- vranov.lada
- Nový uživatel
marlin 444 lever
dobrý večer, chci pořídit marlin 444 lever, nemáte někdo zkušenosti s touto zbraní měla by sloužit na zejména na naháňky na prasata, líbí se mě pro její elegentní tvar jednoduchost při manipulaci a poměrně slušný ranivý účinek, problém asi budou náboje, které budou dražší, ale to mě až tak nevadí. Původně jsem uvažoval o ráži 30 30 určitě je i tato ráže dostačující co se týče ranivosti, ale mě se prostě více líbí ráže 444 děkuji za odpovědi
-
SW_FOX - Grafoman
Re: marlin 444 lever
Asi bych stran dostupnosti střeliva, a snadnějšího přebíjení, nákupu komponentů a tak šel do reinkarnované ráže .45-70 Gov.
Spousta lidí právě tyhle Marliny má, nicméně z těch co znám jen kamarádka na Aljašce používá .444, všichni ostatní mají .30-30 nebo .45-70 a obojí si chválí.
Pokud vím tak na .444 si holčina stěžovala stran velké devastace zvěřiny a nižší průbojnosti (medvěd, los).
Spousta lidí právě tyhle Marliny má, nicméně z těch co znám jen kamarádka na Aljašce používá .444, všichni ostatní mají .30-30 nebo .45-70 a obojí si chválí.
Pokud vím tak na .444 si holčina stěžovala stran velké devastace zvěřiny a nižší průbojnosti (medvěd, los).
- vranov.lada
- Nový uživatel
Nemyslím si právě, že by mělo docházet k velké devastaci zvěřiny jeto těžká střela zvěř musí perfektně vybarvit, samozřejmě pokud zasáhne kost může dojít k většímu výstřelu, ale i tak by to neměla být žádná hrůza jde mě hlavně oto aby zvěř spolehlivě zastavila a aby neodbíhala daleko od nástřelu pro tyto požadavky má unikátní parametry dle mého nezkušeného názoru a navíc zbraň jako taková je velmi pohotová a případný špatný zásah se dá poměrně rychle napravit.
-
Wyatt Earp - Pravidelný návštěvník
Jak psal SW_FOX, lepší je volba ráže .45-70. Taky je to relativně pomalá těžká střela cca 600m/s, taktéž po dobrém zásahu nic neodbíhá. Marlin vyrábí totožné modely "lever action" pušek v různých rážích, jak .444 Marlin, tak i .450 Marlin a .45-70. Pro naše podmínky je .45-70 naprosto dostačující a navíc se dá nejlevněji sehnat a dobře přebíjet. Tož tak 

- vranov.lada
- Nový uživatel
Dobrý den, vaše příspěvky respektuji, ale mě osobně připadá 45 70 gov. už hrozně velký knedlík a co se týče rychlosti tak je o dost pomalejší než 444 cca o 100m/s což dle mého názoru neni málo. Vím, že na vzdálenosti, na kterou lze tyto ráže účině použít je zhruba stejná, ale přeci jenom proč kupovat tu horší jenom proto, že sou doní levnější patrony to opravdu není můj styl navíc náboje za 55 kč/ks (hornady) to není zase taková položka ve srovnání třeba s našima za 25 kč/ks.
-
sided - Moderátor
pokud do 45/70 nalaboruješ 300grain střelu tak Ti 700m/s bude lítat taky, s energií jsi výš a stabilita střely je lepší, větší výběr střeliva i střel samotných. Rozhodně bych neřekl že 45/700 je horší patrona. Naopak. Pokud se Ti ale .444Marlin zamlová a chceš exota tak ti ji bude těžko někdo rozmlouvat 
edit: exotem jsem myslel neobvyklý, méně rozšířený náboj v našich krajích

edit: exotem jsem myslel neobvyklý, méně rozšířený náboj v našich krajích
Naposledy upravil sided dne 20.10.2009 20:31, celkově upraveno 1
- vranov.lada
- Nový uživatel
Moc sem nepochopil toho exota podle mého názoru je to flinta jak má být se vším všudy a zcela vyhovuje požadavkům svým určeným. V žádném případě nechci hatit 45 70 určitě je i tato ráže velmi kvalitní, ale mě vyhovuje 444 a nemusím nic vylepšovat stačí koupit flintu a k ní určený náboj a vše je ok. ale ono jeto totiž tak, že já ji už mám tudíž ji musím chválit. 

- pufr
- Pravidelný návštěvník
Jen zprostředkovaně vím, že pro lovecké účely je prý lepší odolat nabízející se možnosti použít pro tuhle ráži levné rážově odpovídající střely určené pro revolvery. Jsou pro dopadové rychlosti 444ky měkké a trpí pak těmi nectnostmi o kterých píše nahoře Fox.
Jinak gratulace k nové zbrani
Jinak gratulace k nové zbrani

-
SW_FOX - Grafoman
Ta kamarádka z aljašky právě popisovala to, že když tím střelíš "na méďu" tak ho nezabiješ, jen zraníš a on jde pryč...... já tam sice nežiju, ale takový optimista bych nebyl.... 

- vranov.lada
- Nový uživatel
Ono taky záleží, kam toho méďu trefíš, pokud jej trefíš dobře na účínnou vzdálenost této střely tak musí padnout otom sem přesvědčený znám případy ze slovvenska kde lovili medvěda jednotnou střelou do brokovnice a kupodivu i tohle po dobrém zásahu platilo tak mě neříkej, že marlin je slabej. Samozřejmě pokud jej škrábneš na 150 metrů tak přežije, ale to by přežil i střelu ráže 375 holand holand. Pánové přece mě nechcete tvrdit, že náboj parametrů 444ky nemá dostatečnou ranivost na unás lovenou zvěř já ji budu používat výhradně na lov divočáků a to selat a lončáků do vzdálenosti max. 60m. Pro lov na čekanou na těžší spárkatou zvěř používám kulovnici 550 lux v ráži 30 06, na srnčí mám 243 winchester. Rozhodně není mým cílem používat marlina na medvědy apod., i když myslím, že by to bez problémů šlo. Flinta je výborná do leče pro její délku a velice jednoduchou a pohotovou manipulaci a to je hlavní přednost téhle jinak velmi pohledné kulovnice.
- vranov.lada
- Nový uživatel
Tak hlásím první úlovek z marlina 444, byla to muflonka střílel sem na vzdálenost asi 50m střelil jsem ji na zadní komoru a to tak, že nebyla zasažena kost zůstala v ohni podotýkám, že o mě již mufoni věděli tudíž moment překvapení nehrál žádnou roli jednalo čistě o ranivost střely hornady 26,5g, co se týče zvěřiny dírka dírka krásně vybarvila ven, zvěřina nebyla nijak zvláť poškozena ani co se týče uvniř pouze z jater byly asi 4 kusy tak přesně takhle jsem si to představoval. ps.
Revolverové patrony do ní určitě cpát nebudu

- pufr
- Pravidelný návštěvník
Gratulace. To byla ta FTX střela nebo případně LeverRevolution náboj - s tou měkkou červenou špičkou?
P.s. Pokud jsem psal o revolverových střelách - myslel jsem tím jen střely - ne náboje (patrony)
P.s. Pokud jsem psal o revolverových střelách - myslel jsem tím jen střely - ne náboje (patrony)

- vranov.lada
- Nový uživatel
-
4mike - saigaholic
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké