Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2006 22:25

Pánové, 30 let zkušeností ze střelby perkus. revolverem. Tady snad najdete všechno, nebo skoro všechno. :)

http://www.thehighroad.org/showthread.p ... 4f&t=65820

Spencer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

13.07.2006 23:28

Fandaks píše:Pánové, 30 let zkušeností ze střelby perkus. revolverem. Tady snad najdete všechno, nebo skoro všechno. :)

Ale ne všechno vyhoví všem. Američani střílí z perkusáků po zajících a plechovkách, westernovému střelci může vyhovovat něco jiného než střelci do terče. Při mých dávkách prachu jsou např. filcové ucpávky nepoužitelné. A vyndavat pistony při každém čištění mi prostě moje lenost nedovolí :) Navíc, když to stačí udělat jednou za rok... :)

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.08.2006 17:17

Zdravím Vás!

Půjčil jsem si perkusní revolver (uberti 1858 .44) a majitel říkal, že nemaže, je to zbytečnost... Dal jsem na rady z nějakého webu a preventivně po zalisování kulí namazal Indulonou - pro ty kdo začínají vyvarujte se mého omylu a mazejte až po-té, co nasadíte zápalky, páč to potom s těma mastnýma rukama fakt moc nejde :-)
Problém nastal po třetím vystřeleném bubnu... šel otáčet stejně blbě jako když předchodí majitel nemazal vůbec :evil:

Na svém později koupeném (před týdnem) pieta 1858 .36 jsem zkoušel mazat pro změnu a předešlém neúspěchu čistým lojem (ovčí jsem nikde nenašel, tak jelení :oops: ). Bohužel po 4tém bubínku podobný problém, sice ne tak hrozný jako s indulonou (ikdyž má pieta lepší slícování a menší vůle) i tak to asi není to pravé.

Co mi poradíte, zkušenější čmouďáci?

Mimochodem jsem docela pobavil a všech 6 návštěvníků si muselo taky bouchnout a s černýma pazourama odcházeli.... :D

Kall

07.08.2006 18:12

Osu válce po důkladném vyčištění jarovou vodou mažu syntetickým motorovým olejem a 10 válců vystřílím bez problému,do válce sypu prach, pak hrubou krupici místo ucpávky a kouli po zalisování po okraji mažu vazelínou, dávkovanou z injekční stříkačky.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.08.2006 21:20

Solory: Různí výrobci dělají perkusní revolvery a dělají je kvalitní i nekvalitní. Ale i ti co vyrábějí podprůměnou kvalitu umí udělat špičkový kus, ovšem je to především o penězích. Uberti patřil mezi ty lepší.

Válec je už z výroby na ose většinou dost volný -abyse lehce otáčel. Ale to je právě chyba! Při výstřelech se mezi osičku a stěnu otvoru narve hodně prachových zbytků - špína. A s každým výstřelem víc a víc. Pak se ovšem buben brzo přestane otáčet. Dá se tomu zabránit vystružením díry v bubínku(výrobce ji většinou jen vyvrtá a nevystruží), nebo aspoň vyleštěním a výrobou nové osičky se správným průměrem na které si nechte udělat asi tři malé zápichy ve kterých se bude držet tuk pro zlepšení mazání.
Dál je nutné udělat správnou mezeru mezi koncem hlavně a čelem bubínku. Správná mezera je asi 0,05mm až 0,1 mm. Čím větší mezera, tím víc to fouká špínu právě na osičku válce a do mezery. Ovšem i tak se nedá očekávat, že budete střílet od rána do večera bez občasného vyčištění. Existuje ještě jedna úprava pomocí "O" kroužku, ale to už by asi byl zásah pro který by rozhodčí na soutěžích nemuseli mít pochopení.

Nanesení tenkého proužku mazadla kolem koule injekční stříkačkou, jak to píše Kall je dobrá věc.

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.08.2006 21:54

Dík za rady, proberu to se svou peněženkou :-)

uberti na půjčeném revolveru má docela velkou vůli mezi válcem a hlavní, donesu měrky a napíši kolik, pieta má kupodivu menší, i válec na ose není tak volný, možná proto se zanáší pomaleji (ale zas je to jen .36 takže má míň prachu a míň bince) uberti je .44 a tam se toho sype přeci jen víc.

Takže můžu mazat i "ropnou klasikou"? a nemusím dodržovat "přírodní" mazadla aniž by se nepřiměřeně zanášela hlaveň - údajná reakce splodin černého prachu a moderních ropních mazadel?

Jak přestane pršet a nebudu se bár napršení do válce při ládování, vyzkouším i vazelinu.

Jinak čištění je správné v jarové vodě (rozebraný revolver na rám s hlavní, válec a střenky na stole na suchu), následné vysušení a namazání (brunox)?

Poprvé jsem jej čistil JEN brunoxem a to bylo na dlouho a toho bordelu....

Reklama

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.08.2006 22:00

ještě jedna drobnost...
Dle serveru o westernu a článku o předovkách a dávkování dávám prachu (bohužel nemám orig. balení takže neznám výrobce a typ) cca.14% váhy střely - ogivál což je podle nich asi v půlce možných navážek v rozpětí mezi 1/10 až 1/5 (10-20% jestli jsem nezapoměl matiku).
V blízké době koupím nový, takže jaký a jaké navážky? KDyž jsem četl v diskuzi o buckhunterovi a ráži .50 - tam udáváte navázku 1/3 váhy střely!!!? :shock:

BARRY
Moderátor
Moderátor

08.08.2006 7:51

Proč válec na stole. Já to vařím všechno pospolu. Samo, že bez střenek. Prachu dávám, co se vejde do komory válce, ale na to nehleď, já jsem v tom maximalista.

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.08.2006 10:59

blbě jsem to oddělil, na stole jen střenky, železo ve vodě :-)

ta .44 se taky sypala téměř do plna, tak jsem snížil navážky podle článků na westernu a je to takový plivanec... dokonce bych řekl, že na těch 50m co jsem bouchal, jsem slyšel výstřel a v zápětí dopad kule. řek bych, že to nebyl odraz, bylo to několikrát, ne pokaždé, ale trošku mně to překvapilo. Jako u vzduchovky na větší vzdálenost než 10m...
příště na střelnici vyzkouším i jiné laborace.
poradíte mi, kde koupit levně prachovnice s odměrkou... odměřuji to nábojnicí .38sp a 357mag na přiletované tyčce a hrozně se mi třepou ruce :-)

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

08.08.2006 11:06

solory píše:hrozně se mi třepou ruce :-)

To je fakt u střelce dobré znamení :D

Kall

08.08.2006 17:03

do ráže 44 stačí prachu mezi l,2 a 0,8 gramu.
Chce to vyzkoušet, ten rozdíl navážky se nepozná na funkci, ale mírně se změní bod zásahu, eventuelně soustřel, což u qeru kterej nemá klikací hledí je dost podstatný.
Plnou komoru to samozřejmě zvládne taky, ale přesnost střelby a event rychlost dost utrpí...

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.08.2006 18:17

Solory: Jen pár poznámek k prachovým navážkám. Běžná prachová dávka pro revolver .36 cal. je 1.4 gramu, což odpovídá nábojnici .38 Spec. Údajně pro nejlepší přesnost na terči se dává 1 gram prachu jako je náš Vesuvit.

U ráže .44 je maximum prachu asi 2,2 gramu a úsťová rychlost bude kolem 275 m/sec. energie kolem 345 J. (koule .454") Pro terčovou přesnost by mělo vyhovovat 1,3 až 1,4 gramu, což zase odpovídá obsahu nábojnice .38 Spec.
Nábojnice .45APC má například obsah 1,8 gramu

Podle mých zkušeností je nejlepší všechno železo důkladně vymýt nejdřív ve studené a pak v horké vodě s Jarem, pak DOBŘE vysušit(v létě slunce a jinak fénem na vlasy). Potom konzervovat Konkorem 101. Snad ještě lepší je Break Free clp. Následně vytřít do sucha. Pistony (komínky) bych doporučil při čištění vyšroubovat! Rezatí to často právě v závitech. Teprve po vymytí a vysušení lehce nakonzervovat, otřít do sucha a pak zase zašroubovat.

BARRY
Moderátor
Moderátor

08.08.2006 18:26

Já železo v takovým extra pekáči dělaným na míru povařím. Stačí chvíle, dokud se nezačnou dělat bubliny na hladině. Pak rychle opláchnu horkou vodou. Suchý je to při té teplotě za chvilku. Pak jen vymést kartáčem a nakonzervovat.

Spencer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

08.08.2006 19:12

Když čtu některý ty rady tady, přiznám, že mi občas vstávají vlasy na hlavě! :D Ale jak jsem se již zmínil, důležitější než dobře mazat (zvlášť u revolveru) je STŘÍLET! Svoje rady si radši nechám pro sebe, po těch skoro dvaceti letech střílení z předovek mám názory hodně vyhraněný a nechci nikoho popouzet. :) Ale proč se nepoohlídnout po radách i někde jinde? Např. nějaká americká diskuzní fóra... Amerikáni předovky používaj nepřetržitě stovky let, zkušenosti se tam dědí a sdílejí a různé "divoké" pokusy bývají správně vyhodnoceny rychleji než v našich podmínkách. I když i tam funguje "deformace" prostředím - z revolveru radši střílej po králících než do papíru. Proto asi tabulky pro nabíjení revolveru u ráže .44 v Lyman Blackpowder Handbook začínají na 19 grainech FFFg a jdou až do 37 grainů... Evropský Hege pro terčovou střelbu u svého revolveru doporučoval dávku od 12 grainů švýcaru dvojky.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.08.2006 21:09

Spencer:Nezapomeň, že revolvery jako Hege-Army -Match nebo Rogers aSpencer od Feinwerkbau jsou terčové speciály, které jsou svou kvalitou, technikou a také cenou úplně někde jinde než je běžná produkce. To se týká také prachových dávek. S dávkou 12 grainů by to většině levnějších revolverů asi moc přesně nelítalo. Proto sami výrobci doporučují dávky pro terčovou střelbu od 1,2 g do 1.6 gramu. Také stoupání drážek je u běžné produkce jiné než u terč. speciálů. Pravděpodobně ani prach dvojka švýcarák nebude dostupná každému.

My všichni jistě uvítáme, když se s námi podělíš o své zkušenosti a neboj se s nám diskutovat a třeba se i trochu přít, když tady občas budeš číst naše scestné názory. I když to bude někdy hořké sousto, my to vydržíme a rádi se poučíme. :)

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.08.2006 14:24

MarK píše:
solory píše:hrozně se mi třepou ruce :-)

To je fakt u střelce dobré znamení :D

zapoměl jsem dodat, když to držím za tu tyčinku o prům. 1,5mm v délce 12cm dvěma prsty, abych to nabral zespod skleničky :-) a vážně stačí troška při otáčení a vysypávání do komory válce a je prach všude :x

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.08.2006 15:12

solory:Je docela dobré nabíjet válec revolveru ve spec. přípravku mimo revolver a při sypání prachu do komor použít maličký trychtýřek. V tom přípravku pak nalisuješ koule do válce zcela pohodlně. Ještě můžeš přípravek vylepšit dorazem aby všechny koule byly zalisované stejně hluboko. Obrázek lisovacího přípravku je na této stránce:

http://www.civilwarguns.com/0005.html

Spencer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

09.08.2006 19:16

Nabírat prach ze skleničky - to je třeba jedna z těch věcí, při které se mi ježí vlasy :) Vzpomínám na fotku uveřejněnou před časem v časopise Zbraně a náboje. Zachycuje slečnu při výstřelu z pistole (Kentucky tuším). A přímo pod pistolí má na stole položenu otevřenou kilovou flašku Vesuvitu!!! Takže bych se přimlouval alespoň za prachovnici (i když i ta je na mezinárodních závodech podle MLAIC zakázaná) nebo lépe předem připravené odměrky s dávkou prachu na jednu ránu. Koupil jsem před lety plastové v laboratorních potřebách. Statická elektřina je nepříjemná tím, že drží v nových odměrkách pár zrníček prachu... Ale po pár použitích se odměrky "ušmudlají" ja to v poho :) Že by z malé odměrky mohla vzniknout nebezpečná jiskra - tomu už dávno nevěřím :) A že by jiskra mohla zapálit prach - tomu už taky nevěřím: http://www.ctmuzzleloaders.com/mlexperi ... parks.html

Spencer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

09.08.2006 19:27

Fandaks píše:solory:Je docela dobré nabíjet válec revolveru ve spec. přípravku mimo revolver a při sypání prachu do komor použít maličký trychtýřek.
Jen mimochodem: na mezinárodních závodech se válec nesmí nabíjet mimo revolver! (nedávejte si malé cíle!!! :D ) . Ale na tuzemských závodech také nabíjecí lis používám. Je to pohodlnější a šetří to mechanismus revolveru. Dokonce mám speciální šestiodměrky, pomocí kterých je možné nasypat prach do všech šesti komor najednou! Ale jsem línej je plnit :D

solory
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.08.2006 19:33

Zdravím Vás!

Já zase nevěřím těm plastovým... Od doby co jsem dělal dva roky na benzince a viděl jednu pet flašku hořet, nechci znova pokoušet, ikdyž už při tečení benzínu po plastu vzniká statická elektřina, což u prachu nevím.
Díval jsem se po prachovnicích ale za cenu 1500Kč si ji asi hned tak nepořídím :shock: nebo víte o internetovém obchodě, kde je mají, nejlépe s obrázkem pro představu, s odměrkami pro ráže .44 a .36 za rozumný peníz?
Dík za odkazy na US stránky, jsou tam slušné návody. Chvilku jsem googlil a našel i další zajímavé :idea:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder