-
Igrlik - Častý návštěvník
"červenou"...
...vod koho??? 

-
Mademanof píše:...
Někde jsem slyšel názor, že vazelína a všechny ropné produkty vytváří se splodinami černého prachu ošklivý fuj fuj maglajz, který (jak mi tvrdili, hehehe) vám sežere ruku i s revolverem. No velmi přehnané tvrzení, ale věřil bych tomu, že se to hůř čistí než sajrajt vzniklý za použití přírodních maziv. Ale to by bylo na samostatnou diskuzi...
...
To sa ale týka iba mazadiel prichádzajúcich bezprostredne do styku s výstrelovými splodinami - namazaná zátka, flaster, mazadlový "koláč" pod strelou, mazadlo v drážkach strely, mazadlo navrch komory revolvera... do mechanizmu spúšte a okolo sa to nemá ako dostať, aspoň nie "zahorúca"!
-
mondo - Pravidelný návštěvník
Malý postreh. Asi poznáte poniektory, že po vystrelení dvoch, troch valcov je niekedy ťažšie pretočiť valec, respektíve vybrať osku valca. Použili sme na premazanie osky a špáry medzi valcom "vazelinu" do ktorej sa máča hubica MIG zváračky CO2. V podstate to nieje na mazanie ale na to, aby sa žeravé prskance nelepili do hubice, ale je to masné, kondistenčné ako vazelina. A funguje to. Aj po piatich valcoch ide ako pri prvom.
- virginan
- Častý návštěvník
Po všem ,co jsem si tady přečetl,mne napadá jedna věc.Jak, proboha vůbec mohli za éry perkusních revolverů a za am.občanské války,vůbec fungovat a bojovat?Jenom na tom závisel jejich život.
Vždyť neměli různá mazadla na osu válce,nezaplňovali střeva pere vazelínou atd.,to,co se uvádí tady.Museli vycházet z dostupných materiálů té doby,neměli vždycky pro čištění teplou vodu natož,třeba Jar.
Bude to,asi tím,že všechno záleželo a záleží na nabíjení revoveru a hlavně na použitém mazání.Pak všechno funguje,tak ,jak má! I čištění pere,třeba jen studenou cestou a suchou cestou,max.za použití pár kapek vody,či obyčejného plivance.
Vždyť neměli různá mazadla na osu válce,nezaplňovali střeva pere vazelínou atd.,to,co se uvádí tady.Museli vycházet z dostupných materiálů té doby,neměli vždycky pro čištění teplou vodu natož,třeba Jar.
Bude to,asi tím,že všechno záleželo a záleží na nabíjení revoveru a hlavně na použitém mazání.Pak všechno funguje,tak ,jak má! I čištění pere,třeba jen studenou cestou a suchou cestou,max.za použití pár kapek vody,či obyčejného plivance.
-
Black Powder - Moderátor
Ked bojovali, nemali ani cas na cistenie. Ved aj naco, sak zbran neodkladali ako my po sezone na pol roka do skrine. Buchali denne, tak to nemalo ani kedy korodovat a ked sa uz valec zadrhaval, jeden poriadky vytiahnuty z paty to namazal a ficalo to dalej. V tej dobe sa robili aj vacsie vole, takze to malo kade odfuknut. Mazivo jedine sadlo + vc.vosk, to asi mali po ruke a pri tej kombinacii sa to aj dobre cisti nasucho a nema to ani preco hrdzaviet, ked to je mastne. Inak sliny rozpustaju vsetko svinstvo a dobre namazu.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Jako mazání se používaly tuky z různých zvířat, medvědí sádlo, velrybí tuk; norkový olej a tuk, atd. Pravé sádlo asi moc ne, to si nechávali pro sebe. Hlavní mazadlo byl pravděpodobně hovězí lůj rozředěný olejem do lamp. Medvědí tuk prý vydržel velmi dlouho a nezgumovatěl. Velrybí tuk už se nedá sehnat, dělá se jen umělý. Míchalo se to i s včelím voskem na požadovanou tuhost podle ročního období.
-
Black Powder - Moderátor
-
SW_FOX - Grafoman
-
Black Powder - Moderátor
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
virginan píše:Po všem ,co jsem si tady přečetl,mne napadá jedna věc.Jak, proboha vůbec mohli za éry perkusních revolverů a za am.občanské války,vůbec fungovat a bojovat?Jenom na tom závisel jejich život.
Tak čo sa týka teplej vody - tá bola poruke vždy - večer sa varila káva (cikorka) alebo čaj - a do toho plecháčika, ktorý mal každý vojak, sa hodil valec a na ohnisku povaril... zbytkom sa preliala hlaveň... a vyšúrovať a namazať - od toho predsa závisel život zajtra!
- virginan
- Častý návštěvník
to Igrlik
Máš pravdu a nemáš pravdu.Napsal jsem,že ne vždy měli teplou vodu.
Pere,musel jít a jde vyčistit v polních podmínkách i bez vody.
Pokud tu byla možnost,rozdělání ohně a vaření čehokoliv,pak použili teplou vodu.
O tom se vůbec nepřu.Je to o použití správného mazání.A kolegové tu popsali,co se ,asi tenkrát používalo a něco používá i dnes.Základem byl živočišný tuk.
Pokud jsem dělal novou mušku,tak jsem ji vždy napasoval,přesně do drážky,či otvoru,dle typu pere a naklepl,podmázl jsem to lepidlem na kov.
Drží to perfektně.Jen to chce trochu trpělivosti,stačí jeden tah pilníku navíc a můžete začít znovu.Pájet jsem to nezkoušel,zatím nebylo třeba.
Kdybych musel,na kyselinu se vybodnu,použiju pájecí pastu,jako píše Vlado.
Pere,musel jít a jde vyčistit v polních podmínkách i bez vody.
Pokud tu byla možnost,rozdělání ohně a vaření čehokoliv,pak použili teplou vodu.

O tom se vůbec nepřu.Je to o použití správného mazání.A kolegové tu popsali,co se ,asi tenkrát používalo a něco používá i dnes.Základem byl živočišný tuk.
Pokud jsem dělal novou mušku,tak jsem ji vždy napasoval,přesně do drážky,či otvoru,dle typu pere a naklepl,podmázl jsem to lepidlem na kov.
Drží to perfektně.Jen to chce trochu trpělivosti,stačí jeden tah pilníku navíc a můžete začít znovu.Pájet jsem to nezkoušel,zatím nebylo třeba.
Kdybych musel,na kyselinu se vybodnu,použiju pájecí pastu,jako píše Vlado.
- Martinn
- Nový uživatel
-
jiml - Pravidelný návštěvník
Remington je technicky vyspělejší konstrukce, je pevnější, protože má uzavřený rám, má pevná, nebo dokonce (v provedení Target), stavitelná mířidla. Colt má hledí tvořené zářezem v bicím kohoutu, má otevřený rám. Na mířenku je asi opravdu Remík lepší, ale pokud se to naučíš, nastřílíš Coltem stejně dobře. Kup si oba, také je mám, nebudeš musit řešít dilema, který je lepší, konstrukčně jsou to velice odlišné zbraně.
-
bufallo - Častý návštěvník
ja co som mal prvy Colt Army od ASM, ten mi na 25 m isiel pol metra vyssie.. musel som mierit skoro na spodok bieleho... kamos si vymenil namiesto toho musku... potom som dal prec... no a po asi cca 1500 ranach sa uz nedala vymedzit vola medzi valcom a ramom, stredova tyc mala vybyte lozko... tak som ho podlozil planzetou od spodu valca a predal... teraz mam "Remika" a ide to na stred...
aj ked Colt je podla mna krajsi a lepsie padne do ruky... Remington je trochu taky "obuch"... proste Colt je Colt...
aj ked Colt je podla mna krajsi a lepsie padne do ruky... Remington je trochu taky "obuch"... proste Colt je Colt...
-
SW_FOX - Grafoman
-
Black Powder - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
- Martinn
- Nový uživatel
- SINCITYMAN
- Moderátor
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder