Jimi
Moderátor
Moderátor

19.04.2010 22:06

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

Ne každý vůbec může utíkat a né každý dokáže utéct. Navíc jsem z popisu PaF usoudil, že na místě byla i původní oběť kapesní krádeže.
Dnes jsem vyhodnocoval situaci před nákupním centrem, kde se právě začala scházet dosti pochybná skupinka lidí. Váhali se vstupem jen proto, že už vevnitř něco řešila MP (nebo dotyčného přišli morálně podpořit, nevím). Nicméně jsem se s ženou ocitl dost blízko slušné přesile. Naštěstí se nic nestalo...možná jsem jen trochu "paranoidní".

To ale neznamená, že po mě nejdou. :D

PaF

20.04.2010 21:16

To se to rozjelo... Tak abych to rozvedl.
Leto, slunicko, vsedni den :!: 12.30 hod., namesti maleho mestecka.
Cilem byla skupinka duchodcu, kteri chytli kapsarku za ruku v tasce. Goril sel po nich, kdyz jsem se ozval, otocil se a sel po mne. Byla se mnou zena. Ja neutikam, protoze nemuzu, zena protoze neumi.
Po "ukazce" se vse otocilo, goril vycouval, komplicove s kapsarkou naskakali do felicie, ktera pribrzdila mezi nami a vsichni se vyparili v kouri smradu.

Zpetne vyhodnoceno jsem udelal dobre, neresil bych to ani po chladne uvaze jinak. Holyma rukama ani chladnymi pomuckami bych to zcela jiste nezvladl. A pokud by sel goril na kontakt, pevne verim, ze bych ho strelil. Ale nevim, a doufam, ze to ani nikdy v podobne situaci nebudu muset zjistovat. Ale je fakt, ze porad lepsi vazba nez krchov... Rozdychaval jsem to v hospode u kafe 1,5 hod.

Myslim, ze poucka otom, ze kdyz clovek tasi, musi byt pripravem strilet, je v poradku. Musim rict, ze v dane situaci jsem vubec nepromyslel, co bude dal. Reagoval jsem v "krizovem modu", intuitivne, pozornost uprenou na protivnika, bez emoci... Jedina zalezitost mne s odstupem potesila... Gorila jsem si obesel, abych pripadne strilel proti zdi, ne do volneho prostoru namesti. Ze by navyk z LOSu - Baba za 10s :?: :lol:

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.04.2010 21:23

A zbyla nám ještě minutka na dotaz z publika, takže... jak se s tím smířilo okolí?

Varianta A: Děkujeme Vám, mladý pane, ještě že máte u sebe tu zbraň, jinak nevím, jak by to dopadlo....
Varianta B: Holky pojďte pryč, než nás ten magor odpráskne...

PaF

20.04.2010 21:34

Hromadne dekovani, ktere jsem musel rozhanet, aby to nevypadalo jako srocovani. Rozpacitou vyzvu k volani Policie jsme vzajemne vyresili s tim, ze nehodlame prijemne odpoledne travit na sluzebne. Nic se nestalo, nikdo nebyl okraden, penezenka lezela na zemi... Asi to neni uplne "lege artis", ale zase bych to nechal byt. Jsem rad, ze to tak dopadlo a nestojim o to, aby se ze spisu, pokud by je lapli, dozvedeli, kdo jim "naplival do kase".
Pozdeji jsem nabyl dojmu, ze je to mistni particka, ktera najizdi jen na turisty a domaci nechava na pokoji.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.04.2010 22:09

Tak to zní snad až moc utopicky, aby to byla pravda... :twisted: :wink:

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

21.04.2010 15:36

PaF: Jsi frajer. Takže co se mě týče - gratuluji ke skvělému zvládnutí a smekám, že si s vzpomněl na potřebu "nemířit na náměstí".

Na kontaktní vzdálenost se nesmí dostat - jak říkal náš instruktor: Když budu mít nůž, tak to zjistíte, až ho do vás vrazím. Dřív ho neuvidíte.

Jen bacha na tunelové vidění - ti šmejdi můžou mít víc než jednu gorilu a ta další se ti bude chtít dostat do zad. Taktika boje proti více útočníkům je vyšší liga a když se do toho ještě pletou ne-cíle, tak je to vážně na palici.

Reklama

PaF

22.04.2010 11:09

2majsner
No ja vim, ale co nadelam... Asi mam kliku.

2shi
V rozumove rovine to vsechno vim, ale popisoval jsem, co jsem vnimal a stihal... Clovek asi vsechno uhlidat nemuze. Treba rvat na agresora vystrahu mi nejde ani na LOSu. Pipne timer a malokdy si vzpomenu a hned strilim. Takze v praxi by to asi nebylo jinak. Tady jsem gorilovi taky nezkousel nic rozmluvit, proste jsem se soustredil na odvraceni agrese. Pro pozdejsi reseni u soudu, kdyby vse skoncilo jinak, by samozrejme zretelna vystraha pred 10 svedky byla plus... ALE UDRZET TO V HLAVE... a neztratit tolik casu, aby ten vykrik nebyl posledni, co jeste stihnu, nez zacnu chroptet s kudlou v brise. To asi radeji strelit bez vystrahy. :cry:

Wojtyla

22.04.2010 11:38

si tak řikám jaká je adekvátní krátká výzva?...uteč? nebo "zanech svého protiprávního jednání" je asi moc dlouhý..."na zem" tim ho zase nutíš neco udelat a trochu mu znemožnuješ ustoupit utéct"...poradte náký heslo co na šmejda zařvat aby utekl a ideálně se nemuselo střílet?

S474N
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.04.2010 12:10

Wojtyla: co treba neco ve stylu "Koukej zmizet nez bude zle!"

PaF

22.04.2010 12:37

Z.M. nas vzdycky na zavodech nebo kurzech uci: "Stuj nebo budu strilet." Pohyb pryc samozrejme nemuze byt duvodem ke strelbe. Na "obcanske zadrzeni" zapomente, NEJSME v USA :lol:

Varianty:
"Pust ho/ji nebo budu strilet." (:lol:nepouziva se, pokud je rukojmim tchyne)
"Zahod nuz nebo budu strilet." atd.
Vzdy durazne - krik sam zastrasuje, zretelne, s vystrahou BUDU STRILET.

boris_
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.04.2010 13:02

PaF - mam za to ze obcianske zadrzanie je mozne v SR aj v CR ale som teraz lenivy otvorit po sto tokoch od statnice prislusny zakon...

S474N
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.04.2010 17:52

Trestni rad píše:§ 76 Zadržení osoby podezřelé

(2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu; příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.

edo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

22.04.2010 21:13

Určite to je rep. bol presne rovnaký paragraf aj v SR...

PaF

22.04.2010 21:57

No jestli ho pri zadrzovani strelite, budete brucet, to bych se skoro vsadil. Staci, kdyz nekdo dostane rok vazby za jasnou sebeobranu...

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

22.04.2010 22:51

PaF: souhlas, ono se v tom paragrafu hovoří o zadržení a ne o zastřelení :) A nedokážu si představit, proč by měl občan střelbou zadržovat pachatele tj. bránit mu v útěku kromě případu, že mu unáší dítě. To by však bylo jednání v mezích NO. Pokud by občan pachateli zastoupil únikovou trasu a toho při pokusu o útěk zastřelil, pak musí počítat nejenom s vazbou.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.04.2010 23:42

Pokud ti utíká třeba se šrajtoflí, tak se dá říct, že pokračuje útok na tvůj majetek.
Ještě pořád jsme ale v ČR, takže zkoušet to je hodně odvážné.

Hungry
Moderátor
Moderátor

23.04.2010 14:16

Zatoupím-li mu cestu k útěku a při pokusu o něj mne napadne, je to sebeobrana proti útoku na mne...

Ano, má-li můj majetek, tak útok stále trvá... Bohužel soudy neradi vidí ochranu vlastního života/zdraví... Ale pár rozsudků v tom smyslu bylo, že odnášet kořist se nemá... Jen ta doba, vždycky... :evil:

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

23.04.2010 17:41

Hungry: Jsem si jistý, že taková poprava (zastoupit cestu k útěku, zakřičet výzvu a zastřelit) by se neposuzovala jako sebeobrana.

Hungry
Moderátor
Moderátor

23.04.2010 17:54

V tomto státě si nejsem jist ničím... :-(
Ale mi říkali, že až mi bude někdo krást auto, tak po něm nemám střílet z okna, ale přijít se ho zeptat, proč to dělá... V případě, že se mi to rozhodne vysvětlit ručně, už nebráním auto, ale sebe... Toto je obdoba...to není poprava,ale akce "Z", resp. "3Z" :-D

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.04.2010 18:49

g-relax: No tak to je s prominutím k hovnu, takové právo zadržet pachatele, když ho můžu nanejvýš poprosit, aby se mnou počkal na policajty :roll:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA