střelba (tipy, triky, pomůcky)

Vyhoda magnumove raze (nikoli 6.5/284 napr ale treba 300WM, 300RUM, 7RUM a vsechny modifikace -WSM apd) ma v podstate jen 2 vyhody a 3. jen v nekterych pripadech.
1. Lze pouzit dlouhe tezke strely s vysokym BC, ktere maji samozrejme lepsi balisticke vlastnosti s ohledem na vliv povetrnostnich podminek.
2. diky svemu vykonu dosahne podstatne dale s udrzenim potrebne rychlosti (prechod do transonickeho pasma). Ale to je zase otazka volby spravne raze pro danou aplikaci.
3. vysoky vykon a dopadova energie ktera je potrebna pro ucely ozbrojenych slozek nebo pro lov. To je pro tercove strileni nepodstatne.

Nevyhody
to co je vyhoda c. 1. tak se stava vlastne i nevyhodou.
tezsi strela, vice prachu znamena vetsi zpetny raz. Zpetny raz jak znamo, vznika jiz pri odpaleni zapalky. coz znamena ze zbran se pohybuje a strela je jeste v hlavni. cim vetsi zpetny raz tim hure se zvlada. Ne snad ze je nekdo ne dost chlap aby to ustal. Jde o to, ze zakladem presne strelby je konzistence, to znamena, zvladat zpetny raz pokazde stejne (nebo se o to snazit) a cim vetsi zpetny raz, tim hure se opakovane stejne zvlada.

Tvrdit ze vaha zbrane je nepodstatna muze jen clovek neznaly. Vaha zbrane, rychlost a vaha strely, vaha prachu jsou variably ve vzorci k vypoctu energia a rychlosti zpetneho razu.

Takze vyhoda v tezkych povetrnostnich podminkach je jasna, ale v klidnych podminkach je to nevyhoda.

Samozrejme ze v soutezich kde jsou neomezene vahove limity a ruzne pomucky jak snizit zpetny raz (kompenzatory, kick stopy apd.) se tato nevyhoda z casti smazava. A subjektivni pocit "kopnuti" se snizuje. Nicmene ne vzdy se to na soutezich projevuje. (je to stejne jako kdyz taktickou soutez vyhraje soutezici s jednoranou kulovnici, neco je pak spatne, bud je zavod spatne postaven, nebo ti s opakovackama neumi vyuzit vyhody svych zbrani).
V zemich kde je dlouha tradice presneho strileni, jsou zbrane prave z tohoto duvodu rozdeleny do vahovych trid bez ohledu na razi. Nebo jsou pak tridy "Unlimited" kde si kazdy strili z ceho chce s doplnkama jakymi chce a razemi ktere uzna za vhodne.

cena zbrane se mozna lisi u seriove vyrabenych zbrani, ale u custom zbrani je stejna.
Nepochopil jsem proc by melo byt lepsi nosit 80ks naboju 300wm nez 80ks 6BR?
Naposledy upravil Shiva dne 25.11.2011 1:24, celkově upraveno 1

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

25.11.2011 1:13

Re: Střelba s optikou,dálková střelba (tipy, triky, pomůcky)

K té poslední větě - protože jsou těžší a střelec tak potrénuje kondici :D

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

25.11.2011 1:19

Re: Střelba s optikou,dálková střelba (tipy, triky, pomůcky)

Návrh pro zelené mužíčky - nebylo by vhodné přesunout tohle vlákno do Loveckýcch a sportovních :?: tady je schované a kdo o něm neví tak ho tu nehledá.

Předchozí

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Dlouhé zbraně - ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků