-
bufallo - Častý návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
ale Gibss myslim na 1000 yardov sa pouziva iba v kalibri 451 nie??? tam ma ta strela cca 500 gr aj viac... sice robi Pedersoli Gibss aj v .40-te, ale na 1000 yardov sa asi pouziva len v .451-ke...
vsade kde som o tom cital, vsade sa spomina len .451.... a je uvadzany ako najvhodnejsi kaliber na strelbu na velke vzdialenosti, kde pri potrebe takej vysokej vahy strely este vychadza relativne normalna dlzka strely a dobry bal.koeficient.... aj Pedersoli robi v .40-ke len 310 gr strelu a v .451 az 530 grainovu, bezne sa pouzivaju strely 460 az 570 gr tazke strely, to iste Lyman, ma iba strely 451... to iste Parker Hale, Volunteer, Gibss, Martini-Henry, Navy Arms, Whitworth atd atd.... vsetci iba .451... a toho prachu bolo od 70 do 120 grainov hrubej zrnitosti, puskovy... dokonca v roku 1865 boli preteky na 2000 yardov a vyhral nejaky sir Henry Halford s puskou kalibru .500, kde strela mala 700 grainov a prachu pouzil 150 grainov... ja viem ze si zastanca malych kalibrov, ale netreba to prehanat, aj cierny prach ma svoje hranice... ty si za velmi male, ja za velmi velke, tak dohodnime sa na 451, to je stred...
inak este som nasiel, ze strely kal.40 nemaju dobru stabilitu na taku vzdialenost, lahka strela a z rastom jej hmotnosti sa prudko predlzuje dlzka strely co ma tiez vplyv na nestabilitu, problem s vyssimi navazkami prachu atd atd... maximalne do 600 yardov...
napr. aj v nabojovej verzii, strelba na 1000 yardov s ciernym prachom je domenou kalibrov 45-70, 90, 100, 110, 120...
mas nejake informacie ake kalibre a strely sa pouzivaju na 1000 yardov pre strelbu s predovkami????
sem s nimi...
vsade kde som o tom cital, vsade sa spomina len .451.... a je uvadzany ako najvhodnejsi kaliber na strelbu na velke vzdialenosti, kde pri potrebe takej vysokej vahy strely este vychadza relativne normalna dlzka strely a dobry bal.koeficient.... aj Pedersoli robi v .40-ke len 310 gr strelu a v .451 az 530 grainovu, bezne sa pouzivaju strely 460 az 570 gr tazke strely, to iste Lyman, ma iba strely 451... to iste Parker Hale, Volunteer, Gibss, Martini-Henry, Navy Arms, Whitworth atd atd.... vsetci iba .451... a toho prachu bolo od 70 do 120 grainov hrubej zrnitosti, puskovy... dokonca v roku 1865 boli preteky na 2000 yardov a vyhral nejaky sir Henry Halford s puskou kalibru .500, kde strela mala 700 grainov a prachu pouzil 150 grainov... ja viem ze si zastanca malych kalibrov, ale netreba to prehanat, aj cierny prach ma svoje hranice... ty si za velmi male, ja za velmi velke, tak dohodnime sa na 451, to je stred...

inak este som nasiel, ze strely kal.40 nemaju dobru stabilitu na taku vzdialenost, lahka strela a z rastom jej hmotnosti sa prudko predlzuje dlzka strely co ma tiez vplyv na nestabilitu, problem s vyssimi navazkami prachu atd atd... maximalne do 600 yardov...
napr. aj v nabojovej verzii, strelba na 1000 yardov s ciernym prachom je domenou kalibrov 45-70, 90, 100, 110, 120...
mas nejake informacie ake kalibre a strely sa pouzivaju na 1000 yardov pre strelbu s predovkami????
sem s nimi...
-
Black Powder - Moderátor
Len som spomenul to, co mi hovoril Igor a on je zastancom len cal.40, hovoril, ze navazku 8g. skusal a jeden vystrel som aj videl pred 3r. v Pribelciach., aj ked len do valu na 50m.
Nikde vsak nieje napisane, ze musis pouzivat fabricke kokily. Kto vie, spravi si svoju. On ma na Gibbsa spravene 3 kokily roznych dlzok strely a to na 50m, na 100m a na viac. Moc toho nechce prezradit ani mne, ma vlastny vyvoj a skusenosti.
Treba brat do uvahy aj to, ze Tebou uvedene informacie nemas z vlastnej skusenosti, ale su z US-for a snad pravdive, ale kolko sa toho nenapise a este viac utaji. Ja sem tiez nepisem moje tajne recepty a skusenosti, ktore vedu k nastrelu 100b. Tie co tu su, su urcene pre beznu strelecku verejnost, kazdy si tromf nechava pre seba, konkurencia nespi.
Nikde vsak nieje napisane, ze musis pouzivat fabricke kokily. Kto vie, spravi si svoju. On ma na Gibbsa spravene 3 kokily roznych dlzok strely a to na 50m, na 100m a na viac. Moc toho nechce prezradit ani mne, ma vlastny vyvoj a skusenosti.
Treba brat do uvahy aj to, ze Tebou uvedene informacie nemas z vlastnej skusenosti, ale su z US-for a snad pravdive, ale kolko sa toho nenapise a este viac utaji. Ja sem tiez nepisem moje tajne recepty a skusenosti, ktore vedu k nastrelu 100b. Tie co tu su, su urcene pre beznu strelecku verejnost, kazdy si tromf nechava pre seba, konkurencia nespi.
- lubomír
- Pravidelný návštěvník
Vracím se k revolverům,k prošlehnutí do dvou komor se mě stalo a to při nabití ogivální kulkou s jednou mazací drážkou,které jsem nenamazal a myslel si,že to nebude vadit jak při použití kulek a ucpávek nebo krupice.Střely odletěly do valu i když poněkud výše.Moc příjemné to nebylo.
-
bufallo - Častý návštěvník
ja ked som bol prvy raz odskusat novy Colt Army 44 od ASM v 91-vom, tam som velmi nemal udaje co a ako, par striel mi dali k nemu, nejake samodomo odliatky, isli lahko do valca, nabil som sest, plna valec, jedna rana a vybehlo mi pol valca von striely aj s prachom odstredivou silou vystrelu... ale este sa mi nestalo ze by odpalilo viac komor naraz... strely namacam do tekuteho mazania a tak ich potom pekne tuhe lisujem do valca... mam ogivaly Lee Remington .451, skusal som aj gulicky 454 a v pohode... povedal by som ze by stacili aj 451... tak bolo aj v navode, bud 451 alebo 454...
-
blecha.z - Častý návštěvník
Ahoj střelci. Nemohu pochopit jednu věc, nemá to logiku. Koupil jsem si balíček flastrů, abych viděl, jak má vypadat správná látka – 0,38 mm. (Mám pořád starosti s dvanáctidrážkovou Hawkenou) Byl jsem to s kamarádem nastřelit a ukázalo se, že nejlepší soustřel dávala na navážce 1,50 gramu Vesuvitu. Předtím jsem střílel s modrákovinou o síle 0,45 mm a nejlépe to šlo s 1,85 gramy Vesuvitu. V obou případech byly nabíjeny koule .440, mazání lůj+sádlo/lůj+sádlo+včelí vosk. Modrákovina je měkčí, ale hustěji tkaná, jak flastr od Pedersoli, ten má pevnější nitě a prosvítá.
V případě modrákoviny začala náhle přesnost až na 1,85 gramech, u flastrů Pedersoli tato navážka byla nepřesná, flastry se trhaly a rozhazovalo to. Napadlo nás snížit dávku o tři desetiny, látka držela, přesnost výborná. Čekal bych, že silnější a hustější látka lépe těsní a tak bude přesná dříve, třeba kolem 1,5 gramu. A naopak, flastry od Pedersoli budou potřebovat přidat, jsou tenčí a ne tak husté. Ale nebylo to tak, modrákovina byla nepřesná až do 1,85 gramu, pak byl soustřel cca 5 cm, na 1,95 zase špatně.
Otázka je: jak to, že pevnější, řidší a tenčí látka byla přesná na nižší dávce prachu, jak látka silnější, hustěji tkaná a méně pevná?
V případě modrákoviny začala náhle přesnost až na 1,85 gramech, u flastrů Pedersoli tato navážka byla nepřesná, flastry se trhaly a rozhazovalo to. Napadlo nás snížit dávku o tři desetiny, látka držela, přesnost výborná. Čekal bych, že silnější a hustější látka lépe těsní a tak bude přesná dříve, třeba kolem 1,5 gramu. A naopak, flastry od Pedersoli budou potřebovat přidat, jsou tenčí a ne tak husté. Ale nebylo to tak, modrákovina byla nepřesná až do 1,85 gramu, pak byl soustřel cca 5 cm, na 1,95 zase špatně.
Otázka je: jak to, že pevnější, řidší a tenčí látka byla přesná na nižší dávce prachu, jak látka silnější, hustěji tkaná a méně pevná?
- Vlado
- Občasný návštěvník
Nemam odpoved na tvoju otazku, len pridam svoju skusenost. Do PePi pouzivam gule .445, flaster sekany z postelnej plachty, navazka 24 gr. Presnost vcelku vyhovujuca . V nahlom pominuti zmyslov som si kupil fabricke flastre, hrubka priblizne rovnaka, len o dost redsia tkanina a zrazu som to mal rozsypane po celom terci. Zatial som nemal cas okolo toho nejako laborovat. Myslim, ze to moze suvisiet aj s tym, ze husta tkanina do seba prijme viac mazadla ako riedka.
-
Black Powder - Moderátor
Chlapy a co takto brat do uvahy trenie a vyvijajuci sa tlak v hlavni?
Kazda tkanina je zlozenim ina a tym vytvara rozdielny odpor s narastajucim tlakom pri horeni prachu.
Len moja uvaha. Flastre pouzivam vsade rovnake, je to tzv: sypkovina. Je to pevna bavlnena latka, siju sa z nej paplony a obliecky.
Kazda tkanina je zlozenim ina a tym vytvara rozdielny odpor s narastajucim tlakom pri horeni prachu.
Len moja uvaha. Flastre pouzivam vsade rovnake, je to tzv: sypkovina. Je to pevna bavlnena latka, siju sa z nej paplony a obliecky.
-
staM - Moderátor
Skoro by se chtělo říct že se výrazně změnil průtlačný odpor
-
Ahoj, ahoj. Chlapci, zdá se, že budete mít pravdu. Doposud jsem postupoval tak, že čím víc to bylo v nástřelu horší, tím jsem se víc snažil kouli utěsnit.
Teď to bylo jiné jen díky tomu, že jsem chtěl vyzkoušet kupované a drahé flastry. Ty jsou podstatně tenčí, nabíjení bylo snadné, jen zasunout starterem a nabijákem na jeden zátah. Žádné mlácení paličkou a pak naklofat na prach. A protože koule jsou oválené, nabiják a starter mají vybrání přesně na kuličku, ústí vybrané frézkou pod úhlem 70 stupňů, byly koule nepoškozené.
Sýpkovina je velmi hustá látka, bohužel ji dělají pouze v síle 0,18 mm. S jiným sýpkem jsem se zatím nesetkal. Já mám drážky hlubší a kleště .440 a .445.
Teď to bylo jiné jen díky tomu, že jsem chtěl vyzkoušet kupované a drahé flastry. Ty jsou podstatně tenčí, nabíjení bylo snadné, jen zasunout starterem a nabijákem na jeden zátah. Žádné mlácení paličkou a pak naklofat na prach. A protože koule jsou oválené, nabiják a starter mají vybrání přesně na kuličku, ústí vybrané frézkou pod úhlem 70 stupňů, byly koule nepoškozené.
Sýpkovina je velmi hustá látka, bohužel ji dělají pouze v síle 0,18 mm. S jiným sýpkem jsem se zatím nesetkal. Já mám drážky hlubší a kleště .440 a .445.
-
Black Powder - Moderátor
Presne tak, sypkovina ma 0,18mm k nej mi vsak sedia vsetky org. kokily na gulicky. Do drazok to namacknem prstom a dole to zasuniem s miernym odporom, bez natlkania. Kladivko vobec nepouzivam.
Do pistole Barlow mam narobene gulicky s tvrdeho, aj makkeho olova, nabijanie je rovnake, a aj vysledky v terci. Presnost nejako neriesim, lebo moja ruka viac nezvladne.
Ked Ti je sypkovina tenka, skus dat dva flastre na seba, prvy namazany, druhy nanho suchy a potom gulka. Tak to robia niektory strelci, co maju nabuchane rekordy..........je to taky tajny recept, flaster sa nenalepi na gulku, cim neovplyvni jej smer po opusteni hlavne.
Do pistole Barlow mam narobene gulicky s tvrdeho, aj makkeho olova, nabijanie je rovnake, a aj vysledky v terci. Presnost nejako neriesim, lebo moja ruka viac nezvladne.
Ked Ti je sypkovina tenka, skus dat dva flastre na seba, prvy namazany, druhy nanho suchy a potom gulka. Tak to robia niektory strelci, co maju nabuchane rekordy..........je to taky tajny recept, flaster sa nenalepi na gulku, cim neovplyvni jej smer po opusteni hlavne.
-
Kentan - Častý návštěvník
Mlácení a klofcání je zásadně špatně! tím se akorát z kuličky udělá cosi co někam lítá! Nabít musí jít jedním rázem. Pokud musíš klofcat je soustava mazání-flastr -koule špatně! Jestliže nejde změnit ani flastr ani koule, musí ze výrazně změnit (zlepšit) mazání. Doporučuju přejít na ricín. Flastry máčet do čistého ricínového oleje, na prach dávat papírovou ucpávku, na ní žblembanec směsi ricínový olej+včelí vosk, na to flastr s koulí. když nepomůže tohle, musí se změnit flastr.
-
No, tak dva flastry ze sýpkoviny by byly přesné, k tomu koule .445. Jsem na to zvědavý.
-
Black Powder - Moderátor
Prave preto som Ti to poradil. Odskusaj a daj vediet.
Ja som to testoval, skusal som kam az doleti flaster. Cim dalej leti, tym dlhsie je nalepeny na gule a tym dlhsie ovplyvnuje jej drahu letu, co moze byt negativne. Skusal som flastre mazat iba zo zadu, teda zo strany, kde je len dotyk s vyvrtom, tym bol flaster suchy. Takyto doletel 3-5m od ustia hlavne. Bezne mazany flaster, teda namacany v mazive letel 8-10m niekedy aj viac, podla mnozstva maziva na strane gule. Filcova opchavka namacana v celom objeme je schopna letiet s gulu az do terca na 25m.
Ja som to testoval, skusal som kam az doleti flaster. Cim dalej leti, tym dlhsie je nalepeny na gule a tym dlhsie ovplyvnuje jej drahu letu, co moze byt negativne. Skusal som flastre mazat iba zo zadu, teda zo strany, kde je len dotyk s vyvrtom, tym bol flaster suchy. Takyto doletel 3-5m od ustia hlavne. Bezne mazany flaster, teda namacany v mazive letel 8-10m niekedy aj viac, podla mnozstva maziva na strane gule. Filcova opchavka namacana v celom objeme je schopna letiet s gulu az do terca na 25m.
-
Ahoj. Byl jsem si střelit a taky vyzkoušet kombinaci 2 x 0,18 mm sýpek mazaný+suchý, koule .445. Kulička šla obtížně nabít, stačila by možná .440. Přesnost byla slušná, zásahy byly kolem desítky v kruhu, bylo vidět, že střela je dobře vedená v drážkách a nestrhává. Flastry zůstávaly tak tři, čtyři metry přede mnou. Ostatní, mazané standardně, létaly dál. Navážka 1,5 gramu Vesuvitu, mazání lůj+špetka sádla+dost včelího vosku. Nabíjení stejné na začátku i na konci. Hlaveň jen šedá.
Mám doma ještě jednu sýpkovinu - 0,15 mm. Příště ji zkusím s kuličkou .445. Spokojenost.
Mám doma ještě jednu sýpkovinu - 0,15 mm. Příště ji zkusím s kuličkou .445. Spokojenost.
-
Black Powder - Moderátor
No vidis to, jak malo staci k detskej radosti. 

-
Re: Vojenské predovky Springfield, Zouave, Enfield, Richmond ...
Zeptám se jako analfabet, protože střílím flastrem a nemám s Minií zkušenost. Z literatury vím, že se do Minie ze zadu zasouvá kuželík, který střelu roztáhne. Kužel děláte jak?? Nebo je zadní část tenká a tlak plynu střelu roztáhne.
A ještě - jaké stoupání je pro tento typ střel nejvýhodnější. Díky.
A ještě - jaké stoupání je pro tento typ střel nejvýhodnější. Díky.
-
Black Powder - Moderátor
Kuzelovy kolik je sucastou kokily, takze strela ma uz po odliati vytvorenu dutinu.
Vyvrty pre strelu Minie su vhodne vsetky, lieta presne jak z pomalych 1660 - 1200mm/1, tak isto aj z tercovych 700 - 400mm/1. Potrebuje vsak rychly prach.
Vyvrty pre strelu Minie su vhodne vsetky, lieta presne jak z pomalych 1660 - 1200mm/1, tak isto aj z tercovych 700 - 400mm/1. Potrebuje vsak rychly prach.
-
Potěšilo mě to stoupání. V Hawken od I.W.A. by to šlo, ale asi ne s Vesuvitem.
Vytvoření kuželu chápu. Já jsem měl na mysli něco jiného. V knize Hartink "Encyklopedie historických zbraní" je tato střela uvedena na straně 55. Autor píše, že do dutiny se vkládal kuželovitý kousek železa, který po výstřelu zadní část roztáhl a tím se docílilo žádoucího utěsnění.
Vytvoření kuželu chápu. Já jsem měl na mysli něco jiného. V knize Hartink "Encyklopedie historických zbraní" je tato střela uvedena na straně 55. Autor píše, že do dutiny se vkládal kuželovitý kousek železa, který po výstřelu zadní část roztáhl a tím se docílilo žádoucího utěsnění.
-
Black Powder - Moderátor
-
Kentan - Častý návštěvník
Již záhy po zavedení střel typu minie s dutinou se přišlo na to, že vkládat vložku (železnou či dřevěnou) do dutiny je zbytečné neb stejnou práci vykonají u střely z měkkého olova spalné plyny. Vložka sama jen zhoršovala balistické vlastnosti střely. Prvotní byly tedy typy s dutinou vypněnou vložkou, střely bez vložky jsou vylepšený typ. Viz např Žuk, Lugs, Gabriel
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder