Qer
Nový uživatel
Nový uživatel

26.10.2006 22:10

Alkohol a zbran a NO

Vychod Slovenska pred tak cca 2ma rokmi, oslava, popijalo sa, po oslave dvaja kamosi vychadzaju z podniku a poberaju sa slusne domov, po ceste stretavaju skupinku 6-tich "borcov" po otazke na co cumis nasleduje prva rana a po pade na zem brutalne kopance do hlav, prvy kamos otras mozgu, zachranilo ho len to ze ked druhy kamos videl ze sa nekrije a "borci" ho kopu do hlavy tak ho prikril svojim telom a chranil....

OTAZKA ? Ak by pouzili zbran jedna sa o NO aj ked boli pod vplyvom omamnej latky ??? Alebo bola by uznana NO ale zaroven by boli obvineny z nosenia zbrane pod vplyvom om. latky ??

Voux
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

26.10.2006 22:28

Můj názor je následující: Když někdo kope člověka ležícího na zemi do hlavy, jedná se o pokus o vraždu. Takže použití palný zbraně by v danou chvíli asi NO byla i když byli v tu chvíli pod vlivem alkoholu, samozřejmě rozhodující je výrok soudu. Nošení zbraně ve stavu pod vlivem alkoholu by jim pochopitelně neprošlo, ale bylo by to posuzovaný úplně nezávisle na tom že jí použili v NO.

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

27.10.2006 0:11

Teoreticky a podle zákona - NO splněna, střelec max. problém s přestupkem kvůli nošení zbraně při popíjení.

V praxi by žalobce asi vytáhl něco ve stylu že byl střelec opilej, takže své výroky přehání, nemůže si pamatovat, plánoval to a kdesi cosi...

DUNDEE
Nový uživatel
Nový uživatel

28.10.2006 14:38

Podle mojeho názoru byla naplněna skutková podstata trestného činu.
Neviděl bych to na pokus o vraždu jak uvádí VOUX ale je to mimálně ublížení na zdraví ve stádiu pokusu v souvislosti s davovým násilím.
Proto bych se neváhal použít střelnou zbraň ale pouze k odvrácení aktuálního nebezpečí. Pokud bude jeden útočník postřelen a skupina zanechá násilí pomíjí důvod nutné obrany. Nelze tedy postřílet celou skupinu ještě než vlastní útok začne pouze v domnění nebezpečí nebo neprodleně po něm.

magnum357
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.10.2006 18:46

Ale za to že niekoho kopú do hlavy by si postrielať zaslúžili!! :evil:

DK
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

15.11.2006 17:03

Problém s obranou vůči skupině útočníků a použitim kvéru je ten, že buď ho musíte účinně aplikovat na všechny a nebo vůbec, a ze situce se rychle zdekovat.
Při částečné nebo nedostatečné aplikaci olova hrozí,že členové bandy si při následném vyšetřování incidentu státními orgány vzájemě dosvědčí, že jste to byli vy kdo je napadl a oni se jen bránili, a prosili vás abyste je nezabíjel a podobný srdceryvný historky.
Bohužel u soudu je shodná výpověď dvou grázlů s trestnim restříkem dlouhym jak Lovosice cennější než 1 výpověď bezúhoného občana.

Faktem je že dva nebo více odholanejch a ozbrojenejch útočníku proti jednomu je v podstatě exekuce dotyčnýho.

Mě osobně se v takovejch případech ( dostal jsem se do takový situace 2x) osvědčilo udeřit první a udeřit tvrdě ještě během fáze který já řikám vyhrožovací kdy takoví sráči jisti si svou převahou maj různý kecy,dělaj zastrašovací pózy a nečekaj že to budete vy kdo začne. Když takle získáte iniciativu můžete si vybrat jestli zdrhout jestli budete bojovat dál závisí na tom jak odhadnete svý schopnosti. Sám sem v obou případech radši zahnul kramle.

Můj trenér na kickbox mi pro případ pouliční a hospodský rvačky dává následující rady:
1)Udeř první, udeř tvrdě, udeř na citlivý místo
2)Nejsou žáný pravidla, použij co ti padne do ruky (popelník židli..)
3)Tluč ho dokud se hejbe
4)Zdekuj se dřív než přijedou benga
Možná to zní drsně, ale věřte mi že je to od člověka s dlouhodobou praxí vyhazovače, kterej zažil leckerý šlamastyky.

Reklama

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc