garf
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 121
Registrován: 21.10.2011 18:08

19.10.2016 10:15

Re: Něco o Lexu

Lex má tak trochu máslo na hlavě , ON=LEX to měl být ,kdo tvoří metodiku výuky uchazečů o ZP - vycházející ze spolupráce min.vnitra -požadavků na uchazeče při zkoušce odborn.způsobilosti a zkušební komisaře a toto sjednocovat v metodice a vyvíjet , on měl ty přípravné kurzy zavést , odborně lektorovat ,dozorovat metodiku , kvalitu a případně licencovat-delegovat pro ostatn subjekty ...Tak , aby byl partnerem pro stát , a jistotou kvality ,tedy partnerem pro uchazeče ZP a začínající střelce,pokročilé i pro vzdělání zkušebních komisařů ...Jenže se věnovali zábavě LOS a na další rozvoj činnosti neměli čas ani kapacitu/možná chut - a narazili na odzbrojovací EUkomis -viz první zkušební.komisař z vedení je až "CMK"a jeho zařazení ve vedení je kontrolní komise ,což je v každém případě škoda a ztráta času a potencialu, přesně ve směru edukační politiky lexu ...

On názor, že nosit může hned po složení zkoušky a po vydání ZP- je taky problematický.... -když člověk čte v poslední době na forech některé nováčky , tak by neudivil ani názor ,že ZP ano , nákup zbraně "b" ano , 6měsíců pouze "držet" a po minim xti povinných návštěvách na certifikované střelnici -zkouška střelby -a potom teprve povolení nosit ...samo nedává to záruku ,ale dává to smysl ,chceš nosit ,chod střílet , spln každých 5let zkoušku na střelnici ...

Jinak nutno dodat ,že v posledních 2 měsících jsem po 14 dnech absolvoval 8x návštěvu na zbrojním odd na "Sdružení" a vždy při těch cca 30-45minutách čekání, člověka překvapí ,jak střelecká veřejnost ignoruje ,neví nebo nezná základy Zbr.zákona /kdy zažádat o prodloužení ZP /, to co tam člověk slyší je někdy až k pláči ...
to nej je: pár chlapů 40-45let ,co šli společně přehlásit pistoli a měli dva šediváky a kupující neměl nákupní povolení , otázky byly logické ,jak jste mu to mohl prodat bez nákupního povolení ,....a na straně druhé..., jdete registrovat zbran koupenou bez vydaného nákupního povolení , byly zodpovězeny slovy , nákupní povolení je na počkání /zde 14dní/ a vydat ho musíte ...

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

19.10.2016 10:20

Re: Něco o Lexu

Ksichbuch nemám, bez odkazu zde bych to asi těžko zaregistroval. Považuji to za velmi nešťastnou přestřelku přes média, která nikomu neprospěje, naopak. A souhlasím s Petzoldem. Resp. kus pravdy je na obou stranách. Dohajzlu, trochu soudnosti a taktu a taktiky... obě strany. A to vždy, ale v současné situaci zejména.

Uživatelský avatar
andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 15.08.2011 20:30
Bydliště: Liberec

19.10.2016 10:46

Re: Něco o Lexu

to garf:
Ono to není tak jednoduché! Máš pravdu v tom že Lex by se do přípravy uchazečů měl zapojit více,ale to samozřejmě není samospásné.co se týká znalostí držitelů případně uchazečů o ZP,o těch nemám sebemenší iluze, ale ono je to těžké. Většina lidí se se zákonem o zbraních tak nějak blíže setkává právě při tebou popsané návštěvě inspektorátu jenže každý inspektorát potažmo každý zaměstnanec inspektorátu si zákon o zbraních vykládá jinak,někde chtějí to a jinde zase ono a to je pak trochu problém se v tom vyznat!takže metodiku přípravy můžeš mít jakou chceš,ale když je praxe naprosto odlišná od toho co jsi se naučil tak je to k ničemu!co se týká tebou popsaného systému povinných návštěv střelnice a prokazování schopnosti ovládat zbraň předtím než dostanu povolení NOSIT.no to je sice pěkné ale pokud zákon na nošení a sebeobranu povoluje pouze střelivo které velice jednoduše prostřelí cíl a u kterého hrozí odrážení může k zasažení nezúčastněné osoby dojít i kdyby každý střílel jako Jerry Miculek.

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

19.10.2016 11:04

Re: Něco o Lexu

Jo, ta přestřelka je nešťastná, otázkou je, jakou roli v tom hraje snaha "novináře" z PL o získání senzace.

Osobně si ale myslím, že podoba stávajícího zákona a zejména podmínky k získání (a dalšímu držení) zbraně jsou bohužel dlouhodobě neudržitelné. A tuhle "kacířskou" myšlenku zastává (alespoň tam kde se pohybuji) spousta lidí, kteří se zbraněmi dlouhodobě a intenzivně zabývají.
Jednak to bude pod tlakem "okolí" , tedy z EU a jednak stavem, kam se zákon "administrativně" dostal. V neposlední řadě také současným výrazným nárůstem žadatelů o ZP se sice téměř nulovým zájmem o zbraně, o to důkladněji však "vyzbrojených" znalostí svých práv zejména v intencích správního řádu. :wink: .

Lexu si velmi vážím, zejména díky jemu je historicky zákon tam kde je. Do karet jim ale nevidím jestli mají i plán "B" a "C". Navíc to dělají tak nějak zadarmo.

Uživatelský avatar
andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 15.08.2011 20:30
Bydliště: Liberec

19.10.2016 11:18

Re: Něco o Lexu

No tak snaha o senzaci je to každopádně! Už jen proto že v článku proti sobě stojí "nějakej Miloš z Facebooku" a "bojový velitel SOG,bojovník za demokracii a válečník z Afghánistánu v jedné osobě! Trochu si začínám myslet že pan Němec je něco jako Capitan America! :lol:

pelanj
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 372
Registrován: 06.02.2014 18:53
Bydliště: Okres Beroun

19.10.2016 11:42

Re: Něco o Lexu

Tohle vlákno by si zasloužilo oddělit, protože o tomhle tématu by se mluvit mělo.

Za sebe říkám, že každá další legislativní buzerace typu povinné kurzy, zbrojáky na zkoušku a podobné hovadiny jsou naprosto nepřijatelné. Zejména, pokud lze u takových návrhů navíc vysledovat státní nebo komerční zájmy.

Každý, kdo už ZP má a zároveň prosazuje zpřísnění podmínek ("protože lidi jsou blbí, ale já ne") by měl vrátit zbroják a projít si celým kolečkem znovu včetně jím navrhovaných a schvalovaných buzerací...

Naprosto nesmyslné buzerace nejsou vůbec k ničemu - protože i "profesionál" s psychotesty a výcvikem může mít slabou chvilku a postřelí sebe nebo někoho jiného na služebně nebo v hospodě, loví se snajperkou lidi po lese, zastřelí spolujezdkyni v ujíždějícím autě, atd.

Zákony na to, jak obecně trestat nedbalostní či úmyslné trestné činy, máme, tak proč je nepoužívat?


Reklama

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

19.10.2016 12:24

Re: Něco o Lexu

A tak o tomhle tématu se zrovna tady periodicky mluví co je strelectvi strelectvim. Dají se najít stovky argumentů Proti a stovky argumentů Pro, nikdy nedojde ke konsensu.

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

19.10.2016 13:51

Re: Něco o Lexu

To by mě zajímalo, jestli by se případná taková "změna" promítla i pro příslušníky. Na které se ale zákon o zbraních nevztahuje. Protože to, co člověk občas vidí, tak je daleko děsivější, už jen kvůli tomu, že ti aktéři tu zbraň nosí denně v práci ...
Myslím, že přirovnání k řidičákům (anebo maturitám/státnicím atd.) je víc než vhodné.

Uživatelský avatar
andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 15.08.2011 20:30
Bydliště: Liberec

19.10.2016 14:20

Re: Něco o Lexu

Navíc bych řekl že sám pan Němec si dosti odporuje viz citace "Srovnal to se situací na silnicích, kde samotná karta řidičského oprávnění neznamená, že je její vlastník dobrým řidičem." přitom řidič prochází autoškolu povinnými jízdami atd. a pokud to z něj neudělá dobrého řidiče tak ani nějaký kurz nemůže z člověka udělat dobrého střelce! :wink:

pelanj
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 372
Registrován: 06.02.2014 18:53
Bydliště: Okres Beroun

19.10.2016 14:40

Re: Něco o Lexu

A co by se asi stalo, kdyby se zrušila povinná autoškola a zůstaly jenom testy, jako je to teď na ZP? Vůbec nic, ale autoškoly by přišly o zákonem garantované ryto - pak už by to bylo čistě na tržních mechanismech, kdo mě naučí řídit. Dovolil bych si tvrdit, že velká většina lidí, co umí řídit, se to opravdu v autoškole nenaučila...

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

19.10.2016 14:51

Re: Něco o Lexu

No, že Lexu krapítek ujely nohy a reagoval zbytečně hystericky, je fakt. Původem "sporu" je tenhle článek na Securitymagazin:

http://www.securitymagazin.cz/sebeobran ... 53133.html

A Lumír Němec tam nikde nepíše o tom, že by navrhuje aby uchazeč o ZP povinně před zkouškou absolvoval placený kurz !

Udělat zkoušky na zbrojní průkaz je jedna věc, ale umět se zbraní „pracovat“ je věc druhá.

U zkoušek na zbrojní průkaz, po té, co se prokoušete hromadou otázek, z nichž u některých zvažujete, nakolik byl autor testu při smyslech, jdete provést praktickou zkoušku na střelnici. Zde před komisařem musíte prokázat, že zvládáte bezpečnou manipulaci se zbraní a musíte udělat test střelby.

Problém, ale vidím právě těch v praktických testech střelby. Tyto testy spočívají v tom, že zbraň dokážete nabít, vystřelit do terče 50/20 a tento terč zasáhnou 4 výstřely z pěti. Podle toho na jakou skupinu ZP děláte zkoušku, střílíte na vzdálenost 10 nebo 15m. Tento praktický test, je podle mého názoru naprosto nedostatečný a žadatel nemůže prokázat, že se zbraní umí střílet. Tato nedostatečnost zkoušky na ZP způsobuje, že máme mnoho držitelů legálních zbraní, ale pouze malé procento tuto zbraň dokáže adekvátně použít.

Myslím, že rozšíření této praktické části zkoušky o střelbu a střelecké dovednosti by byl krok tím správným směrem.

Výcvikem ve střelbě se zabýváme dlouhodobě a z vlastních zkušeností víme, že rozdíl, mezi držitelem ZP a člověkem, který má zbraň poprvé v ruce, je často pouze v tom, že držitel ZP má vlastní zbraň.

Těm slovům fakt nemám co vytknout.

A nijak jsem nezaznamenal, že by LEX začal obdobně hystericky bubnovat na poplach po tomto loňském článku, kde je to formulováno daleko jednoznačněji ....

http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-se-stre ... _domaci_zt

Jarda K
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 170
Registrován: 04.01.2016 16:22
Bydliště: Vlašim

20.10.2016 14:08

Re: Něco o Lexu

Nějak si nejsem jistý co je myšleno termínem střelecké dovednosti.

Převedu při zkouškách dovednosti na pistoli Glock a koupím si 75/58. A co? Vše je jinak a zkouška je mi (nám) k ničemu. To bych musel skládat zkoušky před/po nákupu každé které zbraně...??

Čím více se do zákona bude rýt, tím více bude EUropský = ničemný.

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

20.10.2016 14:31

Re: Něco o Lexu

No a těch 10/15 metrů a že nedostatečné, no, to bych také tak neviděl. Za a) je to pro ochranu života, zdraví a majetku, takže se předpokládá pudová střelba na pár metrů a ne tařka sterilní mířenka na vzdálenost, kterou zatím většina soudců asi neuzná za nutnou obranu. A za b) jak píše kolega výše, různé zbraně atd. A ono stačí už také vyměnit spoušť a výsledky jsou někde úplně jinde. Že někdo sotva nastřílí do terče se zbraní, kterou nechce, která se mu nelíbí a je to vyhrkaná potvora, tak vůbec nic nesvědčí o tom, jak bude střílet se zbraní, kterou si třeba i doladí. Za mě by stálo akorát za to nějak sesumírovat požadavky na obecnou bezpečnost, aby nedocházelo k tomu, že půlka lidí chce ránu jistoty a druhá půlka vypuštění kohoutu, když je to zrovna na kohoutové zbrani.
Ta analogie s řidičákem atd. je opravdu víc než vhodná, kdo chce jezdit, musí se vyjezdit.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

20.10.2016 21:01

Re: Něco o Lexu

a) reakce LEXu je hysterická. Až zbytečně.

b) chodí nám na střelnici dost lidí po zbrojáku a základy bezpečné manipulace při akčních disciplínách, blížících se režimu nošení je učíme my. Dobrovolně a ve vlastním zájmu - bezpečnosti. Obvykle je to o 5-10 návštěvách a cca 1000 ran, kdy se dá říct, že člověk jakž takž začne fungovat.

c) problém bezpečnosti řešila IPSC. Možná se tu ještě najdou pamětníci, kdy frajer prostřelil lednici v Berouně, když si šel do BZtky zasušit. Udělala se bezpečnostní zkouška a ač lidi brblali, od té doby nebyl na závodech žádný problém. A že se za těch let poslalo do valů možná pár stovek milionů výstřelů.

d) zbroják na nošení bych přirovnal k analogii ŘP na autobus. Je prostě potřeba určitá praxe. Dovedu si představit, že si žadatel udělá B a na E se bude moct přihlásit po 3 měsících a odborná způsobilost bude vypadat tak, že předvede nějakou akční taškařici ze skrytého nošení. Zkouška by tak byla už jen praktická.

A teď klidně do mně :D
Naposledy upravil jpp dne 20.10.2016 21:18, celkově upraveno 1

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

20.10.2016 21:18

Re: Něco o Lexu

Ač to zdánlivě nesouvisí tak paralela tu je...
Opřu se do myslivců. Současná úroveň přípravy uchazečů o první lovecký lístek je naprosto tragická! A to doslova. Frajer sice musí vědět, co je kelka a co pírko, ale v rámci kurzu vystřelí 10 ran z .22 LR a deset ran z brokovnice a to je všechno. Trefil? Netrefil? Všechno jedno.
Však oni je to naučí na zbrojáku... Houby...
A pak vedle Vás stojí takový frajer na naháňce a běhá člověku mráz po zádech...

Takže OK, chceš LL ? Dojdi si napřed udělat ZP sk. C, kup si malorážku, brokovnici a v rámci zkoušek na LL nám předvedeš 10 zásahů na loveckém kole a na K4M střelíš alespoň 320 bodů...

A klidně bych to zavedl i periodicky po 5 letech, protože, to že na 1 kachnu padne na na honě i 8 ran, než ji umělci utlučou, to je smutná realita dnešních dnů... :evil:

Baske
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 186
Registrován: 01.06.2008 13:53
Bydliště: Praha

20.10.2016 21:56

Re: Něco o Lexu

Podle mne se na věc lze dívat více pohledy, první je ten, že p. Němec ať úmyslně nebo neúmyslně skrytě lobuje za své podnikání. Druhý, že někdo, z představenstva LEXu zareagoval, řekněme nešťastně. Třetí a hlavní, server parlamentní listy, který , pokud si dáte jen trochu práce rozhodně nepatří mezi vzor nestranného zpravodajství situaci využil a podařilo se mu dosáhnout odsouzení LEXu, včetně jeho dosavadní práce některými střelci a toho, že se střelecká komunita začíná štěpit a dělit na pro LEX a proti LEX. Je hloupost aby jsme s sebou nechali manipulovat novináři a štěpit se kvůli takovému pseudoproblému. Stáváme se tak zranitelní a fragmentace se nám může nepěkně vymstít, zvlášť v době, kdy nám jde o všechno.

Uživatelský avatar
g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1051
Registrován: 29.01.2009 19:34
Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

20.10.2016 23:20

Re: Něco o Lexu

Formou odkazů je celá posloupnost této "kauzy" patrná z této krátké zprávy na gunlex.cz

gunlex.cz: Zprávy z trialogu

mihlit
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 326
Registrován: 21.01.2015 19:38
Bydliště: Brno / HK

21.10.2016 10:08

Re: Něco o Lexu

Já plně souhlasím s reakcí lexu. Řeší se tu problém, který neexistuje. Nevím o případu, že by se někdo při pokusu o obranu postřelil při tahání nabité zbraně z pouzdra či nějaký podobný problém, kde by extra kurz manipulace pomohl. Při obraně se nestřílí extra daleko, takže ani tam problém nevidím. S myslivci, že netrefí, to je sice smutné, ale je to o lidech. Buď chce být ostrostřelec, tak musí trénovat, nebo střílí jen v případech kdy ví, že to v těch podmínkách na tu vzdálenost zvládne. V autě taky musíš přizpůsobit jízdu stavu vozovky a počasí. Nemyslím, že je řešením udělat z každého řidiče se schopnostmi profesionálního závodníka rally.

Jinak i přirovnání k autoškole a řidičáku odpovídá. Řidičák dostanete až po testu s inspektorem. Stejně je ale na silnicích spousta magorů. Vědí o významu plné čáry, předjíždění před horizontem a v zatáčce, i znají rychlostní limity. Stejně to nedodržují. Přesto si myslím, že kdyby vedle nich někdo posadil inspektora, vydrželi by se před ním chovat slušně a věděli i jak. To samé na střelnici. Když dělá někdo něco blbě, jde ho upozornit. Pokud je normální, tak to napraví. Pokud je to magor, nepomůže nic, než ho z té střelnice vyrazit. Kurzem před komisařem prošel a jednou za čas klidně projde znovu, ale jak bude bez dozoru, zas to bude zpátky. Prostě nemá respekt, je nad věcí a dělá jak se mu zache, to samé platí na silnici. Proto se mi také nelíbí posílat všechny povinně na kurz, aby se tím neúspěšně bránilo magorům, a přidávat další povinnosti a poplatky. Všechno se musí zbyrokratizovat, zregulovat a zpoplatnit, jak to jen jde.

sapér vodička
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 30
Registrován: 04.03.2015 14:32
Bydliště: Pardubický kraj

21.10.2016 10:40

Re: Něco o Lexu

mihlit> Pod tohle se podepíšu. Jen bych dodal, že srovnání s řidičákem, které provádí p. Němec je účelově zavádějící. To, co on skrytě navrhuje, by se dalo přirovnat k tomu, že každý řidič by měl absolvovat školu smyku. Asi nikdo nebude rozporovat, že škola smyku je užitečná. Ale dělat státem nařízené pravidelné zkoušky z tam navozených situací? LEX reagoval naprosto správně. A že se "trefil do černého" je vidět, protože "potrefená husa" zakejhala.
Teď jen musím přemýšlet, zda "potrefená husa" a "trefa do černého" nejsou v tomto kontextu politicky nekorektní slovní spojení.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

21.10.2016 11:05

Re: Něco o Lexu

Zcela souhlasím s kolegy mihlit a sapér vodička. Je to ale podle mne zbytečná bouře, novinář se snaží uplácat z prdu kuličku, někdo něco řekl na facebooku, někdo odpověděl a je z toho aféra ...

Obecně se mi analogie řidičáku a zbrojáku hodně líbí, má to hodně společného.

jpp: nesouhlasím ale s tímto tvým bodem níže, protože právě v těch "skupinách" je logika řidičáku a zbrojáku jiná. U řidičáku jsou to skupiny = kategorie vozidel, a ne "způsoby využití" jako u zbrojáku. Nemá logiku nutit někoho, kdo chce využívat zbraň na něco, aby si nejprve dělal oprávnění úplně na jiné využití. ...

jpp píše:...
d) zbroják na nošení bych přirovnal k analogii ŘP na autobus. Je prostě potřeba určitá praxe. Dovedu si představit, že si žadatel udělá B a na E se bude moct přihlásit po 3 měsících a odborná způsobilost bude vypadat tak, že předvede nějakou akční taškařici ze skrytého nošení. Zkouška by tak byla už jen praktická.
...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků