-
Hungry - Moderátor
- janekx
- Nový uživatel
-
Hungry - Moderátor
- taurus
- Častý návštěvník
- taurus
- Častý návštěvník
Jedna zajímavost pro přebíječe.
Náboj .50AE je dle tabulek dlouhej 40,89mm. Se střelou 300gr od Speeru jsem musel náboj udělat jen 39,80mm, když měl délku podle tabulek, tak se nevešel do zásobníku. Asi je to tvarem té střely. Bylo tam 22gr no9 a nepodaval další náboj do komory. Další sem udělal 26gr, ale to budem testovat až příští výkend. A nebo dneska?
Mám Luleč trošku z ruky
.
Náboj .50AE je dle tabulek dlouhej 40,89mm. Se střelou 300gr od Speeru jsem musel náboj udělat jen 39,80mm, když měl délku podle tabulek, tak se nevešel do zásobníku. Asi je to tvarem té střely. Bylo tam 22gr no9 a nepodaval další náboj do komory. Další sem udělal 26gr, ale to budem testovat až příští výkend. A nebo dneska?

- janekx
- Nový uživatel
- taurus
- Častý návštěvník
Ještě jedna zajímavost.
Pro přebíjení velkooběmových nábojů používám plastový naběračky na prach od LEE. Podle tabulek dodávaných k naběračkám ale nesouhlasí váha prachu.
Např. Podle tabulek je u prachu ACC no9 naběračka s označením 1,9cc váha 28,9gr. Já si to samozřejmě přeměřil a nesouhlasí to. Podle mýho měření to je 26,3gr. A to je u každé naběračky, je to lehčí o dost než se uvádí v tabulkách k naběračkám. Má s tím někdo zkušenosti?? Je to tím že by prach koupené u nás ( né origo) je lehčí? Bude taky slabší? Trošku mě to zmátlo. Člověk kterej nemá váhy v domění že sype dostatečnou navážku prachu sype vlastně málo. Co vy na to? Třeba Hungry, nebo Elpanell?
Pro přebíjení velkooběmových nábojů používám plastový naběračky na prach od LEE. Podle tabulek dodávaných k naběračkám ale nesouhlasí váha prachu.
Např. Podle tabulek je u prachu ACC no9 naběračka s označením 1,9cc váha 28,9gr. Já si to samozřejmě přeměřil a nesouhlasí to. Podle mýho měření to je 26,3gr. A to je u každé naběračky, je to lehčí o dost než se uvádí v tabulkách k naběračkám. Má s tím někdo zkušenosti?? Je to tím že by prach koupené u nás ( né origo) je lehčí? Bude taky slabší? Trošku mě to zmátlo. Člověk kterej nemá váhy v domění že sype dostatečnou navážku prachu sype vlastně málo. Co vy na to? Třeba Hungry, nebo Elpanell?
-
EL PANELL - Častý návštěvník
Já měl u matric 50ae naběračku 1,3ccm
už nevím kolik jsem navážil, ale vím, že byla na nic. Vycházelo to snad pod 20gr. dělal jsem na 26gr ACC no9 mosaznou odměrku z nábojnice do mosina. A váhy jsou potřeba. Su zvědavej až příjde prachovač, jak budou konzistentní dávky prachu.
a ještě: samson .50ae 300gr. SP = délka 40,0mm

a ještě: samson .50ae 300gr. SP = délka 40,0mm
-
Hungry - Moderátor
Ono se totiž má správně tzv. kalibrovat prach. Už to tu kdesi popisuju... A jsou potřeba váhy. Na tyto kalibry určitě...
Hungry píše:CZ27: Je na to vzoreček, kterým se to dá spočítat. Alespon na hrubo, at nemusíš zkoušet 10x, jen 2-3x...
Potřebuješ znát veličinu VMD, pak se to počítá jako:
VMD x Grains = cc = cc zaokr. díra na prachovači.
.1064 x 4,7 = 0,50008 = .50
VMD použité vzorečku je prach BULLSEYE, ty si ho musíš vypočítat:
Tzv. "zkalibrovat svůj prach"
Nastavíš prachovač na 1,00 cc objemu. Poté zvážíš hmotnost této navážky. Pak dosadíš do vzorečku:
1
_________________ = VMD
navážená hmotnost
Samozřejmostí je pak převážení toho, co ti vypočítaná díra bude sypat.
A nebo rychlejší, empirická cesta... Ovážíš svých 4,7gr a dle množství odhadem vybereš díru na pracovacím kolečku, který položíš na papír na rovnou podložku, a vsypeš do něj. Uvidíš, zda chybí či přebývá, tak zkusíš další díru.
Je také možné, že budeš potřebovat díru, kterou ty kolečka nemají...
- taurus
- Častý návštěvník
Teoreticky bude každá flaška prachu jinak těžká? A směrodatný pro mě jako pro přebíječe je oběm nebo váha? Já mysle že oběm. Oběm se přece nemění, ale váha vlivem vlhkosti ano.
Jinak do .50 AE sem dal odměrku 1,9cc. Podle váhy to má 26,3gr. A v pohodičce přebije náboj do komory.
Zkoušel sem aji acc 1680. Dal sem podle manuálu odměrku 2,5cc, váha 38,2gr. Slabota, rána je měkčí, ale nepřebije další náboj do komory. A už se tam stejně víc nevejde, už teď sem to musel pořádně přemlouvat abych to zalisoval. Obě laborace na střelu 300 gr Speer.
Jinak do .50 AE sem dal odměrku 1,9cc. Podle váhy to má 26,3gr. A v pohodičce přebije náboj do komory.
Zkoušel sem aji acc 1680. Dal sem podle manuálu odměrku 2,5cc, váha 38,2gr. Slabota, rána je měkčí, ale nepřebije další náboj do komory. A už se tam stejně víc nevejde, už teď sem to musel pořádně přemlouvat abych to zalisoval. Obě laborace na střelu 300 gr Speer.
-
Hungry - Moderátor
-
EL PANELL - Častý návštěvník
acc1680 je údajně pro revolvery a pistole DE s 10" hlavní. v manuálu je uvedena poznámka "compressed".
od výrobce MRI se dovíš akorát to, že při používání přebíjených nábojů ztrácíš záruku
objem x hmotnost ( = specifická hmotnost): ono je to opravdu teoretizování, orginál balení bude mít vždycky stejnou hmotnost a pokud je flaška s prachem dokonale uzavřená a neskladuješ ji ve vlhké místnosti, tak by se TEORETICKY
neměla změnit.
preferuji hmotnost nad objemem.
od výrobce MRI se dovíš akorát to, že při používání přebíjených nábojů ztrácíš záruku

objem x hmotnost ( = specifická hmotnost): ono je to opravdu teoretizování, orginál balení bude mít vždycky stejnou hmotnost a pokud je flaška s prachem dokonale uzavřená a neskladuješ ji ve vlhké místnosti, tak by se TEORETICKY

preferuji hmotnost nad objemem.
-
Phantom - Častý návštěvník
-
sided - Moderátor
taurus píše:Teoreticky bude každá flaška prachu jinak těžká? A směrodatný pro mě jako pro přebíječe je oběm nebo váha? Já mysle že oběm. Oběm se přece nemění, ale váha vlivem vlhkosti ano.
bezdýmák určitě nezvlhne tak aby významě změnil hmotnost (pokud ho tedy neskladujěš v kýblu koupelně) ale šarži od šarže může mít různou objemovou hmotnost. Když jsem převážil odměrku z nové flašky Vesuvitu (BP) tak oproti té předchozí byl rozdíl 20% . U bezdýmáku ty rozdíly asi nebudou tak velký ale být můžou.
- taurus
- Častý návštěvník
Test vyšší navážky proběhl. Na střelu 300Gr Speer sem dal nnásypku o oběmu 1,9cc převážené na 28,1 Gr pracho No9. Vše v pohodě. Pistole přebíjí, střílí, kope atd. Takže u ní zůstaneme. Pokus 2 byl s ACC 1680. Násypka 2,5cc váha prachu 38,2Gr. Pistole nepřebíjela a nabojnice byly očouzený. A jelikož to bylo na hranici slisovatelnosti do nabojnice a víc se tam nevejde, tak stím prachem skončíme. Ale jinak to vidím na prima zábavu, viz video výše. 

Naposledy upravil taurus dne 01.02.2009 11:11, celkově upraveno 1
- taurus
- Častý návštěvník
Tak zde mám další dotaz. Když přišly komponenty pro přebíjení .50 tak zde bylo i 150 fungl nábojni. Tyto jsme s bratrem bez kalibrace nabili a bez problému vystřelili. Ale! Teď se nám nedaří překalibrovat nábojnice v kalibrovací matrici. Jde to asi do 3/4 délky a pak se to jakoby zasekne. A pokud to narazíme až do konce, tak nábojnice nejde ven takovým způsobem že se utrhne lem nábojnice za kterou to drží nábojnici v lisu a nábojnice zůstane v matrici. I když je nábojnice mazaná a matrice taky. Co vy na to? 

- janekx
- Nový uživatel
- taurus
- Častý návštěvník
-
MARKONY - Moderátor
-
Hungry - Moderátor
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Pistolové ráže