Uživatelský avatar
PiDiBi
 
Příspěvky: 1959
Registrován: 20.01.2004 11:30
Bydliště: Snoqualmie

23.11.2004 20:57

Optika?

K optice co udabaji jednotliva cisla?
A jake typy optiky se delaji? a co je bocni paralaxa?

proste nevim o tom nic, potreboval bych nejaky turbouvod :)

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

23.11.2004 23:58

Re: Optika?

PiDiBi píše:K optice co udabaji jednotliva cisla?
A jake typy optiky se delaji? a co je bocni paralaxa?

proste nevim o tom nic, potreboval bych nejaky turbouvod :)


Na flintě co ti půjčuju je 3-12x50 tedy ty první dvě čísla určují rozsah zvětšení, tedy obraz uvidíš větší 3x nebo až 12x to další číslo určuje průměr vstupní čočky, tedy kolik světla to pobere, to je dobré na střílení za snížených světelných podmínek, čím víc tím líp, ale roste s tím cena, hmotnost i velikost.

Uživatelský avatar
Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 453
Registrován: 13.04.2004 14:24
Bydliště: Brno

24.11.2004 12:28

a asi ma 50mm cocka vetsi zaber oproti 30mm ne?

Uživatelský avatar
Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 453
Registrován: 13.04.2004 14:24
Bydliště: Brno

24.11.2004 12:29

a co ta paralaxa? nebyl by odkaz na nejaky odobrnejsi clanek o optikach?

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

25.11.2004 12:41

Ivoshek píše:a co ta paralaxa? nebyl by odkaz na nejaky odobrnejsi clanek o optikach?


No mrkni na mojizbran.cz tam to nekde v auditku Strelba s Optikou rozebírali, to auditko je moc dobré stran informací v něm obsažených a ještě navíc není plné keců o ničem, přečti si.

Uživatelský avatar
PiDiBi
 
Příspěvky: 1959
Registrován: 20.01.2004 11:30
Bydliště: Snoqualmie

25.11.2004 13:18

SW_FOX píše:
Ivoshek píše:a co ta paralaxa? nebyl by odkaz na nejaky odobrnejsi clanek o optikach?


No mrkni na mojizbran.cz tam to nekde v auditku Strelba s Optikou rozebírali, to auditko je moc dobré stran informací v něm obsažených a ještě navíc není plné keců o ničem, přečti si.

nechces to sem pro ty co nemajic as cekat az se natahne MZ prekopirovat?


Reklama

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

25.11.2004 14:57

Výcuc, čtěte odspodu

Diskuse: Střelba s optikou Autor: HARQUEBUSIER [25.11.04 08:49]


AGOG: Korekce paralaxy = zaostřování objektivu. Účelem je dostat obraz cíle do stejné optické roviny jako obraz záměrné osnovy. Potom je paralaxa nulová, tj. při pohybu oka střelce mimo osu objektivu nedochází k posunutí záměrného bodu.

Puškohled se seřizováním objektivu na okuláru jsem ještě neviděl, ale teoreticky takový řešení je možný, i když jeho technický provedení bude asi dost komplikovaný...


Diskuse: Střelba s optikou Autor: HARQUEBUSIER [23.11.04 18:38]


Na okuláru? Tam je zaostřování okuláru, tedy korekce oční vady střelce a to je na každém puškohledu, včetně těch nejlevnějších. Ale zaostřování OBJEKTIVU, to mají jen dražší puškohledy pro střelbu na větší dálku, resp. široký rozsah dálek střelby (např. 50 - 600 m), kde by už paralaxa mohla dělat neplechu. Většinou ty ze zvětšením větším než 10x, ale není to pravidlo.

To umístění ovládacího točítka ostření objektivu, tedy korekce paralaxy po straně puškohledu není tak časté, jako přímo na objektivu, ale některé to mají, třeba i ty IOR Valdada, na které jsou odkazy níže.


Diskuse: CZH 2003 Sport Autor: ARACHNO [27.01.04 19:49]


Trochu opozdena reakce na prispevek z 25.:
MART: teda ty me fakt dostavas. Napred tu nechces poradit klukum kteri se ptaji co je to paralaxa s oduvodnenim, ze ty budes zadarmo radit a prodavat budou ostatni tak at si to zjisti sami (kdo jako sakra schrabne prachy kdyz ty nekomu vysvetlis co je paralaxa?! ale to byl jen jeden priklad za vsechny) a pak sem klidne napises at ti nekdo poradi jak udelat tu montaz, ale to je preci tvoje zivobyti! Je naprosto v poradku aby se to tu resilo a vymyslelo, ale nezda se ti ze si tim dotazem trochu protirecis? Co kdyby ti kluci napsali, ze oni ti to zadarmo poradi a ty na tom budes trzit? Jenze to sou nadsenci kteri potvrzuji urceni tyhle diskuze resit veci kolem zbrani a bavit se o nich a ne jen neplacena reklama. A navic kdyz ti s tim helfnou, je to to zisk i pro ne, budou si moct od tebe koupit montaz, ale to je jina vec. Nerikam ze nejsi nadsenec do zbrani, jen te asi trochu pohltila komercni stranka veci, ne?
Tak ted se do me pustte a reknete mi jak je MART skvelej odbornik a co vsechno umi udelat a kolik ma medaili a kolik let uz strili. Ja to vim a nepopiram to. Jen mi trochu vadi ten divnej "obchodni" pristup. Na vety typu "Venca je dobrak, kterej to dela z cisty lasky a je na tom vlastne skodnej" nereaguju.
Nemam moc rad tyhle osobni utoky a snazim se s kazdym vychazet, ale tohle me trochu nadzvedlo.
A dobre minena rada na zaver hanopisu: chapu ze neni sranda se nejak slusne uzivit v oboru a zustat s kvaliltou vysoko, ale ani starej Dusek z Opocna se neuzivil jenom flintama a delal i jizdni kola a podobne. Precti clanek ve SR. Mozna je to dobrej obchodni model a cesta z ty trapny situace kolem honeni penez.


Diskuse: Střelba s optikou Autor: BREAK [31.12.03 09:30]


MART: aha já akorát nikdy neslyšel pro tenhle parametr použít termit paralaxa.
Četl jsem to už několikrát, vím co to je, a zkusím to svými slovy:
Paralaxa je rozdíl v rovině zaostření obrazu v oku střelce mezi obrazem záměrného kříže a obrazem zamířeného objektu. UF
Obraz záměrného kříže se zaostřuje okulárem(dioptrická vada) , obraz cíle se zaostřuje objektivem (to se všeobecně nazývá korekce paralaxy). Pokud není objektiv stavitelný, jsou puškohledy s malým zvětšením (kolem 4x) nastaveny na 50m ostatní na 100m. Při troše šikovnosti se dají i tyto jednorázově přizpůsobit.


Diskuse: Střelba s optikou Autor: BREAK [28.12.03 23:12]


Nekro: nechci se s tebou přít (jinak tě zase po čase zdravím), ale paralaxa není vzdálenost osy puškohledu a hlavně :-)


Diskuse: Střelba s optikou Autor: NEKROMANCER [28.12.03 19:36]


PREMEK: Balistický programy pro Palma okamžitě a střelhbitě do mojí pošty :-)
AGOG + JERICHO: Paralaxa je vzdálenost optický osy dalekohledu od osy hlavně :-)
AGOG: To co myslíš ty je korekce dioptrický vady oka :-)


Diskuse: Střelba s optikou Autor: AGOG [11.12.03 19:42]


Prvni cast jsem detl na webu,ale ceho se tyka ta dolni cast?Je to ta vnitrni paralaxa?
To ze je cil v ruznejch dalkach je optickej klam.Souvisi to s tim nejak?Napoveda je hezka,ale stejne nevim co z toho je pro me dulezity a hlavni,ktery pro strelbu na velky vzdalenosti potrebuju.


Diskuse: Střelba s optikou Autor: MART [11.12.03 19:10]


Koukni někam do optickejch věcí. Je to o oku, záměrné osnově a cíli, resp. o jejich vzdálenostech. Teď ti napadne zaostřování, ale to to není.
Tohle zdánlivě odborné vysvětlení z literatury kterou uvádíš vysvětlením není, je jen jen popisem problému (jen snad v podstatě, ale navíc s chybama, nebudu polemizovat, autora znam osobně, je prostě spacialista na jiné věci):
Píše o jevu zvaném PARALAXA: "Paralaxe. Paralaxe je zdánlivé posunutí bodu zásahu, způsobené změnou místa hlavy střelce. Jinak řečeno, máte-li zamířeno na 100m na terč na střed (míříte přes střed záměrné osnovy), a posunete-li jemně hlavou, řekněme o 2-3 mm do libovolné strany (a míříte-li stále přes střed záměrné osnovy), dojde k změně místa zásahu. Puškohledy určené pro vzduchovky a malorážky (levnější) mají většinou paralaxu odstraněnou na 50metrů. Puškohledy pro střelbu kulovnicí mají paralaxu odstraněnou většinou do 100 metrů. Toto je nutné si uvědomit, protože ne vždy udržíte oko přesně v ose puškohledu. Některé puškohledy mají na konci puškohledu adjustaci pro odstranění paralaxe (kroužek s vyznačenými vzdálenostmi).

Napovim:
Dáš "flintu do ramene" a máš danou vzdálenost oko-záměrná osnova a co se ti mění? ....... Jo,cíl ta potvora jedna je v různejch dálkach.
Prostě protni si ohniska čoček a máš to vysvětlený.



Diskuse: Střelba s optikou Autor: MART [10.12.03 23:07]


Tak a je vyřešena paralaxa "vnější".
Teď ještě zbývá vychytat vnitřní. A o tu tu hlavně jde.
Hodně úspěchů v pátrání, musím taky makat a ne jen tu kecat.
DVC


Diskuse: Střelba s optikou Autor: AGOG [10.12.03 23:02]


Aha takze to je to,ze nekoukam na cil rekneme na 100m srz hlaven,ale pres optiku,ktera je vys.Takze ty opticky osy by mely svirat urcitej uhel aby se v cily sesly?Nebo to je jeste uvnitr samotnyho puskohledu?

Tady jeste sem nasel neco od fotografovani.

Paralaxa je posunutí skutečného obrazu na fotografii oproti obrazu v hledáčku fotoaparátu. K tomuto jevu dochází u kompaktních fotoaparátů z toho důvodu, protože se nedíváte skrz objektiv, ale skrz průhledový hledáček, jehož optická osa je rovnoběžná s optickou osou objektivu. Při fotografování objektů na větší vzdálenost (od 1 m) je paralaxa zanedbatelná. Projevuje se až při fotografování objektů na malou vzdálenost, když je rozdíl našeho pohledu skrz hledáček a skrz objektiv největší. Výsledná fotografie tak bude posunuta oproti obrazu v hledáčku dolů a většinou dostrany. O kolik se jedná je většinou vyznačeno v hledáčku.


Diskuse: Střelba s optikou Autor: PREMEK [10.12.03 23:01]


AGOG: A co zkusit hledani na netu? :)
klasicka paralaxa je
"úhel mezi dvěma směry vedenými k témuž objektu ze dvou různých pozorovacích míst."

Cili jeden smer je dalekohled->cil, druhej je hlaven->cil

http://www.skyfly.cz/pristroj/slovnik/paralaxa.htm
http://projekty.astro.cz/adict/welcome. ... dej=*text*




Diskuse: Střelba s optikou Autor: AGOG [10.12.03 22:59]


MART:No vidis a ja nepochopil,ze sem porad vedle tak melu porad o tom samym.

Aha takze to bude neco na tenhle zpusob?

Paralaxou se ve fotografické praxi rozumí úhel mezi osou objektivu a osou hledáčku nebo také mezi osou objektivu a osou zábleskového zařízení.

Paralaxa hledáčku znesnadňuje zejména u kompaktních fotoaparátů správné posouzení fotografované scény, obzvláště u kompozic s blízkými i vzdálenými předměty. Fotograf totiž vidí v hledáčku přece jen něco jiného, než co vidí objektiv, jehož osa se na fotoaparátu nachází o několik centimetrů mimo osu hledáčku. U zrcadlovek je tato paralaxa nulová, tedy není žádná, protože fotograf vidí v hledáčku obraz vytvořený přímo objektivem.


Diskuse: Střelba s optikou Autor: AGOG [10.12.03 21:57]


Takze by to asi melo bejt tohle.Me se koneckoncu tyhle dve veci slovne pletou.
paralaxa.jpg>


Diskuse: Střelba s optikou Autor: AGOG [10.12.03 21:45]


Vyrovnana paralaxa je tedy to,kdyz miris optikou na stred terce,zatimco strela leti do stredu po krivce.Je to tak?


Diskuse: Střelba s optikou Autor: MART [10.12.03 21:37]


Chyba !!!!!!!! , paralaxa je něco úplně jinýho a je o tom dost na netu popsáno.
Zkoušku z "Optické přístroje a infratechnika" jsem dělal dávno - v pátým semestru v roce 1980 (za dvě, dost jsem to flákal, střílel jsem tehdy za armádu a furt byl někde pryč) ale aspoň vim, že střílet na velký dálky s nevyrovnanou paralaxou je zrovna taková pitomost, jako nevědět kolik naklikat a nevědět, že existují balistické programy. Koupit si poškohled na velký dálky s nemožností vyrovnávat paralaxu jsou vyhozený peníze! Víc pro samostudium, nebo to dopadne zase jako z balist. programem. Radim a prodávají jiní. Ať jim to jde k duhu.
DVC


Diskuse: Střelba s optikou Autor: JERICHO [10.12.03 15:40]


Kdo mi blize vysvetli v cem spociva paralaxa a jak zjistim, kde ji muj puskohled ma? (Vyrobce neuvadi, nebo jsem nenasel.)


Diskuse: CZH 2003 Sport Autor: NEKROMANCER [14.07.03 20:46]


JURA: Z hlavně upnutý do svěráku nebo z pušky máš pravdu. Ovšem u kolimátoru hraje roli i paralaxe jak kráva :-) A ano, Standa Střižík tím sledoval právě zmenšení paralaxy. Ale pokud je mi známo, byl pak problém s větší pákou setrvačných sil působících na montáž a od té doby jsem to u nikoho neviděl. Až ho uvidím, poptám se ho. Kromě toho, při rychlejší střelbě uděláš očima a rukama chybu daleko větší než jakou činí paralaxa, takže nemá smysl se tím zabývat.

Uživatelský avatar
PiDiBi
 
Příspěvky: 1959
Registrován: 20.01.2004 11:30
Bydliště: Snoqualmie

25.11.2004 16:04

aha, cist od spodu
pochopil jsem asi po tretim prispevku :)

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

25.11.2004 22:18

PiDiBi píše:aha, cist od spodu
pochopil jsem asi po tretim prispevku :)


No napsal jsem to do nadpisu :-)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.11.2004 3:32

Paralaxa

Na zbraních s optikou jsou 2 paralaxy.
Jedna chyba z paralaxy vzniká stejně jako u fotoaparátu, který neumožňuje vidět obraz v hledáčku přes objektiv. Vpodstatě kterýkoli kompakt. Při focení blízkých předmětů vidíte v hledáčku něco jiného než vidí objektiv.
U puškohledu je to to samé. Tato paralaxa je celkem druhotná, ale může se stát (a taky se to stalo), že odstřelovač se skryl za nízkou zídku a optikou viděl terč, hlaveň bývá kolme pěti cm níže (čím větší objektiv, tím je potřeba vyěšší montáž a čím vyšší montáž tím větší rozdíl v rovinách puškohled <-> hlaveň). Pro balistické výpočty a tabulky je to natolik důležitý údaj, že je tam na to kolonka. Tato paralaxa se (mimo uvedeného příkladu) automaticky vyrovná při nastřelení a vynulování puškohledu.
Druhá paralaxa je CITUJI :
AGOG: Korekce paralaxy = zaostřování objektivu. Účelem je dostat obraz cíle do stejné optické roviny jako obraz záměrné osnovy. Potom je paralaxa nulová, tj. při pohybu oka střelce mimo osu objektivu nedochází k posunutí záměrného bodu.

Toto je celkem korektní definice. Pro příklad uvedu pušku s otevřenými mířidly. Když zamíříte přes mušku a hledí, tak máte přímku kterou defacto míříte. Čím delší záměrná, tím přesnější míření. U optiky máte jen jednu rovinu a to je ta co je záměrná osnova. Můžeme to přirovnat tomu jako by jste neměli hledí ale jen mušku. Pokaždé když by jste se podívali přes mušku, tak by jste mířili jinam. Zrovna tak to funguje u optiky, když nemáte srovnanou paralaxu a hnete hlavou, tak se vám záměrný kříž pohne (stejně jak ta muška). Korekcí buď na objektivu (v předu, nikoli na okuláru. Na okuláru je dioptrická korekce, aby jste nemuseli střílet s brýlemi) nebo na straně. Korekční točítko na straně je modernější a většinou jsou tím vybaveny dražší taktické puškohledy. Pro vojenské a policejní složky je samozřejmě jednodušší a rychlejší mít možnost korekce paralaxy na tom samém místě, kde jsou umístěny ostatní korekční prvky. Natahovat se někam až na objektiv, koukat do okuláru a štelovat si paralaxu, není až tak vhodné, zváště pak v nějaké vypjaté situaci. Ale dá se s tím žít. Mám starý model NF na své .338LM a ten má korekci na objektivu.
Na objektivu dnes mají korekci paralaxy většinou jen sportovní terčové puškohledy. Navíc to není konstrukčně tak složité a tím je to i levnější.

Puškohledy bez možnosti korekce paralyxy jsou buď puškohledy nižších kategorii (BSA, některé řady Tasco), nebo lovecké (Leupold aj.) Tyto puškohledy mají továrně nastavenou (vynulovanou) paralaxu na 100m (BSA Hunter model, na 50m) a to z důvodu, že tyto puškohledy jsou určeny pro lovecké applikace. Předpokládá se, že normalní lovec střílí tak do max. 200m. (neberou se v potaz radoby lovci co střílejí na větší vzdálenost. Ne že by toho nebyl člověk schopen trefit, ale jistota přečtení kusu, jistota, že zvíře zasáhnu tak, že opravdu max. skočí a je poněm, je důležitá) Lovecká střelba většinou není o tom, že si lehnu, změřím naklikám a střílím. Je to o tom, že znám metnou vzdálenost dané zbraně a munice. V této vzdálenosti pak střílím. Ať ve stoje s řemenem nebo v kleče s vysokých nožiček nebo z posedu. Většinou chyba střelce, nepřesnost munice a metná vzdálenost dělají větší chybu než je chyba z paralaxy.

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

26.11.2004 11:28

Re: Paralaxa

Shiva píše:Na zbraních s optikou jsou 2 paralaxy.
Jedna chyba z paralaxy vzniká stejně jako u fotoaparátu, který neumožňuje vidět obraz v hledáčku přes objektiv. Vpodstatě kterýkoli kompakt. Při focení blízkých předmětů vidíte v hledáčku něco jiného než vidí objektiv.
U puškohledu je to to samé. Tato paralaxa je celkem druhotná, ale může se stát (a taky se to stalo), že odstřelovač se skryl za nízkou zídku a optikou viděl terč, hlaveň bývá kolme pěti cm níže (čím větší objektiv, tím je potřeba vyěšší montáž a čím vyšší montáž tím větší rozdíl v rovinách puškohled <-> hlaveň). Pro balistické výpočty a tabulky je to natolik důležitý údaj, že je tam na to kolonka. Tato paralaxa se (mimo uvedeného příkladu) automaticky vyrovná při nastřelení a vynulování puškohledu.
Druhá paralaxa je CITUJI :
AGOG: Korekce paralaxy = zaostřování objektivu. Účelem je dostat obraz cíle do stejné optické roviny jako obraz záměrné osnovy. Potom je paralaxa nulová, tj. při pohybu oka střelce mimo osu objektivu nedochází k posunutí záměrného bodu.

Toto je celkem korektní definice. Pro příklad uvedu pušku s otevřenými mířidly. Když zamíříte přes mušku a hledí, tak máte přímku kterou defacto míříte. Čím delší záměrná, tím přesnější míření. U optiky máte jen jednu rovinu a to je ta co je záměrná osnova. Můžeme to přirovnat tomu jako by jste neměli hledí ale jen mušku. Pokaždé když by jste se podívali přes mušku, tak by jste mířili jinam. Zrovna tak to funguje u optiky, když nemáte srovnanou paralaxu a hnete hlavou, tak se vám záměrný kříž pohne (stejně jak ta muška). Korekcí buď na objektivu (v předu, nikoli na okuláru. Na okuláru je dioptrická korekce, aby jste nemuseli střílet s brýlemi) nebo na straně. Korekční točítko na straně je modernější a většinou jsou tím vybaveny dražší taktické puškohledy. Pro vojenské a policejní složky je samozřejmě jednodušší a rychlejší mít možnost korekce paralaxy na tom samém místě, kde jsou umístěny ostatní korekční prvky. Natahovat se někam až na objektiv, koukat do okuláru a štelovat si paralaxu, není až tak vhodné, zváště pak v nějaké vypjaté situaci. Ale dá se s tím žít. Mám starý model NF na své .338LM a ten má korekci na objektivu.
Na objektivu dnes mají korekci paralaxy většinou jen sportovní terčové puškohledy. Navíc to není konstrukčně tak složité a tím je to i levnější.

Puškohledy bez možnosti korekce paralyxy jsou buď puškohledy nižších kategorii (BSA, některé řady Tasco), nebo lovecké (Leupold aj.) Tyto puškohledy mají továrně nastavenou (vynulovanou) paralaxu na 100m (BSA Hunter model, na 50m) a to z důvodu, že tyto puškohledy jsou určeny pro lovecké applikace. Předpokládá se, že normalní lovec střílí tak do max. 200m. (neberou se v potaz radoby lovci co střílejí na větší vzdálenost. Ne že by toho nebyl člověk schopen trefit, ale jistota přečtení kusu, jistota, že zvíře zasáhnu tak, že opravdu max. skočí a je poněm, je důležitá) Lovecká střelba většinou není o tom, že si lehnu, změřím naklikám a střílím. Je to o tom, že znám metnou vzdálenost dané zbraně a munice. V této vzdálenosti pak střílím. Ať ve stoje s řemenem nebo v kleče s vysokých nožiček nebo z posedu. Většinou chyba střelce, nepřesnost munice a metná vzdálenost dělají větší chybu než je chyba z paralaxy.


Krásně napsáno, jen bych upřesnil že boční nastavování paralaxy je sice pohodlnější ale dělaá to problémy, posunuje se tím lehce bod zásahu, je to opticko mechanická záležitost známá hodně u Leupoldů, ti co to umí s tím počítají. Proto se mi líbí paralaxa na objektivu.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.11.2004 11:46

Nejsem optik, tohle fakt nevím. Nikdy jsem to nepozoroval a puškohledů jsem měl mraky. Logicky vzato, pokud máš pravdu, tak ta vzniklá chyba, musí být zákonitě menší, než chyba vlastní paralaxy u paralaxfree puškohledů. Jinak by nemělo cenu vůbec takovouto možnost korekce paralaxy instalovat. Navíc tato chyba musí být velikostně menší než rektifikační krok puškohledu. Tím chci říci, že tato ev. chyba by byla tak malá, že střelec, náboje a vítr, udělají chybu větší.
Opravdu to slyším poprve. Takže bych docela uvítal jak se tato chyba projevuje a jak s ní počítat. Protože, pokud udělám korkekci z 300m na 400m (jak na pokles střely tak na paralaxu) tak z hlediska paralaxy, koukám na terč bez toho aby se mi někam hýbal (při pohybu hlavou), jedině co vidím je, že se mi dělají stíny - měsíčky v okuláru. Tím samozřemě střelim jinám než mířím. Ale tato chyba nemá nic společného s paralaxou. Takže když udělám vše správně, puška je vodorovně (nenakláním ji do strany - tam vzniká potom posun zásahu) a pokud střílím na větší vzdálenost, tak si opravím ještě posun zásahu k vůli derivaci střely. Tak mi řekni jak a kam mám dělat korekci na tebou popsanou chybu.

Dik

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

26.11.2004 13:09

Shiva píše:Nejsem optik, tohle fakt nevím. Nikdy jsem to nepozoroval a puškohledů jsem měl mraky. Logicky vzato, pokud máš pravdu, tak ta vzniklá chyba, musí být zákonitě menší, než chyba vlastní paralaxy u paralaxfree puškohledů. Jinak by nemělo cenu vůbec takovouto možnost korekce paralaxy instalovat. Navíc tato chyba musí být velikostně menší než rektifikační krok puškohledu. Tím chci říci, že tato ev. chyba by byla tak malá, že střelec, náboje a vítr, udělají chybu větší.
Opravdu to slyším poprve. Takže bych docela uvítal jak se tato chyba projevuje a jak s ní počítat. Protože, pokud udělám korkekci z 300m na 400m (jak na pokles střely tak na paralaxu) tak z hlediska paralaxy, koukám na terč bez toho aby se mi někam hýbal (při pohybu hlavou), jedině co vidím je, že se mi dělají stíny - měsíčky v okuláru. Tím samozřemě střelim jinám než mířím. Ale tato chyba nemá nic společného s paralaxou. Takže když udělám vše správně, puška je vodorovně (nenakláním ji do strany - tam vzniká potom posun zásahu) a pokud střílím na větší vzdálenost, tak si opravím ještě posun zásahu k vůli derivaci střely. Tak mi řekni jak a kam mám dělat korekci na tebou popsanou chybu.

Dik


Prej ze 100m na 600m to jde asi 15-20cm doprava nahoru, na druhou hodinu.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.11.2004 14:17

Nezlob se na mne, ale to je blbost. Na 600m je 18cm 1 MOA. Puškohledy s takovouto chybou by na trhu velice rychle zkončily. Nevím jak puškohledy typu BSA, Tasco apd. Definitivně tím netrpí Leupold, NF, B&L, Swarovski, S&B, Zeiss, Kahles nebo Bushnell.
Moje zkušenosti tomu také neodpovídají. Tady je nástřel na 500m před výškovou korekcí.
Ráže .308win, lapua scenar, 167gr. Střelnice Vlašim, puškohled Leupold Mark 4 16x. Stranová korekce paralaxy.
http://www.sniper.cz/pictures/500m_0_32MOA.jpg
Stranová odchylka (středový zásah) je ca 30mm (rastr terče je 30mm). 1 MOA na 500m je 145mm. Takže korekce je jeden klik do leva. (Mark 4, má korekci 1/4 MOA)
To co popisuješ ty (říkáš, že "prej", takže jsi to nestřílel ty), je chyba střelce (naklánění pušky do prava, nebo vítr a x další faktorů nebo jejich kombinace). Na větší vzdálenost 800-1000 a víc metrů, se projevuje odklon střely působením derivací. Na to nejsou ani výpočty ani tabulky. Některé vojenské ráže mají pro interní použití tabulky s orientačními hodnotami.
To že by kvalitní puškohled, který je "zdravý" s dobrou montáží, dobře nainstalovaný, dělal takovouto chybu, tomu prostě nevěřím. Z praxe vím, že to tak není.
Sorry, nic osobního.

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

26.11.2004 14:28

Shiva píše:Nezlob se na mne, ale to je blbost. Na 600m je 18cm 1 MOA. Puškohledy s takovouto chybou by na trhu velice rychle zkončily. Nevím jak puškohledy typu BSA, Tasco apd. Definitivně tím netrpí Leupold, NF, B&L, Swarovski, S&B, Zeiss, Kahles nebo Bushnell.
Moje zkušenosti tomu také neodpovídají. Tady je nástřel na 500m před výškovou korekcí.
Ráže .308win, lapua scenar, 167gr. Střelnice Vlašim, puškohled Leupold Mark 4 16x. Stranová korekce paralaxy.
http://www.sniper.cz/pictures/500m_0_32MOA.jpg
Stranová odchylka (středový zásah) je ca 30mm (rastr terče je 30mm). 1 MOA na 500m je 145mm. Takže korekce je jeden klik do leva. (Mark 4, má korekci 1/4 MOA)
To co popisuješ ty (říkáš, že "prej", takže jsi to nestřílel ty), je chyba střelce (naklánění pušky do prava, nebo vítr a x další faktorů nebo jejich kombinace). Na větší vzdálenost 800-1000 a víc metrů, se projevuje odklon střely působením derivací. Na to nejsou ani výpočty ani tabulky. Některé vojenské ráže mají pro interní použití tabulky s orientačními hodnotami.
To že by kvalitní puškohled, který je "zdravý" s dobrou montáží, dobře nainstalovaný, dělal takovouto chybu, tomu prostě nevěřím. Z praxe vím, že to tak není.
Sorry, nic osobního.


Nic osobního v tom není, jen ti píšu jak to má ověřené kamarád, mimochodem docela známá osoba takže jméno ti když tak napíšu do pošty kdybys o to stál a sám mě na to upozorňoval když jsem chtěl koupit leupolda, nicméně to ještě nebyla Mark4 ale starší model. Možná že Mark4 to má vychytané, ale starší to neměly. Sám jsem nikdy optiku s boční paralaxou neměl, líbí se mi v předu. Jinak na novou flintu asi půjde Mark 4, měl jsem to párkrát v ruce a líbí se mi.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.11.2004 14:47

Hm, klidně mi na něho pošli kontakt. Já se zeptám. Protože mám Leupolda target 35x s boční paralaxou, zrovna tak 4.5-14x50 a 6.5-20x50, ani u jednoho se zmiňovaná chyba neprojevuje.
Tím neříkám, že to tak nemůže být. Nechci se zastávat Leupolda. Mně se tato chyba nikdy neprojevila a tady to od tebe slyším poprve.
Ale pravda je takova, že i renomovaní střelci, jsou schopni říci (ať už úmyslně, aby mátli, nebo z nevědomosti), že mají problémy z paralaxou protože ji mají ve stopách. K tomu není co dodat.

Uživatelský avatar
PiDiBi
 
Příspěvky: 1959
Registrován: 20.01.2004 11:30
Bydliště: Snoqualmie

26.11.2004 15:52

teorie vs. praxe

Koukam ze se tu stretla realna praxe s ukecanou teorii :D

foxi, nevydelavas, tak neprepinej :D

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1918
Registrován: 26.04.2004 9:26

06.12.2004 11:49

Shiva píše:To co popisuješ ty (říkáš, že "prej", takže jsi to nestřílel ty), je chyba střelce (naklánění pušky do prava, nebo vítr a x další faktorů nebo jejich kombinace). Na větší vzdálenost 800-1000 a víc metrů, se projevuje odklon střely působením derivací. Na to nejsou ani výpočty ani tabulky. Některé vojenské ráže mají pro interní použití tabulky s orientačními hodnotami.


Máš na mysli takový ty fičurky jako drift díky rotaci země, nutačnímu a precesnímu pohybu střely a tak? To je moc pěkně složitá věda, a proto nad 600 metrů hodlám střílet jen minometem nebo lodním dělem, kde tyhle odchylky bohatě dorovnám výbušnou náloží :-)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

06.12.2004 12:40

No to ani ne, dá se předpokládat, že když budeš střílet přes 1000m od severu na jih a pak obráceně, tak tam k nějakému posunu zásahu dojde. Při mé navážce 175gr Berger, .308 win, letí 2 sec. O kolik se země pootočí za ty 2 sec. nevím. Určitě se to dá vypočítat.
Já mám namysli odklon způsobený rotací střely. Samozřejmě, že tebou zmiňované síly (a ještě několik dalších) na střelu působí. Ale s těmi dobrý bal. program počítá a do výpočtů je zahrnuje.
Když fotbalista kope roh, tak balón letí obloukem. To je způsobeno stranovou rotací (falší), jak ho hráč nakopl. Zrovna tak jako u kulečníku. Takže střela vystřelená z hlavně s pravotočivým vývrtem se odchyluje doprava.
Balistické tabulky jsou jen informační. Dodává je výrobce. Stejně si ale každý musí náboje na svou pušku ověřit a ocejchovat. Když dostanete jinou šarži nábojů, tak to musíte udělat znovu. Když si náboje přebíjíte sami, tak jste schopni udělat náboj přímo pro vaši pušku. A při pečlivosti, dodržování stejných postupů při výběru a opracování nábojnic se nechá výtáhnout z pušky maximální přesnost. Něco jsem o tom napsal tady
http://www.specnaz.cz/forum/viewtopic.p ... ight=#9595
v každém případě je nutno si udělat vlastní tabulku s vlastními korekčními hodnotami.

Uživatelský avatar
Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 453
Registrován: 13.04.2004 14:24
Bydliště: Brno

06.12.2004 12:53

za dve sekundy se Zeme otoci okolo slunce o docela pekny kousek

Další

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků