-
SW_FOX - Grafoman
- Shiva
- Častý návštěvník
Re: Přesné zbraně
Jestli je to Amax, tak to ta ze semi auto strilet nebude (Nebo je to dost mala sance) A-max je VLD se Secant ogive konstrukci a ta je hakliva na OAL. MK, Berger BT budou strilet dobre.
-
SW_FOX - Grafoman
Nene, to nebyl A-Max ale BTHP nebo jak to sakra značí prostě HPBT to značí všichni ostatní 

- Shiva
- Častý návštěvník
Hm, tak to nevim. Pravda je ze mimo A-maxu zadne zkusenosti z Hornady nemam (mimo loveckych IB a SST). A A-maxy to byly jen do .50 BMG (byly jedine co se daly sehnat za rozumnou cenu) a ty strilely dobre.
Ale kdyz ti strileji MK tak neni co resit.
Ale kdyz ti strileji MK tak neni co resit.
-
SW_FOX - Grafoman
přesně tak, ty první 3 rány šly takřka jednou dírou, ostatní dvě jsem neudržel spíš morálně, cítil jsem že nebyly na 100% odpálené. Prostě našel jsem si laboraci co funguje, tak do toho nebudu hrabat....
-
Lopez - Častý návštěvník
Foxi zkus lehčí A Max střely(52-55), nebo dobře v stoupání 1:9" chodí V Max (55-60 grs) to jsem zkoušel.
Naopak jsem nenašlel vhodnou laboraci pro 68 BTHP Hornady. Jsou dlouhé jako 77grs Sierra HPBT. Ale Varget zatím nepoužívám.
Naopak jsem nenašlel vhodnou laboraci pro 68 BTHP Hornady. Jsou dlouhé jako 77grs Sierra HPBT. Ale Varget zatím nepoužívám.
-
SW_FOX - Grafoman
- Shiva
- Častý návštěvník
Jeste bych vyzkousel sierra HPBT 77gr nebo berger 77gr match target BT. rekl bych ze to je posledni vaha, kterou staci tlak vytlacit z naboje se zasobnikovym OAL.
Jinak moje AR15 pujde do sveta. dostal jsem nabidku, kterou nemohu odmitnout.
Jinak moje AR15 pujde do sveta. dostal jsem nabidku, kterou nemohu odmitnout.

-
SW_FOX - Grafoman
Jestli to bylo na mě tak SRA HPBT 77grs je ta nástřelka, Bergery 80 vyzkouším s podavačem na 1 ránu (bobr pár střel poskytne ze svých zásob), jinak ten berger 77 bych časem taky zkusil. Když mám samonabíječku tak mě baví střílet v semiauto....a ne jak z opakovačky....
-
RMP - Častý návštěvník
Jak má podle vás být optimálně seřízena spoušť na sportovní kulovnici (pro střelbu převážně z dvojnožky, ale také pro jiné polohy)? Mám na mysli jaký je rozumný odpor, jak dlouhý chod před spuštěním a jaký propad po spuštění.
(Jde mi o to, že v poslední době mi docela dost ran z jinak pěkných soustřelů ulétne, a vylučovací metodou hledám, co za tím je. Pravděpodobně je spoušť zcela v pořádku a problém vězí v rukách, ale víc hlav-víc rozumu :o)
(Jde mi o to, že v poslední době mi docela dost ran z jinak pěkných soustřelů ulétne, a vylučovací metodou hledám, co za tím je. Pravděpodobně je spoušť zcela v pořádku a problém vězí v rukách, ale víc hlav-víc rozumu :o)
-
Kall - Příspěvky: 2286
Standartní puška by myslím měla mít nejmíň 1,5 kilo, Open libovolně, já mám 1 kilo,míň už hrozí něchtěným výstřelem, volný chod dle zvyklostí, někdo žádnej, někdro, jako já malinkej, jen namáčknout, před tím než čekám na výstřel.
Problém úletu, může být i příliš rychlá střelba, je nutno střílet pomalu a na ránu se těšit...
Problém úletu, může být i příliš rychlá střelba, je nutno střílet pomalu a na ránu se těšit...
-
RMP - Častý návštěvník
Díky za zkušenosti. A jak prosím tě máš ten propad po spuštění? U pistolí a malorážek mi vždy vyhovuje, když je krátký (jinak to strhávám), ale na kulovnici mi to prozatím chodilo lépe volnější - ovšem nevím, zda to není jen můj nesprávný návyk.
- Shiva
- Častý návštěvník
Podivej, rady jsou sice hezke, ale ve finale si ty sam musis pocitove tu spoust vyladit.
Casem kdyz budes mit hodne nastrileno, ta ti bude jedno jak je spoust nastavena, bude ti stacit si jednou dvakrat odmacknout abys vedel kde a jak spousti. Na co si nezvyknes je spatna spoust, kde nevis presne kdy spusti. Nebo hodne tvrda spoust, kde se musis opravdu hodne soustredit na to aby sis to neutrhl.
tvrdost spouste je dost individualni. rovnez jeji chod. u taktickych zbrani urcenych opravdu pro ozbrojene slozky je 1kg+ prave z duvodu jak pise Kall, je to o bezpecnosti pri premistovani, nechteny vystrel apd. Rovnez je nezbytnost fungujici pojistka. Totez plati pro lovecke, ktere lehkou spoust resi tzv. napinackem.
u sportovnich zbrani je to vec jina, u zahranicnich soutezi taktickych zbrani neni neobvykle, ze min. odpor spouste je specifikovan pravidly a kontroluje se bezne v prubehu zavodu.
Pokud pravidla toto neupravuji, tak vetsina soutezicich steluji spouste hluboko pod 1kg. Nekdo preferuje namacknuti nekdo rovnou odmacknuti. Ja mam treba na 2 malorazkach (suhl, anschutz) namacknuti, u 456 rovnou odmacknuti, u kulovnic dve na namacknuti dalsi dve na odmacknuti. BR flintu mam tak, ze staci se dotknout a vystreli.
je to jen o zvyku a vystrilenosti.
Casem kdyz budes mit hodne nastrileno, ta ti bude jedno jak je spoust nastavena, bude ti stacit si jednou dvakrat odmacknout abys vedel kde a jak spousti. Na co si nezvyknes je spatna spoust, kde nevis presne kdy spusti. Nebo hodne tvrda spoust, kde se musis opravdu hodne soustredit na to aby sis to neutrhl.
tvrdost spouste je dost individualni. rovnez jeji chod. u taktickych zbrani urcenych opravdu pro ozbrojene slozky je 1kg+ prave z duvodu jak pise Kall, je to o bezpecnosti pri premistovani, nechteny vystrel apd. Rovnez je nezbytnost fungujici pojistka. Totez plati pro lovecke, ktere lehkou spoust resi tzv. napinackem.
u sportovnich zbrani je to vec jina, u zahranicnich soutezi taktickych zbrani neni neobvykle, ze min. odpor spouste je specifikovan pravidly a kontroluje se bezne v prubehu zavodu.
Pokud pravidla toto neupravuji, tak vetsina soutezicich steluji spouste hluboko pod 1kg. Nekdo preferuje namacknuti nekdo rovnou odmacknuti. Ja mam treba na 2 malorazkach (suhl, anschutz) namacknuti, u 456 rovnou odmacknuti, u kulovnic dve na namacknuti dalsi dve na odmacknuti. BR flintu mam tak, ze staci se dotknout a vystreli.
je to jen o zvyku a vystrilenosti.
-
RMP - Častý návštěvník
Což to uznávám, že je to individuální - kdyby nebylo, tak se to nedělá štelovací. Ptám se proto, abych tam neměl nějakou výstřednost (a zdá se, že ne - nakolik se dá věřit závaží na kusu drátu, tak tam mám 0,8 kg, čemuž předchází pozvolna vzrůstajícím namáčknutím).
No a jak s tím propadem?
No a jak s tím propadem?
- Shiva
- Častý návštěvník
Nevim co mas za flintu, ale spoust musi spoustet ciste bodove. nemuze ti narustat odpor. ty musis vedet presne v kterem miste se "zlomi". Mekka necitelna spoust (ceske 700 a 750 jeste ke vsemu drhnou a viklaji se od strany) je smrt pro presnost.
-
RMP - Častý návštěvník
No kápnul jsi na to - mám CZ 527 (Varmint Kevlar .223 Rem), a ten popis spouště odpovídá "slavné tradici" :o)
- Shiva
- Častý návštěvník
Nevim jestli se delaji spouste pro CZ 527, ale myslim na 90% ze ano. Na nektere (nejsem si jist ale myslim ze na 750) ze ne.
- Niripe
- Pravidelný návštěvník
Na CZ 550 (750) dělá Timney. Na CZ 700 nikdo. Na CZ 527 má něco v nabídce rifle basix, jak dobré (nebo špatné) jsou netuším http://www.riflebasix.com/cz.html
- Shiva
- Častý návštěvník
Ja vim ze se na nejake CZ delaji protoze je vozim. ale musel bych do starych objednavek. Basix jsou dobre ale nikdo mi je loni neposlal protoze vyrobce nemel exportni licenci.
-
RMP - Častý návštěvník
No jistě by tu flintu vylepšilo, dát tam něco ověřeného, ale ve své cenové krategorii ta 527 vůbec tragická není ani ve stavu, jak vyleze z fabriky.
Sám jsem se zde před necelými třemi lety rozčiloval nad tím, jak je to s nákupy v CZUB. Člověk míní, časy mění, a když jsem si chtěl koupit novou flintu, tak jsem po CZ nakonec sáhl. Můj limit pochopitelně omezovaly nejen finance (limit 35 000,- za holou flintu), ale také to, že jsem chtěl ráži .223, twist max.9“ a varminta. A taky si flintu před nákupem chci prohlédnou fysicky, ne jen na netu, a přiznávám, že čekat na ni tři čtvrtě roku jsem taky chuť neměl. Takže najednou zjistíte, že není z čeho vybírat. Tika byla (nebo stále je) nedostupná, flinty od Remingtona měly spouště mnohem tragičtější, než všechny CZ dohromady, a těch pár ostatních flint, co se v dané ráži v Čechách povalují, tak to už byly spíše lovecké kusy s tenkými hlavněmi.
Informovanost a přístup v CZUB jsou kapitola sama od sebe, ale koho zde musím pochválit, je vedoucí pražské prodejny pí. Fialová. Flinta sice nebývá na prodejně skladem, ale za tři dny od mé první návštěvy jsem si ji mohl osahat (flintu, ne vedoucí :o)
Byl jsem trochu skeptický, ale řekl jsem si, že za ty peníze (něco kolem 22 000,-) to stojí už jen kvůli té pažbě (HS-Precision s beddingem), i kdybych měl půlku železa nechat vyměnit).
Ale nakonec je flinta slušná jako komplet, hodil jsem na ní Leupolda 3,5-10x50 a spokojenost skoro* dle mých představ. Už jsem někde psal, umí 0,7 i 0,5 MOA, a to máme za sebou jen pár stovek ran, takže to jistě není maximum.
(*až na tu potíž s úlety - které teď začínám přisuzovat blbému nastavení a blbým rukám)
K těm spouštím. Tak, jak je z fabriky, tak na ní bylo něco přes 1,5 kg (i při nastaveném minimálním odporu) + ten vakl do strany. Součástky jsem přeleštil (přeleštil, ne opiloval!), což ovšem ani tak nechtěly záchyt úderníku a západka, jako spíše vnitřní stěny domečku, ve kterém je spoušťák sestaven. Vakl spouště zmizí vložením tenké podložky z plastu (vystřižená a vyleštěná z pvc, možná by to šlo třeba z filmu) mezi levý bok spouště a stěnu domečku). Odstranil jsem zbytky jakéhosi obskurního mazadla, a jedině plochy čepů jsem lehoulince potřel Break Free.
No a co se toho chodu týče, tak si po Shivově radě uvědomuju, že to mám blbě. Po tom přeleštění tam je možné minimum asi 0,6kg, ovšem ten postupně vzrůstající odpor je dán délkou chodu – jakmile se zkrátí, tak tam je bodová charakteristika bez namáčknutí. Je fakt, že to namáčknutí jsem měl tak, že mne výstřel pokaždé trochu překvapil. Takže zkusím trochu přidat na odporu, chod zkrátím (od toho jsou tam šroubky) - a po dalším střílení poreferuju, co to dělá. Díky za rady!
Sám jsem se zde před necelými třemi lety rozčiloval nad tím, jak je to s nákupy v CZUB. Člověk míní, časy mění, a když jsem si chtěl koupit novou flintu, tak jsem po CZ nakonec sáhl. Můj limit pochopitelně omezovaly nejen finance (limit 35 000,- za holou flintu), ale také to, že jsem chtěl ráži .223, twist max.9“ a varminta. A taky si flintu před nákupem chci prohlédnou fysicky, ne jen na netu, a přiznávám, že čekat na ni tři čtvrtě roku jsem taky chuť neměl. Takže najednou zjistíte, že není z čeho vybírat. Tika byla (nebo stále je) nedostupná, flinty od Remingtona měly spouště mnohem tragičtější, než všechny CZ dohromady, a těch pár ostatních flint, co se v dané ráži v Čechách povalují, tak to už byly spíše lovecké kusy s tenkými hlavněmi.
Informovanost a přístup v CZUB jsou kapitola sama od sebe, ale koho zde musím pochválit, je vedoucí pražské prodejny pí. Fialová. Flinta sice nebývá na prodejně skladem, ale za tři dny od mé první návštěvy jsem si ji mohl osahat (flintu, ne vedoucí :o)
Byl jsem trochu skeptický, ale řekl jsem si, že za ty peníze (něco kolem 22 000,-) to stojí už jen kvůli té pažbě (HS-Precision s beddingem), i kdybych měl půlku železa nechat vyměnit).
Ale nakonec je flinta slušná jako komplet, hodil jsem na ní Leupolda 3,5-10x50 a spokojenost skoro* dle mých představ. Už jsem někde psal, umí 0,7 i 0,5 MOA, a to máme za sebou jen pár stovek ran, takže to jistě není maximum.
(*až na tu potíž s úlety - které teď začínám přisuzovat blbému nastavení a blbým rukám)
K těm spouštím. Tak, jak je z fabriky, tak na ní bylo něco přes 1,5 kg (i při nastaveném minimálním odporu) + ten vakl do strany. Součástky jsem přeleštil (přeleštil, ne opiloval!), což ovšem ani tak nechtěly záchyt úderníku a západka, jako spíše vnitřní stěny domečku, ve kterém je spoušťák sestaven. Vakl spouště zmizí vložením tenké podložky z plastu (vystřižená a vyleštěná z pvc, možná by to šlo třeba z filmu) mezi levý bok spouště a stěnu domečku). Odstranil jsem zbytky jakéhosi obskurního mazadla, a jedině plochy čepů jsem lehoulince potřel Break Free.
No a co se toho chodu týče, tak si po Shivově radě uvědomuju, že to mám blbě. Po tom přeleštění tam je možné minimum asi 0,6kg, ovšem ten postupně vzrůstající odpor je dán délkou chodu – jakmile se zkrátí, tak tam je bodová charakteristika bez namáčknutí. Je fakt, že to namáčknutí jsem měl tak, že mne výstřel pokaždé trochu překvapil. Takže zkusím trochu přidat na odporu, chod zkrátím (od toho jsou tam šroubky) - a po dalším střílení poreferuju, co to dělá. Díky za rady!
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké