shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

22.07.2010 20:01

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

Za sebe můžu říct, že vytáhnout neznamená vystřelit, pouze být k tomu připraven. A uvěřitelná hrozba použitíé zbraně, i podle zdrojů v USA, v drtivé většině případů stačí.

PatrikV

22.07.2010 20:02

Jelikož jsem odchován trochu jinou muzikou, tak jsem jim moc nerozuměl, tady je odkaz na text.
:lol: :lol: :lol:

cartmann
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

22.07.2010 20:14

Shi: Pokud jsi odhodlan vytahnout,ale nebyt schopen vystrelit,spolehat na to,ze se "gauner" zalekne, co budes delat kdyz se nezalekne???

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 20:53

Taky jsem byl veden k tomu, že nelze zbraň jen vytahnout a čekat, že to tím skončí. Naopak to může situaci vyhrotit.

DeadMan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 21:03

:!: čtětě pozorně :!:
dlouho jsem přemýšlel zda to sem vůbec psát ale je to už deset let (je mi 29) tak snad to zvládnu
na začátek uvedu že zbrojí průkaz mám již podruhé
tak a teď k věci
když jsem studoval vysokou školu jen uvedu že to byla fakulta stavební tak jsem si v 18 udělal zbrojní průkaz pro sportovní účely a koupil CZ75Compact
o prázdniná jsem chodil na jedno hřiště a hrávali jsme volleyball
jednou takhle po hře jsme si zašli do hospody na pivko a kofolu (byli tam i mladší 18)
hospoda byla hrozný pajzl a kdyby majitel neměl známé na hygieně tak by to už dávno zavřeli
když jsme vyšli ven a ušli pár metrů tak jsem zjistil že se mi chce na malou (do pajzlu spátky se mi nechtělo) tak jsem se postavil mezi telefonní budku téhdy ještě telecom a křoví za kterým byl plot a rodinný dům kde byli lidi ale ti mě vůbec neviděli
když už jsem ukončil svou potřebu tak náhle u mě zastavila škoda asi 105 a v ní borec co mi začal nadávat a vyhrožovat (sused onoho místa cca 15-20m daleko od místa střetu měl dům ale to jsem nevěděl i když to nehraje roli)
řekl jsem mu ať se uklidní a že se o tom jeho návrhu (fyzického napadení) můžem pobavit
borec vyskočil jak čert z krabičky a byl silně agresivní načež jsem pochopil že se asi nedomluvíme
jeho agrese se stupňovala a on měl tendenci jít na tělo v tu chvíli jsem vytáhnul nůž (palnou jsem nenosil z pochopitelných důvodů) a dal mu na jevo že se hodlám bránit
po asi 6m ústupu kdy jsem ho stále vyzýval ať toho nechá (byl jsem vyděšený z toho že ikdyž mám nůž v ruce tak borec jde stále blíž a blíž) mě někdo chytil za ruku kde jsem měl nůž tak jsem ho vzal do levé ruky ale tu mi také zafixoval (měl jsem téhdy jen 60kg nyní 88kg jinak ten co mě držel bydlel za tím plotem kde jsem močil ale jak říkám nešlo mě přez křoví vůbec vidět) po tom mě ten první začal mydlit nějak se mi podařilo vyškubnout a toho agresora seknout přes krk ale neúmyslně (ruka po vyškubnutí pokračovala prostě dál) pak už si jen pamatuji že jsem ležel na zemi úplně někdo jiný na mě klečel a ten pořezaný agresor chtěl do mě ještě kopat tak jsem křičel o pomoc ale pak jsem si všimnul že je tam hlouček lidí a proto přestal imho pořezaný si všimnl že mu teče krev až když jsem se probal na zemi
jako úplný nováček v téhle situaci jsem strávil noc na cele předběžného zadržení i s otřesem mozku
jinak když jsem si stěžoval že mě bolí hlava tak mě odvezli k lékaři a ten řek že je vše OK protože jsem tam byl za tu největší svini (ve stejné nemocnici byl ošetřen předemnou i agresor) ale když jsem tam šel druhý den tak najednou se našlo tohle a tamhle to ikdyž to byl stejný doktor takže presumpce neviny u nás nefungovala (nevim jak je to teď)
jinak druhý den proběhl výslech tím způsobem že můj státem přidělený obhájce (dnes bych si rovnou najal svého) ani nepřijel a poslal svého zástupce který mě bez předchozí domluvy/promluvy nechal vypovídat (ani žádnou radu mi nedal) a do toho mě tlačila i policie že je to lepší že to bude vypadat že mluvím pravdu atd. (do teď toho lituji že jsem si nenajal vlastního už před výpovědi, u soudu jsem měl svého)
později jsem se dozvěděl že onen agresor měl ránu 10cm dlouhou a 5mm od tepny (verze lékaře který je jeho známý) rovněž jsem se dozvěděl že se jednalo o bachaře v civilu který měl kdysi v mém bydlišti kázeňské problémy jako člen městské policie ovšem i když tam mám známé nikdo to nechtěl oficiálně potvrdit
no a jak myslíte že to dopadlo vyfasoval jsem trest 2 roky za ublížení na zdraví a výtržnictví s podmínkou na 2,5 roku a zbrojní průkaz odebrán na 5 let s možností o opětovné požádání což nakonec šlo (vše jsem musel samozřejmě uhradit a borec si ještě stěžoval že díky mému vystoupení u soudu mohl mít ještě problémy)
ovšem i studenti kteří se účastnili tohoto řízení jako praxe a některé z nich jsem znal řekli že jsem měl bý sproštěn viny ale přihoršilo mi to že jsem prvně vypověděl krom toho že jsem ustupoval a měl strach i to že si nepamatuju jak jsem ho zasáhl tím nožem že jsem s ním mával pro výstrahu a pak tma (protože jsem byl po otřesu mozku který potvrdil i lékař a opravdu se mi vše postupně vybavovalo během měsíce jinak jsem byl jeden veliký krvavý strup pro představu) ale to už jim bylo jedno že první výpověď je brána jako ta pravá a pak že si to už lidi upravují dle svého
proces trval neuvěřitelné dva roky a já jsem prožíval opravdová muka
samozřejmě vypovídali i lidé kteří tam byli se mnou a stáli cca 10m od incidentu ale to by člověk nevěřil jak 10 lidí co se dívá na stejnou věc dokáže popsat úplně odlišně (byli tam takoví co řekli že najednou jsem měl nůž v ruce a pak asi bodl pak takoví co to posali stejně jako já) problém byl v tom a nemám jim to za zlé že to byli v podstatě teenageři a byli z toho v šoku stejně jako já
bohužel od té doby vůbec něvěřím soudům a naší policii (tímto se omlovám těm kteří jsou podctiví) už to jak ten člověk přišel k soudu a smál se od ucha k uchu a všem říkal ahoj mě docela ničilo
jinak ikdyž jsem nesměl před soudem mluivit se svědky tak ten co mu pomohl mě zmlátit měl vše pěkně nastudované od toho bachaře protože jeho IQ by mu nedovolilo toto splodit ve vlastní hlavě
a i další jeho svědci byli očividně ovlivněni naučenými frázemi které mohl správně formulovat jen někdo kdo k soudu chodí třeba bachař že
v současné době mám takový blok že nevím zda bych se ještě dokázal bránit ale stále se přesvědčuji že kdyby šlo opravdu do tuhého tak to prostě musím udělat už jen kvůli ženě a 2,5 ročnímu klukovi ikdyby jsem jim posílál peníze na živobytí z basy
tak a teď bych chtěl znát vaše názory které ovšem nebudu komentovat protože mi z toho co se téhdy stalo opravdu není dobře ještě teď (cítil jsem obrovskou křivdu)
jo a asi nejhorší pocit který jsem kdy zažil je ten že o vašem osudu rozhoduje někdo kdo tam vůbec nebyl a je odkázán jen na to co mu kdo řekne a proto jsem zásadně proti trestu smrti ale to už jsem OT
závěrem doufám že můj příspěvek nikoho nepohorší a třeba někomu pomůže
zdar a sílu :)

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 22:46

cartmann píše:Shi: Pokud jsi odhodlan vytahnout,ale nebyt schopen vystrelit,spolehat na to,ze se "gauner" zalekne, co budes delat kdyz se nezalekne???

Nepřekrucuj to. Shi jasně řekl, že musí být připraven střílet :!:

DeadMan: Bohužel to, co píšeš, není příklad postupů při NO, ale spíše příklad české reality známostí a korupce. A nedělám si iluze, že po deseti letech je to lepší. Indície z oblasti vyšetřování krádeží automobilů a drobné kriminality v našem maloměstě mě v tom názoru utvrzují.

Nebudu předstírat, že vím, čím jsi si prošel, protože nevím. Ale už z pomyšlení na tu bezmoc a vztek mě mrazí. Takže přeji hodně zdaru Tobě i rodině a nikdy se nepřestávej bránit proti tomu našemu aparátu. Když je štěstí unavené...

Reklama

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 23:03

Jen to utvrzuje v tom, že dobrej právník a promyšlená výpověď je zcela zásadní, když už se něco stane. Sám nic neříkat, trvat na tom, že "teď nejsem schopen vypovídat" kvůli šoku. Dnes by to DeadMan určitě řešil jinak už od chvíle, kdy si zapnul poklopec.

Hungry
Moderátor
Moderátor

22.07.2010 23:08

On to shi vystihl a napsal přesně:

shi píše: A uvěřitelná hrozba použití zbraně, i podle zdrojů v USA, v drtivé většině případů stačí.

Osobní zkušenost...

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 23:19

Já jednou pohrozil i bez použití zbraně a taky to stačilo.
Tím nechci tvůj argument nijak snižovat. Ale to, že to zafunguje jednou....
Když to zrovna jednou nezafunguje, odmázni si od života 2 roky k vůli soudům.... Na druhou stranu, pokud si seš jistej, že bys jinak skončil špatně, lepší 2 roky oplejtaček, než máry.
Jo, není to jednoduchý.

EDIT: Myslím, že čím inteligentnější útočník a čím víc se má rád, tím spíš se stáhne, když na něj namíříš, protože pochopí, že nastojí za to zhebnout. Problém je v tom, že většina těch co přepadávaj, nejsou intelektuální elita.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.07.2010 23:53

Tak v našem státě musí každý člověk, který uvažuje o sebeobraně palnou či jinou "smrtící" zbraní počítat dopředu s tím, že za svoji obranu půjde sedět. Potom už může být jen příjemně překvapen. Ale jelikož každý, kdo na mě vytáhne nůž, ocelovou tyč či mě jakkoliv násilně inzultuje, v mých očích ohrožuje můj život, tak volba je jednoduchá. Radši budu 10 let ve vězení, než mrtev.

wolf

23.07.2010 2:09

Moje zkusenost hovori, ze tahat nuz v dnesni spolecnosti je uplne zbytecne (pred nozem dneska nema nikdo z grazlu respekt), ja pouzil z mi zbylych zbrani teleskop, kterym jsem rovnou natrel bez cekani koleno utocnika a vzal roha nez se vzpamatoval jeho doprovod, podruhe stacil rychly pohyb pro zvednuti tricka a povytazeni zbrane s jasnym umyslem se branit, potom jsem mohl konecne vzit toho roha znova ...
Ani jednou to nebyl prijemny pocit a vklidu si tohle po zbytek zivota odpustim i kdyz vim, ze bych byl schopen v druhem pripade vystrelit, byl by to ve chvili vystrelu asi nejhorsi cas meho zivota.

Jimi
Moderátor
Moderátor

23.07.2010 13:24

A ten druhý případ byla stejná partička, nebo to nesouviselo?

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.07.2010 15:10

PetrL3 píše:Jen to utvrzuje v tom, že dobrej právník a promyšlená výpověď je zcela zásadní, když už se něco stane. Sám nic neříkat, trvat na tom, že "teď nejsem schopen vypovídat" kvůli šoku. Dnes by to DeadMan určitě řešil jinak už od chvíle, kdy si zapnul poklopec.

Přesně tak, klíčové je nevypovídat sehnat si právníka a taky předem trochu uvažovat nad tím jaký "image" budu mít u soudu já a jaký asi bude mít útočník a podle toho se chovat.

Pokud se obránce může vytasit bezúhonností, nějakou seriózní profesí a sežene si včas právníka, tak na tom bude líp, než člověk, který už má škraloup, živí se všelijak, byl přistižen při nevhodném chování, ještě měl v krvi chlast, právníka si nevezme, znalecké posudky nechá na obžalobě. Nehledě na to, že nůž je pro obranu zbraň poněkud nešťastná.

alfonss
Grafoman
Grafoman

23.07.2010 17:36

Myslíte, že by už dnes byl DeadMan z kriminálu venku, kdyby tehdy měl s sebou legálně drženou pistoli a onoho agresora prostě sundal?

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.07.2010 18:00

Myslim, ze krasne popsal "slabiny" systemu, jak je nastaven, reakci, ktere nemaji prichazet a vyberu lidi, se kterymi chodim na pivo.

a) dnes uz bohuzel vi, ze nema cenu neco rikat bez predchozi porady s pravnikem, protoze vse skutecne bude pouzito proti nemu
b) dnes uz bohuzel vi, ze nema cenu "opetovat" reci typu pojd si to rozdat, ale je lepsi ignorovat, nebo maximalne prohodit "dej mi pokoj, nic se nedeje".
c) dnes uz bohuzel vi, ze parta kamaradu, ktera z 10m kouka, jak jim rezou kamarada je parta na hovno
d) dneska uz bohuzel vi, ze jednoznacny a kratky heslovity zvolani, ktery uslysi co nejvic lidi mu u soudu muzou sakra pomoct (to se tyka i bodu B). "Nech toto", "nepriblizuj se", "nenapadej me", "nech me bejt".
e) dnes uz bohuzel vi, ze mel ustupovat smerm k ty parte "kamaradu" a cilene je zadat o pomoc

Pistole by pak nehrala vubec zadnou roli, konflikt by nevznikl a kdyz uz, nevygradoval by timto smerem.
Dnez uz bohuzel vim, ze takhle od klavesnice se mi to keca.
Ale jsme-li u toho kdyby - co kdyby se bachar jednou blbe trefil a jemu se udelala v hlave krevni srazenina a par minut po rane by bylo po nem? Nebyla-by ta pistole po ruce a riziko pripadnych 10 let v kriminalu furt to lepsi reseni?

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.07.2010 18:34

alfonss píše:Myslíte, že by už dnes byl DeadMan z kriminálu venku, kdyby tehdy měl s sebou legálně drženou pistoli a onoho agresora prostě sundal?

Kdyby dodržel optimální postup, možná by si poseděl ve vazbě, ale odsouzen by podle mě nakonec nebyl. Ono taky kdyby se za močení omluvil namísto návrhu, že se o rvačce můžou pobavit (jestli náhodou nepadlo něco jako "tak pojď ty strejdo"?), třeba by to taky dopadlo jinak.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.07.2010 12:11

Podle mně tohle tohle jsou situace, kdy je lepší u sebe nemít zbraň. Vím, že s tím určitě spausta lidí nebude souhlasit, ale to bych se bál chodit i na pivo, kdyby se mnělo v každý takový "hospodský rvačce střílet". Netvrdím, že má kdokoliv právo někoho napadat, ale většina takovejchhle rvaček, kdy někdo někoho jde zmlátit nekončí střelou jen díky tomu, že tam většina lidí zbraň nenosí.

Kdyby mně někdo chcal na vrata, asi bych ho taky okřik. On by mě hecnul, mě by se nelíbilo, že si klučina dovoluje, když má 60 kilo a ještě má naznaky že by tu pěstní konfrontaci prubnul....

Takový konflikty jsou a budou všude na denním pořádku. To by se střílelo každej pátek v každým městě.

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.07.2010 14:08

Nejenže nejspíš nestřílelo, ale ani nenapadalo.
edit:resp. napadalo mnohem míň.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.07.2010 14:51

PetrL3 píše:...Kdyby mně někdo chcal na vrata, asi bych ho taky okřik. On by mě hecnul, mě by se nelíbilo, že si klučina dovoluje, když má 60 kilo a ještě má naznaky že by tu pěstní konfrontaci prubnul....

No pokud se v takové situaci vidíš v roli agresora a podobné napadení schvaluješ, tak se nedivím, že se Ti nelíbí představa, že u sebe Tvoje "oběť" má palnou zbraň.

Jinak do hospody a na různé chlastací akce zbraně nepatří, to je jasné. Považuji za samozřejmost, že člověk, které nosí, se buď takovým akcím vyhýbá, nebo na tyto akce nenosí (což ale trochu popírá důvody nošení). Ale to, že je někdo na kaši, ho neomlouvá v tom smyslu, že by si v případě útoku na cizího člověka zasloužil "jemnější" zacházení. Ožrala mě dokáže zabít stejně, jako střízlivý. Jenom si to možná nebude pamatovat.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.07.2010 15:47

PetrL3 píše:Podle mně tohle tohle jsou situace, kdy je lepší u sebe nemít zbraň. Vím, že s tím určitě spausta lidí nebude souhlasit, ale to bych se bál chodit i na pivo, kdyby se mnělo v každý takový "hospodský rvačce střílet". Netvrdím, že má kdokoliv právo někoho napadat, ale většina takovejchhle rvaček, kdy někdo někoho jde zmlátit nekončí střelou jen díky tomu, že tam většina lidí zbraň nenosí.

Kdyby mně někdo chcal na vrata, asi bych ho taky okřik. On by mě hecnul, mě by se nelíbilo, že si klučina dovoluje, když má 60 kilo a ještě má naznaky že by tu pěstní konfrontaci prubnul....

Takový konflikty jsou a budou všude na denním pořádku. To by se střílelo každej pátek v každým městě.

Jednou z nejdůležitějších součástí nošení je schopnost vyhýbat se konfliktům a ty potenciální umět rychle neutralizovat. To, co jsi tu prohlásil ty ("mně by se nelíbilo, že provokuje když má 60 kilo"), je ukázkové stupňování konfliktní situace, a pokud by na tebe dotyčný s odvahou posilněnou alkoholem vytáhl kudlu (nemluvím o DeadManově případu), nezbylo by ti asi než se bránit zbraní. Nejsem si jistý, jestli je pro image držitelů ZP horší chlap, co odstřelí jezevčíka, nebo chlap, co nosí, a je nucen řešit střelbou situaci, kterou sám vystupňoval, nebo dokonce vyprovokoval - ještě před chvílí jsi tu, pokud si dobře vzpomínám, nabádal k zachování zdravého rozumu.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA