joskote
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 3
Registrován: 10.12.2015 10:11
Bydliště: Plzeň

27.10.2016 15:51

Nastavení a nastřelení puškohledu ZF 4

Po dotazech jsem se rozhodl pro majitele puškohledu ZF4 dát k dispozici návod na jeho seřízení a nastřelení...
1) Seřízení:
a) Výšková a stranová korekce má u tohoto puškohledu velice hrubé "klikání" . Pro jeho přesné nastřelení je potřeba puškohled nastavit. Oboje "točítka" nastavíme do výchozí polohy. Výškové na číslo jedna, stranovou korekci na středovou silnou čárku.
Z obou "točítek" vyšroubujeme tři šroubky a pod destičkou je hlavní seřizovací šroubek s drážkou pro šroubovák . Výškovou korekci nastavíme do výchozí polohy tak, že šroubkem pomocí šroubováčku otáčíme jedním nebo druhým směrem tak, aby záměrný obrazec byl cca uprostřed. Po nastavení opět přišroubujeme víčko.
b)Nastavení stranové korekce je trochu složitější. Puškohled nebo pušku s již namontovaným pokud možno upneme do nějakého přípravku, střelecké stolice tak, aby byl ve vodorovné poloze. Po stranách seřizovacího šroubku jsou patrné tři rysky v tomto tvaru _ I _ a na na hraně točítka je důlčíkem(hůře viditelná) udělaná značka, která bude v případě, že jste puškohled nastavili před odšroubováním tří šroubků a sejmutím destičky na střed směřovat dopředu. Šroubkem otáčíme do té doby, než značka _ I _ bude směřovat k důlku. Poté se podíváme přední stranou puškohledu a měli bychom vidět, že hrany převracecí čočky jsou souměrné a není jedna strana větší. Poté opatrně třemi šroubky opět upevníme krycí destičku.
2) Nastřelení:
Opět nastavíme puškohled, již na zbrani, do výchozí polohy a odšroubujeme víčka boční a výškové korekce. Pušku pokud možno upneme do nastřelovací stolice, vyndáme závěr a pohledem přes hlaveň, pokud možno v rovině bychom měli vidět terč. Na terč vystřelíme nejméně dvakrát a pokud zásahy budou kdekoli v terči a jejich soustřel bude cca na "pětikorunu" můžeme puškohled seřídit. Nikoli však klikáním stranové a výškové korekce, ale šroubky, kterými jsme puškohled seřizovali. Jednoduše otáčíme seřizovacími šroubky plynule tak, abychom záměrný kříž dostali na střední bod zásahu nebo na "pětikorunu". Máme-li záměrný obrazec na soustřelu nebo středním bodu, přišroubujeme zpět krycí destičky. Opatrně, abychom neztrhli závity. Takto by puškohled se zbraní měl být nastřelený.
Sám osobně jsem střelivem SB 8x57 FMJ nastřeloval na 50 metrů, kdy je soustřel dobře viditelný a na 100 m byl poté pokles střely skoro nulový.

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník