-
Kukri - Pravidelný návštěvník
Re: Nuz
Rozdíl mezi uhlíkovou a nerezovou ocelí a tím i odolnost proti korozi je dán obsahem chromu v oceli. Nad 13%Cr je ocel považována za nerezovou. Korozivzdornost kalitelných nerezových ocelí (dáno zase osahem uhlíku), které se používají pro výrobu nožů se zakalením ještě o něco zvyšuje. To je základní vysvětlení a pokud ho prodavač nezná, měl by jít prodávat rohlíky. 

-
KamikazeCZ - Pravidelný návštěvník
-
PetrL3 - Častý návštěvník
-
krampus - Častý návštěvník
nejen obsah Chrom dělá z oceli nerez. legury, který z toho udělaj nerez můžou bejt třeba Nikl.
tzv "mléčná" mlíkařská ˇ(potravinářská) nerez je blato. (ovšem uhlíkový blátosteely jsou ještě daleko měkčí) ušlechtilý nerezi rozhodně nemaj mizerný mechanický vlastnosti. ty opravdu dobrý nerezi ČSN normy ani neznaly, u nás se některý dělaly maximálně jako podnikový normy (Poldi).
pokud má mít nerez solidní mechanický vlastnosti, nestačí, aby byly legovaný 13-20% chromu. pokud je chromu třeba 40% Niklu 4-5% je to lepší, ale pokud je třeba 10%Cr, 15%Ni, nějaký % V, Mo, W, Ti, má to jiný grády
tzv "mléčná" mlíkařská ˇ(potravinářská) nerez je blato. (ovšem uhlíkový blátosteely jsou ještě daleko měkčí) ušlechtilý nerezi rozhodně nemaj mizerný mechanický vlastnosti. ty opravdu dobrý nerezi ČSN normy ani neznaly, u nás se některý dělaly maximálně jako podnikový normy (Poldi).
pokud má mít nerez solidní mechanický vlastnosti, nestačí, aby byly legovaný 13-20% chromu. pokud je chromu třeba 40% Niklu 4-5% je to lepší, ale pokud je třeba 10%Cr, 15%Ni, nějaký % V, Mo, W, Ti, má to jiný grády
-
Kukri - Pravidelný návštěvník
Pochopitelně je problematika legur daleko složitější, ale nechtěl jsem do toho zacházet, jenom vysvětlit základní otázku a to je vlastně princip nerezové oceli, probírat vliv dalších prvků by bylo na hodně dlouhý povídání 

- Marie262
- Nový uživatel
Všem děkuji za vysvětlení. Mohu se ještě zeptat na to, jaký nůž mám koupit? Jde o to, že chci koupit finský nůž typu pukko. Nabízí se varianta koupit nůž od firmy Marttini nebo Llisaki a to buď s uhlíkovou nebo nerez ocelí. Lze předpokládat, že se s tím nožem bude pracovat při stahování a vyvrhování zvěře. Ten nůž je určen pro rodinného přítele - lovce, který po nějakém finském noži dlouho touží.
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
O čepel s uhlíkové ocely se člověk musí starat , ale podle mě má lepší řezivost než nerezové ocely.
-
krampus - Častý návštěvník
Marie, tak mu kup takovej, co se dobře drží a nemá příliš dlouhou čepel aby vyvracela zápěstí a hlavně ať je to made in Suomi.
- mira.d
- Nový uživatel
tady je můj nůž... Je to Ontario Bowie SP5. Měl jsem ho chvíli (asi 2 měsíce) a tak dopadl při celkem běžné činnosti, jako příprava dřeva na oheň.. Možná někdo namítne, že jsem si na sekání měl vzít raději mačetu nebo sekeru, ale od 40cm nože s přívlastkem "survival" se tak nějak očekává, že by měl zvládnout i tyto činnosti (pravda, dřevo nebylo zrovna nejměkčí, ale to snad není důvod k vylomení čepele, zvlášť když kámošův CS Bushman totéž přestál bez úhony..) Jinak dokud byl v pořádku, tak spokojenost.
Když se podíváte na detail vyloméní, vypadá to na první pohled jako by rezavěl zevnitř..?? (což je asi blbost, ale ty skvrny by tam asi neměly být, tak nevím) jinak myslím že by to mohla být vada materiálu, nebo překalení? co myslíte?
Když se podíváte na detail vyloméní, vypadá to na první pohled jako by rezavěl zevnitř..?? (což je asi blbost, ale ty skvrny by tam asi neměly být, tak nevím) jinak myslím že by to mohla být vada materiálu, nebo překalení? co myslíte?
- jožinzbažin
- Občasný návštěvník
Zkus se zeptat v diskuzi někde na následných stránkách .Třeba budou kolegové ve zbrani moudřejší.
http://www.knife.cz/Default.aspx
http://www.noze-nuz.com/aktuality.php
http://www.knife.cz/Default.aspx
http://www.noze-nuz.com/aktuality.php
-
travis - Příspěvky: 882
-
mandys - Častý návštěvník
Přesně, výrobní vada, vlastním Kabara USMC a přesně tahle činost, kácení stromků byla moje nejoblíbenější a nikdy nic neupadlo
Kamarádi s Utonama jen závistivě čuměli. Pokud je v záruce, reklamuj...

- Carlito
- Častý návštěvník
Protože mi o víkendu po deseti letech dosloužil můj starý Uton, když nepřežil otvírání konzervy (ohnula se špička už po několikráte a vyštíplo kus ostří) a tak skončil v ponku mezi šroubováky. Musím přiznat, že mi ho ani není moc líto. Za celou dobu ničím nenadchnul, ani nezaujal.
Koukal jsem tedy po nějaké náhradě a výběr jsem zúžil na Becker BK2, Rat Cutlery RC-5 a Fallkniven S1. Rozměrově jsou zhruba na stejné úrovni, jen u Rat nožů mám trochu obavu, že jsou moc „cooltaktical“ a tím pádem trochu předražené.
Vím, že je tu spousta členů, kteří některý z nožů vlastní a tak prosím o jejich postřehy, protože oficiálním recenzím se nedá moc věřit.
Koukal jsem tedy po nějaké náhradě a výběr jsem zúžil na Becker BK2, Rat Cutlery RC-5 a Fallkniven S1. Rozměrově jsou zhruba na stejné úrovni, jen u Rat nožů mám trochu obavu, že jsou moc „cooltaktical“ a tím pádem trochu předražené.
Vím, že je tu spousta členů, kteří některý z nožů vlastní a tak prosím o jejich postřehy, protože oficiálním recenzím se nedá moc věřit.
-
White feather - Častý návštěvník
Já teď čekám na RAT/ESEE 4 tak jsem zvědav, ale podle kologů a kamarádů super nože... Mám od nich Izulu a suprovej nůž...
- brukev
- Občasný návštěvník
Ahoj, potřebuju lehce utřídit myšlenky ohledně nákupu nože. Než mrknu na konkrétní weby, rád bych si přečetl nějaké reakce tady.
Adešel mi starý Mikov, budiž mu křemíkové nebe lehké:) Sháním nůž na chalupu a velmi výjimečné max jednodenní tůry. Jako EDC mám Eka 8Lite, s ním jsem maximálně spokojen.
Jako onen chalupářský nůž bych tedy klidně nezavírák. Začnu rovnou tím, že nebude používán nijak často, takže limit cenový mám cca 1000,- korun, maximálně 1500,-.
Uvítám konkrétní typy a tipy, pro lepší orientaci upřesním:
1) bude se řezat silnější lano
2) budou se klestit nálety do síly palce
3) při rozdělání ohně ybch tím štípal polínka, osekával suché kmínky, okrajoval hobliny na podpálku
4) konzervy s ním otvírat nehodlám, pokud bych to měl v plánu, jaká ocel na čepeli bude dostatečná?
Jde prostě o práce, na které je malý zavírák již nevhodný.
Vím, že finanční limit je nevelký. Ale nejsem zarytý lovec, outdoor nadšenec, využití bude občasné. Nicméně ani tak nechci, at se kudla hned zlomí.
Adešel mi starý Mikov, budiž mu křemíkové nebe lehké:) Sháním nůž na chalupu a velmi výjimečné max jednodenní tůry. Jako EDC mám Eka 8Lite, s ním jsem maximálně spokojen.
Jako onen chalupářský nůž bych tedy klidně nezavírák. Začnu rovnou tím, že nebude používán nijak často, takže limit cenový mám cca 1000,- korun, maximálně 1500,-.
Uvítám konkrétní typy a tipy, pro lepší orientaci upřesním:
1) bude se řezat silnější lano
2) budou se klestit nálety do síly palce
3) při rozdělání ohně ybch tím štípal polínka, osekával suché kmínky, okrajoval hobliny na podpálku
4) konzervy s ním otvírat nehodlám, pokud bych to měl v plánu, jaká ocel na čepeli bude dostatečná?
Jde prostě o práce, na které je malý zavírák již nevhodný.
Vím, že finanční limit je nevelký. Ale nejsem zarytý lovec, outdoor nadšenec, využití bude občasné. Nicméně ani tak nechci, at se kudla hned zlomí.
-
Kuba - Častý návštěvník
http://www.mujnuz.cz/noze/noze-s-pevnou ... m78-cerny/
za ty penize, hroznej pracant, snese obcas nabrousit, ale vykopat zakop se s nim nebojim a "neboli to"
za ty penize, hroznej pracant, snese obcas nabrousit, ale vykopat zakop se s nim nebojim a "neboli to"
-
sided - Moderátor
Jako náhradu za Mikov bych doporučil tohle http://www.armytrade.cz/detail/nuz-bojovy-bw-original/ mají ho asi ve všech armyshopech a je to překvapivě slušný nůž se solidním úchopem. Oproti tomu Glocku má o moc lepší řezné vlastnosti (mám oba).
-
Pufik - Častý návštěvník
Sided: Prosimte jak to ma tlustou cepel, je to nerez a neni material strenky vylozene krehky? Diky.
-
sided - Moderátor
Tlouštku nevím nemám ho ted u sebe (2,5mm?), nerez asi jo ale nepovažuju to za výhodu a střenku nevím, nožema neházím protože to neumím. Nicméně při běžné práci je v pohodě a ani netlačí v ruce i když je taková hranatá. Prostě slušná kudla, celkem ošklivá ale příjemně překvapí už prvním pocitem když ji vezmeš do ruky. A není škoda když jí někde ztratíš a nebo zničíš.
Fakt neberu provize
Fakt neberu provize

- glock69
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních