-
TREW - Pravidelný návštěvník
9x19
Nezkoušel jste někdo něco podobného u CZ 82?
http://www.youtube.com/watch?v=zGRtEFH7VFg&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=zGRtEFH7VFg&NR=1
-
zoufalec - Častý návštěvník
No problem??? Tomu chlapovi patří urazit pracky. Teda pokud se mu už při takových kravinách neutrhly. Tlak Makarova je někde kolem 180 MPa a tlak Lugeru jde k 235 MPa. Tu pistoli, jeho ruku a hlavně obličej zachránil rozdílný průměr střely. Makarov je větší, tím došlo k úniku části plynů kolem střely. Kdo má pud sebezáchovy, tohle neudělá.
Viděl jsem výstřel z nějakýho Norinca v ráži 9 Luger (mělo to závěr bržděnej pístem pod hlavní). Majitel chtěl zkusit střílet nábojem 9 Makarov. Nějak ho tam dostal a takovou pecku jsem ještě neviděl. Hlaveň vydržela, ale asi při zaříznutí a překalibraci střely na průměr o 0,25 mm menší se střela přibrzdila. Závěr se otevřel předčasně, veškerej tlak vyšel výhozním okénkem a vše co bylo v cestě vzal sebou. (vytahovač, střepiny nábojnice)
Viděl jsem výstřel z nějakýho Norinca v ráži 9 Luger (mělo to závěr bržděnej pístem pod hlavní). Majitel chtěl zkusit střílet nábojem 9 Makarov. Nějak ho tam dostal a takovou pecku jsem ještě neviděl. Hlaveň vydržela, ale asi při zaříznutí a překalibraci střely na průměr o 0,25 mm menší se střela přibrzdila. Závěr se otevřel předčasně, veškerej tlak vyšel výhozním okénkem a vše co bylo v cestě vzal sebou. (vytahovač, střepiny nábojnice)
-
Myslím, že ten amík počítal s tím, že tlak okolo střely uteče. Zajímala by mne podobná zkušenost s cz 82, neměl by to být zásadní rozdíl, oproti té pistoli na videu, jestli je možné, dejme tomu v "krajní nouzi"
, ale spíše opravdu jen ze zvědavosti, odpálit celkem bezpečně 9mm luger z hlavně 9mm Makarov a to právě díky zmíněnému úniku tlaku okolo střely. Do 9mm browning je to samozřejmě blbost, ale vz 82 je u nás dost rozšířená a možná někdo takhle experimentoval, ať už z nevedomosti nebo si ty tlaky a průběh výstřelu třeba někdo spočítal. Takový hrdina nejsem, abych to hned zkousil taky, když jsem to viděl na videu, tak moc zase po vědění neprahnu
K tomu Norincu, taky jsem slyšel pár laiků, kteří mysleli, že 9mm je prostě 9mm a na střelnici si jeden známý přinesl novou ČZ 83 9mm Browning a z práce "ulitou" krabičku 9mm vz 82
Tak jsem mu vysvětlil, že to tam asi nebude pasovat 

K tomu Norincu, taky jsem slyšel pár laiků, kteří mysleli, že 9mm je prostě 9mm a na střelnici si jeden známý přinesl novou ČZ 83 9mm Browning a z práce "ulitou" krabičku 9mm vz 82

-
Zajic - Častý návštěvník
.
Nejak nechapu, jak muze nekdo vlastnit zbrojni prukaz, kdyz ani nevi, jaky je rozdil mezi 9mm Luger, 9mm Browning a 9mm Makarov
Nehlede na to, ze zbran pouziva v zamenstnani 

-
glock1719 - Příspěvky: 8120
-
Měl by tam být rozdíl 1mm na nábojnici, tak to už v této poloze neúplného dovření závěru spustí kohoutek.
to zajíc: Tomu bych se zase tolik nedivil, že spousta lidí, kteří mají zbroják nebo jsou i v ozbrojených složkách nevidí rozdíl v jednotlivých rážím, u kterých se uvádí 9mm, většinou mají jinou specializaci a zbraň vlastní nebo užívají okrajověn v souladu se zakony, předpisy a návody a ty učí a nabádají k používání pouze příslušného střeliva.
to zajíc: Tomu bych se zase tolik nedivil, že spousta lidí, kteří mají zbroják nebo jsou i v ozbrojených složkách nevidí rozdíl v jednotlivých rážím, u kterých se uvádí 9mm, většinou mají jinou specializaci a zbraň vlastní nebo užívají okrajověn v souladu se zakony, předpisy a návody a ty učí a nabádají k používání pouze příslušného střeliva.
-
Když nad tím dál přemýšlím, tak mne napadá, jestli sovětští konstruktéři nešli tak daleko a neudělalí záměrně svoji ráži 9mm Makarov tak, aby bylo možné v pistoli nouzově používat i náboj 9mm Luger. Jednalo by se o jednotlivé nabíjení, ale lepší 1 rána než nic, ne
A naopak vlastní náboje Makarov, z důvodu většího průměru, takto použít bez příslušné pistole nelze. Ale to už je možná na jiné téma... 

-
zoufalec - Častý návštěvník
Neboj, tak daleko soudruzi v SSSR nešli. To by udělali nábojnici v délce 19 mm. Navíc 9 Luger je kapitalistická ráže. Sovětský svaz NIKDY nepocítil nedostatek munice.
Rozdíl v průměrech střel je dán jinou metodikou měření vývrtu.
Teď konec OT o výstřelu neodpovídajícím nábojem a zpět ke krásné, přesné a velice spolehlivé zbrani Augustina Nečase z Letovic - ČZ 82/83.
Rozdíl v průměrech střel je dán jinou metodikou měření vývrtu.
Teď konec OT o výstřelu neodpovídajícím nábojem a zpět ke krásné, přesné a velice spolehlivé zbrani Augustina Nečase z Letovic - ČZ 82/83.
-
-
Tak jsem se stal majitelem adaptéru FAO k pistoli vz 82. Samozřejmě byl z komise, tudíž žádný návod atd... Kontaktoval jsem i firmu FAO, ale žádný materiál mi taky neposkytly. Montáž i demontáž je snadná, přesto budu rád, když se někdo podělí o osobní zkušenost nebo nějaké čtení-informace-článek na e-mail, než sám vyrazím dát první rány. Díky 

- pavlas9
- Občasný návštěvník
-
-
karotka - Příspěvky: 62
Byl jsem tento týden v Uherském Brodě, paní v prodejně říkala, že měli teď akci, kdy prodávali CZ83 9mm Browning společně s adaptérem na .22. Takže tam by asi adaptér měli....
BTW nevíte, jaké střenky se k CZ83 dají sehnat? Ten plast je strašný..
BTW nevíte, jaké střenky se k CZ83 dají sehnat? Ten plast je strašný..
Naposledy upravil karotka dne 15.02.2009 10:51, celkově upraveno 1
- sumi
- Občasný návštěvník
-
KajaKliment - Častý návštěvník
-
karotka - Příspěvky: 62
Střenky
Díky za tipy, asi nakonec skončím u Brymové, prý je mají objednané..
- Haness
- Pravidelný návštěvník
-
Wyatt Earp - Pravidelný návštěvník
-
krampus - Častý návštěvník
Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj