-
rudi-cz - Nový uživatel
Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu
kuro159
samozřejmě,udělal chybu(a fatální),koneckonců to jasně píšu,ale...vezmeme-li v úvahu okolnosti,šok,rozmlácenej rypák,strach a já nevím co dalšího,o času"na rozmyšlenou",ev.prvotní vzpamatování se nemluvě (uběhlo prej fakt max. 10 min),měl jsem zato že by se obecně dal předpokládat nějakej,řekněme-polehčující efekt ve věci...
samozřejmě,udělal chybu(a fatální),koneckonců to jasně píšu,ale...vezmeme-li v úvahu okolnosti,šok,rozmlácenej rypák,strach a já nevím co dalšího,o času"na rozmyšlenou",ev.prvotní vzpamatování se nemluvě (uběhlo prej fakt max. 10 min),měl jsem zato že by se obecně dal předpokládat nějakej,řekněme-polehčující efekt ve věci...
- kuro159
- Občasný návštěvník
JIMI, nie zle som sa vyjadril. Mna zaujima ze sa pise niekde u vas od MV, ze netreba volat policiu ked doslo iba k vytiahnutiu zbrane a nie k strelbe a nikto nebol zraneni. Takze to vidim ja rozpor, pretoze sme sa zhodli ze tahame zbrane pripraveny strielat. A toto spravime iba v ohrozeni zivota-majetku cize NO-KN. Tak mi prosim vysvetli ako nemam volat policiu, ked som bol prave napadnuty a slo mi o zivot, ale som to odvratil vytiahnutim zbrane. Prvotna pricina mojho konania bol prave ,,utok na moju osobu,, tak tomuto nerozumiem preco to tam mate od MV napisane ze netreba volat policiu. 

- Lukas_K
- Častý návštěvník
@kuro: Když pomineme diskutované volání ve vlastním zájmu etc., v CŘ je uzákoněna povinnost "neprodleně nahlásit použití zbraně pro účely KN a NO." Byl zde výkladový rozpor, zda hlásit i hrozbu; mluvilo se i o případech kdy jen významně poodhrneš sako a lump si to rozmyslí - zbraně se ani nedotkneš, ale bylo to použití nebo nebylo? MV se k tomu vyjádřilo tak, že ze zákona hlásit až výstřel > volat po odražení, respektive zažehnání nebezpečí pouhou hrozbou zbraně z výše zmiňovaných důvodů není od věci, jednáš ale už NAD rámec zákona.
- kuro159
- Občasný návštěvník
E siii per momento io capito..... 

- SINCITYMAN
- Moderátor
Kuro:Podle onoho výkladu, není hrozba zbraní důvodem k vzniku povinnosti hlásit použití zbraně. Jestli to ohlásíš,třeba i jako trestní oznámení pro pokus loupeže a podobně,je to jen na tobě, (stejně jako kdyby jsi se "ubránil" jen vytažením nože a pod.). Pokud jsi ale vystřelil, hlásit to musíš.
-
admix - Příspěvky: 1815
Povinnost to sice neni, ale osobne bych to nahlasil i s pouzitim hrozby zbrane - pak to bude nahrane a uz to nikdo nesmaze (pokud jsi nehrozil nejakemu politikovi
)

- kuro159
- Občasný návštěvník
..ja Vas chalani chapem... ale dovod preco som na niekoho vytiahol zbran ma svoj vazny dovod. Takze ja budem hlasit ten dovod ako PRIMO a to ze som ho zahnal na utek jeho pohladom na moju zbran je SECONDO... chapeme sa???
Lebo sa mi moze stat napriklad to, co pisal v dovodoch Majsner a tomu chcem predist... E BASTA!!! 

- majsner
- Častý návštěvník
Přesně tak. Nechápu, proč tu pořád někdo řeší, jestli se musí hlásit vytažení zbraně, nebo až střílení. To je nepodstatné. Zbraň vytahuji, popř. s ní střílím v nutné obraně před pokusem o loupež, vraždu apod. A tento pokus je trestným činem, který ze zákona musím hlásit. Tečka. Ta zbraň je v tom jaksi vedlejší.
-
Pufik - Častý návštěvník
majsner: Pripust si ze svet neni cerno-bilej, co je podle tebe jasna NO nemusi byt uz tak jasna NO podle SZ ci soudu.
- kuro159
- Občasný návštěvník
Chalani nechcem ist do vojny medzi Vas, ale aj o tom pisal Majsner... Ze tak trosku vzdy treba ratat s tym, ze sa to moze niekto snazit otocit v moj neprospech, pretoze nosim u seba strelnu zbran. Ja s tym ratam, ale preve preto je moj prvy krok jasny...volam. A za druhe, mam ciste svedomie a ked ho mam tak sa branim pred sudom atd atd atd... Trebars aj v mediach a Strasburgu... 

- majsner
- Častý návštěvník
Pufik: To připouštím, ale jak jsem psal, pokud mě někdo napadne, bez ohledu na to, jestli se mu ubráním, odradím ho hrozbou zbraně apod, tak se jedná o trestný čin, který já jsem povinen hlásit na policii. Jsem povinen znamená, že pokud to neudělám, porušuji zákon. Nehodlám porušovat zákon kvůli nějakému gaunerovi, který mě z nějakého rozmaru přišel okrást / zabít.
Jakmile začneš vymýšlet, jaký zákon by jsi porušil, aby jsi si ušetřil nějaké komplikace, popotahování apod., tak se do toho namočíš a nakonec tě na tom utahají. A pak se blbě u soudu mává mými právy a svobodami, když sám porušuji své zákonné povinnosti. Základem je držet se zákonů a dodržovat své povinnosti, pak se dá bojovat za svá práva a svobody.
Jakmile začneš vymýšlet, jaký zákon by jsi porušil, aby jsi si ušetřil nějaké komplikace, popotahování apod., tak se do toho namočíš a nakonec tě na tom utahají. A pak se blbě u soudu mává mými právy a svobodami, když sám porušuji své zákonné povinnosti. Základem je držet se zákonů a dodržovat své povinnosti, pak se dá bojovat za svá práva a svobody.
-
xjam - Občasný návštěvník
-
Horacio - Pravidelný návštěvník
majsnere - já s tebou tak trochu nesouhlasím, myslím si, že zákon přesně definuje trestné činy, které podléhají oznamovací povinnosti. V opačném případě by jsme všichni byli stavěni do role "informátor". Jinak si osobně myslím, že pokud dojde k výše popisované situaci je nutné to oznámit z důvodu, že nepochodí u jednoho, určitě to půjdou prubnout na někoho jiného.
- majsner
- Častý návštěvník
Horacio: A pokus o loupežné přepadení, ublížení na zdraví nebo vraždu nepodléhá oznamovací povinnosti?
- majsner
- Častý návštěvník
Takže srňme důvody, na kterých jsme se shodli
, proč volat i v situaci, kdy nakonec nevystřelím, ale pouze "zaženu" útočníka zbraní.
1) Zákonný důvod: je mou zákonnou povinností oznámit, že se mě někdo pokusil okrást / zranit / zabít.
2) Morální důvod: je mou morální povinností udělat vše v mezích zákona pro to, aby daný člověk nemohl okrást / zranit / zabít někoho jiného.
3) Logický důvod: jak jsem psal, pokud jsem zloducha nepotkal naposledy a on mě např. bude sledovat domů a tam mě přepadne s úmyslem dokončit, co začal a navíc mi sebrat pistoli, bude pro mé pozdější dokazování NO výhodný policejní protokol o prvním přepadení.

1) Zákonný důvod: je mou zákonnou povinností oznámit, že se mě někdo pokusil okrást / zranit / zabít.
2) Morální důvod: je mou morální povinností udělat vše v mezích zákona pro to, aby daný člověk nemohl okrást / zranit / zabít někoho jiného.
3) Logický důvod: jak jsem psal, pokud jsem zloducha nepotkal naposledy a on mě např. bude sledovat domů a tam mě přepadne s úmyslem dokončit, co začal a navíc mi sebrat pistoli, bude pro mé pozdější dokazování NO výhodný policejní protokol o prvním přepadení.
- kuro159
- Občasný návštěvník
....teeeda ja len cumim
co tu stale riesime.. Myslim ze by to malo byt jasne, nie?
Admix nemas nahodou este nejaky zaujimavy prispevok v talone aby sme ho mohli takto rozpytvat???

Admix nemas nahodou este nejaky zaujimavy prispevok v talone aby sme ho mohli takto rozpytvat???

- majsner
- Častý návštěvník
kuro159: no dle těch reakcí to stále jasné nebylo, tak jsem to shrnul, aby jsme neopakovali pořád to samé
-
Justinian - Častý návštěvník
Tak jsem právě musel doprovázet matku z vlaku, protože ji fyzicky napadal nějaký ožrala.
Sápal se i na mě, až když ucítil pod žebry něco ostrého, došlo mu konečně, že tudy cesta nepovede.
Lidi samozřejmě čuměli jinam, neviděli, neslyšeli... a to jsem mezi nimi poznal i místní, ještě teď jsem nasraný.
V pondělí jí okamžitě kupuju pepřák a začnu do ní hučet ohledně ZP a něčeho malého na nošení.
Sápal se i na mě, až když ucítil pod žebry něco ostrého, došlo mu konečně, že tudy cesta nepovede.
Lidi samozřejmě čuměli jinam, neviděli, neslyšeli... a to jsem mezi nimi poznal i místní, ještě teď jsem nasraný.
V pondělí jí okamžitě kupuju pepřák a začnu do ní hučet ohledně ZP a něčeho malého na nošení.
-
Otík - Častý návštěvník
majsner píše:...
1) Zákonný důvod: je mou zákonnou povinností oznámit, že se mě někdo pokusil okrást / zranit / zabít....
majsner: Trestní zákon v § 168 (Neoznámení trestného činu) taxativně vyjmenovává spáchané trestné činy, jejichž neoznámení je trestné - a nic z toho, co výše uvádíš, tam není. Nenašel jsem to ani v zákoně o přestupcích... Mohl bys napsat, na základě jakého zákona je povinností to, co uvádíš?
- majsner
- Častý návštěvník
Nuže, § 168: neoznámení trestného činu, jak jsi psal, vyjmenovává všechny trestné činy, které je povinnost ohlásit. Píše se v něm mimo jiné i o vraždě (§ 219) a jak se píše v § 8 odst. 2 téhož zákona, "pokus trestného činu je trestný podle trestní sazby stanovené na dokonaný trestný čin", z čehož si vyvozuji, že trestný čin vraždy, byť ve fázi pokusu, jsem povinen hlásit.
Zbývá jen otázka: Pokud proti mě večer v parku stojí muž z nožem v ruce a mumlá něco o peněžence a mobilu, z čeho mám ksakru poznat, jestli mě chce zavraždit (§ 219) a nebo jen oloupit (§ 234)

Zbývá jen otázka: Pokud proti mě večer v parku stojí muž z nožem v ruce a mumlá něco o peněžence a mobilu, z čeho mám ksakru poznat, jestli mě chce zavraždit (§ 219) a nebo jen oloupit (§ 234)

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA