- hrd
- Častý návštěvník
Parabellum: k systému není asi co dodat (tedy podle mě opravdu až na ten oddělený píst, jak píše 4mike, protože např. FN SCAR ho nemá, G36 má, to asi nemůže být bráno jako dané). Přijde mi to zajímavé, jak se na tomto uspořádání vlastně všichni sjednotili. Není mi přitom jasné, proč? (Že by kvůli jednodušší konverzi na různé ráže? Nebo je výrobní cena nejnižší?) Mě se právě líbí, když to má někdo jinak - např. spoušť Sa 58, systém CETME/HK, FAMAS apod. Jinak stejně to proběhlo i u pistolí (všude systém Browning s uzamčením do okénka, díky alespoň za K100
Zaujal mě nový Kel-Tec - viz. http://www.kel-tec-cnc.com/rfb.htm nebo http://world.guns.ru/sniper/sn75-e.htm (nicméně nový "standard" z toho určitě nebude).
V každém případě myslím, že s kvalitou zbraně systém asi moc nesouvisí (jestli vůbec), ten "nejlepší" používá např. nepopulární L85, obráceně třeba HK neměl nikdy problém s puškami se specifickým systémem s válečky.

V každém případě myslím, že s kvalitou zbraně systém asi moc nesouvisí (jestli vůbec), ten "nejlepší" používá např. nepopulární L85, obráceně třeba HK neměl nikdy problém s puškami se specifickým systémem s válečky.
- nekromancer
- Častý návštěvník
K oddělenému pístu ... Samonabíjecí puška přijatelné ceny (podle mých kritérií, tedy řekněme spíše 'přiměřené') nikdy nemůže splnit požadavky na pušku odstřelovačskou, a u kategorie zbraní pro "odbornost" ostrostřelec / designated marksman / sharpshooter (SVD, M16 s optikou, atd.), která leží mezi "běžnou" útočnou puškou řadového člena družstva a puškou odstřelovačskou, je to IMO jedno.
- hrd
- Častý návštěvník
Asi nerozumím - proč je oddělený píst v principu lepší (tedy kromě možnosti plnění náboji z rámečku, což by přes pevný píst nešlo) Že je menší pohyblivá hmota? (hmotnost pístu bude ale, myslím, v porovnání s nosičem závorníku a závorníkem nezajímavá) Anebo spíše tím, že se impulz rozloží do dvou částí a píst se vrací zpět opačně proti pohybu závorníku? (pokud to tak opravdu je, nejsem si jistý načasováním pohybů součástí, tedy že ten píst se vrací zpět ještě než závorník doběhl do zadní polohy)
- SINCITYMAN
- Moderátor
V zásadě to prý je proto že se zmenší pohybující se části a jejich hmota,zbraň se pak tolik nerozechvěje.To je důvod proč má SVD píst zvlášť a byl to důvod proč šel Stoner do toho šíleného harakiri-bezpístového mechanismu u AR-10/15, který vede k někdy problematické spolehlivosti. Proto se udává že je Dragunov přesnější než Zastava- ta má píst jako klasický Kalach vcelku.
- hrd
- Častý návštěvník
SINCITYMAN: to se mi nějak nezdá; např. u mojí CZ 858 má píst hmotnost 70 g, závorník, závora, úderník a nosič závorníku pak dohromady 480 g. Nějakých cca 15% hmotnosti dolu že by mělo podstatný vliv na přesnost? To tomu protipohybu pístu bych rozuměl víc.
(K M16: plynová trubice byla údajně navržená jako "spotřební" a při správném prachu by plyny měly závorník čistit od zplodin. U M16 prý spolehlivost není zase tak špatná, co je z pohledu spolehlivosti nic moc, tak to je až kratší M4. A tu už Stoner nenavrhoval
Stejný systém má např. MAS-49 a u té jsem nikdy neslyšel, že by si na ni někdo stežoval.)
(K M16: plynová trubice byla údajně navržená jako "spotřební" a při správném prachu by plyny měly závorník čistit od zplodin. U M16 prý spolehlivost není zase tak špatná, co je z pohledu spolehlivosti nic moc, tak to je až kratší M4. A tu už Stoner nenavrhoval

- SINCITYMAN
- Moderátor
To co říkáš, má svojí logiku, ale je možné že nezáleží až tak na hmotnosti, jako na tom kde je umístěna, slyšel jsem že 58 je údajně nejpřesnější, když z ní píst vyndáš a používáš jako opakovačku, ale to mám nezaručeno. Pokud máš pravdu, tak je zajímavé že většina opravdu přesných samonabíjecích zbraní má buď píst samostatný, nebo je bez něj, a má třeba uzamčení válečky jako G3 nebo plyny působí na závorník a podobně. To ale bohužel nezjistíme pokud to nezkusíme. Ale pokud je hlavní odchylka SVD od AK právě píst, tak proč asi? Zrovna Rusové ve zbraních většinou nic zbytečného nedělají....
- hrd
- Častý návštěvník
Když nad tím přemýšlím, i 15% hmotnosti dolu je přínos, v určité chvíli může působit proti, píst se pohybuje po kratší dráze atd. Asi to nebude pro přesnost tak zásadní jako třeba hlaveň, ale když už si lze vybrat, tak proč tomu nepomoci i tímhle.
Vyšší přesnosti Sa 58 bez pístu věřím, pak je z toho opakovačka a nepohybuje se vůbec nic, ne?
Ještě mě napadlo k tomu rotačnímu závorníku - může být tak populární z toho důvodu, že se může uzamykat do prodloužené hlavně a to je pak jen o dvou součástech, které musí mít přesně vymezenou polohu a jsou extrémně namáhány. Jiný systém do toho zatáhne min. ještě pouzdro závěru.
Vyšší přesnosti Sa 58 bez pístu věřím, pak je z toho opakovačka a nepohybuje se vůbec nic, ne?
Ještě mě napadlo k tomu rotačnímu závorníku - může být tak populární z toho důvodu, že se může uzamykat do prodloužené hlavně a to je pak jen o dvou součástech, které musí mít přesně vymezenou polohu a jsou extrémně namáhány. Jiný systém do toho zatáhne min. ještě pouzdro závěru.
-
pohodar - Častý návštěvník
Re: Nejlepší systém samonabíjecí pušky - karabiny
jan@hrdonka.net:.... myslím,že se snažíš o nějaký akademický náhled s rotačním závorníkem ale vem v potaz výhodu spojeném s vyhozením a podáním nového náboje a to za velmi krátkém chodu ...
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské