- vito
- Častý návštěvník
Re: 6,35 Browning
Takže jsem, pánové, taky něco zkusil. Našel jsem doma nejmenší spotřebitelské balení nábojů 6,35 Br značky Gold Dot High Performance od fy Speer s dutou střelou váhy 35 grs. Pro štouraly konstatuji, že náboje mám pro sběratelské a studijní účely. Chtěl jsem velmi zhruba porovnat účinek v cíli s normálními SaB. Pro střelbu jsem použil velmi zachovalou FN 1906. Uvedený náboj jsem nabil do zásobníku jako druhý, abych vyzkouše spolehlivé přebití zubaté střely. Btw bez problémů. Střílel jsem do suchých Zlatých stránek na vzdálenost ještě únosnou pro tento typ zbraně, tedy cca 4 metry. Subjektivním pocitem při výstřelu zmiňovaného náboje je citelně větší zpětný ráz a větší zvukový efekt. V tom se tedy označení HP potvrdilo. Bohužel už ne tak docela po prolistování Zlatých stránek. Střela měla nepochybně minimálně dvojnásobnou průbojnost, ale deformace je minimální. Dutina ve střele má spíše tendenci se uzavřít, ... některé části se deformují ven. Střela má vzhledem ke své větší průbojnosti a slabé deformaci v cíli určitě větší účinek než normální FMJ, ale o nějaké expanzní střele se dá mluvit velmi těžko.
Zdůrazňuji ještě jednou, že celá zkouška byla narychlo a v lepších balistických materiálech by třeba dopadla jinak.
Zdůrazňuji ještě jednou, že celá zkouška byla narychlo a v lepších balistických materiálech by třeba dopadla jinak.
-
admix - Příspěvky: 1815
V suchych Zlatych strankach nemuze hollow-point nikdy fungovat, protoze ta strela je designovana proti zive hmote. Proto se jim rika hydrosokove strely - otevrou se jenom ve tkanich s vysokym obsahem vody. A proto jsou EFMJ apod. pouze nahrazky - JHP umi prostrelit tvrdou prekazku bez expanze a pak se jeste castecne otevrit v tkani
Jo a vetsi rana odpovida, protoze JHP obvykle byvaji min. P+, aby se ta dutina lepe otevrela.
Jo a vetsi rana odpovida, protoze JHP obvykle byvaji min. P+, aby se ta dutina lepe otevrela.
- Steiner
- Častý návštěvník
vito: střelba do suchých? No tak to se nedivím že to dopadlo jak to dopadlo , ale to jsi snad mohl čekat, ne? Suché zlaté stránky se chovají jako špalek dřeva. Expanzivní střely s dutinou se neotevřou - dřevo a suchý papír má malou plasticitu a elasticitu (pružnost a poddajnost), dutina se vyplní dřevem/papírem ale v dutině se nevytvoří dostatečný tlak, který by překonal pružnost nebo poddajnost materiálu vně střely aby tak došlo k její expanzi. Stačilo ty zlaté stránky rozmočit ve vodě a výsledek by byl úplně jiný. Ne nadarmo se těmto střelám říká "chytré střely" = pevnými materiály (překážkou mezi střelcem a cílem) prochází stejně jako obyčejné FMJ, ale při přímém zásahu měkkého cíle expandují.
- vito
- Častý návštěvník
Odpuštění pánové, to já vím. Nechtělo se mi hned namáčet ZS. Ale abych byl seriozní vědec ,tak je jdu hned vrazit do kýble s vodou a pokus zopakuji. Dám vědět.
- vito
- Častý návštěvník
Takže ještě jednou. Promočené Zlaté stránky, tři svazky za sebou. Ostatní podmínky jako předtím. Při odebírání jednotlivých vrstev jsem zjistil, že střela se začala deformovat po cca 1,5 cm dráhy po vniknutí do cíle. Dále byl střelný kanál již odpovídající zvětšenému průměru. Střelu jsem našel na posledních listech druhého svazku, ukázkově deformovanou. Klasické hřibovité rozvinutí do průměru cca 8 mm, naprosto pravidelné bez jakékoliv fragmentace. I když průnik pouze dvěma svazky se nezdá příliš velký, IMHO je odpor měkkých tkání těla menší, než tlf. seznamu. Účinek takovéhle střely by asi byl nejméně o třídu větší, než klasická FMJ. Ale to se asi obecně ví, chtěl jsem si to jenom vyzkoušet. Ostatně proto je to zakázané střelivo, že?
- Steiner
- Častý návštěvník
Výborně vito, teď už je to jak to má být , ale aby to bylo úplně dokonalý, chtělo by to ještě nějakou tu fotečku střely ze suchých a z mokrých na porovnání, aby si to všichni dokázali představit a hlavně zapamatovali
- vito
- Častý návštěvník
Steiner: O.K., slibuji že se o to pokusím. Už sice digifoťák konečně mám, ale to vkládání obrázků.... Když se mi to nepodaří samostatně, tak nejdelší termín je návštěva vnuka, který to oproti dědovi samozřejmě umí
-
Chotis - Pravidelný návštěvník
Nechci tady zabíhat moc do OT, ale spousta lidí tu tvrdí, že střely se začínají deformovat až při vysokých rychlostech, cca 500m/s a vyšších, do té doby to zkrátka nemá ten "švuňk", aby se to otevřelo. To jsem se dočetl několikrát tady i na jiném fóru, ale když se deformuje i 6,35, asi to na té rychlosti tak nezávisí...
- gres
- Pravidelný návštěvník
Chotis: záleží od konštrukcie projektilu, to o vysokých rýchlostiach podla mňa platí hlavne pre produkciu s&b, firmy ktoré majú večšie skúsenosti robia spolahlivejšie expanzy...
http://stevespages.com/page8f25acp.html
http://stevespages.com/page8f25acp.html
- vito
- Častý návštěvník
Chtotis: Mnohokrát bylo publikováno, že spolehlivá deformace střely nastává až od rychlosti 400 m/sec. A to mají opravdu jenom některé pistole. Je ovšem možné, že tato informace zahrnuje také střely poloplášťové. Už si na ten pramen tak moc nepamatuji. Jistým faktem však je to, co jsem vyzkoušel a popsal. Můžu vám říct, že pohled na dokonale a hrozivě rozevřenou šestpětatřicíku je přeci jenom trochu komický. To ovšem nic nemění na její nebezpečnosti.
-
krampus - Častý návštěvník
chotis to platí pro polopláště a zvlášť puškový. měkký olovo se dokáže v tenkým plášti deformovat i za nižších rychlostí a když je ku pomoci dutina, jde to i pod 200m/s
-
Chotis - Pravidelný návštěvník
Díky za vysvětlení. Každopádně ten pokus je mnohem směrodatnější než tuna teorie vyčtená z netu
-
chotis: je opravdu dobře, že se někdo najde ověření teorií. až to dojdou zlatý stránky, můžeš místo nich používat namočený noviny. ty maj taky vlastnosti podobný tkáni
-
tuareg - Častý návštěvník
Já mám CZ 92, zkoušel jsem střelit do smrkovýho špalku, tak na půl vyschlýho, střílel jsem asi ze třech metrů, střelivo SB. A kulku jsem lovil asi 5 cm uvnitř. Tak to zas nepovažuju až tak za špatný.
- dušan
- Občasný návštěvník
- vito
- Častý návštěvník
Před nějakým časem jsem slíbil, že až budu mocen digitálního fotografování a vkládání obrázků, tak že pošlu výsledek mého pokusu s expanzními střelami v ráži 6,35 Br. Pro připomenutí, stříleno z cca 4 metrů pistolí FN mod. 1906, napřed do suchých a potom do mokrých Zlatých stránek. Přesný popis pokusu je v tomto vlákně.
Na obrázku je celý náboj, střela do suchých ZS a střela do mokrých ZS. Působivé, co?
Na obrázku je celý náboj, střela do suchých ZS a střela do mokrých ZS. Působivé, co?
- Steiner
- Častý návštěvník
-
vito, díky za provedení experimentu, fotka je obstojná. a hlavně jsi potvrdil, že mokrý noviny jsou materiál s podobnými vlastnostmi, jako balistická želatina. neměřil jsi hloubku vstřelu? (aspoň přibližně)
- vito
- Častý návštěvník
Na kvalitě fotografií budu ještě pracovat . Zítra najdu ty ZS / mám je ještě ve sklepě / a podívám se, jak hluboko to šlo.
- vito
- Častý návštěvník
Krampus: Někdo pořádkumilovný z mé rodiny považoval asi mokré Zlaté stránky za nechutný odpad a vyhodil je. Vím však s naprostou určitostí - protože mě to velmi překvapilo -, že expanzní střela i přes svoji deformaci pronikla do větší hloubky, než standardní vlašimská FMJ. Takže to je jediná relevantní informace, kterou bez opakování pokusu mohu poskytnout.
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo