-
Kall - Příspěvky: 2286
Varmint 550 je natolik dobrá flinta i z druhý ruky, že se do komise nedostane a zmizí v rukách střelců z okolí majitele, či ostatních střelců.
Když ji někdo má a na závodech ohlásí zájem prodat, většinou jde obchod velice rychle.
Co do kvality bych řekl, že do standatrní pušky nemá u nás prakticky konkurenci.V openu je to trochu horší, ale dá se i tam dosáhnout celkem dobrej výsledek.
Když ji někdo má a na závodech ohlásí zájem prodat, většinou jde obchod velice rychle.
Co do kvality bych řekl, že do standatrní pušky nemá u nás prakticky konkurenci.V openu je to trochu horší, ale dá se i tam dosáhnout celkem dobrej výsledek.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
Koukám,že koupě nové CZ 550 bude nejjednodušší.Optiku mám taky vyhlídnutou..asi od Meopty Tacticala...snad to do sebe pásne a bude to pro začatek stačit.Stejně na nic jiného nemám..
Docela bych se kouknul na nějaké závody abych věděl do čeho vlastně jdu.....bude jestě do zimy něco?A jak je to vlastně se střelivem?Dá se používat standardní střelivo,nebo je potřeba ho "vylepšit" ??

-
RMP - Častý návštěvník
To je ovšem otázka, co je to "standardní střelivo". Asi myslíš spíše továrně vyráběné střelivo. Opět poměr cena/požadavky. Každá flinta je osobnost, dokonce i každý kus hlavně do téhož typu flinty. Jistě bys mezi komerčními náboji ty vyhovující našel (co vím, tak třeba vojáci nebo policisté si své vlasní náboje prý snad ani laborovat nesmějí a fasují tovární). Ale jednak to dá moc zkoušení, v málokterém obchodě mají slušný výběr ve slušném množství (takže když už nějaké tvé flintě vyhovující seženeš, tak je nemusí mít i příště), a také cena - za slušný terčový náboj (ve všední ráži - .308, .223) dáš 30,-Kč/kus (často mnohem více). Peníze, peníze...
Oproti tomu přebíjení ti poskytne nižší kusovou cenu, ale - A TO HLAVNĚ - při dostatku trpělivosti postavíš náboj přesně na míru tvé flintě. No a pro některé podivíny (jako mne) je přebíjení i docela uklidňující činností - jako pro babky pletení :o)
Oproti tomu přebíjení ti poskytne nižší kusovou cenu, ale - A TO HLAVNĚ - při dostatku trpělivosti postavíš náboj přesně na míru tvé flintě. No a pro některé podivíny (jako mne) je přebíjení i docela uklidňující činností - jako pro babky pletení :o)
-
4mike - saigaholic
-
RMP - Častý návštěvník
Stařec: Na tvé místě bych ještě uvážil jednu věc. Zda opravdu potřebuješ střílet na těch 300-400m, resp. zda vůbec máš kde. Předpokládám totiž, že tvé úvahy se točí kolem ráže .308 . Ale pokud s tím budeš nakonec střílet 100 - 200m, což je v našich podmínkách nejčastější, tak je plnohodnotná a velmi přesná i slabší ráže, .223. No a pokud ti opravdu jde o cenu, a CZ ti vyhovuje, tak ještě o krapet levnější je zde:
http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=3 ... 85&lang=cz
Navíc by to obnášelo i levnější přebíjení, leč i továrních nábojů pro .223 je dnes na našem trhu poměrně dost.
http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=3 ... 85&lang=cz
Navíc by to obnášelo i levnější přebíjení, leč i továrních nábojů pro .223 je dnes na našem trhu poměrně dost.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
RMP: dík za super info.Samořejmě zvažuju obě ráže.Chtěl bych se časem vzpracovat na nějaký závody a ty se střílejí 100,200,300 m.Takže asi budu volit 308W. ale nakonec stejne budou rozhodovat peníze..
Ještě zjistím co obnáší to prebíjení a jak to vypadá s cenou a pak se k něčemu rozhoupu...tak dík.

Naposledy upravil Stařec dne 23.10.2006 22:40, celkově upraveno 1
- Shiva
- Častý návštěvník
Pokud seženeš seriově vyráběnou pušku v ráži .223rem se stoupáním 8", tak můžeš pohodlně střílet dlouhé těžké střely (77-80gr) na 300m.
Rozdíl v pořizovací ceně zbraně a přebíjecích kvalitních komponentů není. Prachu potřebuješ řádově o polovinu méně než u .308, ale pokud nebudeš používat něco jako Vihtavuori tak prach je asi nejmenší náklad.
výhoda je menší zpětný ráz + lehčí zbraň = pohodlnější a přesnější střílení.
tzv. nevýhody, náchylnější na povětrnostní vlivy. ale při bližším pohledu, ta potřebná korekce na vítr není tak velká. Osobně si myslím, že je jedno jestli mám udělat korekci na vítr o 2-3cm více o proti .308. důležité je vědět kolik vlastně fouká a podle toho udělat správnou korekci.
Rozdíl v pořizovací ceně zbraně a přebíjecích kvalitních komponentů není. Prachu potřebuješ řádově o polovinu méně než u .308, ale pokud nebudeš používat něco jako Vihtavuori tak prach je asi nejmenší náklad.
výhoda je menší zpětný ráz + lehčí zbraň = pohodlnější a přesnější střílení.
tzv. nevýhody, náchylnější na povětrnostní vlivy. ale při bližším pohledu, ta potřebná korekce na vítr není tak velká. Osobně si myslím, že je jedno jestli mám udělat korekci na vítr o 2-3cm více o proti .308. důležité je vědět kolik vlastně fouká a podle toho udělat správnou korekci.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
- Shiva
- Častý návštěvník
Pravda je ze zbrane prodavam, ale prodejcu je v Cechach tolik a zakazniku malo. Navic kazdy chce zbran co strili ultra presne za 30.000 a puskohled co je v kvalite za ca 40.000 za 10.000kc.
Takze se proste specializuji jen na custom pusky. A protoze jsi nekde napsal, ze rozhoduje cena, tak si myslim, ze ti mohu pomoci jen radou ev. nazorem.
doporucuji kontaktovat zbrojovku a zeptat se. nebo prodejce a vznest dotaz.
Takze se proste specializuji jen na custom pusky. A protoze jsi nekde napsal, ze rozhoduje cena, tak si myslim, ze ti mohu pomoci jen radou ev. nazorem.
doporucuji kontaktovat zbrojovku a zeptat se. nebo prodejce a vznest dotaz.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
OK.Budu rád za každou dobrou radu...teda jestli nechceš sponzorovat chudého studenta...
Jsem totální začátečník a proto bych chtěl neco levnějšího..než se do toho dostanu...nepotrebuji nic ultra presného..Myslím,že 550 a Meopta bude pro začátek stačit až,až..Musím se kouknout na závody a neco vyzvědět..
Ani nevím jak se přepočítávají korekce...prostě "zetko"..
Na netu jsem na žádné balistické tabulky nenarazil...jen na jakýsi program..Tak zatím dík za info.

-
Balda - Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Shiva píše:... menší zpětný ráz + lehčí zbraň = pohodlnější a přesnější střílení...
- s tou výhodou menší hmotnosti bych polemizoval. Možná tak při tahání na střelnici nebo při střelbě ve stoje z ruky bez opory. Ale má zkušenost je přesně opačná. Originál pažbu na terčovnici jsem měl velice subtilní (celá puška asi 3 kg), a bylo velice těžké ji při míření uklidnit, výrazně se na ni přenášel sebemenší třes mého těla. Pak jsem si udělal svou, hmotnost sestavy se zvýšila na 5kg, a paráda. Onehdy tam vrátil tu původní*, a aby se to uklidnilo (i s Harriskami), tak jsem musel přidat asi kilo olova.
No a pokud hmotnost zbraně spočívá přímo v tlusté hlavni, tak je další výhoda jasná...
* Svou těžkou pažbu na míru jsem dělal v době, kdy jsem nic nevěděl o beddingu. Takže i když sloužila dobře, tak mám pocit, že už je nějaká vyklektaná. Buďto ji předělám, nebu udělám jinou, ještě jsem se nerozhodl.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
- Shiva
- Častý návštěvník
Asi jsem to napsal špatně.
Samozřejmě čím je zbraň težší tím se projevuje zpětný ráz méně a tím se zvyšuje přesnost.
Já to myslel tak, že poměrově na menší ráži co méně kope mohu mít lehčí zbraň, aby se mi ten poměr uchoval.
Pokud počítám s tím, že zbraň ev. někdy prodám nějakému lovci, tak mu nemohu
1. prodávat .223
ale ani
2. prodávat 7kg monstrum.
To že dnešní závody jsou koncipované na statickou střelbu v leže. (tzv. BR střelba v leže) neznamená, že to je správný způsob střelby a že to vybavení, které je k tomu vhodné je správné. Pevně věřím, že dříve nebo později organizátorům dojde, že tzv. odstřelovací puška není jen o tom ležet a střílet. Ale o tom, že odstřelovač musí být výborný střelec za všech situací. Tj, změna poloh, střelba vsedě, vleže, kleku, stoják. Střelba po fyzické zátěži. ale pravidla se tu řeší již dlouho a bylo o tom napsáno stohy papíru.
Samozřejmě čím je zbraň težší tím se projevuje zpětný ráz méně a tím se zvyšuje přesnost.
Já to myslel tak, že poměrově na menší ráži co méně kope mohu mít lehčí zbraň, aby se mi ten poměr uchoval.
Pokud počítám s tím, že zbraň ev. někdy prodám nějakému lovci, tak mu nemohu
1. prodávat .223
ale ani
2. prodávat 7kg monstrum.
To že dnešní závody jsou koncipované na statickou střelbu v leže. (tzv. BR střelba v leže) neznamená, že to je správný způsob střelby a že to vybavení, které je k tomu vhodné je správné. Pevně věřím, že dříve nebo později organizátorům dojde, že tzv. odstřelovací puška není jen o tom ležet a střílet. Ale o tom, že odstřelovač musí být výborný střelec za všech situací. Tj, změna poloh, střelba vsedě, vleže, kleku, stoják. Střelba po fyzické zátěži. ale pravidla se tu řeší již dlouho a bylo o tom napsáno stohy papíru.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
-
4mike - saigaholic
-
RMP - Častý návštěvník
Shiva: jasně, takto tomu rozumím a souhlasím. Jsem velice rád, že konečně někdo chápe zpětný ráz jako děj počínající hned po iniciaci zápalky, a ne jen jako reaktivní vliv plynů na ústí "takže střele je to už jedno". Jen dodám příznivý vliv váhy zbraně i na samotné míření.
Stařec: až tak horké to nebude. Jednak se u nás velkorážový benchrest prakticky neprovozuje(není kde), a potom tvou potřebu chápu spíše jako zbraň pro disciplínu "odstřelovačská puška". Sám závodník nejsem (střílím poměrně hodně, tak 50 ran týdně, ale nemám čas, pohyblivost po republice, a ani soutěživost v sobě), ale to málo, co o pravidlech těchto soutěžích vím (např. absence třetího bodu v botce pažby) mi říká, že až do nějakých 5000 - 7000 ran bude chyba pušky, daná jejm opotřebením, zanedbatelná oproti chybě, dané střelcem.
IMHO Benchrest je totéž,co ve F1 pohár konstuktérů, sniperské závody potom to, co soutěž samotných pilotů .
Stařec: až tak horké to nebude. Jednak se u nás velkorážový benchrest prakticky neprovozuje(není kde), a potom tvou potřebu chápu spíše jako zbraň pro disciplínu "odstřelovačská puška". Sám závodník nejsem (střílím poměrně hodně, tak 50 ran týdně, ale nemám čas, pohyblivost po republice, a ani soutěživost v sobě), ale to málo, co o pravidlech těchto soutěžích vím (např. absence třetího bodu v botce pažby) mi říká, že až do nějakých 5000 - 7000 ran bude chyba pušky, daná jejm opotřebením, zanedbatelná oproti chybě, dané střelcem.
IMHO Benchrest je totéž,co ve F1 pohár konstuktérů, sniperské závody potom to, co soutěž samotných pilotů .
-
RMP - Častý návštěvník
Shiva píše:Pevně věřím, že dříve nebo později organizátorům dojde, že tzv. odstřelovací puška není jen o tom ležet a střílet. Ale o tom, že odstřelovač musí být výborný střelec za všech situací. Tj, změna poloh, střelba vsedě, vleže, kleku, stoják. Střelba po fyzické zátěži. ale pravidla se tu řeší již dlouho a bylo o tom napsáno stohy papíru.
Jak jsem řekl, jsem v závodění laik. Ale dle mne se soutěžní snipeřina odtahuje od (vojenské) praxe podobně, jako třeba IPSC od skutečně praktické střelby. Nahlíženo kacířsky, kvalita vojenského snipera spočívá v dobré (ale nikoli nadprůměrné) střelbě, ale také v odolnosti a citu pro prostředí. Stejně jako jiný sport - výtečný sprinter ve své disciplíně porazí desetibojaře, ale je mu to naprd, pokud se hned potom utkají i v hodu oštěpem aj. No ale to už je daleko od tématu fóra.
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké