Uživatelský avatar
MarK
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 3843
Registrován: 20.10.2005 20:14
Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

14.12.2007 2:07

Ministerstvo zemědělství vyzvalo myslivce ke snížení počtů..

ČT24 píše:Ministerstvo zemědělství vyzvalo myslivce ke snížení počtů spárkaté zvěře
13.12.2007 - 21:53, autor: ČT24, ČTK.

Ministerstvo zemědělství vyzvalo majitele honebních pozemků a myslivce ke snížení početního stavu spárkaté zvěře, která v tuzemských lesích podle odhadu odborníků ročně způsobuje stomilionové škody. Několik opatření, která mají pomoci zredukovat počet jelenů, srnek či muflonů, má obsahovat také připravovaný národní lesnický program do roku 2013.

video: Myslivci můžou lovit přemnoženou zvěř i dosud nedovolenými způsoby

Myslivci a vlastníci honebních pozemků by v prvé řadě měli co nejvíce využívat možnosti, které jim již nyní poskytuje právní úprava v oblasti myslivosti. "Je to zejména odpovědné sestavování plánů mysliveckého hospodaření, redukce početních stavů zvěře tam, kde pro chov některých druhů zvěře nejsou ve volnosti předpoklady, a přijetí mimořádných opatření ke snižování stavů zvěře, včetně výjimek ze zakázaných způsobů lovu," uvedl Petr Vorlíček, mluvčí ministerstva zemědělství.

Ministerstvo například navrhuje přizpůsobení honiteb přirozeným migračním cestám zvěře či přehodnocení smluv o nájmech honiteb tam, kde nájemci nehospodaří v souladu se zájmy držitele honitby. "Ministerstvo očekává, že takto konkretizované řešení by mělo rozhodujícím způsobem zajistit uvedení početních stavů zvěře do souladu s požadavky lesního hospodářství a zemědělství," dodal Vorlíček.

Přemnožení jeleni, srnky či mufloni podle studie Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů poškodí bezmála polovinu mladých vysazených stromků. Na studii před časem upozornilo Hnutí Duha, které vypočítalo, že škody způsobené přemnoženou zvěří se pohybují kolem 1,5 miliardy korun ročně. Hnutí Duha proto vyzvalo ministry zemědělství a životního prostředí Petra Gandaloviče a Martina Bursíka, aby umožnili snížit počty spárkaté zvěře změnami příslušné vyhlášky a zákona.


Může mít ministerstvo zemědělství nějaký vliv na zákon o zbraních ad.?
Naposledy upravil MarK dne 14.12.2007 13:52, celkově upraveno 1

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

14.12.2007 9:26

Co konkrétně myslíš, pokud se pamatuju (nechce se mi to hledat a nemám na to moc čas) tak můžou povolit lokální vyjímku na baterky na flinty.

Uživatelský avatar
Netopyr
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1917
Registrován: 03.02.2006 19:45
Bydliště: Berounsko

14.12.2007 11:04

A na oka. :cry:

Uživatelský avatar
MarK
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 3843
Registrován: 20.10.2005 20:14
Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

14.12.2007 13:58

Ministerstvo zemědělství všem orgánům státní správy myslivosti doporučuje následující opatření:
1. V rámci dozoru v myslivosti (§ 61 odst. 2 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o myslivosti“) využít sankčních ustanovení uvedených v § 64 odst. 4) zákona o myslivosti, v případě, že nesplněním lovu celkového počtu kusů spárkaté zvěře, dojde k překročení normovaných stavů jednotlivých druhů spárkaté zvěře pro každou konkrétní honitbu.
2. Neprodleně, vstřícně vyřizovat žádosti o vyjádření orgánu státní správy myslivosti k lovu samičí zvěře a samčí zvěře do stáří dvou let u jednotlivých druhů spárkaté zvěře kde nejsou stanoveny minimální a normované stavy, v souladu s ustanovením § 36 odst. 5 zákona o myslivosti.
3. Plně využívat ke snížení početních stavů spárkaté zvěře i možnosti dané v § 39 zákona o myslivosti, tj. povolením a uložením úpravy stavu jednotlivých druhů spárkaté zvěře lovem, tedy odstřelem a odchytem, za využití následujících pravidel:
a) upřednostnit lov mladé zvěře,
b) z dospělé zvěře se zaměřit výhradně na samičí zvěř a samčí zvěř do stáří 2 let,
4. Povolit výjimku z některých zakázaných způsobů lovu podle § 45 odst. 2 zákona o myslivosti zejména:
a) lov spárkaté zvěře s pomocí zdrojů umělého osvětlení, zařízení pro osvětlení terče, hledí pro střelbu v noci s elektronickým zvětšením obrazu nebo pro převracení obrazu,
b) lov spárkaté zvěře v odchytových zařízeních,
c) na společném lovu lovit daněly, daňčata, srny a srnčata.
5. Podpořit využití odchytových zařízení k lovu spárkaté zvěře
· v souvislosti s přijetím mimořádných opatření v souladu s ustanovením § 39 zákona o myslivosti lze rozhodnutím povolit lov spárkaté zvěře v odchytových zařízeních, tedy výjimku ze zakázaných způsobů lovu (§ 45 odst. 1 písm. t) zákona o myslivosti),
· je tedy povoleno střílet spárkatou zvěř v odchytových a aklimatizačních zařízeních a přezimovacích objektech.
6. V případě vydávání rozhodnutí o uložení úpravy početních stavů spárkaté zvěře podle ustanovení § 39 zákona o myslivosti, doporučujeme začlenit do tohoto rozhodnutí, jako opatření ke zlepšení stavu následující.
· Navázat spolupráci se zemědělsky hospodařícími subjekty a subjekty podnikajícími v lesním hospodářství, projednat s nimi konkrétní podmínky opatření přijatelných z obou zúčastněných stran tak, aby se zlepšili podmínky
k lovu spárkaté zvěře,
· Zakázat přikrmovat a krmit spárkatou zvěř mimo dobu nouze, kromě odváděcího přikrmování ve velkých lesních komplexech.


Předpokládám, že kostrbatá definice "hledí pro střelbu v noci s elektronickým zvětšením obrazu" má znamenat zaměřovač s noktovizorem, tedy podle zákona o zbraních zbraň kategorie A. Znamená to, že ho smí použít i v rozporu se zákonem, nebo že dostanou bez problému výjimku,..?

pufr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 236
Registrován: 10.07.2007 10:16
Bydliště: západně od Prahy

23.12.2008 0:37

Dostanou od MZe, případně pověřených obecních úřadů bez problému "výjimku" z ustanovení zákona o myslivosti :lol:
To co je současně zakázané zákonem o zbraních a střelivu může povolit (udělit výjimku) jen ten, koho k tomu tento zákon zplnomocnil - a to pro každého uživatele zvlášť - bohužel tedy ne na jednom papíru pro celé myslivecké sdružení :(

Obsah fóra / Střelectví / Myslivost a lov

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník