blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.10.2009 21:54

Re: Vojenské predovky Springfield, Zouave, Enfield, Richmond ...

Tak je to jasné. Obrázky tam jsou, díky za ně. Jestliže Vesuvit postačuje, stejně jako stoupání 1:48, tak nic nebrání tomu, abych si sehnal příslušnou kokilku na .45 - 11,50/11,85 mm. Pokud se dá koupit. Mám občas období, kdy mám flastrů plné zuby.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

22.10.2009 22:11

Skus, mozno je aj v ponuke od LEE. Pouzivat len makke olovo!
Ja som skusil aj legovane diabolkove a lieta to rovnako.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 11:30

Ano,je to tak.Vyzkoušel jsem měkké olovo z trubek,diabolky z lapače ze vzduchovkové střelnice i olověné plomby.Lítalo to všechno parádně.
To Blecha:
Je třeba dávat pozor na kokilku,část formy-"kolík",který vytváří ve dně střely dutinu,by měl být volný a otáčet se na čepu.Nikdy,do něj nemlátit,taky pravidelně mazat,v místě upevnění,teda,ten čep.Lehce se pak může poškodit celá kokilka.Alespoň LEE,to má takhle vyrobeno.
Při odlévání zjistit,co kokilka chce,jak tam olovo napouštět,aby se netvořila v přední části střely "píštěl"-dutina.Pak to nebude dobře lítat.Omluva za trochu odklon od tématu,ale navazuje to na dotaz Blechy a jeho chuť vyzkoušet Minie.
Kentan a Black Powder tu ,už vysvětlili ostatní, ohledně Minie střel a v počátcích používání dřevěného,či kovového klínku ve dně střely.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 12:03

Nechci nikoho odrazovat od koupě kokily na Minie, ale bylo by možná lepší pro "blecha.z" kdyby si pár dobře odlitých střel od někoho koupil a nejdřív je vyzkoušel než si koupí kokilu a bude lít vlastní. Jeho Hawkena má totiž hodně hluboké drážky a podle mého názoru se Minie do hlubokých drážek nehodí protože se nedokáže dostatečně do drážek namačkat(nahmoždit). Samozřejmě že ta Minie do terče doletí, ale pravděpodobně nebude dobře trefovat. Minie potřebuje mělké drážky, tak to prostě je...

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 14:19

idealni by byl maxibal v tomto pripade

Truman Head
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.10.2009 14:33

Re: Jak nabíjíte předovky?

to Kentan :
mluvíš mi z duše,nic jineho do svojeho Enfielda nepouźivám,měl jsem i minie od Lymana,neni to špatná střela ,ale nedomluvila se s mojim laufem tak že 7 ran z 10ti
chodilo na plocho :-(

To Blecha:
pokud chceš maxibal do .58 musíš si nechat udělat formu,pokud vím v té ráži ji nevyrábí žádná oficiální firma.Jen T/C Arms nabízel hotové/mazané střely.

TH.

Reklama

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 14:48

Souhlas s Fandaksem,hrubé drážkování není ideální pro Minie střelu.Hned mně to nedocvaklo. :oops:
Minie byla původně určená pro vojenské pušky s mělkým drážkováním a pro rychlé nabíjení.
To: T:H - Blecha má .45 kalibr Hawkena.
To: Blecha - střílej větší střelou bez flastru a máš po starostech.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 14:52

Můj Hawken má vývrt 11,50/11,85 mm, 12 drážek stejně širokých jako pole. Takže hloubka drážky je 0,175 mm. Stoupání 1:48.
Pokud se vyrábí kokila na průměr v polích, tak .448 nebo .452?
Naposledy upravil blecha.z dne 23.10.2009 15:21, celkově upraveno 1

Truman Head
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.10.2009 15:13

Sakra ! to je tak kdyz sleduju vojnu Springfield,Enfield a pak pisu do
neceho jineho .
TH.

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 16:16

Ale né Zdeňku,aby ti to těsnilo v drážkách, odpovídalo by to ráži.466, to je těch 11,85. Ale je otázka, když je těch drážek tam tolik, jak by se to nabíjelo. Kromě toho kokila 466 asi běžně není. Alespoň u Anděla ne. A ve starým katalogu Frankonie je nejbližší 464 a to je jen 11,8, tedy málo. Já to chtěl z čuriny taky zkusit, i když můj lauf není tak vybíravej.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 16:43

Ne, já bych si netroufal nabíjet natvrdo. Na začátku vlákna chlapi psali, že je dobré mít kouli v takovém rozměru, aby právě vlezla do vývrtu v polích. Zbytek pak utěsnit tenoučkým flastrem. Kdyby to byla kulička .452, tak by stačil 0,18 mm sýpek, nebo spíš 0,22 nějaká šatovka+mouka jako ucpávka proti propálení. A muselo by to jít slušně. Mazání lůj+sádlo+parafín a vč.vosk. A 1,50 g Vesuvitu.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

23.10.2009 17:07

Ja sa v takejto a kazdej podobnej situacii, riadim tymto mojim mottom:
Nemusis vediet, staci skusit.
Cely zivot len skusam, zatial sa vacsinou dari, ked aj nie, vzdy sa da najst nejake riesenie.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.10.2009 20:12

Základ je zkoušet a zkoušet a o tom to je. :lol:
Sférickou střelou,bez použití flastru střílí mraky lidí,žádný problém a přesnost je perfektní,tak toho bych se určitě nebál. :wink:
Flastrem jsem střílel,taky jen zkušebně a lítalo mně to velice dobře,jen mně to prostě nebavilo nabíjet.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2009 17:49

Někde jsem četl, že krupice se dává objemově stejně jako prachu. Souhlasíte s touto teorií?

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2009 17:57

Krupice se dává tolik kolik potřeba. Tedy aby kaše nebyla ani hustá ani řídká a v případě střelby aby byla koule tam kde má. Je tedy možný, že se jí dává někdy stejně jak prachu. Jinak pokud se má krupice použít do pistole či pušky je třeba nabíjet s pomocí násypný roury a s kvérem moc neverglovat, aby se to nepromíchalo. Důležitý je tam toho dávat furt stejně.
PS: Osobně považuju tyhle experimenty za "cimrmanovy uličky". Jsem pro co nejjednodušší nabíjení. Tedy si najít střelu typu Maxiball a do hlavně nedávat nic mimo prachu a namazaný střely (platí pro perkus). A tomu přizpůsobit i výběr zbraně.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2009 18:29

REAL a Minie se u téhle hlavně nehodí používat pro hluboké drážky a pomalé stoupání. Tak kulička, ale kleště na 11,85 mm nekoupím. Zbývá koule .452+sýpek 0,18 mm. S tím nemám zatím zkušenost, možná tento týden. Slušné výsledky dala s kuličkou .440+krupice+flastr 0,38 mm z plášťoviny. Moc rád bych to zkusil jen s koulí, kydnout vaselinu a prach. Podívám se, jestli se nesežene frézka v tomto rozměru. Už mám pět kleští, budou třeba i šesté.
V čem je rozdíl v případě MaxiBallu oproti Minii a REALu. V tomhle jsem naprostý laik, protože výhradně dva roky flastruju. Na stránkách Lyman píší, že jde o střelu speciálně konstruovanou pro TC Hawken. Já mám IWA zbraň, jaké má TC hlavně pro tyto pušky, mně není známo – mám na mysli počet drážek, stoupání, hloubku drážek.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2009 18:45

Maxiball nabije dobře i naprosté kopito, protože průměr spodních kroužků = průměr hlavně v polích, průměr hlavy = průměr laufu v drážkách. Navíc se jedná o kompresní střelu, takže v okamžiku výstřelu se zařízne i spodek (střela se zkrátí a rozšíří). Výborně lítá ze všeho, pokud je rozměrově OK a odlit z čistého měkkého olova. REAL je taky dobrej, ale Maxibal je lepší. Asi jsem jim zapomněl říct, že z hlavní s hlubokejma drážkama s pomalým stoupáním nelítaj, protože mě to z civilky (než jsem jí střelil, nevyhovovalal mi rozměrama a napínáčkem) to lítalo dobře, jakožto i z pistole (pak jsem si pořídil pistolku křesací a abych zmenšil množství odlívaných typů střel, přešel jsem i v perkusní pistoli na systém prach-papír-vazelína-koule)..

Black Powder
Moderátor
Moderátor

25.10.2009 18:53

blecha.z
Myslim, ze si z toho robis zbytocne velke starosti. Ak chces strielat ogival, tak skus akykolvek, co mas v dosahu od kamaratov a pod. Vyskusaj nabijanie, buchni par ran a potom mozes zacat riesit kokilu.
Ja by som sa hlbkou drazok nejako nezatazoval. Pre tercovu strelbu sa pouzivaju kompresne ogivalne strely, ktore su kalibrovane o -0,01 az -0,03mm pod rozmer poli. Strela je z makkeho olova a pri vystrele sa tlakom zdeformuje a vyduje sa do drazok. Nikdy sa vsak dokonale nezareze, tak aby vyplnila drazky na doraz, vzdy tam zostane nejaka vola. Tato nedokonalost ma vsak aj uzitocny efekt, mazivo je z drazok tlakom vyfuknute pred strelu, cim je dokonale namazany vyvrt prednou. Niekolko vystrelenych striel som preskumal a boli len zlahka zarezane vo vyvrte a lietalo to do desin.
http://www.victorymolds.com/Our%20St1.gif
http://www.victorymolds.com/100_0794.JPG
http://www.victorymolds.com/100_0797.JPG
Obrázek Obrázek
Pri puske sa nemusi pouzivat k nabijaniu krupica, ani ina vypln. Ta sa pouziva pri revolveroch, ked musis vyplnit cely objem komory, aby si mal zalizovanu gulu natlacenu na naplni a zaroven, aby bola na okraji valca. Pri pouzivani strely REAL by si vymedzil velku hlbku drazok, lebo tato strela ma odstupnovany rozmer kazdej drazky, tym padom je univerzalna pre vela vyvrtov jedneho rozmeru kalibru. Podobne je robeny aj Maxi-Ball.
http://images.outdoorinteractive.net/mg ... ff&cvt=jpg
http://www.hpmuzzleloading.com/TC_Maxi_ ... Bullet.jpg
Obrázek

Kentan
prave si ma predbehol, ked som toto pisal.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2009 19:07

4 Black Powder :)
Jinak jsme zapomněli zdůraznit, že ogivál se do hlavně musí dát rovně, nikoli šikmo, že. Právě Maxibal a REAL jsou v tomto ohledu blbovzdorné. Maxibal navíc vezme víc mazadla (má velmi hluboké drážky).

Black Powder
Moderátor
Moderátor

25.10.2009 19:13

No, to som bral ako samozrejmost, preto som to vobec nespomenul.
Ale uz sa opakujeme, bolo to preberane uz skor:
post107506.html#p107506
Treba si to vsetko preluskat.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder