- Sight
- Nový uživatel
Událost z dnešního večera
Cestou z baru, kde jsem popíjel sem prošel kolem dohadující se dvojice muž-žena, oba věk cca 25 let.
Zdálo se, že muž ženu obtěžuje a tak jsem se zastavil cca 15m daleko a situaci pozoroval.
Nakonec odešli spolu, akorát dotyčný (evidentně pod vlivem) na mě houknul cosi ve smyslu "Co čumíš".
Tím sem záležitost v duchu označil za obyčejnou partnerskou hádku, čili za uzavřenou a vydal se domů (cestou se několikrát ujišťujíc, že mě nikdo nesleduje).
V případě, že by žena začala volat o pomoc, případně byla napadena, zapojil bych se do věci také (ač devítka ležela hezky doma zamčená ve skříni).
Ponaučení: Zbraň s sebou i do hospody, nikdy nevíte, jestli ji nebudete potřebovat k ochraně zdraví či života svého, či někoho jiného.
Otázka 1: Zachoval sem se tím že jsem si držel odstup a nic neříkal správně? Měl sem se natvrdo zeptat "Slečno neobtěžuje vás ten chlap?" ačkoliv bych tím mohl dotyčného ožralu popudit a vyvolat tím konflikt?
Otázka 2: Pokud by mě po otázce z bodu 1 dotyčný napadl, měl bych právo použít zbraň (kdybych jí měl s sebou) ač on nebyl viditelně ozbrojen (ale klidně mohl mít pod koženou bundou třeba kudlu)?
Zdálo se, že muž ženu obtěžuje a tak jsem se zastavil cca 15m daleko a situaci pozoroval.
Nakonec odešli spolu, akorát dotyčný (evidentně pod vlivem) na mě houknul cosi ve smyslu "Co čumíš".
Tím sem záležitost v duchu označil za obyčejnou partnerskou hádku, čili za uzavřenou a vydal se domů (cestou se několikrát ujišťujíc, že mě nikdo nesleduje).
V případě, že by žena začala volat o pomoc, případně byla napadena, zapojil bych se do věci také (ač devítka ležela hezky doma zamčená ve skříni).
Ponaučení: Zbraň s sebou i do hospody, nikdy nevíte, jestli ji nebudete potřebovat k ochraně zdraví či života svého, či někoho jiného.
Otázka 1: Zachoval sem se tím že jsem si držel odstup a nic neříkal správně? Měl sem se natvrdo zeptat "Slečno neobtěžuje vás ten chlap?" ačkoliv bych tím mohl dotyčného ožralu popudit a vyvolat tím konflikt?
Otázka 2: Pokud by mě po otázce z bodu 1 dotyčný napadl, měl bych právo použít zbraň (kdybych jí měl s sebou) ač on nebyl viditelně ozbrojen (ale klidně mohl mít pod koženou bundou třeba kudlu)?
-
enemyop - Nový uživatel
Re: Událost z dnešního večera
Odpoveď 1: existuje overené príslovie - nehas čo Ťa nepáli. Baba má možnosť urobiť si zbroják a účinne sa brániť. Keby na obranu pacifistov vždy niekto nepodvihol zbraň tak by vymreli. A je veľkou chybou, že ich vždy niekto bráni aj keď to nechcú.
Otázka 2: príslovie nie je celkom morálne, ale vysvetľuj to sudcovi ktorý nebol na mieste, nevie ako sa udalost odohrala a strčí Ťa do basy len preto, že nemá rád, keď občan bráni seba, alebo iných. Mohol by sa začať brániť aj proti štátu. A to nemôže dovoliť.
Otázka 2: príslovie nie je celkom morálne, ale vysvetľuj to sudcovi ktorý nebol na mieste, nevie ako sa udalost odohrala a strčí Ťa do basy len preto, že nemá rád, keď občan bráni seba, alebo iných. Mohol by sa začať brániť aj proti štátu. A to nemôže dovoliť.
-
Honzik - Pravidelný návštěvník
Zachoval ses správně.
1) souhlasím... pokud by ji jednu ubalil, tak už se zapojit. Ale dokud létají jen slova... nechat si je to vyříkat samotné.
2) Podle logiky a možná i práva (teoreticky) ano. V reálu.... na NO zapomeň. Vyšetřovatele a soudce s koulema na to uzavřít to jen s odkazem na příslušný paragraf jsem ještě neviděl.
K tomu ponaučení: Já klidně, do hospody chodím jen na Kofolu, ale když se chlastá napadaj pak člověka takový koniny...
1) souhlasím... pokud by ji jednu ubalil, tak už se zapojit. Ale dokud létají jen slova... nechat si je to vyříkat samotné.
2) Podle logiky a možná i práva (teoreticky) ano. V reálu.... na NO zapomeň. Vyšetřovatele a soudce s koulema na to uzavřít to jen s odkazem na příslušný paragraf jsem ještě neviděl.
K tomu ponaučení: Já klidně, do hospody chodím jen na Kofolu, ale když se chlastá napadaj pak člověka takový koniny...

-
admix - Příspěvky: 1815
I do hospody s pistoli, ale jen na kofolu
Delal jsem to taky tak, az bude pouzdro, tak zase zacnu - ty kecy o abstinentech se daj prezit a lidi si zvyknou
Co se tyce reseni situace, tak jsi dobre zachoval odstup a dobre ses do toho nesral - dokud nedojde na nasili, tak ses utocnik ty (zenska v 99% pripadu potvrdi verzi agresora).

Delal jsem to taky tak, az bude pouzdro, tak zase zacnu - ty kecy o abstinentech se daj prezit a lidi si zvyknou

Co se tyce reseni situace, tak jsi dobre zachoval odstup a dobre ses do toho nesral - dokud nedojde na nasili, tak ses utocnik ty (zenska v 99% pripadu potvrdi verzi agresora).
-
Jimi - Moderátor
Do partnerských hádek (pokud poznáš, že jde o partnery) není radno se míchat, protože jak píše admix, ženská se věčinou přikloní k tvrzení partnera a je z tebe útočník. Ovšem vyhodnotit situaci nebývá snadné.
-
hetzer - Častý návštěvník
Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu
Sight: pokud zenska nekrici o pomoc tak bych nezasahoval. a to ani pokud by dostala facku.
-
jericho - Častý návštěvník
Když jsem ještě pracoval ve Foto Morava, zažil jsem velmi podobnou situaci. On jí opakovaně naháněl hrůzu tak, že jí nepravidelně dával dlaní do hlavy zezadu, přičemž si jí druhou rukou držel a opakovaně jí něco "vysvětloval", ona jen úzkostně cosi vzlykala. Vyšel jsem ostentativně ven a situaci sledoval. Ona ale nechtěla pomoct - mou přítomnost a viditelnou připravenost do toho vstoupit ignorovala a pak s ním kamsi dobrovolně odešla. Taky měl potřebu na mou adresu pronášet něco typu "co ty čumíš". Když už zasahovat, tak jedině když se už jedná doslova o zdraví nebo život. Jinak s oblibou volám policii.
-
kibicz - Častý návštěvník
admix píše:I do hospody s pistoli, ale jen na kofolu![]()
To je Rasýzmus!:-D
Bohužel bránit ostatní by se mohlo vymstít a navíc bránit pacifisty je proti evoluci..
- PaF
Panove, vsichni nosime ...MOBIL
Pokud nejde v kratkem case o fyzicke napadeni, je mobil vhodna volba. Ani "zbytecne" privolana policejni hlidka vetsinou nema reci, bere to tak, ze jsi udelal dobre. Vlastni zkusenost: V Brne volat mestskou, je podstatne rychlejsi a obvykle i efektivnejsi. Asi si zasah vic uzivaji
Pokud nejde v kratkem case o fyzicke napadeni, je mobil vhodna volba. Ani "zbytecne" privolana policejni hlidka vetsinou nema reci, bere to tak, ze jsi udelal dobre. Vlastni zkusenost: V Brne volat mestskou, je podstatne rychlejsi a obvykle i efektivnejsi. Asi si zasah vic uzivaji

- Hunter
- Pravidelný návštěvník
vrb píše:Hunter: Z mršin se mi dělá pořád blbě a to jsem jich viděl celkem dost. prostě když vidím ty červy a jak se ten hnus převaluje a cítím ten smrad tak je mi na blití a dýchat to déle tak se i pobliju. navíc když si uvědomím toxicitu a nebezpečné mikroby které jsou přítomny. Tobě to nic nedělá? to máš odmala nebo jsi si na to zvyknul? já si na to za celý život ještě nezvykl.
Celkem zvyknul. Ne že bych to nějak vyhledával nebo si v tom liboval, ale už mě to tak nepokládá. No toxicitu... nesmíš to jíst, no

Sight> Ať jsou Arabi jakýkoliv, dvě přísloví mají moudrá - 1. Když odchází lev, přichází hyena, a za 2. - Nikdy se nepleť mezi muže a jeho ženu. Taky si myslím, že jsi udělal dobře, když jsi se neangažoval. Ty ženský jsou svéprávný a když se cítí ohrožený, mají zavolat o pomoc, zvlášť když vidí, že je někdo okolo.
-
Hungry - Moderátor
zajímavá debata se tu rozproudila...
Také nemám potíž zabít cokoliv, když to má "smyl", nejlépe gastronomický...
Jak by to bylo v případě člověka, nad tím jsem mockrát přemýšlel... Asi by hodně záležilo na situaci...
Ad popsaná situace... Dobré rešení... Je veliká pravděpodobnost, že i kdyby hrozilo, že ji umlátí k smrti, ve finále bude vypovídat v jeho prospěch... Takových případů už bylo mraky...

Také nemám potíž zabít cokoliv, když to má "smyl", nejlépe gastronomický...

Jak by to bylo v případě člověka, nad tím jsem mockrát přemýšlel... Asi by hodně záležilo na situaci...
Ad popsaná situace... Dobré rešení... Je veliká pravděpodobnost, že i kdyby hrozilo, že ji umlátí k smrti, ve finále bude vypovídat v jeho prospěch... Takových případů už bylo mraky...

- Carlito
- Častý návštěvník
Má ex manželka, když ještě studovala farmacii v Bratislavě, tak v té době tam byla i skupina mediků z Afganistanu. S jedním se docela „kamarádila“ i když na studenta byl už trochu starší. Co se dá dělat když nejdříve musel válčit a na studium nebyl čas. Každopádně se sem dostal právě za zásluhy v boji. Nechtěl o tom nikdy moc mluvit, říkal, že ho ty vzpomínky děsí, ale údajně nejhorší je boj z blízka, kdy musel zabít nožem a dívat se přitom tomu druhému do očí. Od té doby jsem se taky na něho začal dívat trochu jinak. Normálně bych to do něho neřekl. Prostě nepůsobí dojmem člověka, který pozabíjel bůh ví kolik lidí – vojáků z Ruska. Možná proto teď pracuje jako lékař pro nějakou humanitární organizaci.
-
Phantom - Častý návštěvník
Možná je to trochu OT, ale právě kvůli nácviku boje z blízka - přesněji přepadení ze zálohy a "podříznutí" krku - prý polská armáda používala loutku naplněnou ohřátou umělou krví. Prý je pro obyčejného člověka psychicky větší problém vypořádat se s tou cizí teplou mazlavou tekutinou (=krví) na rukách než s tím podřezáváním.
- cmk
- Častý návštěvník
Sight píše:Otázka 1: Zachoval sem se tím že jsem si držel odstup a nic neříkal správně? Měl sem se natvrdo zeptat "Slečno neobtěžuje vás ten chlap?" ačkoliv bych tím mohl dotyčného ožralu popudit a vyvolat tím konflikt?
1) asi dobry, rekl bych, rozumny odstup na ponechani soukromi (pokud jde o "vlastni") a pritom dostatecne blizko na pripadnou pomoc.
2) to by ti rekli az znalci u soudu

- Sight
- Nový uživatel
Díky všem za vyjádření názorů i za podporu.
-
admix - Příspěvky: 1815
Asi se to hodi hlavne sem ... docela mi to donutilo k zamysleni 
http://www.youtube.com/watch?v=0MX3QtumSuE
http://www.youtube.com/watch?v=xxNRLMWkjc8

http://www.youtube.com/watch?v=0MX3QtumSuE
http://www.youtube.com/watch?v=xxNRLMWkjc8
-
Jelen226 - Nový uživatel
Myslím, že to je zrovna přesně to, o čem se píše tady:
http://www.gunlex.cz/?p=946
a pro odlehčení http://www.youtube.com/watch?v=WHVQHdT0z7U
(mimochodem, JE to použití zbraně v ostrém konfliktu)
http://www.gunlex.cz/?p=946
a pro odlehčení http://www.youtube.com/watch?v=WHVQHdT0z7U

- Carlito
- Častý návštěvník
admix: Tak tohle by mělo v tv běžet hned v osm hodin po hlavních zprávách a na všech stanicích současně. Měli by o tom psát v tisku a mluvit o tom v rádiu. Teprve pak by snad některým „pseudohumanopaciignorantům“ konečně došlo, že zbraně kromě zabíjení ve správných rukou i brání a pomáhají chránit a že je to jen o lidech, kteří je drží a ne o zbraních samotných. Pokud bude mezi lidmi více ozbrojených, kteří svou zbraň ovládají, bylo by možná i měně násilných incidentů. Bohužel to je asi nereálné... Přesvědčení o svém "správném" názoru že zbraně jsou zlé, se jen těžko některým lidem vyvrací.
- ARES
- Častý návštěvník
Ano, je to to o čem se psalo na Gunlexu. Ten útočník prostě přesně věděl kdo má zbraň a šel hned po lektorovi primárně po něm, což je absolutně nereálná situace.
Pokud bych se měl přinutit přemýšlet jako člověk, který chce v té třídě způsobit co největší škodu, tak první půjde učitel, protože je uprostřed třídy a pak bych je bral od sebe směrem ke vzdálenějším koncům třídy. V první řadě bych si tím držel bezpečnou vdzálenost od kohokoliv ve třídě, v druhé řadě bych si je držel uprostřed třídy pěkně v chumlu a v třetí řadě by ztráceli možnost úniku, vyjma oken
Ale to jsme v čistě teoretické rovině
Pokud bych se měl přinutit přemýšlet jako člověk, který chce v té třídě způsobit co největší škodu, tak první půjde učitel, protože je uprostřed třídy a pak bych je bral od sebe směrem ke vzdálenějším koncům třídy. V první řadě bych si tím držel bezpečnou vdzálenost od kohokoliv ve třídě, v druhé řadě bych si je držel uprostřed třídy pěkně v chumlu a v třetí řadě by ztráceli možnost úniku, vyjma oken
Ale to jsme v čistě teoretické rovině
- sojcik
- Pravidelný návštěvník
Loni v létě na rybách. Šel jsem na úhoře na noční lov. Sám. Schválně vybírám místo, kde mne nelze přepadnout ze zálohy (napravo ode mne husté křoví, za mnou husté křoví, příchod pouze podél břehu zleva. Pruty umísťuji vlevo ode mne, do výšky cca 60 cm a asi 1 metr od sebe. Kolem 22 hod. přichází dva kluci kolem 18 let, vůbec si mne nevšimnou, svlíkají se a chcou líst do vody. Říkám jim, ať se jdou koupat jinam, že tady chytám. Jsou mou přítomnosti překvapeni, prohazují pár slov o rybařině, oblíkají se a odcházejí, z hovoru je zřejmé, že mají něco vypito. Asi za hodinu se vracejí, ten menší z nich zůstává stát nahoře (hlídá?) a ten větší jde ke mně. Dřepne si u mých prutů a prý jestli se sám v noci nebojím, pak pokračuje jestli nemám strach, že mne tam někdo přepadne a končí dotazem, jakou mají ty mé pruty cenu. A je to tady! Vstávám ze stoličky a v hlavě mi šrotuje, co udělám. Pravou rukou svírám pažbu PPK, druhou nahmatávám tel. obušek a přemýšlím, že jsou dvě možnosti: buď vezme do ruky jeden z prutů a začne ho stahovat, nebo přes pruty poleze ke mně. Co udělám? Pěsti? Teleskop? Pohrůžka zbraní? Varovný výstřel? Nakonec volím řešení z nejlepších, nejlepší boj je takový, který vůbec nenastane: ukazuji na svůj nový prut v hodnotě 3750,-Kč osázený navijákem za 2200,-Kč a povídám, že to jsou moje staré pruty z doby když jsem před 30-ti lety začínal a že ty už nemají hodnotu ani pár stovek a neprodaly by se už ani v tom nejzapadlejším bazaru. Kluk je překvapený, chvíli přemýšlí a pak mu ten nahoře říká: "ty vole, vysereme se na to a jdeme!" Kluk dole mi přeje hezký lov a oba odchází pryč. Já to po chvíli balím (stejně neberou) a jelikož odcházím stejným směrem jako ti kluci, hážu náboj do komory a courám se s teleskopem v jedné ruce a s PPKáčkem v druhé. Doma si sedám na gauč k televizi, otvírám si pivečko a dlouho přemýšlím, co by se stalo, kdyby místo odchodu zareagoval některou ze shora uvedených možností....
Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA