eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

10.02.2011 0:18

Re: Přebíjení revolverových nábojů černým prachem.

Obecně mám pocit, že střílení černého a bezdýmého prachu z nábojnic jsou dva odlišné světy. Rozdíl je především v tom, že u bezdýmáku jsou víceméně přesně dané postupy, navážky, není kam uhnout, či moc co nového vymýšlet.

U černého prachu je to jiné, prakticky každý střelec má jiné postupy, které se mohou diametrálně lišit. Přečetl jsem pár knih i článků z netu a je zajímavé, jak to každý dělá jinak a klade důraz na jiné věci.

Nejfundovanější a nejpodrobnější mi přišla kniha od Paula Matthewse, který střílí BP z nábojnic min. 40 let a vypadá na pečlivého praktika. Ten právě doporučoval dávat voskovaný papír mezi prach a mazání, místo katronu. Funkce mazání je změkčení spalin po černém prachu v laufu a karton tomu může právě zabránit (podle něj). Dokonce upustil nakonec od použití vosk. papíru a dával tam čistý včelí vosk, který je prý lepší, než cokoliv jiného.

Jinak někteří vůbec nepoužívají mazání do nábojnice, jenom mažou střelu, někteří vůbec nesrovnávají nábojnice, že líp těsní v komoře a mnozí do jednoranných pušek ani nezaškrcují střely.

Co se týče čištění, tak souhlasím, co napsal Pavlík. Po střelbě to vypdá hrozně, kvér i nábojnice, ale stačí projet lauf horkou vodou a je čisto. Víceméně to není horší, než u PeRe. Nábojnice stačí trochu opucovat v jarové vodě a zbytek doladí vibrační pračka. Většina Američanů doporučuje keramiku do vibračky, jako ideální. Dneska mi přišla poštou keramika z ebay (3mm kuličky), tak to prubnu, jestli to bude lepčí, než ořechy.

Většina lidí píše, že hážou hilzny hned po střelbě do petky s vodou a saponátem, ale Paul Matthews píše, že to nedělá, že je to kontraproduktívní.

Nakonec musím napsat, že jsem moc nevěřil Hladovi, když mi říkal, že přebíjení černýho prachu je vyšší liga, že je je třeba se naučit přebíjet bezdýmý a až to člověk zvládne, může přemýšlet nad černým. Měl ale svatou pravdu, kluk ušatý.

Hungry
Moderátor
Moderátor

10.02.2011 0:47

Díky ti náčelníku!

Zajímalo by mne, co myslel Paul M. pod takým slovom "kontraproduktivní"... Voda totiž zbrzdí proces oxidace a jar začne likvidovat zbytky mastnosty. Pokud se pak odpoledne začneš věnovat ručnímu čištění, určitě to ulehčí situaci. Jinak v jiném vlákně StaM ukazuje výsledky bubnového čištění v láznic s keramickými tělísky... Výsledek vypadá, jakoby "vyráběl" nové nábojnice ze starých i ve vnitřku... Ted čekáme na jeho referenci, jak se to osvědčí u černého prachu...

Jinak také bude velký rozdíl v přebíjení revolverových nábojů na množstevní cinkání do plechů na krátko a v přebíjení ultra přesných nábojů nedej bože do dalekonosných pušek.
Osobně si myslím, že u černého prachu je mnohem důležitější přesnot a hlavně opakovatelnost nabíjecích postupů... než co jiného. (samozřejmě v rámci jistých mezí, at mne hned někdo nekamenuje... :-) )

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

10.02.2011 8:15

Eagle - eye - opět s tebou souhlasím, ale přebíjení s BP je velice rozmanité a myslím,že není nějaký
jediný návod jak přebíjet. Samozřejmě jsem zkoušel i ten voskovaný papír a taky jsem střílel i bez
papíru, vosk přímo na prach - to se mi osvědčilo jen u velkých nábojů jako 45-70 a větších. U revolverového náboje 44Colt to nemělo význam, protože celé, neporušené mazání jsem nacházel
pod terčem.Zřejmě rychlost hoření a malé množství BP ( asi 25grs.) neroztavily vosk, tak jsem od toho
upustil ( možná,že to chtělo "měkčí" mazání, více loje ). U velkých nábojů to funguje líp,ale zdá se mi,
že rána je taková tlumená a ani výsledky v terči nebyly nic moc. Mezi kartony používám měkčí mazání
a to pak se vytlačuje při výstřelu pouze na stěny hlavně a neovlivnuje hoření BP. S tímhle jsem schopen
na 200m střílet 5 ran do jedné díry ( samozřejmě s oporou ).

eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.02.2011 22:37

Tak zde je má zkušenost střelby černoprachými náboji 45colt z SSA 1873 Pietta.

Střílel jsem 2 druhy nábojů, první 30 grainů prachu se silnou kompresí a 250 grainová střela a je to prda jak z děla, řekl bych, že silnější zpětný ráz jako u bezdýmého prachu. Skoro bych řekl nepříjemně silná rána, kolt mi málem vyskočil z ruky. Ale zašpinění hilzen i kvéru výrazně menší, než u druhé laborace.

Druhá laborace byly náboje bez jakékliv komprese, jenom nasypaný prach a 230 grainová střela. Příjemná rána, mnohem menší než v 1. případě, asi jako když se střílí z perkusáku, kám dávám 1,2g vesuvitu. Viditelně vyšší míra zašpinění hilzen i laufu.

Z čeho jsem byl ale silně rozvrkočený byl fakt, že vždy po nabití bubnu po asi druhé ráně začal drhnout válec a skaždou další střelou drhnul více, příčemž po asi páté ráně šel otáčet jenom největším násilím. Když jsem hilzny vyndal, otáčel se zase dobře. Když byl válec nově nabitý, otáčel se taky dobře, probrém začal po střílení.

Když jsem to začal zkoumat, tak jsem zjistil, že asi drhne spodek hilzen o rám, v oblasti, kde dopadá úderník. Dokonce byly některé zápalky úplně odřené, a to vystřelené i nové.

Když jsem střílíval s bezdýmým prachem, tak jsem podobný problém vůbec neměl. Nevíte, v čem může být problém? Napadlo mě, že mohly vylézt výstřelem zápalky, ale to se mi nezdá. Když se ale sřílí černým prachem, revolver se silně zahřívá, materiál se roztahuje a to může způsobit ono drhnutí. Že by to ale bylo tolik?

Doma jsem zkoušel znova nabít už vystřelené hilzny a válec se zase točil dobře, nějaké drhuntí tam sice je, ale minimální.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.02.2011 23:07

Problém s vylézaním zápalek se objevuje jen u slabých laborací, u plných navážek jsem to nikdy neviděl.
Pokud jsou odřené jen zápalky, pak ten problém je, že zápalka povylezla ven po výstřelu.
První rada - zkus jiného výrobce zápalky. Nemáš zvětšená lůžka pro zápalku od častého čištění ? Ale i tak
by se to nemělo stávat.
Originál náboj byl laborován se 40grs čeného prachu s 255grs střelou !!!!!!! tedy o 10 grs více -
to byl šílený výkon v té době. Proto taky Colt později snižoval množství prachu a používal lehčí
střely ( 225grs ).

eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 0:38

Jak jsem teď colta čistil, tak jsem si všimnul, že na rámu, v oblasti kde dopadá úderník, kolem dírky na jehlu je viditelný otřep. Když po tom přejedu prstem tak je to dost cítit.
Zkusím to přejet šmirglem a srovnat do roviny, snad to pomůže. Jinak nemám pocit, že by byly zápalky povylezlé, když postavím vystřelenou hilznu na plochu, tak se neviklá.
Ale je pravda, že jsou sedřené jenom zápalky, hilzny ne.
Hilzny jsem používal úplně nové.
Že mi to nedělalo u bezdýmého prachu by šlo vysvětlit tím, že u černého prachu se materiál zahřívá výrazně více, roztahuje se a drhnutí se může projevit.
Jinak po vystřelení asi 3 válců je kolt tak horký, že se ani nedá držet v ruce a nabíjet, musí se chvíli počkat, než vychladne.
Lauf a válec byly špinavé jako jetel, ale když jsem protáhnul jeden hadřík, tak jsem vytřel téměř veškerou špínu pryč (kromě trochy v rozích drážek), což je podle Paula Matthewse známka, že mazání je dostatečné.

Reklama

eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 0:48

Pavlik píše:Originál náboj byl laborován se 40grs čeného prachu s 255grs střelou !!!!!!! tedy o 10 grs více -
to byl šílený výkon v té době. Proto taky Colt později snižoval množství prachu a používal lehčí
střely ( 225grs ).

Takovou ránu si už nedovedu představit. Asi by mi utrhla ruku :D Ani si nejsem jistý, jak tam těch 40 grainů dostat. Musel bych odstranit mazání a ještě zvýšit míru komprese.

Paul Matthews píše, ze dobové prachy z 19.století hořely mokře, narozdíl od většiny dnešních, tj. zanechávaly mokré a měkké zbytky spalin. Mokře hořící černé prachy byly střelci vyžadovány. Dokonce to testoval s kamarádem, který někde sehnal originální náboj do sharpsky, který rozebrali, prozkoumali, byl to náboj 45-70, bylo tam přesně 70 grainů prachu a neměl žádnou kompresi, normálně se sypal. Nebylo tam mazání a mezi prachem a kulkou byl nějaký fialový papír. Pak ten náboj zase složili dohromady, vystřelili a spaliny byly opravdu měkké a "mokré". Zajímavé.

staM
Moderátor
Moderátor

12.02.2011 1:54

Prach hořící "mokře" je prach s vysokým podílem síry ve směsi.
Jde o to,že pevné zbytky hoření s vyšším podílem síry jsou hygroskopičtější.Tyto měkčí a lépe čistitelné spaliny s "nataženou" vzdušnou vlhkostí budou asi i korozivnější.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 10:45

Již jak jsi popsal jak jsi ty náboje vyrobil jsem ti řekl,že to bude fungovat. Základem všeho úspěchu
při střelbě s BP je mazání.
V žádném případě do dnešních nábojnic nedostaneš 40grs prachu, protože mají jiný tvar než staré originály,ty byly podbné konstrukce jako dnešní malorážkové střelivo ( dnešní nábojnice má u dna
plný materiál ). Taky venkovní okraj byl velice malý a to byl důvod proč žádná puška nebyla komorována na náboj 45 Colt - jednoduše proto, že vytahovač nemohl zachytit okraj a spolehlivě vytáhnout nábojnici z komory. Pak sice po požadavku armády byl zvětšen okraj, protože armáda potřebovala unifikovat
náboje s revolvery S&W Schofield, který naopak měl velký okraj, který byl nutný pro centrální vyhazovač,
vznikl náboj 45 Government.
Zahříváním materálu to drhnutí,myslím, nemůže nastat. Spíše se kloním k názoru, že část plynů
ofoukne a zašpiní nábojnici a komoru a nábojnice pak zůstane natlačená dozadu a drhne o zápalky.

eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 11:10

Pavlik píše:Zahříváním materálu to drhnutí,myslím, nemůže nastat. Spíše se kloním k názoru, že část plynů
ofoukne a zašpiní nábojnici a komoru a nábojnice pak zůstane natlačená dozadu a drhne o zápalky.

Pravděpodobně máš pravdu, ale co s tím udělat? Myslíš, že pomůže mírně zbrousit rám?

Předpokládám, že normálně by mělo jít z koltu střílet třeba 10 bubnů bez jakéhokoliv drhnutí, jako mi to fungovalo u bezdýmého prachu. Takhle je to prakticky nefunkční.

Hungry
Moderátor
Moderátor

12.02.2011 11:40

Eagle-eye: První co je, odstran ten otřep kolem otvoru pro zápalník. Tento otřep se objeví snad u všech revolverů. Prostě si jen ten úderník dělá místo dle svého tvaru. Žádný výrobce to nemá vychytáno tak, aby k tomu nedocházelo. Po nějakém čase by se měl přestat objevovat. (alespon toto má zkušenost). Jinak si také můžeš nabít válec jen ozápalkovanýma hilznama, tedy bez střel a prachu a odpal je. Typuju, že se ti válec po 3ti raně také přestane otáčet. Při výstřelu je totiž zápalka povysunuta zpět/ven z nábojnice. Ovšem celá nábojnice se vlivem zpětného rázu opře o zadní stěnu rámu a zatlačí ji zpět. Pokud je však slabá laborace, či není nic, tak k tomu efektu nedojde a proto to drhne.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 12:48

Hungry - máš naprostou pravdu, ale již první prázdná nábojnice vystřelená se zápalkou brání v otáčení válce. Ale v připadě eagle eye, si myslím, to není ten případ protože používá silné navážky.
Spíš bych se klonil k přebroušení a zaleštění zadní desky a vyzkoušení jiných zápalek.

eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 13:47

Díky vám moc chlapi za rady. Vyzkouším zbrousit a přeleštit tu zadní desku, snad i výměnu zápalek a dám vědět jak jsem pochopdil.

gastly
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 13:53

Druhá laborace byly náboje bez jakékliv komprese, jenom nasypaný prach a 230 grainová střela. Příjemná rána, mnohem menší než v 1. případě, asi jako když se střílí z perkusáku, kám dávám 1,2g vesuvitu. Viditelně vyšší míra zašpinění hilzen i laufu.

Problém bude v laboraci. Perkus .44 ládován na full má cca 280-300 j.(a nikdo to neláduje) .45 Long ládované Nitro 100 na 200j. dělá tentýž problém, zápalka couvne a není nic co by donutilo couvnout BUBEN,aby to srovnal. Skus toto ,ozápalkuj 6 hylzen a zápalky zajisti po obvodu třemi až čtyřmi důlčíky proti povysunutí. pak naláduj a střílej. Pepa.

Hungry
Moderátor
Moderátor

12.02.2011 14:39

Je docela dost dobře možné, že díky tomu otřepu nedojde k plnému zatlačení zápalky zpět i při silnějších laboracích.
V každém případě to zabroušení a zaleštění řeší.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.02.2011 14:47

Určitě. Plná nábojnice prachu je dostatečný výkon aby zatlačil zápalku zpět, i když to je Vesuvit LC (pravděpodobně ). Na závodech používáne okolo 20grs LC a dosypané krupicí a funguje to.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.02.2011 16:12

Já sypu všude,tolik,kolik se tam vejde a mazání.Sřelu do drážek nemažu,jen pod ní.
Mazání odděluju pouze kolečkem papírku,používám většinou nějakej malej trhací bloček a z toho vysekávám papírek,nebo papír do tiskárny.
Náboje budou fungovat,při správně zvoleném mazání po několika letech bez problémů-viz výše.
Zatím jsem měl uloženky cca 3,5 roku.Pohoda.
Dříve jsem dával taky kolečko papírku,mazání a druhý kolečko papírku,je to zbytečné,stačí jen jeden papírek na prach.
Vždy jde hlavně jen a jen o správné mazání.Když po střelbě vezmu vlhčenej kapesníček na dětský prdelky a dvakrát protáhnu hlaveň,musí být čistá.Vřele doporučuju,je to dobrý i na ruce.
Ráže: 38 Sp, 38 LC,44 Colt,44-40,45 LC.Složení mazání je stejné.
U 45-70 mažu i střelu do drážek a mazání pod střelu.Je tam už hodně prachu a pokud,chci,aby to dobře makalo a střílelo přesně,alespoň já to musím dělat takhle.
Složení mazání je trochu jinak.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

15.02.2011 23:02

Dávat papír a mazání to zdržuje proces přebíjení. Co se týče revolverových nábojů tam preferuji mazanou střelu a prach, popř. krupici mezi prachem a střelou. Přebíjím to na Dilonu 650 a používám dva prachovače
( prach a krupice ) a jde to stejně rychle jako bezdýmaky. Střely mažu jen do drážek, používám
kokily od Lyman nebo Custom shop s jednou širokou drážkou.
Pouze u orig. náboje 44Colt s Heel bullet musím dávat mazání pod střelu, protože u tohoto typu
střel to jinak nejde.

taurus
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.02.2011 19:20

Taky jsem zkoušel přebít revolver černým prachem :
http://www.youtube.com/user/reaktor1300 ... sWAQLcKFTE

Video 0:14 - 0:32
Aji saigu 7,62*39, dokonce přebíjela. Ale to čištění :lol:

SW_FOX
Grafoman
Grafoman

18.02.2011 19:31

Tak já bych tím ještě mohl nakrmit AR15 a R25, a máme ty blbosti všechny pohromadě.... Myslím, že o tomhle blbnutí tohle auditko není, spíš bych to viděl na tom, vyzkoušet si, jak to naši předci dělali, jak jim to střílelo a tak, než o tom cpát to do moderních bouchaček.....

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Pistolové ráže