Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.02.2007 0:20

Moc pěknej revlver v ráži .50 !!!! :shock:

http://imageevent.com/fiveshooter/ccgoa

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

20.02.2007 8:14

Mno, je to lovecká moderna - něco co mě zrovna neuchvacuje....

Hungry
Moderátor
Moderátor

20.02.2007 10:06

Ono to zase až taková moderna není... :-) Je to přestavěný Ruger "Old Army". Nějaký p. Bata s tímto typem revolveru soutěžil už za totality... :-D

Nicméně, tern soustřel je fakt dobrý. Podobné střely jsem si schopen vyrobit. Používal jsem je do .45ACP, do perkusu jsem se k tomu nedostal. Asi to zkusim... :roll: Jen budu muset někde sehnat střelu s podobnou váhou, abych ji překalibroval... Jinak mají hmotnost 308gr a to je pro .45tku i dost... :lol:

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

20.02.2007 10:08

Ale jo, ale je to nerez a čistě účelová věc. Mám k tomu asi stejný vztah jako k in-linům. Říkám si - proč předovka, když od toho chtějí výkony moderní zbraně. Jediný důvod je rozšíření lovecké sezony. :wink:

Igrlik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.02.2007 10:39

Ruger "Old Army"

Hungry píše:Ono to zase až taková moderna není... :-) Je to přestavěný Ruger "Old Army".
...

Však samotný Ruger Old Army je historizujúca moderna - nie je to replika žiadnej reálnej historickej zbrane, ale súdobý model, ktorý reagoval na aktuálnu chytľavú nôtu "vajld, vajld vest..." :)

Hungry
Moderátor
Moderátor

20.02.2007 11:03

PEGGY: Asi proto, aby dokázali, že jednotný náboj v mnohých ohledech, např. přesnost, nebyl zase až tak převratný... :-) Některé lidi hold baví vylepšovat a modernizovat dávno překonané věci...

IGRLIK: Vím, několik jsem jich měl v ruce i rozebrané. Uvnitř je to moderně řešeno pomocí vinutých pružin místo listových... Ale i tak je to několik desítek let stará věc... :-D Tak jsem to myslel.

Reklama

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.02.2007 12:42

No, ať už je to jak chce, hlavně že jsme tu debatu tady zase trochu oživili. :)

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

23.02.2007 13:07

Mimochodem slyšel jsem že na slovensku nechtějí Rugery poušťet na soutěže,jak to je u nás?

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

23.02.2007 14:21

Praxi ČSS by měl okomentovat někdo z aktivních terčovkářů - z toho jsem už poněkud vypadl. Pravidla hovoří toto:

4.4.12 - c. 7 COLT - družstva originály c. 30 ADAMS. Povoleny jsou originální perkusní
revolvery. Nejsou povoleny úpravy rukojeti. Míridla musí tvarem odpovídat
originálum. Terc podle 3.4, vzdálenost 25 m.
4.4.13 - c. 12 MARIETTE - družstva replika c. 13 PETERLONGO. Povoleny jsou
perkusní revolvery - repliky. Nejsou povoleny úpravy rukojeti. Míridla musí
tvarem odpovídat originálum. Terc podle 3.4, vzdálenost 25 m.

Originály jsou tedy jasné, pokud nebudeme debatovat o novodobých originálech.
Repliky taky, protže by mělo jít o kopii hist. originálu. Vyvozoval bych z toho tedy, že revolver bez hist. předlohy by neměl být připuštěn. Jaká je praxe nevím.

Všeobecně je přístup CSS poněkud nekonzistentní. Ačkoli jde primárně o historické zbraně, nikde to není výslovně napsáno a definice jsou spíše technického rázu. Ono to logicky vyplývá z toho, že terčovka je hybrid, kdy se s historickými zbraněmi snaží střelci dosáhnout maximálních výsledků bez ohledu na historické použítí. Tomu je obětován styl a dobovost.

Dalo byse o tom diskutovat do nekonečna, ale asi je už zřejmý můj názor - zastávám stanovisko, že pro historické zbraně by se měly používat historické postupy a pomůcky.

Jinak to IMHO není střelba z historických zbraní, ale pouze z předovek - a to pak přece naopak nemusí být v žádném vztahu k historii. Otázkou pak je, jaký má smysl pomocí "kosmických technologií" přivádět k dokonalosti střelbu z předovek.

U nás ve Westerners International-CZ máme pravidla postavená víc historicky, nicméně ve skutečnosti postihujeme obvykle pouze do očí bijící úlety nebo něco, co poskytuju evidentní výhodu.

douda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

26.02.2007 20:12

Ruger v soutezich u nas

Ahoj, tak tento pripad znam velmi dobre. Ruger nesmi do souteze Mariette, protoze nema historickou predlohu (takze Colt taky ne) a ten s mikrometrickymi miridly uz vubec ne. Pokud u nas (v ČR) nekoho na zavodech pusti, tak je to na jeho riziko, ze je vyprotestovatelny. Majitele Rugeru to vedi. Protest na ne jsem ale nezazil.

Je to asi i tim, ze vykonnostni strelci si proste Ruger nekoupi. Venku by jim na zavodech neprosel a mit zbran se kterou si doma koleduji o protest, to je dost risk.

Kdysi jsem kdesi videl fotky, jak lze ten Ruger "Old Army" konvertovat na .44Magnum. Ram, pazba i hlaven, to je stejne (a proc taky ne) a lisi se to jen valcem a kohoutem.
Ale stejne jsem videl i originalni historickou konverzi remingtona na patrony.

Peggy píše: ... Ono to logicky vyplývá z toho, že terčovka je hybrid, kdy se s historickými zbraněmi snaží střelci dosáhnout maximálních výsledků bez ohledu na historické použítí. Tomu je obětován styl a dobovost.

Dalo byse o tom diskutovat do nekonečna, ale asi je už zřejmý můj názor - zastávám stanovisko, že pro historické zbraně by se měly používat historické postupy a pomůcky.

Jinak to IMHO není střelba z historických zbraní, ale pouze z předovek - a to pak přece naopak nemusí být v žádném vztahu k historii. Otázkou pak je, jaký má smysl pomocí "kosmických technologií" přivádět k dokonalosti střelbu z předovek.

U nás ve Westerners International-CZ máme pravidla postavená víc historicky, nicméně ve skutečnosti postihujeme obvykle pouze do očí bijící úlety nebo něco, co poskytuju evidentní výhodu.

Nedráždi hada bosou nohou!!!! :evil: :D

Hungry
Moderátor
Moderátor

26.02.2007 20:27

Re: Ruger v soutezich u nas

Tak tuto poznámku jsem tedy nepochopil... :roll:

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.02.2007 21:02

Klííííd - střílel jsem to taky, jenom jsem nebyl tak dobrej, tak jsem si musel vymyslet vlastní disciplínu :lol: :lol:

douda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

26.02.2007 21:29

Jako by jsi nevedel, ze je nekolik antagonistickych sportovnich oboru a dispiclin:
piloti vs. paragani
motoristi vs. cyklisti
...
u strelcu to jsou mirenkari vs. akční (broky, IPSC, western, ...)
a kdyz tak koukam, tak mě napadá: Pardubice vs. Hradec Králové :-)

většinou jsou z toho krásné hádky na celou noc ...

2Peggy: ja vim ...

No, tercove strileni je hodne stare ... byl to vlastne jediny zpusob, jak si navzajem dokazovat, kdo je lepsi a u toho se nepostrilet navzajem.
dukazem toho jsou historicke malovane terce a ty vysledky tam nejsou spatne

Do soucasne doby dochovane historicke originaly tercovych zbrani (napinacky, hruzky na predpazbi, haky na bodce, ...) ukazuji na to, ze co mohlo pomoci k lepsimu vysledku v soutezi, to bylo pouzito ...

Takze kdyby uz tehdy znali teflon a jine vymozenosti, tak by je taky pouzili.

O dobovem sportovnim obleceni neni moc znamo, urcite to ale bylo hodne vzdalene obleceni modernich puskaru. Ale: vysoke kozene boty, kozene kabaty a kalhoty, to je taky dobre zpevneni postoje, ne?

No a ti moderni westernisti ... vzdyt vypadaji jako z Hollywoodu (nebo Bolywoodu). Z doby dobyvani zapadu se dochovalo hodne fotografii a tak si uz muzeme udelat nejaky nazor. Zbrani zapadu byla vetsinou brokovnice a ne revolver v otevrenem pouzdre. A vetsina mrtvych mela pry diru v zadech :shock:

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.02.2007 22:04

Jsem psal, žeč by to bylo na dlouhé zimní večery :lol: :lol:

Ale když už:

Takze kdyby uz tehdy znali teflon a jine vymozenosti, tak by je taky pouzili.

Kdyby byly v ........... že ;) Oni prostě měli to co měli, a ne to co mohli mít, kdyby. Navíc naprostá většina uživatelů zbraní byla všechno jiné, než terčoví střelci (lovci, vojáci, farmáři....)

Jinak terčovka je samozřejmě hodně stará, je to jedna z věcí, které mě zajímají, a to jak v oblasti a době o kterou se zajímám, tak v naší domovině.

No a ti moderni westernisti ... vzdyt vypadaji jako z Hollywoodu (nebo Bolywoodu).

S tím bohužel musím souhlasit. Přístup nás, co děláme "Living history" je poněkud ortodoxnější. Viz třeba:

Obrázek

nebo:

Obrázek

Ono mimo jiné záleží na výkladu pojmu Western. Zatímco základ je v označení západního území, dneska se i v USA zhusta chápe právě jako označení hollywoodské produkce a původní význam je zapomenut. O revolverových Buntline-legendách asi nemá cenu diskutovat.
Pro nás skalní je to období osídlování v rozsahu 18. a 19. století. Každý se zabývá více či méně konkrétní dobou a oblastí, činností, národností atd. Výstroj je nejen stylová, ale z odpovídajících materiálů a šitá ručně, třeba i šlachou.

Více viz třeba :
http://www.westerners.cz/corraly/tc/tc_index.php
nebo:
http://fiw.livinghistory.cz

Jo a na konec, já jsem Hradečák žijící v Pardubicích :lol:

douda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

26.02.2007 22:44

Tak to ti nezavidim ... ja tam byl dva roky na skole a hrde jsem se hlasil k sudetakum a rypal na obe strany :-)

ad living history; tak se mrkni na tohle: http://www.nmlra.org/index.asp
Byl jsem tam a stalo to zato. Prednostne to je strelnice 25-500yard, palebna cara 600yard dlouha, brokovych stanovist nepocitane, misto pro 1800 karavanu ... patri jim tam nekolik udoli dohromady. Ale i ti, co vyznavaji "living history" tam maji svuj a hodne velky prostor

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.02.2007 23:02

NMLRA samozřejmě známe, jejich materiály byly kdysi jedny z prvních, co jsem překládal. Jinak odebíráme Muzzleloader a jenom doma mám asi tři vydání Buckinningu. V Friendshipu ani v USA obecně jsem (zatím) nebyl, ačkoli tam mám pár známých a víceméně trvale platné pozvání.

douda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

26.02.2007 23:29

Friendship

Jestli chces mit dvere i vrata dokoran, tak vem par reklamnich pivnich pullitru a posli je tomuhle chlapkovi: Marion "Buddy" Townsend

Me bylo divne, kdyz nas pozval na exkurzi a cpal nas u toho do auta :-)

Hungry
Moderátor
Moderátor

27.02.2007 10:59

Jen taková malá poznámečka k kterčovém střílení v minulosti. Docela jsem čuměl, ale dlouho bylo zakázáno si při střelbě z pušky, opřít podpírající ruku o trup. Tzn., že klasický mířenkářský postoj ani náhodou...

V Brně vyšla nedávno zajímavá kniha Střelecké spolky Moravy, Slezska a města Brna na přelomu 19.-20.století - Sborník prací sestavil Vlastimil Schildberger ml.

Hodně zajímavá kniha a napsaná čtivým způsobem. Koupit se dala u Kettnera za 300,-

Douda: Ad had... Takového hada klidně můžu dráždit, stačí zůstat v pohybu... On pak netrefuje... :wink: :mrgreen:

douda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

27.02.2007 15:06

Hungry píše:Douda: Ad had... Takového hada klidně můžu dráždit, stačí zůstat v pohybu... On pak netrefuje... :wink: :mrgreen:
jenže na hady byly vymyšleny brokové pistole ... takový revolver LeMat nebo brokový náboj do 9L ... auuu

Bulls.eye
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.02.2007 22:45

Já tuhle doma vyhrabal publikaci J. Lugse - Střelci a čarostřelci. Je tam všecko možný i nemožný o vývoji sportovní střelby od přelomu 15/16 století po současnost, pistolových soubojích, doplněné dobovými rytinami atd.
Můžu jen doporučit.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder