Příspěvků: 26 Stránka 2 z 21, 2
- Grimpo
- Častý návštěvník
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 20.01.2004 16:04
- Bydliště: Praha
TAZATOR: Ja jsem strojar dezerter. S hanbou priznavam, ze nabrousit v ruce vrtak uz poradne neumim. Ale mozna je to taky trochu tim, ze nemam u brusky operku, takze to delam uplne v luftu. A to se pak uhel blbe chyta a udrzuje. Nicmene, pycha mi nedovoli pouzivat pripravky na brouseni nozu. Dokud budu mit pocit, ze ten uhel udrzim prsty.
-
tazator - Pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 297
- Registrován: 13.07.2006 16:15
- Bydliště: Lanškroun
- SINCITYMAN
- Moderátor
- Příspěvky: 1888
- Registrován: 18.03.2005 15:39
Ano je to ten udělátor co je zobrazen výše-Lansky,kromně toho mám ještě V tyčky od Spyderca které používám také hodně často,obojí doporučuji,ten Lansky klidně základní provedení s umělými kameny,ty diamantové mne moc nepřesvědčily,snad na nějaké speciální nože s tvrdostí přes 60 Hrc,jinak nemají moc smysl.Nepoužívám ani ten původní olej,ale normální Konkor,nebo WD....
-
tazator - Pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 297
- Registrován: 13.07.2006 16:15
- Bydliště: Lanškroun
-
idiver - Občasný návštěvník
- Příspěvky: 94
- Registrován: 03.08.2006 10:15
- Bydliště: Brno
Diamantove brousici kameny DMT (Diamond Machining Technology) i cele kity jsou k mani na http://www.parfilex.cz
Synteticke kameny na http://www.michalmolin.cz
Synteticke kameny na http://www.michalmolin.cz
-
solory - Častý návštěvník
- Příspěvky: 311
- Registrován: 14.07.2005 13:02
- Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Osobně používám to, co v práci i doma. Klasické brousky. Přírodní břidlici používám na dláta, obtahování nožů už jen málo, je měkká a víc ubývá než "brousí", prostě je to na obtahování, když už nůž tak dobře neholí, tak to s tím jde obtáhnout.
Nejlepší, co jsem používal je arkansaský brusný kámen, kterým brousím řezbářské dláta a své kapení nože, co nosím u sebe. Diamantům jsem zatím nepřišel na chuť.
Co se týče "chlazení" mám radši petrolej. Voda je sice dostupnější a "nesmrdí" ale s vodou mi rychleji ubývají brousky a brus je hrubší. Na druhou stranu na arkansas se zas nepoužívá petrolej ale čistá voda (petrolej narušuje pojivo). Hlavní výhodou je broušení a konzervace v jednom. Ze zkušeností z rezavých souprav dlát mých učňů, doporučuji petrolej, ale to není problém nerezavějicí oceli nožů a slušného chování k nářadí.
Neměl jsem možnost vyzkoušet zlepšovám na broušení nožů a jejich možnosti měnit úhel. Není nůž jako nůž, stejně tak i ocel a použití nože. Pokud brousím kuchyňské nože, vyžaduji ostrý úhel a hladké ostrí pro bezvadnou penetraci. Pro kapesní nože mi postačí bezproblémové uříznutí proužku papíru z A5 s tím, že jej držím levou rukou mírně prohnutý a nožem z pravého konce uřízne proužek po jeho délce, ostří má tupější úhel aby se nevyštíplo při řezání trvdšího materiálu. Nože do lesa nebo tzv. pracovní nože (známe z vojny) mají úhel tupý tak, aby bezproblémů vydrželo i mírné páčení ve dřeve a udželo si dlouho přiměřenou ostrost. sice to nebude na oholení ale dost na ukrojení chleba.
Řezbářská dláta se obtahují na kůži s brusnou pastou (zelená), jde to použít i pro nože, ale vlivem promáčknutí kůže se časem "zkulatí" ostří, takže nutné brousit od začátku - hrubý kámen, jemný kámen, obražení na kamení nebo břidlici nebo arkansasem či diamantem, popřípadě vyleštění.
Nejlepší, co jsem používal je arkansaský brusný kámen, kterým brousím řezbářské dláta a své kapení nože, co nosím u sebe. Diamantům jsem zatím nepřišel na chuť.
Co se týče "chlazení" mám radši petrolej. Voda je sice dostupnější a "nesmrdí" ale s vodou mi rychleji ubývají brousky a brus je hrubší. Na druhou stranu na arkansas se zas nepoužívá petrolej ale čistá voda (petrolej narušuje pojivo). Hlavní výhodou je broušení a konzervace v jednom. Ze zkušeností z rezavých souprav dlát mých učňů, doporučuji petrolej, ale to není problém nerezavějicí oceli nožů a slušného chování k nářadí.
Neměl jsem možnost vyzkoušet zlepšovám na broušení nožů a jejich možnosti měnit úhel. Není nůž jako nůž, stejně tak i ocel a použití nože. Pokud brousím kuchyňské nože, vyžaduji ostrý úhel a hladké ostrí pro bezvadnou penetraci. Pro kapesní nože mi postačí bezproblémové uříznutí proužku papíru z A5 s tím, že jej držím levou rukou mírně prohnutý a nožem z pravého konce uřízne proužek po jeho délce, ostří má tupější úhel aby se nevyštíplo při řezání trvdšího materiálu. Nože do lesa nebo tzv. pracovní nože (známe z vojny) mají úhel tupý tak, aby bezproblémů vydrželo i mírné páčení ve dřeve a udželo si dlouho přiměřenou ostrost. sice to nebude na oholení ale dost na ukrojení chleba.
Řezbářská dláta se obtahují na kůži s brusnou pastou (zelená), jde to použít i pro nože, ale vlivem promáčknutí kůže se časem "zkulatí" ostří, takže nutné brousit od začátku - hrubý kámen, jemný kámen, obražení na kamení nebo břidlici nebo arkansasem či diamantem, popřípadě vyleštění.
Příspěvků: 26 Stránka 2 z 21, 2
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků