- Jaroslav Zima
- Častý návštěvník
- Oldřich
- Pravidelný návštěvník
Jestli je to ono. tak cena je v e-shopech 100Kč. http://www.boty-obuv.cz/zbozi/podle-vyr ... ilfett-595
Určitě to vyzkoušim.
Určitě to vyzkoušim.
-
Parabellum - Častý návštěvník
Re: pažba na MAUSER 98k - ošetření.
Zdravim, měl bych dotaz ohledně čištění pažby. Něco jsem si tu již přečetl a z pažby "cidlinou" sundal skladništní hnusnej lak. Jen dodám, že se jedná o laminovanou pažbu na K98k. Teď bych ji rád vyčistil a odmastil. Kdosi tu psal (napustit dřez plný horké vody a jaru a houbyčkou vydrbat), můžu pažbu ponořit a drbat ve vodě ? Pak jsem tu četl něco o čištění Nitroředidlem 6000 a acetoném, nemůže to poškodit lepidlo, kterým jsou na lamino pažbách k sobě desky spojeny ? Pak bych ji skusil napustit tim voskem od Bati "Colonil", nerozpouští se potom, po ohřátí zbraně ?
Díky moc za rady.
Díky moc za rady.
- edo
- Pravidelný návštěvník
Najlepšie je oškrabať velmi jemne starý lak robím to kusom hrubšieho plechu cca 3Ox 4 cm najlepšie kaleným ktorý sa z jednej strany nabrúsi po dĺžke pod uhlom cca 8O stupňov a obojručná škrabka je hotová , starú som stratil a tak som si urobil novú z ocele - pásiku poldi elektro a tá je super .
- Pažby som mal v žalostnom stave oškrabal som starý lak a niečo s poškodeného dreva ale tak aby som nepoškodil waffenamty .
- Potom som pažbu nahrial a napustil včelím voskom tak aby sa do horucej pažby vsiakol a rozleštil .
- Nakoniec som vibračnou brúskou s jemným starým šmirglom jemne zbrúsil hrubé drsnosti , smirgel sa po chvíli zaniesol včelým voskom a tým som pažbu vylešil , vosk bude vsakovať do pórov s zároveň vyleší super povrch .
- Pažby som mal v žalostnom stave oškrabal som starý lak a niečo s poškodeného dreva ale tak aby som nepoškodil waffenamty .
- Potom som pažbu nahrial a napustil včelím voskom tak aby sa do horucej pažby vsiakol a rozleštil .
- Nakoniec som vibračnou brúskou s jemným starým šmirglom jemne zbrúsil hrubé drsnosti , smirgel sa po chvíli zaniesol včelým voskom a tým som pažbu vylešil , vosk bude vsakovať do pórov s zároveň vyleší super povrch .
- PatrikV
Oškrábat se to dá i sklem-střepy, jinak cidlina by měla jít koupit v každém lepším železářství, ten vosk bych raději dával až po broušení - ale to je jen můj názor. Vojenské pažby stačí napustit lněným olejem - třeba.
- edo
- Pravidelný návštěvník
Tým železom to ide dobre a hlavne možeš ubrať trochu materiálu na velkej ploche ked je to totálne
dodr..né , pri brúsení nedosiahneš takú povrchovú upravu ako s tým voskom - super sa to rozleští sám som vyvaloval oči
.
dodr..né , pri brúsení nedosiahneš takú povrchovú upravu ako s tým voskom - super sa to rozleští sám som vyvaloval oči

- omega
- Pravidelný návštěvník
Taky jsem pažba napouštěl včelím voskem, ono je to paráda, povrch výstavní, ale když pak na střelnici se puška poctivě zahřeje tak to teče " jak roztoužená ženská" a člověk to nestačí utírat z pažby i z rukou. Včelí vosk pouze tedy decentně, spíše je lepší napouštění lněným olejem a po zaschnutí rozleštit. Nedoporučuji na pažby co budou v budoucnu vyžadovat opravu lepením, protože pak máte smůlu. Nebo zkusit tuto kombinaci, každý preferuje něco jiného.
-
Tak kamarád truhlář mi poradil toto: oškrábat cidlinou, pak odvést na vylouhování, tim se pažba vyčistí a povrch barevně sjednotí, nechat vyschnout cca 14 dnů a potom brousit do hladka a napustit takovým olejem, který maj na exotické dřevo. Včelí vosk mi nedoporučoval, páč to prý časem začne dělat skvrny ve dřevě.
- omega
- Pravidelný návštěvník
Nevím co přesně obnáší termín"vylouhování", ale máčení staré pažby v nějakém sajrajtu(louhu či pod.) se mi dosti příčí, nehledě na to, že pokud má někdo pažbu na starou flintu, tak z ní nebude dělat extra novotu, nýbrž podrží patinu, max. po lehkém obroušení, napaření výrazných ran, domoření, ji napustí tím doporučeným olejem.
-
Zkus zadat do vyhledávače "louhování starého nábytku" a uvidíš. Je to běžná věc při renovaci starožitného nábytku. Výhodu to má pravě tu, že když je pažba tu a tam pomlácená a pak ji někdo (v ruských skladech) nalakuje tim hnusnym lakem, včetně těch ťuklinek, tak oškrábánim cidlinou, či broušenim, ten lak ž těchto míst, či půrů jen tak nedostaneš, leda že bys brousil do hloubky a tim tomu již zaručeně vezmeš nejen původní vzhled, ale i rozměry. Kdežto louhování tu pažbu od laku vyčistí a nic ti to z ní neveme. Teď už jen čekám na dokonalé vyschnutí a pak budu napouštět a hodim sem fotku jak to dopadlo. Ale určitě je to návrat do origo stavu, než tam nechat ten lak 

- Oldřich
- Pravidelný návštěvník
Trochu oživím téma.
Pustil jsem se do renovace a chtěl bych poprosit o radu od zkušenějších, jak nejlépe opravit prasklinu na spodku pažby.
V nejširším místě je 2mm. Chlopen se dá přimáčknou celkem snadno prstem.
Epoxid, nebo tmel?
Díky za rady.
Pustil jsem se do renovace a chtěl bych poprosit o radu od zkušenějších, jak nejlépe opravit prasklinu na spodku pažby.
V nejširším místě je 2mm. Chlopen se dá přimáčknou celkem snadno prstem.
Epoxid, nebo tmel?
Díky za rady.
-
sided - Moderátor
- PatrikV
Lepidlo "pur" je fajn, spoj musí být stažen tak aby spára byla co nejmenší, nejlépe žádná. Lepidlo má dobrou vlastnost, že vypění a zdánlivě vyplní i mezery ale samo o sobě nemá žádnou pevnost. Je třeba taky dávat pozor - kde se vsákne, třeba když po stažení vyteče, tak tam to nepůjde namořit, zůstanou fleky. Jedině ihned vyčistit acetonem/nitro ředidlem a přebrousit. Stejnou pevnost dosahují i dobrá disperzní lepidla (i herkules) a vytlačené lepidlo se dá otřít vlhkou hadrou ale není vhodné na plochy které nejdou zbavit starého lepidla a rovněž spoj musí být stažen. Epoxidová lepidla nejsou tak háklivá na stará lepidla a dokážou vyplnit i nedokonale stažené spoje bez snížení pevnosti. V dnešní době kdy je namíchání epoxidu celkem jednoduché - většinou se prodávají připravena ve 2dvoj stříkačkách bych se jich nebál a používám je na věci kde ostaní selže.
Ještě k otázce "louhování" - určitě nezkoušet právě na tyto lepené pažby.
Ještě k otázce "louhování" - určitě nezkoušet právě na tyto lepené pažby.
-
Justinian - Častý návštěvník
Tak jsem konečně hotový, Rus s tím dřevem vyvedl hrozné věci, ale momentální stav se mi už docela líbí.
Pažba je laminovaná, lak jsem sundal cidlinou, pokračoval sestupnou řadou šmirglů, nahřál a napustil lněným olejem

Pažba je laminovaná, lak jsem sundal cidlinou, pokračoval sestupnou řadou šmirglů, nahřál a napustil lněným olejem

-
Artifex - Častý návštěvník
Just: Podobně jsem to dělal na Mosinovi, doporučuju ještě na dokončení zatepla napustit včelím voskem a rozleštit. Jsem s tím také moc spokojen.
-
Justinian - Častý návštěvník
V nejbližší době na to už neplánuju sahat, krytka mušky je zvrácenost a čím míň ji budu sundávat, tím líp. 

- Oldřich
- Pravidelný návštěvník
Díky za rady. Pořídil jsem tohle lepidlo http://www.ceys.cz/epoxidova/epoxy2.htm tak hurá na to
Ještě dotaz. Když nechci na větší prasklinu použít pro vyplnění třísku, dá se použít nějaký tmel, který po namoření nebude "svítit"?

Ještě dotaz. Když nechci na větší prasklinu použít pro vyplnění třísku, dá se použít nějaký tmel, který po namoření nebude "svítit"?
- edo
- Pravidelný návštěvník
Ja som tam do mikro dier vtlačil nechtom prebytočný včelí vosk ktorý sa olúpal pri leštení a už mal farbu pažby a zaleštil .
- PatrikV
Oldřich: kdysi se dělali tmely z pilin, křídy a dalších komponent které byly omezeně i mořitelné. Pokud se už musí tmelit tak se musí tmel probarvit před aplikací.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Mám dobrou zkušenost s tmelem vyrobeným smícháním epoxy 1200 s dřevěným prachem, který se dá barvit příměsí malého množství acetonové barvy.
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství