Odpovědět na téma Příspěvků: 104 • Stránka 1 z 61, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 12.10.2008 23:04 
Grafoman
Grafoman
Tak jsem si koupil tuhletu přímotažnou krásku, kope to sice dost zuřivě, ale je to roztomilá hračka, má ji tu ještě někdo? Přebíjíte to? Zjistil jsem že jdou sehnat hilsny Bertram (20ks za 50USD) nebo Prvi Partizan za 24USD cca 100ks. Jinak zatím střílím rok 1938 s říšskou slepicí a hakošem.

Co jsem se dočetl tak za druhé války ještě tyhle zbraně sloužily u ostrahy věznic, pošt, železnic.... Dokonce mimo obvyklé označení Steyr M95 nebo Budapest M95 se objevilo i BRNO M95 (léta 1918-1924 - z dílů na válečné reparace), viděl to někdo někdy?

Nějaké základní info:

http://randyrick.us/AustrianFirearms/rm1895.htm
http://thehunterslife.com/forums/showthread.php?t=190

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 12.10.2008 23:28 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Pokud vím, tak za první republiky je měla i naše armáda. A náboje 8x56R jsem snad viděl v nabídce u Brymové asi za 33,-.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13.10.2008 0:00 
Grafoman
Grafoman
za 35,- Jenže není uvedeno co to je, kdyby to byly partizány tak je to dobrá cena, pokud jsou to boxerové nácky z roku 38 tak je to naprd.....

Navíc tahle ráže je poměrně specifická i průměrem střely který dělá jen hornady (8,4mm), ale to by nebyl problém.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 14.10.2008 1:48 
Grafoman
Grafoman
Takže jedna dobrá duše mi tu poradila fireforming z 7,62x54R a překvapivě pěkné nábojnice z toho jsou, ještě vystřelíme a uvidíme, zatím jsem jen prohnal klasického mosina příslušnou matricí a vypadá to monumentálně :-) vyrobím asi fotoseriál, koncem týdne :-)

Střely zatím využiju Mauserovské, opravdu má ta flinta tak hluboké drážky a vysoká pole že to v pohodě tuhle střelu udrží, samozřejmě objednám správné od Hornadyho.

Zkoušel jsem si udělat polotovary na fireforming i z 8x57R, 6,5x57 a 7x57, pozkracuju a vyzkouším.....

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 26.10.2008 19:13 
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
Zdarec, taky vlastnim krátkou pušku M95. Musim říct, že to je fakt famózní opakovačka a střelba z ní brutální zážitek, hrozný šlehy ! :D Zatim střílim patrony z roku 1940 s značenim lev. Kolikrát ty patrony přebiješ ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08.05.2009 23:16 
Grafoman
Grafoman
Tak jsem se ve Vídni zastavil u Dorfnera a našel tam za 1EUR kus NOVÉ, s Boxer zápalkou a poloplášťovou střelou náboje Prvi Partizan, 100 jsem jich hned vzal, vyzkouším, a když tak z toho budou dobré hilsny..... Mimochodem sranda je že ještě minulý měsíc stály nové náboje Made in Austria cca 4,70 EUR, dnes Prvi Partizan za 1 EUR, nová střela (205 grs SP Made in Austria) stojí ale 1,30 EUR, takže hurá nakoupit partizány, vypráskat, a pak asi kalibrovat .338 střely na .330 :-) jde to dobře.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 12:40 
Moderátor
Moderátor
Asi do jedné krátké půjdu....dnes si jí jdu vybrat.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 14:36 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Tak napiš, jak vypadaj po technické stránce. Budeš měřit vývrt ? Počitám , že do BVS, co ? Taky tam asi pro jednu sjedu. A jdeš do rakušáka, nebo maďara ?

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 15:35 
Moderátor
Moderátor
Vývrt nemám jak změřit,jen orientačně ústí nábojem....a jasně že rakušáka...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 15:43 
Sponzor serveru
Sponzor serveru
napis jak vypadaj, taky bych jednu snes :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 15:43 
Moderátor
Moderátor
Dnes večer to sem hodím...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 17:32 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
No on chlepe, maďar je ve skutečnosti vzácnější. Bylo jich vyrobeno v Budapešti méně :wink: . A navíc to asi trochu v BVS zblbli a ještě ty Budapesti dali levnějc :D Rakušáka "Steyr" doma už mám, tak přemejšlim, zda nepřikoupim toho maďara :wink:

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 18:50 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Já bych se Maďarovi vyhnul, již v monarchii si výrobky madarských zbrojovek vydobyly velice nevalnou pověst....... Je známo, jak se vedlo třeba Svatýmu Ištvánu.. On je rozdíl, pokud se při zpracování oceli používá koks, nebo kozí bobky... :mrgreen: To bych radši dal prachy za Zbrojovku.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 20:05 
Moderátor
Moderátor
Takže právě jsem se vrátil z...BVS,pochopitelně. Měli tam posledního Rakušáka a Maďary a ty Zbrojovky.Ale Rakušáci budou.Souhlasím s Kentanem že Rakušáci jsou lepší, Zbrojovky jsou dost opotřebované a otlučené, alespoň co jsem viděl.Pokud jde o střelbu tak asi toho Rakouse. Toho posledního co tam byl si koupil člověk co sem prý občas nahlédne,tak doufám že se ozve,železo je sčíslované, dřevo u Rakušana ne, dokonce mám dojem že bylo upraveno z jiného modelu(dlouhého), má totiž udělanou vložku zespodu pažby kde bylo asi původní očko pro řemen.Je ale možné že se nejedná o prvovýrobu zbraní jako karabin a že taky byly upraveny dlouhé verze až dodatečně.Z jedné strany pažby bylo přeškrtnuté původní číslo,z druhé bylo vyraženo stávající,pouzdro závěru bylo asi přečerněno, má jinou strukturu povrchu než hlaveň,ale to prý není u všech.Maďaři mají dřevo natřené hnusným lakem připomínajícím ten fujtajbl na povrchu některých ruských,respektivě sovětských zbraní, dřevo nic moc, na jednou exempláři prasklé(a slepené tím lakem).Zbrojovácká flinta měla i trochu jinou mušku, než obě předcházející.A určitě bych pečlivě vybíral rámečky,zjistili jsme, že nejlépe je vyzkoušet je vložením nábojů.Některé už mají něco za sebou.Taktéž i bodáky už asi leccos probodly.Jinak je to nádherná lehoučká flintička, nevím ale co udělá těch 4000J úsťové energie,nebo kolik to má.Řemeny zrovna neměly, závěsníky na bodáky taky nic moc...novou dodávku čekají zítra či pozítří.V pondělí vezmu foťák a zkusím to zdokumentovat.Chtělo by to někoho, kdo zná tu flintu jako takovou, ale vybrat by se dalo...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 21:35 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
A jak vypadaly ty zbrojovky po technické stránce ? Vývrt, závěr, pouzdro závěru ? Byly sčíslované ? Nemaj na sobě české přejímky ? Zajmalo by mě odkud ty flinty přišli, páč všechny byly určitě nejdřív v ráži 8x50R Mannlicher. Ráži 8x56 R zavedli rakušáci a maďaři v roce 1930, aby zvedli výkon. A v těchto letech tudiž určitě prodělaly flinty výměnu hlavní, či jejich překomorování. Ale kde ? V Rakousku, v Maďarsku ? A jak se do toho dostali naše, Zbrojovky ? Ty úpravy původních pažeb jsou běžné, u flint, na kterých jsou dlouhá mířidla, původně z dlouhé pěchotní půšky, která pak byla zkrácena na karabinu. Pak taky samozřejmě byla potřeba změnit uchycení poutek na řemen, z boku. J a taky se dávalo přední kování se záchytem na bodák.

Jinak co udělá těch 4000J na ústí ? Tak to ti mohu říci bezpečně: Strašná prda a tak půlmetrovej plamen před ústim :twisted: Krásně se tim vyháněj čumilové ze střelnice :lol: Ze všech pušek co mám, se tahle projevuje nejbrutalněji ! Obdiv našim pradědum, že dokázali za den při útocích v WW1 vypálit několik desítek, či dokonce stovek ran ! Moje rameno jich dá tak 30 a je pomlácené dostatečně :lol:

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 24.06.2009 21:52 
Moderátor
Moderátor
No za WW I používali tu ráži 8x50 R ta je slabší...a za WW II sloužily asi u druhosledových ne?Kromě Maďarska...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 25.06.2009 9:11 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Pravda, za ww1 to byla 8x50R a z té jsem zatim nestřílel, tak nevim, jaký to je rozdíl..? Jinak právě renovuji Mannlicher M1888/90 a ten je v ráži 8x50R tak uvidíme. Ale ještě chvilku to potrvá. :wink:

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 25.06.2009 9:24 
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
Koupil jsem vcera rakusaka, presne toho co popisuje Sincitiman. Drevo je na rakusacich opravdu lepsi, ma lepsi povrchovou upravu (aspon podle mne), madari pusobi na prvni dojem hodne obouchane.

Primotaznej zaver hezky cvaka, nicmene kdyz do nej vlozim ramecek s naboji, tak zavreni zaveru a vlozeni 1.naboje do komory je dost drina. Ostatni uz tam jdou dobre, ale prvni z ramecku vzdycky vyzaduje dost hrubou silu. Zajimalo by mne jestli i ostatni mate stejnou zkusenost.

Jinak celkovej dojem, kdyz jsem z toho odstranil vazelinu je vybornej, je to fakt hezka flinta s nadhernejma miridlama, je dost lehka, takze prdy to museji byt opravdu veliky (pro mne je taky dulezity ze ji mel muj pradeda na Srbsky fronte...).

Zajimalo by mne od kdy do kdy se tyhle karabiny ve Steyeru vyrabeli, nebo jeste lepe zda se da nejakou fintou urcit rok vyroby a dalsi podrobnosti z ctyrmistnyho vyrobniho cisla + pismena E (teda verim ze v Rakousku maji poradek a urcite by to vedeli).

Az s ni budu na strelnici, dam vedet jak to chodi...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 25.06.2009 10:02 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Tak ve Steyru se Mannlicherovky vyráběly do konce války. Potom se ještě ve třicátých letech překomorovávaly na 8x56R. A to je ten problém, s určenim roku výroby, páč kdyby tam zustala původní hlaveň, tak by na ní nahoře, před pozdrem závěru byla vyražena RU armádní přejímka (WN dvouhlavý orel a poslední dvojčíslí roku přejímky armádou) a to se zpravidla neodlišovalo od roku výroby. Nicméně by to mělo jít určit podle výrobního čísla. Kdysi jsem pátral po roku výroby u svojí M95 Steyr a kdesi na netu jsem našel, že by měla být z roku 1907. Ale už je to dlouho a nemám adresu těch stránek. Chce to hledat..

Jinak ohledně toho nabíjení - je to záležitost rámečku. Osobně mám vysledováno, že původní RU výroba rámečků vz.90 a pokud možno rámečky vz.88 (to jsou ty bez lichoběžníkové díry), tak ty mi choděj naprosto v pohodě a nabíjí se znich první náboj, jako poslední. Jinak rámečky vyrobené později (např. muj 1940) opravdu moc nejde při prvnim náboji.

No a jinak gratulace k nejrychlejší opakovačce WW1 :wink:

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 25.06.2009 15:00 
Moderátor
Moderátor
Tak pokud jsem pochopil ty zbrojovácké 95 prošly Bulharskem? neumím anglicky... viz. http://www.sunblest.net/gun/Mann95Cz.htm a tady vidíte odkud sebrali v BVS fotky, takže nečekejte že bodáky budou taky tak hezké jako zde....

Offline Profil  

Odpovědět na téma  Příspěvků: 104 • Stránka 1 z 61, 2, 3, 4, 5, 6  Další