Uživatelský avatar
veselka
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 254
Registrován: 15.09.2006 13:32

13.05.2011 20:31

M 93 Norinco

Rozhodl jsem si pořídit pistoli v ráži 22.LR. Nehodlám kupovat žádnou fajnovku, spíše potřebuji něco fungujícího, spolehlivého v nízké cenové relaci. Mé představy splňuje M93 Norinco, jenže nemám s ním žádnou zkušenost. Máte někdo zkušenosti? Pak mě nahlodává myšlenka, zda není lepší si třeba připlatit a koupit jetého browninga buck nebo rugera MK? Jde mi o to, abych hned ze začátku nenarazil na problém technické vyspělosti zbraně, že se s ní nedají na 15-25m nastřílet desítky.

Libor110
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 14.08.2011 14:21

09.09.2011 18:22

Re: M 93 Norinco

O M 53 Norinco jsem také uvažoval (je to na pohled pěkně udělaný klon Colt Huntsman), protože ji měli za 3900,-Kč (dnes za 4600,- v C.I.D.) ale po zralé úvaze jsem si "připlatil" pětistovku a koupil jsem u Brymové za 4500,-Kč Norinco TT Olympia (aktuálně ji tam nemají a v C.I.D. stojí 5000,-Kč). Hlavním důvodem bylo velmi nešikovné a komplikované rozebírání zbraně.
S TT Olympia jsem už nastřílel několik tisíc ran a maximální spokojenost. Žere skoro všechno a nastřílet se s ní dají na 25 m samé desítky - teda né že bych to dovedl, ale když se obouruč soustředím, tak tam těch desítek z 10 ran je tak pět (je to evidentně chyba střelce a ne zbraně). Občas to úplně ulítne (třeba na šestku), což však není zbraní, ale kombinací laciného střeliva a především zatím špatně vycvičené ruky.
Samozřejmě je zde otázka životnosti (zde mám málo informací), která asi nebude dosahovat Rugeru (u Buckmarku je nutá pravidelná výměna některých součástek), ale pokud se člověk chystá střílet 10 tisíc nebo víc ran ročně, tak by si měl opravdu rozmyslet, zda na zbrani šetřit. V takovém případě bych asi volil Ruger Mk II (za 9 tis je dostupná jeho verze s plastovým rámem - Ruger 22/45) nebo nekompromisní Ruger Mk III. Pokud však stříliš 2 až 3 tisíce, tak může TT Olympia dobře posloužit.
Tato zbraň má jedinou nevýhodu. Jde o přesnou kopii olympijské zbraně z 30. let - včetně spoušťového mechanismu, kdy odpor spouště je tak 0.8 kg (možná méně a nelze ho nastavit), což je pod povoleným limitem většiny malorážkových soutěží, takže si s ní zasoutěžíš maximálně v klubových přeborech, kdy se odpor spouště zpravidla nekontroluje.
Samozřejmě je to Norinco, takže lze asi snadno narazit i na nepovedený kus, ale stejnou zbraň (TT Olympia) si koupil i můj otec a je s ní také velmi spokojený. Základní podstatou všec čínských zbraní je ovšem údržba takže olejem na povrchovou úpravu rozhodně nešetřím a pravidleně čistím a mažu. Počáteční nastavení miřidel mi také chvíli trvalo a musel jsem vymezovací červíky zafixovat anaerobním lepidlem, ale jinak naprostá pohoda. Za hlavní výhodu této zbraně považuji celoocelovou konstrukci (většina zbraní v této cenové kategorii - tj do 7-8 tis. má plastový rám a duralový závěr, což rozhodně životnosti nepřidá.

Uživatelský avatar
andreapipo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 190
Registrován: 12.01.2009 9:04

09.09.2011 21:20

Re: M 93 Norinco

Doporučuji prostudovat vlákno TT Olympia .22LR. Někdo tam z ní vystřílel velmi mnoho a je pořád funkční. Sám jí mám také, vystřílel jsem s ní kolem 8.000 za dobu něco přes rok a jen jedna závada, oběhal se spoušťový mechanizmus, takže začala kulometit, ale puškař vše srovnal a běhá vesele dál. Pokud jde o mířidla, mám tam FAO a naprostá spokojenost. Nastřílel jsem s ní i osobní rekord 282 ze 300 jednoruč na 25 m na mezinárodní terč. Podle mně je to blbuvzdorná (velmi odolná) zbraň, která sice není žádným sportovním speciálem ale je spolehlivá, snadná údržba.

Obsah fóra / Krátké zbraně / Malorážky, flobertky, vzduchovky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků