admix

05.10.2009 19:48

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

Tomu rikam dobra improvizace (s tou cenou) ;)

mandys
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.10.2009 22:52

Cesta nejmenšího odporu je asi nejlepší cos mohl udělat, udělal jsi to náramně ( podle mě ).

Jimi
Moderátor
Moderátor

06.10.2009 14:56

To bylo nejlepší řešení. Blahopřeji.

sojcik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

06.10.2009 18:20

V reakci na výše uvedené zasahování do sporu mezi mužem a ženou přidám ještě jeden příběh:
Spolužák z VŠ jednou k večeru v Ostravě cestoval tramvají a když vystoupil na přestupní zastávce, tak tam stál starší cikán a celkem brutálně mlátil cikánku, facka za fackou, rána pěstí jedna za druhou, ona celá od krve. Spolužák mu řekl, ať toho nechá, cikán se otočil a : "co se do toho sereš ty čuráku, mám ti rozmlátit ksicht?!" Cikánka setřela krev z obličeje a přidala se: "co se kurva staráš ty zmrde, můj chlap si mně může mlátit jak chce!" a oba vykročili směrem k němu, přičemž cikán sahal pod bundu na pravý bok. Překvapený spolužák couval, rozhlížel se a naštěstí kolem zrovna jela hlídka PČR. Mávnul na ně, oni zastavili a tak šel k nim a popsal jim, co se stalo. Cikán s pěstmi od krve hned začal, že nikoho nebil a cikánka s monoklama pod očima, přeraženým nosem, ze kterého valila krev a tváří celou od krve se přidala, že se jí nikdo ani nedotkl. Nakonec nechtěl nikdo nic hlásit, ale policajti si stejně vyžádali od všech OP, pak je přes vysílačku vylustrovali a zjistili že cikán je v celostátním pátrání. Tak ho postavili ke zdi a při osobní prohlídce našli v místě, kam si šahal když šel ke spolužákovi pořádnou kudlu (tzv. rambodýku - obrovský nůž s pilkou na jedné straně. Po kapsách ještě kovového boxera a menší vystřelovací nůž. Naložili ho (za nepřetržitých nadávek cikánky) do auta a když nastupovali, tak se jeden z nich přitočil ke spolužákovi a povídá mu, že měl štěstí, že je to známá firma, před půl rokem ho pustili z vězení, kde seděl za vraždu!
Takže jak výše uvedeno, do sporu mezi mužem a ženou a obzvlášť u cikánu raději NEZASAHOVAT!

PatrikV

06.10.2009 22:48

Odvážný to člověk, asi perspektivní adept na cenu Velíška. :(

admix

07.10.2009 3:41

No jo, ale co jinyho udelat? Zavolat 158 a doufat, ze prijedou rychle? :? Takhle to jeste dopadlo dobre a spoluzak nakonec pomoh zadrzet celostatne hledanyho.
Zajimalo by me, jak by se pripad vyvijel, kdyby mu cikan chtel spocitat zebra a skoncil na prkne - jestli by nekoho vubec zajimalo, ze vylez pred pulrokem z kriminalu za vrazdu ...

Reklama

wolf

07.10.2009 8:39

Kdepak :) cikan bude oznacen za obrance a dotycny jako agresivni utocnik, ktery zmlatil jeho zenskou ...

Drozd
Nový uživatel
Nový uživatel

08.10.2009 14:58

Trochu jsem zaspal, jsem tu nový, ale jak to tu postupně pročítám, tak tohle mě zaujalo. Především, fakt, že soudce vyhodnotil 13 prvních bodnutí jako nutnou obranu a obviněnému byly osudné až 4 poslední při pronásledování útočníka.

To samo o sobě je myslím v rámci našich soudů celkem zásadní pokrok :!:

marish
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.10.2009 23:11

Tak sem si to tu přečetl a pár věcí mě zarazilo. Nejvíc asi varovný výstřel, který většinou uvádíte do země. V zastavěných oblastech přece hrozí odražení střely která může něco nebo někoho poškodit... (ve chvíli použití var. výstřelu není jistě čas hledat bezpečný prostor)

Další věc je hluk výstřelu. Občas si střelím bez špuntů nebo sluchátek a je to pěkná prda. V situaci kdy má smysl var. výstřel, má útočník nějaký odstup, a tak největší dávku hluku dostanu já. Když beru v potaz adrenalin, zvýšenej krevní tlak, srdce buší až někde v krku a k tomu přidám zalehnutí uší, vyzní mi to až kontraproduktivně...

Brigadier
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.10.2009 10:18

Už je to sice nějakou dobu, popíšu situaci, která se mi za život stala celkem 3x, vždy s naprosto stejným scénářem a naštěstí bez použití zbraně. Zajímalo by mě, jestli se to někomu z Vás přihodilo taky.....?
------------
Dojížděl jsem do Přerova vlakem. Nádraží je v ghetu. Na peróny se dalo dostat 3 způsoby: 1) hlavním vchodem, kde vysedávali smažky se psama, které byly agresivní, když je člověk minul jak vzduch po jejich dotazu na drobné. 2) Obejítím nádražní budovy zleva, kde byla symbióza smažek, víceméně už usmažených, s opilci v bezvědomí. 3) Obejítím nádražní budovy zprava, kde je malý parčík s histrickou lokomotivou a lavičkma. Tady zase občas sedávala větší skupina jisté menšiny. Dostat se některé dny z ulice do vlaku stálo opravdu zato.

V jeden takový den se cestou nejmenšího odporu zdálo použití vstupu kolem parčíku, kde na lavičkách seděly romské maminy s kočárkama. Takže odbočuju z hlavní ulice kolem nádražní budovy. Najednou se od těch mamin zvedl borec a vyrazil přes trávník přímo ke mně. Okolo mě nikdo nebyl, takže nebylo pochyb, na koho vyřvává: "Kdo tady chce přes držku? Kdo se tady chtěl rvát?" a podobně. Jak se přibližoval, začal jsem ve svém směru vytvářet oblouk, abych se mu vyhnul. Sledoval jsem ho jen koutem oka, aby se pohledy nepotkaly. Oblouk nepomohl, stejně do mě vrazil ramenem. Nijak nereaguji, pokračuji na první perón vzdálený cca 25metrů. Z perónu se ohlížím zpět.... za mnou byla nachystaná skupina menšiny v počtu 5-8 borců. (přál bych vám vidět ten kolotoč v hlavě, když šel ke mně - "průser - mám tu kvér - průser - co teď - jsem ve městě - je tu gheto - jsou tu lidi - je moc blízko..." ..šlo to všechno strašně rychle)

Vyjma tohoto případu se mi to stalo i 2x v Brně. V jednom případě jsme byli i ve skupině 3 lidí - to jsem byl ještě na střední. Jen si pamatuju, jak jsme na sebe nevěřícně zůstali čučet, když na nás začal řvát něco o bitce....rozestoupili jsme se, on prošel mezi námi a připojil se ke skupině za námi, o které jsme vůbec nevěděli.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.10.2009 14:46

marish píše:Tak sem si to tu přečetl a pár věcí mě zarazilo. Nejvíc asi varovný výstřel, který většinou uvádíte do země. V zastavěných oblastech přece hrozí odražení střely která může něco nebo někoho poškodit... (ve chvíli použití var. výstřelu není jistě čas hledat bezpečný prostor)

Další věc je hluk výstřelu. Občas si střelím bez špuntů nebo sluchátek a je to pěkná prda. V situaci kdy má smysl var. výstřel, má útočník nějaký odstup, a tak největší dávku hluku dostanu já. Když beru v potaz adrenalin, zvýšenej krevní tlak, srdce buší až někde v krku a k tomu přidám zalehnutí uší, vyzní mi to až kontraproduktivně...

AD odražení: Snad každý střelec má v hlavě aspoň trochu matematiky ze střední, aby si spočítal jak úhel
dopadu, tak především materiál, do kterého bude výstřel provádět. Nemyslím, že je někdo až takový
magor, aby střílel pod 25° na asfaltku, když má po ruce třeba pruh ušlapané hlíny. Navíc v zastavěném
prostoru je nebezpečný i varovný výstřel do vzduchu.

AD hluk: Hluk nemá útočníka odzbrojit ani zneschopnit, je to psychologický tah. Rána z pistole pro většinu
útočníků, kteří jsou ještě relativně při smyslech, znamená červený majáček v palici, protože ať byl jejich
původní záměr jakýkoli, na prkně se nechce skončit nikomu. A nevím jak ty, ale já z pár ran bez ochrany
sluchu nezešedivím, navíc v tom okamžiku to bude to poslední, co budeš řešit.

Co se týče užitečnosti varovného výstřelu, viděl bych to spíš jako úlitbu soudům.
Sice je hezké se ubránit, ale jít si za to na další půl dekády hačnout se ti nechce, nebo ano?

marish
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

24.10.2009 15:15

Justinian, jsem realista a snažím se vidět věci a události tak jak se mohou stát. Útočníka nesmíš spustit z očí, varovný výstřel do země směrem k němu by nemusel být varovný, a dát ránu od boku aniž bych viděl kam je prostě riziko.

admix

24.10.2009 18:12

Varovnej vystrel se strili jako posledni, kdyz zbydou naboje :mrgreen: Ve meste je to s FMJ problem, idealni bych asi videl nejakej kontejner. Do vzduchu to muze bejt problem, kdyz to v pruseru neodhadnete a pustite to nekomu do okna :(

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

24.10.2009 19:28

Proč pořád rozebíráte VAROVNÝ VÝSTŘEL? Tento donucovací prostředek se týká policistů. Ve městě v reálném ohrožení nebudete mít na to čas.

admix

24.10.2009 19:39

Mozna proto, ze kdyz na to mit cas budes, tak je lepsi si usetrit par mesicu ve vazbe a par let nejistoty :roll: Nikdo tady nemluvi o povinnym varovnym vystrelu.

marish
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

24.10.2009 20:36

Přesně tak. V určitých situacích může být varovný výstřel ideálním řešením situace. Může rozehnat bandu floutků, kteří si na někoho počíhali, jako hejno špačků... I když vím že vytáhnout železo znamená ho téměř jistě použít, nehrnu se do toho někoho provrtat... je to celkem nevratná věc.

admix

25.10.2009 9:21

marish: i varovnej vystrel je pouziti zbrane, takze se nic nemeni :mrgreen: Je mi jasny, ze kdyz uz na nekoho budes nucenej vytahnout kver, tak si nic jinyho nez montazni otvor nezaslouzi, ale premejslime trochu sobecky a nechceme hned do vazby, zejo :?

marish
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

25.10.2009 21:30

Mám pocit že nošení zbraně je samo o sobě dost omezující.
Jaká je pravděpodobnost že se dostanu do situace kdy budu bez skrupulí, instinktivně bránit zbraní to co mi zákon i logika dovolí?
A jaká je pravděpodobnost že se dostanu do vyhrocené konfliktní situace, kdy sice budu moci "použít" zbraň, z titulu toho že ji nosím, ale ani právní, ani "morální" hledisko nebude zdaleka tak jednoznačné...
Otázka zní, dokážu vždy a neomylně zareagovat tak, aby z toho nebyl jen velkej průser?
Možná to zní jako rádoby chytré řeči, ale každý kdo zbraň nosí (a "chlubí" se tím tady kdekdo) by přesně o tomhle měl přemýšlet.

Zkusím to vyjádřit i modelově:
1. pokud mi někdo klečí na hrudi, obouruč mně škrtí a kříčí že mě zabije, budu vděčný pokud nahmátnu železo a provrtám mu pupek.
2. pokud stojím, osoba jde ke mě, uráží mne, křičí výhružky, možná má v ruce malý nůž, nevím, nevidím ho zřetelně... dokážu za několik měsíců, v klidu, přesvědčit všechny o velikosti mého strachu? Že jsem byl skutečně oprávněn použít kvér?

PS: v žádném případě nejsem pacifista a zbraně vlastním a obecně mám zbraně rád.

admix

25.10.2009 21:33

Model 2 zni jako model pro varovny vystrel :mrgreen:

mandys
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.10.2009 9:23

Otázka zní, dokážu vždy a neomylně zareagovat tak, aby z toho nebyl jen velkej průser?

Osobně si myslím, že ne, slovo VŽDY je dost omezující. Vždy se správně člověk nerozhodne ani v malichernostech, natož tady. Otázka na tebe je, jestli budeš moct vůbec o něčem moct přesvědčovat, když budeš mít kudlu v břichu a rozhodneš se jí nepoužít, protože co kdyby...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA