-
sided - Moderátor
-
staM - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
- BlueL
- Pravidelný návštěvník
mam klese jak od lee (.690) tak i od pedersoli (kleste+ kokily .715) s tema pedersolackejam byl trosku problem ale ty tufliky kterjema kokila drzi zacvakla se ojely takze ted to beha jak ma, ale daleko vic userfrinedly jsou ty od lee, bohuzel ale nejvetsi co lee dela jsou .690 lepe receno vetsi jsem nesehnal a na webu jsem je nevidel. a bohuzel ty .690 moji brownbess moc nejedou
- Mademanof
- Nový uživatel
Plně souhlasím a ještě bych dodal (stavebnice nebudu komentovat) další rozdíl - když si koupíte Pedersolku, máte alespoň jistotu že vám nic nebude chybět a nebudete třeba shánět nějakou připitomělou pružinku nebo perko. U stavebnice bych to možná pochopil, ale chybějící díl u nové smontované zbraně (Ardesa Hawken) je docela na prd...

Hungry píše:Největší rozdíl mezi Ardesou a Pedersolim je, krom zpracování, hlavně v historické autentičnosti a paletě modelů...
Ardesa má de facto dva zámky - křesadlový a perkusní a ty se liší jen kohouty ... většina dílů je zaměnitelná...
Pedersoli je na tom lépe, i když to taky není 100%. Má i větší výběr ráží a stoupání vývrtů...
-
Kentan - Častý návštěvník
-
blecha.z - Častý návštěvník
Ahoj střelci. Tyhle úvahy o tom, kdo je lepší a kdo ne, jsou podle mého mínění jen akademická debata. Tomu, kdo začíná střílet předovkou a nedokáže zbraň docenit, tomu bohatě stačí nejlacinější pistole nebo puška. Až doroste, ať si koupí Hege-Sieber, nebo si nechá zbraň vyrobit na zakázku. Pak si zaslouží dokonalý nástroj. Učedníkovi ve fabrice také nesvěří dlátka pana mistra, že?
Ardesa má krásné věci a spolehlivé. Jistě, že má své mouchy. Většinou nevydrží muška, která vypadne z uložení. No tak se za dvě hodinky udělá z mosazného šroubku nová. Aspoň střelec zjistí, jak se nastřeluje pistole. V případě stavebnice si užije práce s kovem a dřevem ještě na dlouhou dobu.
Mám pistoli od Ardesy, je přesná a kvalitní. Když není, je to rukama.
Ardesa má krásné věci a spolehlivé. Jistě, že má své mouchy. Většinou nevydrží muška, která vypadne z uložení. No tak se za dvě hodinky udělá z mosazného šroubku nová. Aspoň střelec zjistí, jak se nastřeluje pistole. V případě stavebnice si užije práce s kovem a dřevem ještě na dlouhou dobu.
Mám pistoli od Ardesy, je přesná a kvalitní. Když není, je to rukama.
- Mademanof
- Nový uživatel
Euroarms
Ahoj, můžu se zeptat, jaký máte názor a popř. zkušenosti na firmu Euroarms?
- OLD SHATERHAND
- Nový uživatel
Re: Ardesa vs. Pedersoli
Z toho co som zatial precital som tak trochu puk a vichadza mi jedno skladacki su len odpad ppodla niektorich a k nam sa dovaza len nepodarok dobra predovka musi stat min.od 750eur nie som zastanca ani jednej fi.tu spomenutej ale asi mam stastie nakolko som mal moznost strielat aj DP.a ARDESU a nevidel som skoro ziadny rozdiel a moja skusenost zo skladackou opet asi stastie DERHUNTER 45 a vsetko na pocudovanie sadlo a asi som osadil aj mieridla celkom dobre ked z 6ran bolo 3 v 9-10 a 3v 8,7,8 vsetko zhruba okolo o rozptile cca6-7cm. tak neviem ci som ja kuzelnik alebo je ten kit vydareny a je jednicka trieda adostala sa knam omilom.Jednalo sa o terc o rozmeroch cca. 20x20 cm. a strelba z asi 25-30 m
edit - pravopisne a gramaticke okienko:
Z toho čo som zatiaľ prečital som tak trochu puk a vychádza mi jedno skladačky sú len odpad podľa niektorých a k nám sa dováža len nepodarok dobrá predovka musí stáť min. od 750eur nie som zástanca ani jednej fy. tu spomenutej ale asi mám šťastie nakoľko som mal možnosť strieľať aj DP. a ARDESU a nevidel som skoro žiadny rozdiel a moja skúsenosť so skladačkou opäť asi šťastie DERHUNTER 45 a všetko na počudovanie sadlo a asi som osadil aj mieridlá celkom dobre keď zo 6 rán bolo 3 v 9-10 a 3 v 8,7,8 všetko zhruba okolo o rozptyle cca 6-7cm. tak neviem či som ja kúzelník alebo je ten kit vydarený a je jednička trieda a dostala sa k nám omylom. Jednalo sa o terc o rozmeroch cca. 20x20 cm. a streľba z asi 25-30 m
edit - pravopisne a gramaticke okienko:
Z toho čo som zatiaľ prečital som tak trochu puk a vychádza mi jedno skladačky sú len odpad podľa niektorých a k nám sa dováža len nepodarok dobrá predovka musí stáť min. od 750eur nie som zástanca ani jednej fy. tu spomenutej ale asi mám šťastie nakoľko som mal možnosť strieľať aj DP. a ARDESU a nevidel som skoro žiadny rozdiel a moja skúsenosť so skladačkou opäť asi šťastie DERHUNTER 45 a všetko na počudovanie sadlo a asi som osadil aj mieridlá celkom dobre keď zo 6 rán bolo 3 v 9-10 a 3 v 8,7,8 všetko zhruba okolo o rozptyle cca 6-7cm. tak neviem či som ja kúzelník alebo je ten kit vydarený a je jednička trieda a dostala sa k nám omylom. Jednalo sa o terc o rozmeroch cca. 20x20 cm. a streľba z asi 25-30 m
-
Hungry - Moderátor
A jsme zase u toho... Nemyslím to zle, to co napíšu dále...
Tvůj výsledek přesně odpovídá zbrani 2-3kategorie, či naprosto nezkušenému střelci. Když chci něco porovnávat, je třeba znát parametry. Takže až příště budeš testovat zbran, tak si vem terč Pistolový 50/20, dej ho na 50m. Nachystej si dobré střely, odvaž prach, nachystej vhodné mazání a flastry/zátky. Pak si sežen bag, či stůl, ze kterého bude střílet především flinta a laborace a střelec ji do toho nebude moc zasahovat. A když se ti podaří udržet rozptyl do 5cm opsané kružnice, máš vyhráno. Puška i laborace mají na to, zvítězit v disciplíně Perkusní Puška, pokud to ustojí i střelec. Protože v této disciplíně už skoro "běžně" padají absolutní nástřely 100bodů ze 100. Rozptyl cca 7cm na 25m je 14cm na 50m a to nemá smysl jít závodit. Takové zbraně jsou tak na zábavní střelbu do plechovek... a pro lidi, které více baví je stavět, než z nich střílet... I na naší "pařezové" lize, kdy si westernáci jsou střelit svých 13ran/30min vyhrávají nástřely od 90ti bodů výše. Na konci sezony, kdy jsou všichni "rozstřílení" to bývá od 93bodů výše.
Zbran je třeba vybírat dle účelu, tzn. co a na jaké úrovni hodlám střílet. On i ten Deerhunter může nastřílet 95 bodů v závodě...(znám dámu, které se to podařilo). Ovšem historická věrnost, použité materiály atp. jsou na nejnižší možné úrovni, s tím se nedá nic dělat.
Takže každému soudruho dle jeho vkusu...
Tak at ti to střílí stále lépe!
Tvůj výsledek přesně odpovídá zbrani 2-3kategorie, či naprosto nezkušenému střelci. Když chci něco porovnávat, je třeba znát parametry. Takže až příště budeš testovat zbran, tak si vem terč Pistolový 50/20, dej ho na 50m. Nachystej si dobré střely, odvaž prach, nachystej vhodné mazání a flastry/zátky. Pak si sežen bag, či stůl, ze kterého bude střílet především flinta a laborace a střelec ji do toho nebude moc zasahovat. A když se ti podaří udržet rozptyl do 5cm opsané kružnice, máš vyhráno. Puška i laborace mají na to, zvítězit v disciplíně Perkusní Puška, pokud to ustojí i střelec. Protože v této disciplíně už skoro "běžně" padají absolutní nástřely 100bodů ze 100. Rozptyl cca 7cm na 25m je 14cm na 50m a to nemá smysl jít závodit. Takové zbraně jsou tak na zábavní střelbu do plechovek... a pro lidi, které více baví je stavět, než z nich střílet... I na naší "pařezové" lize, kdy si westernáci jsou střelit svých 13ran/30min vyhrávají nástřely od 90ti bodů výše. Na konci sezony, kdy jsou všichni "rozstřílení" to bývá od 93bodů výše.
Zbran je třeba vybírat dle účelu, tzn. co a na jaké úrovni hodlám střílet. On i ten Deerhunter může nastřílet 95 bodů v závodě...(znám dámu, které se to podařilo). Ovšem historická věrnost, použité materiály atp. jsou na nejnižší možné úrovni, s tím se nedá nic dělat.
Takže každému soudruho dle jeho vkusu...
Tak at ti to střílí stále lépe!
-
25-30 metrů není pro pušku žádná vzdálenost.... to zaprvé.
záleží taky na tom, jak dlouho ten střelnej klacek bude fungovat (z čeho je vyrobenej jestli z oceli, nebo její perníkový náhražky) to za druhé...
Podívej se na ceny KVALITNÍCH materiálů a na cenu daný zbraně, to za třetí.
Chytrému napověz
PS sám jsem s Ardesama (běžnou produkcí) začínal. A už nikdy se jimi (běžnou produkcí Ardesy) trýznit nebudu. Ardesa dělá i špičkové zbraně (Underhammery) ty jsou ovšem dražší než kvéry od Pedersoliho.
záleží taky na tom, jak dlouho ten střelnej klacek bude fungovat (z čeho je vyrobenej jestli z oceli, nebo její perníkový náhražky) to za druhé...
Podívej se na ceny KVALITNÍCH materiálů a na cenu daný zbraně, to za třetí.
Chytrému napověz

PS sám jsem s Ardesama (běžnou produkcí) začínal. A už nikdy se jimi (běžnou produkcí Ardesy) trýznit nebudu. Ardesa dělá i špičkové zbraně (Underhammery) ty jsou ovšem dražší než kvéry od Pedersoliho.
-
Black Powder - Moderátor
OLD SHATERHAND:
s Hungrym musim len suhlasit a aby som to tu nerozmazaval, tak sa prid pozriet zajtra 16.5. do SAV-ky v BA, ako sa striela.
Kentan:
treba vsak spomenut aj to, ze tercovnica Underhammer nieje spanielska vyroba, len sa pod znackou Ardesa predava, tak isto aj Barlow.
s Hungrym musim len suhlasit a aby som to tu nerozmazaval, tak sa prid pozriet zajtra 16.5. do SAV-ky v BA, ako sa striela.
Kentan:
treba vsak spomenut aj to, ze tercovnica Underhammer nieje spanielska vyroba, len sa pod znackou Ardesa predava, tak isto aj Barlow.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
Hele Hungry, a co má na střelbu největší podíl? Případně jak bys to seřadil? Značka pušky (myslím výrobce), konkrétní model (např. delší hlaveň, kratší hlaveň), způsob nabíjení (konkrétní navážky, mazaní atd), konkrétní střelec.
Případně, mají výkonnostní střelci nějaký oblíbený konkrétní model od konkrétního výrobce? Jinými slovy kupují se pušky podle "schopnosti lépe střílet" nebo podle vzhledu?
Případně, mají výkonnostní střelci nějaký oblíbený konkrétní model od konkrétního výrobce? Jinými slovy kupují se pušky podle "schopnosti lépe střílet" nebo podle vzhledu?
-
Hungry - Moderátor
to ani tak nejde řadit dle významu, neb jsou to propojené nádoby. Dobrý střelec potřebuje dobrou pušku. Špatnému dobrá puška nepomůže a obráceně dobrému střelci uškodí... Takže pokud to míním s přesnou střelbou vážně, tak dnes už to mám jednodušší, netřeba experimentovat. Seberu se a zajedu na vyhlášené mířenkářské závody a podívám se, kdo a čím vyhrál... Pak se podívám, čím střílel a co a jak nabíjel. Pak si zjistím, co můžu mít za pomůcky v dané disciplině a také, jak se správně míří, drží flinta, dýchá atd. A pak už je to jen dřina při tréningu a ovládání nervů při závodě...
Dnes už špička střílí puškami Underhammer, Bristlen A Morges, Swish Match apod. To jsou zbraně od 40 000,- výše. Ale jsou i levnější a dost dobré modely. Za základ bych vzal Pedersoliho, jako značku, mám křesadlového Frontiera carbine, od Ardesy nejlépe již zmíněný Underhammer a pokud by to měl být levný model, tak Pensylvanii carbine, ten jsem měl a nebyl špatný. Ale chtěl jsem .50tku a s tou je u Ardesy potíž.
Dnes už špička střílí puškami Underhammer, Bristlen A Morges, Swish Match apod. To jsou zbraně od 40 000,- výše. Ale jsou i levnější a dost dobré modely. Za základ bych vzal Pedersoliho, jako značku, mám křesadlového Frontiera carbine, od Ardesy nejlépe již zmíněný Underhammer a pokud by to měl být levný model, tak Pensylvanii carbine, ten jsem měl a nebyl špatný. Ale chtěl jsem .50tku a s tou je u Ardesy potíž.
-
Křesadlový Frontier Carabine od Pedersoliho stojí míň jak 10500 (http://www.zbrane-dave.cz/products/kres ... r-carbine/) a můžu si vybrat v ráži od .32 do .54, tak myslím, že není co řešit. I když i u Pedersoliho je potřeba si pušku pořádně prohlídnout, jestli se jedná o povedený kus. Ardesu jen na první základní seznámení, dál to nemá smysl.
Po poslední úpravě cen se dá říct, že cena Pedersoliho není přemrštěná a poměr cena/výkon
je vynikající.
Po poslední úpravě cen se dá říct, že cena Pedersoliho není přemrštěná a poměr cena/výkon

-
Fandaks - Častý návštěvník
Hadrburg: Největší podíl na přesné střelbě má hlaveň a její kvalita. No a pak už stačí obalit takovou vynikající hlaveň neméně dobrým "zbytkem". Dál už bych jen opakoval to co napsal Hungry, takže jen pro dokreslení uvedu příklad takové předovky.
Firma NEUMANN prodávala už před rokem 1995 předovku NEUMANN-Enfield Navy "Match". Puška měla ráži .58, kovanou "Match" hlaveň od belgické firmy Delcour, stoupání drážek 1200mm a drážek měla 5.
Hlaveň byla opravdu velice povedená a možná ani výrobce netušil jak se mu dílo podařilo. V roce 1995 puška vyhrála mistrovství Německa, v roce 1996 byla myslím na mistrovství světa druhá.
U nás s touto předovkou střílí Pavel Balák v disciplíně Perkusní puška vojenská a vyhraných závodů má desítky! O tom jistě něco bude vědět Kentan. Prostě je to tak jak to píše Hungry, když se sejde dobrá puška a dobrý střelec, výsledky jsou potěšující.
Můj závěr a doporučení: nejdřív hledej tu nejlepší hlaveň na kterou ještě finančně dosáhneš.
Firma NEUMANN prodávala už před rokem 1995 předovku NEUMANN-Enfield Navy "Match". Puška měla ráži .58, kovanou "Match" hlaveň od belgické firmy Delcour, stoupání drážek 1200mm a drážek měla 5.
Hlaveň byla opravdu velice povedená a možná ani výrobce netušil jak se mu dílo podařilo. V roce 1995 puška vyhrála mistrovství Německa, v roce 1996 byla myslím na mistrovství světa druhá.
U nás s touto předovkou střílí Pavel Balák v disciplíně Perkusní puška vojenská a vyhraných závodů má desítky! O tom jistě něco bude vědět Kentan. Prostě je to tak jak to píše Hungry, když se sejde dobrá puška a dobrý střelec, výsledky jsou potěšující.
Můj závěr a doporučení: nejdřív hledej tu nejlepší hlaveň na kterou ještě finančně dosáhneš.
-
Nejlepší hlavně jsou od Petra Kuny, ovšem nelze pořítat s tím, že individuálně postavenou pušku pořídím kolem 10000 Kč, což je pro začátečníka, nebo občasného střelce pro radost podle mě snesitelná suma za kterou je možné získat poměrně kvalitní zbraň, která mu nebude kazit radost ze střelby svou nadměrnou poruchvostí a rychlým opotřebováváním.
Jo a nejlepším systémem vývrtu je Lorenz, koho zajímá proč, ať si to zde najde, probíralo se to.
No to ale od tématu Ardesa kontra Pedersoli odbočujem.
PS: Závody neobrážím a nesleduju již skorem 6 let......
Jo a nejlepším systémem vývrtu je Lorenz, koho zajímá proč, ať si to zde najde, probíralo se to.
No to ale od tématu Ardesa kontra Pedersoli odbočujem.
PS: Závody neobrážím a nesleduju již skorem 6 let......
-
Wyatt Earp - Pravidelný návštěvník
Včera jsem si v Alfa-Proji prohlížel perkusní pistoli Howdah od Pedersoliho v brokové ráži 20 a musím říct, že mi z toho bylo tak trochu smutno. Za cenu přes 14 tis. Kč, vnitřní povrch hlavně hrubý, neleštěný, spáry mezi kováním a dřevem dosahovaly do očí bijících rozměrů (ty větší byly ovšem zakitované), což vypadá hrozně a taky se zcela určitě po čase vydrolí. O spouštích, které jsou odlitek s jasně patrnými stopami po formě už se ani snad nemá cenu rozepisovat. Protože jsem asi trochu moc puntičkář, tak se mě vůbec nelíbí, když místo rytiny je na povrchovce použitá technologie lisování motivu (podotýkám, že značně nepovedená). To bych snad skousl radši kdyby tam povrchovka nebyla žádná. Stručně řečeno, než si pořídím nějakou zbraň od této zbrojovky, budu ji hodně důkladně prohlížet a zvažovat koupi.
-
Ta cena je značně přemrštěná. Dave - 11300 (u Brymů je za 14400 novinka - v ráži.58). A zrovna si narazil na nepovedený kus, tedy na to, před čím zde furt varuju. Prohlížet, prohlížet a ještě jednou prohlížet. Klidně i rozebrat. A pokud je to nepovedený nebrat.
-
Wyatt Earp - Pravidelný návštěvník
Souhlasím, taky proto se asi pěkně nacestuju než pořídím to co chci.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder