Uživatelský avatar
Globus
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 65
Registrován: 14.10.2008 14:59
Bydliště: Praha 6

24.10.2008 20:50

Lada: to je z dalších možností :)


Mám na to rok to dořešit...pak holt budu muset znova na testy

Uživatelský avatar
admix
 
Příspěvky: 1815
Registrován: 25.06.2007 17:45
Bydliště: Plzen

24.10.2008 21:38

To zmaknes, bud dojdi za jinym psychologem, nebo zatlac na doktorku/prejdi k jiny :)

Uživatelský avatar
EL PANELL
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 632
Registrován: 11.12.2006 21:21
Bydliště: Kinjapoore

25.10.2008 17:47

Missak píše:
Globus píše:Prej jí to takhle vyjelo z PC kerý to vyhodnocuje....


Jó, dobrej programátor ví jak omezit počet lidí, kteří mohou zbraně nosit :twisted: , potom začne ubývat i těch, kteří je mohou vlastnit :evil: a to vše velmi nenápadnou úpravou programu.


Když jsem toto naznačil v kruhu přátel, že se pomalu smyčka utahuje, tak jsem prej zbytečně podezíravej :evil:

Uživatelský avatar
admix
 
Příspěvky: 1815
Registrován: 25.06.2007 17:45
Bydliště: Plzen

25.10.2008 18:28

Tomu se rika "efekt pomalu se varici zaby" - az z nas nakonec budou stehynka :D

Pet
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 60
Registrován: 06.04.2007 21:25

25.10.2008 20:33

A kdo je za takový výsledek vlastně zodpovědný : doktorka, program, programátor nebo někdo kdo vymyslel ty otázky (a to samozřejmě nebyl jeden člověk, ale určitě nějaká komise) ?
Zkrátka alibismus jedna báseň, odpovědnost namá nikdo a pokud bys chtěl někoho zažalovat ani nevíš koho! A jak o lidech začnou jednou rozhodovat stroje tak jsme v ... : ( .

Uživatelský avatar
Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 09.01.2007 14:46
Bydliště: Kroměříž

27.10.2008 21:07

Bomba je ze par pitomejch otazek resp. odpovedi projedou strojem a usuzuji z toho na to jak bude clovek jednat v zatezovych situacich, predpokladam ze jsi ten test vyplnoval v klidu v kanclu...

Navic se mi vubec nelibi ze vysledek vyhodnotil (v podstate) pocitac... to je opravdu hodne nebezpecne, vubec si myslim ze psychologove v budoucnu budou mit podle me nebezpecne velikou moc. Navic kdyz psycholog rekne o cloveku ze je moznost ze v budoucnu neco spacha nelze mu dokazat ze se plete!


Reklama

Uživatelský avatar
jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 396
Registrován: 23.01.2004 0:20
Bydliště: Jižní Čechy

27.10.2008 22:57

nebuďte tmáři
- počítač mi pomáhá vyhodnotit odpovědi do jednotlivých indexů, co to znamená to vyhodnocuje vždy psycholog. Pc něco může - u některých programů navrhnout, ale znovu říkám - vyhodnocuje to vždy člověk.
- psycholog neříká, jak bude člověk jednat v zátěžových situacích, říká, jak je osobnost nastavena, - například je emočně nestabilní - z toho pak často vzniká "overreacting" namísto postupného a přiměřeného dávkování dle vyhodnocení situace. Ale to jestli tak bude reagovat nebo ne, do toho vstupují další vlivy (vůle, tréning..)
- není to tak dávno (2-3 roky), kdy jsem zastával postoj, že zbraň by měli dostat v podstatě všichni. Čím déle jsem v praxi, tím jsem si jistější, že to tak není, že to má své hranice, jinak jsme v ohrožení my všichni. Zkuste si vzpomenout, jestli znáte někoho, o kom byste si jasně řekli - tomu zbraň rozhodně ne, to by byl průser.
- to čeho je třeba se bát je negativní postoj psychologa ke zbraním a ozbrojování se obecně, je potřeba, aby svou práci dělal tak jak má, neutrálně a profesionálně.
- popravdě z popisu toho vyšetření - jsou tam mimo ostatní i věci, které tam dle mého názoru nemají co dělat, nejsou příliš seriózní.
- psychologické vyšetření je velmi odhalující, osobně bych raději běhal po Václaváku tam a zpátky nahý, než bych ukázal jinému psychologovi své protokoly z vyšetření.
- když už k němu jdete, snažte se otevřeně a pohodově spolupracovat. Je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Snaha jakkoliv zkreslit vyšetření je velmi snadno odhalitelná - pokoušet se o to je jako snaha vykrást trezor národní banky - může se to povést, ale od počátku je s takovými snahami zkušenost mnoho desítek nebo snad stovek let a když v tom pracujete, tak se rychle poučíte jak to rozpoznat a jak tomu zabránit. Většina psychologů opravdu není hloupatá..a vy si tím zbytečně uškodíte. Minimálně vždy vyvstane otázka - co se předemnou snaží skrýt a jaké to má důvody? Reakce bývá různá - od tak to máš chlapče smůlu, po tak se na to pořádně podíváme.
- v argumentech kdo kdy prošel psych. testy a pak střílel apod je potřeba odlišovat - dopravně psychologické vyšetření je zcela jinak koncipováno, než vyšetření do armády, které je odlišné od policie, a to zas od žadatelů o ZP. Nelze je srovnávat. Dále - to že někoho psycholog nedoporučí např. do PČR neznamená, že ho tam nevezmou (také jsem toho už byl svědkem). Často je to tak, že psycholog otestuje, napíše zprávu která má popisný charakter a nevyjadřuje se vzít či nevzít, prošel či neprošel - to si na základě podrobného popisu volí zadavatel vyšetření.
- Nikdy se dál nedozvíte o tom, jak někdo někoho nezastřelil legálně drženou zbraní, protože mu jí "psycholog nedal". Prostě proto, že jí nemá..
- psycholog neříká o nikom, že je možnost, že v budoucnu něco spáchá. Snad jedině když posuzuje možnost resocializace recidivisty apod.
- musím říct, že jsem už z toho unaven. Existuje reálná možnost, že se na vysvětlování práce psychologa na tomhle serveru vyprdnu, protože mi to silně připomíná "nadávání na politiky nebo počasí", aniž se dotyčný obtěžuje zjistit si o věci, kterou tak snadno osočí cokoliv hlubšího, nevěnuje tomu ani trochu energie, prostě něco vyprdne z úst, což mi přijde snad až nemorální.

Uživatelský avatar
Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 09.01.2007 14:46
Bydliště: Kroměříž

27.10.2008 23:29

Jericho: ...posledni bod si mam vztahnout na sebe? :) Ale jo mas pravdu ze jsem si o psychologii jako takove nic moc nenastudoval. Ja mam jen trochu obavu z toho ze drive o budoucnosti rozhodoval kadrovej posudek a ted to bude psychologicky posudek. Tak jako v kazde profesi i mezi psycholog budou jedinci kteri svou praci budou delat mizerne at uz z nedbalosti nebo z objednavky. Staci se kouknout na exekutory, soudce... Proste chce to soucasne se zvysenim "moci" psychologu take zvysit jejich zodpovednost a zavest kvalitni kontrolni mechanizmy.

Docela by me zajimalo jak me muze par otazek a popisu obrazku zcela obnazit (samozrejme to pripisuji sve neznalosti psych.) Pomalu mam nutkani nechat si test udelat dobrovolne, ale jde o to ze:
a) nemam zbytecnejch 2500kc
b) co kdyz se dozvim ze jsem psychopat

Jinak (alespon za sebe) prosim nehazej flintu do zita a i nadale sir osvetu co se psychologie tyce na tomto serveru, slovy klasika, kdyby to melo od pochybnosti odradit byt jedineho cloveka ma to cenu :)

Uživatelský avatar
jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 396
Registrován: 23.01.2004 0:20
Bydliště: Jižní Čechy

28.10.2008 10:48

Velmi zjednodušeně řečeno. Představte si, že kdysi chtěl někdo změřit percepci druhého člověka tím, že mu dal pár obrázků a zeptal se ho, co na nich vidí. Zkoumal tím vpodstatě jen to, jestli vidí a jak vnímá. Výsledky se ukázaly být velmi zajímavé, tak se toho chytli další. Pak si všimli, že se z toho dá spolehlivě vyčíst ledacos dalšího. Začaly vznikat první studie, a protože se objevovaly výborné výsledky, ozvali se i kritici, s tím, že je to blbost. To vyprovokovalo další a další studie s obrovskými vzorky, a dodnes je to test, na který bylo provedeno statisíce studií, kazuistitk, zpráv, článků. Požadavkem bylo oddělit vědecké od pseudovědeckého, ekologicky nevalidní od validního. Když byste se takovým úsilím vrhli na cokoliv, dozvěděli byste se o tom moc a vzniklo by cosi vysoce funkčního - od Fordky k dnešním autům. Pro představu jak takový výzkum může probíhat - uděláte test tisícům lidí. Po dvou měsících až půl roce (např.) z nich vyberete protokoly těch, kteří mezitím zemřeli sebevraždou. Sednete na to a ve vědeckém týmu zkoumáte, jestli je v protokolech těchto lidí cokoliv, co je spojuje, je v tom podobné, oproti protokolům lidí, kteří se nezabili. Když něco najdete, pokusíte se objasnit proč, jak se to tam dostalo, půjdete za dalšími a dalšími protokoly a budete hledat, jestli se to vyskytuje i při jiných příležitostech, čím je to vázané, co to způsobuje. Pokusíte se to objasnit teoreticky. Když se to všechno povede, definujete např. index a ověříte, zda má prediktivní hodnotu, do jaké míry je validní, reliabilní a za jakých okolností. Zkusíte, zda je použitelný v praxi - dokáže z populace vyčlenit ty, kteří jsou ohrožení dokonáním sebevraždy? Takhle vznikl jeden z indexů - umí předpovědět vysoké riziko dokonaných sebevražd v násl. cca půl roce. Takových studií proběhlo statisíce a dál probíhají. Výhodou je, že test je mezi psychology natolik rozšířený a ve světě se podařilo sjednotit signování, že k podobným studiím máte k dispozici prakticky libovolné množství protokolů z libovolných vzorků (psychiatriční pac, neurologiční pac, pac po cmp, pac mladí, staří, děti, ženy, psychotičtí, s různým stupněm vzdělání, s různou komorbiditou ... na co si vzpomenete), že je možné zkoumání z celého světa integrovat. V tom je už dost síla. (umíte si představit, jak by bylo možné nerozpoznat snahu o manipulaci v testu? jedině hloupostí examinátora..)
Jen zpočítat základní indexy mi zabírá půl dne. V tom mi právě pomáhá počítač. Nasypu do něj signování a on mi - dle pevných vzorečků - indexy vyhodí. S těmi pak pracuju dál. Jsou protokoly, které jsou natolik jasné, že je nepočítám. Často pochopím o co asi jde už u dveří a testy mi spíš slouží k ujištění, že se nemýlím. Někdy to naopak vůbec zjevné není a když test vyhodnotím, úplně se mi rozsvítí - aha, tak už to chápu. Když vyhodnotím jeden test, hodně se dozvím, ale žádný psycholog nedělá závěr na základě jednoho testu. Vždy se jedná o souhrnné zhodnocení všeho (a všeho možného).
2500Kč je tak odpovídající cena dopravně psychologického vyšetření. Opravdu hlubiné vyšetření by trvalo a stálo cca jednou tolik.

Uživatelský avatar
jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 396
Registrován: 23.01.2004 0:20
Bydliště: Jižní Čechy

28.10.2008 11:00

To v čem vidím riziko je - jak už jsem řekl osoba examinátora. Lidé jsou různě směřovaní, mají své předsudky, jsou různě talentovaní, chytří, odpovědní, objektivní.... Ale to je stejné jako kdekoliv jinde. Vemte jak velký je rozdíl mezi řemeslníky, jeden je pracovitý, druhý není, jeden položí dlažbu v rovině a chytře, druhý to má jak .. Jeden doktor jde pořád dál za vzděláním, jezdí na kurzy, druhý skončí na tom, co se naučil ve škole (a to může být třeba 20 let starý postup), v jedné nemocnici se prostě při porodu hráz nastřihává, v jiné se chlubí nízkým procentem případů,kdy je to potřeba. Jeden je mladý - má nové informace, ale nemá tolik cviku, druhý zas je šikovný, ale neumí pacientovi nic vysvětlit. Stejně jako nemůže jít do provozu každý prototyp auta, který by byl vyroben doma - byť kvalitně, stejně musí psycholog nebo dokotr atestovat, když chce specializovanou práci dělat. Psycholog studuje vysokou školu pět let, speciaizační příprava k atestaci trvá dalších pět let a je o dost těžší než vysoká škola. Takže nějaký standard mají všichni kliničtí psychologové, a stejně jako homologovaná auta - i mezi nimi jsou na silnici lepší a horší.

Uživatelský avatar
sided
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1832
Registrován: 12.05.2008 17:38
Bydliště: okolo komína

28.10.2008 11:03

Kdysi jsem absolvoval psychologické vyšetření v ÚLZtu, do ordinace jsem napochodoval sebevědomě s tím, že mě přece nebude nějakej cvokař rozebírat :lol: , asi se mu tenhle přístup nelíbil protože jsem vypad za dvě hodiny vycucanej jak hašlerka. Fakt jsem si připadal hůř než nahatej. (ostatní tam strávili tak 5 minut, asi byli pokornější) Verdikt zněl: Já Vám to tedy napíšu, ale jestli si myslíte že jste normální tak to ani náhodou. Poučení jsem si z toho vzal dvě 1) Nepodcenuj psychlogy! 2) Dá se toho strašně snadno zneužít.
Viz absolutně rozdílné posudky v různých kauzách (naposledy Kuřim) vím že psychologie není exaktní věda ale přecijen by dva posudky ze stejné doby na stejnou osobu neměly vyznít úplně opačně :?

Uživatelský avatar
jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 396
Registrován: 23.01.2004 0:20
Bydliště: Jižní Čechy

28.10.2008 11:17

Psychologie je exaktní věda. Exaktní vždy nejsou psychologové. Od toho je možné a časté vyžádat si v soudních případech posudky dva. Tam do toho totiž bohužel často vstupují zájmy různých stran, které hrají roli více, než výsledky.

Uživatelský avatar
Hungry
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5206
Registrován: 22.01.2004 20:00
Bydliště: Otrokovice

28.10.2008 15:42

Jericho: Osvětová činnost je vždy potřebná... tak nerezignuj. Bohužel se svým povoláním jsi ve stejném postavení jako poctivý a prácechtivý Cikán. Nikdo mu nevěří, proto se musí snažit 100x tolik, než jiný, který požívá důvěru už z principu, že je bílý... Doufám, že pochopíš, co tím myslím...

Osobně jsem taktéž dost skeptický k nějakým psychotestům. A tvé zhodnocení stran ceny takového vyšetření - 5000,- a současně účtovaných 1500-2500,-, mi v tom jen utvrdilo... Zase se to dělá pod heslem, když to musí být, tak at je to uděláno - vlk se nažere a kozy moc neubude... :roll:

A jak píše Sised, kdybych musel na vyšetření, pojal bych to jako souboj s dochtorem...

Uživatelský avatar
sided
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1832
Registrován: 12.05.2008 17:38
Bydliště: okolo komína

28.10.2008 15:59

No já bych to už neudělal protože pokud dochtor není úplně namol tak je to souboj dost nerovný. Asi jako flobertkou proti brokovnici :lol:

Uživatelský avatar
hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 657
Registrován: 19.12.2006 15:37
Bydliště: Prostějov

29.10.2008 22:24

na jare mi konci platnost zbrojaku tak jsem zvedav jestli me taky ceka psychologicke vysetreni :lol:
jericho: myslis ze ma nejakou vahu ze jsem udelal policejni psychotesty a pred pulrokem psycholozce vyslo ze jsem na chlapa moc malo agresivni? :D

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

29.10.2008 22:53

Jericho: Taky bych tě chtěl poprosit, abys nad náma nelámal hůl. :) Myslím, že nejsem sám, kdo je za pohled z druhé strany ( nebo spíše zevnitř :) ) docela vděčný.

Prostě je to tak, většina střelecké komunity reaguje na slova "psychologické vyšetření" docela popudlivě a naskakuje jí kopřivka. Ale to jenom proto, že že si je ( s prominutím) do huby berou různí populisté s vydatnou pomocí věcí ještě neznalejších novinářů. Psychologie ani psychologové za to nemůžou.

Uživatelský avatar
Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 09.01.2007 14:46
Bydliště: Kroměříž

29.10.2008 22:56

...vyjma Hubalka :)

Uživatelský avatar
jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 396
Registrován: 23.01.2004 0:20
Bydliště: Jižní Čechy

31.10.2008 19:43

hetzer - při prodloužení by tě neměli vůbec otravovat, jen je potřeba prodloužit včas. (se musím podívat, kdy končí mě). A kdyby doktorka cokoliv naznačovala, pak bych neprotestoval, jen bych mírným hlasem poznamenal, že jsem již absolvoval policejní psychologické vyšetření .. tak jestli to není škoda peněz.

Uživatelský avatar
Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 392
Registrován: 19.01.2007 17:58
Bydliště: Praha

31.10.2008 20:08

jericho píše: A kdyby doktorka cokoliv naznačovala, pak bych neprotestoval, jen bych mírným hlasem poznamenal, že jsem již absolvoval policejní psychologické vyšetření .. tak jestli to není škoda peněz.


Jestli Tvoje doktorka uvažuje stylem, jestli není škoda TVÝCH peněz, když za ně ona může mít svůj "pro jistotu" papír, tak mi na ni prosím dej adresu :-)

PatrikV
 
Příspěvky: 846
Registrován: 03.05.2008 13:07
Bydliště: Novojičínsko

31.10.2008 22:13

Já jsem měl štěstí při lékařské prohlídce na ZP v tom, že se nám zrovna měnila doktorka takže o mně vlastné vůbec nic nevěděla a ke všemu jsem byl její první pacient žádájící o ZP a aby to nebylo málo tak mi u sestry v ordinaci nechala pošťačka (protože zná mé auto) dlouhý balík a sestra na mně do ordinace volala že jej tam mám a že to vypadá jako puška protože jejímu synovi taky takhle chodí zabalené. :D

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků