-
White feather - Častý návštěvník
Re: Kokily a lití střel
Tak výrobu nemám na starosti já, to se přiznávám. Ale mám lidi co to dovedou vyrobit. Náročnost výroby není problém, jde mi spíše pak o následnou životnost a taky o to, že jsem měl za to, že ocelové jsou lepší na lití. Teď jsem dělal ve dvou jeho kokilách a bez problémů. Když se dá dělat na takových mašinách jako to je děláno, tak je to radost 

-
Jim11 - Častý návštěvník
Pokud bych měl takovou možnost já, tak bych neváhal a volil ocelovou, rozhodně vydrží déle jak duralová. Odvzdušnění, po kterém jsi se ptal je samozřejmostí, mrkni na profi kokily, jak je řešeno.
-
monccou - Pravidelný návštěvník
Jako odvzdušnění stačí údělat hlubší "rysky" např. karbidovým rýsovací hrotem. Bohatě to stačí. Akorát si musíš dát pozor aby si nepoškodil dutinu kokily.
-
Kentan - Častý návštěvník
u koule tohoto průměru ani odvzdušnění není třeba, zcela stačí nálívací otvor. Mám kleště na kouli 17mm.
-
Děkuji pánové, přesně to jsem chtěl slyšet. Jdu do oceli, prvě bez ovzdušnění, pokud bude problém, nechám dodělat.
-
Peggy - Sponzor serveru
-
jiml - Pravidelný návštěvník
Inu pokud se cítíš na výrobu kokily z oceli, tak proč ne? Jenže na to, je potřeba dost slušná mašinka a ne nějaké to "lízátko", jaké mám doma já
Proto jsem psal o duralu, nemohu vědět co máte doma za mašiny. Mám dvanáct kokil a jen jedna je ocelová (tovární, pedersoli). Je to asi deformace, ale mě se prostě z hliníku lije lépe, s tou ocelovou mám jen problémy, ne že by to nešlo, ale prostě mě to tak dobře nejde, jako s těmi z hliníku. Možná, kdybych měl většinu ocelových a jen jednu z hlíny, tak by to bylo opačně, nevím...
Každopádně se Ti bude kokila z oceli vyrábět hůře, ale pokud umíš a máš na čem...., hodně zdaru a výsledkem se určitě pochlub, mám rád šikovné lidi

Každopádně se Ti bude kokila z oceli vyrábět hůře, ale pokud umíš a máš na čem...., hodně zdaru a výsledkem se určitě pochlub, mám rád šikovné lidi

-
Říkám, že to nebudu dělat já a už vůbec né na nějakém lízátku 
Až bude dílo hotovo, tak se pochlubím.

Až bude dílo hotovo, tak se pochlubím.
- collection
- Nový uživatel
chci se zeptat co znemena:
Lee2CV REAL Bullet 45-250 - 45 znaci kalibr .45 a 250 vahu strely?
a chtel bych poradit kleste na liti strel pro karabinu (puska pro zvlastni sbory) werndl 73/77
dale kleste pro liti strel do pusky mauser m71
myslim, ze by se dali pouzit jedny kleste pro obe zbrane - zrovna ty na ktere se ptam - ma s nimi nekdo skusenost?
dekuji za pomoc..
Lee2CV REAL Bullet 45-250 - 45 znaci kalibr .45 a 250 vahu strely?
a chtel bych poradit kleste na liti strel pro karabinu (puska pro zvlastni sbory) werndl 73/77
dale kleste pro liti strel do pusky mauser m71
myslim, ze by se dali pouzit jedny kleste pro obe zbrane - zrovna ty na ktere se ptam - ma s nimi nekdo skusenost?
dekuji za pomoc..
-
Peggy - Sponzor serveru
Jo, je to průměr střely v palcích (.45") a váha v grainech (250gr).
Se střelami pro zadovky nemám zkušenost.
Se střelami pro zadovky nemám zkušenost.
-
Pokud nechceš střely balit do papírovýho pláště, pak se dá pro Werndla 1873/77 použít 446" 340 grain FN lead bullet (item# 446110). Lejt to budeš muset z tvrdýho olova.
- 1190
- Občasný návštěvník
V souvislosti s posledním příspěvkem jsem se šel kouknout na svou Werndlovku, ležící téměř dva roky ve skříni, jelikož jsem se nedokopal k sestavení střeliva a znovu poměřil rozměr vývrtu na ústí.. Co mě zarazilo jsou rozměry vývrtu 11.10/11.48. Podle dobových nákresů byl průměr střely i s papírovým omotem 11.30 mm. Jak je tedy možné, že vývrt je o tolik větší?? Olověné střely bývají většinou o něco větší než vývrt v drážkách.. Např. ráže .45 ACP má rozměr v drážkách 11.43 a střela může mít průměr až 11.48.. Střela .446 by se sice u Werndla zařízla do polí, ale netěsnila by tak, jak má..V minulosti jsem sháněl střely odpovídající průměrem ráži .45 ACP, nebo .45 LC v těžším provedení, ale nic s hmotností nad 20 gramů jsem nesehnal..
-
On byl i experimentální werndl na náboj s málo dýmavým prachem a jinými rozměry vývrtu
Musel bych vidět.

- 1190
- Občasný návštěvník
-
Hehe oni ty pokusy dělali s obyč kvérama s převrtanými hlavněmi na normální pětačtyřicítku... zkoumáno bylo namáhání současné zbraně uvažovaným novým výkonnějším nábojem. Z projektu sešlo pro velkou finanční náročnost slabým přínosům a mizerné ekonomické situaci státu. (pro hromadné zavedení by se asi musely zbraně opatřit novými hlavněmi, prototože převrtávání současných na větší vývrt bylo továrně velmi složité, i když vzhledem k rozměrům proveditelné)
- Grimpo
- Častý návštěvník
Pokud by si někdo chtěl krátit čas s balistickou kalkulačkou a střelama z LEE kokil, možná by se mu tohle mohlo hodit.
http://volny.cz/grimpo/lee_cast_bullets_ballistic_quotient.pdf
http://volny.cz/grimpo/lee_cast_bullets_ballistic_quotient.pdf
-
Libor-ek - Nový uživatel
Jen dodám, že LEE R.E.A.L. 45-250 mám a jsem s nima spokojenej. Mam je od člověka, co je měl v In-line a taky mu vyhovovali. Já je používám i v krátký Ardese, když si chci trochu víc zastřílet, než jenom kuličkama a flastrem. Je to na ní asi maximum, co se smí použít dle tabulek.
Je to poměrně přesná střela s cca 1,5g prachu, dobře se lije (oproti minie, který mi jdou z kokil hůř), mají celkem dost místa pro mazivo a hlavně opravdu částečně čistí hlaveň při nabíjení.
Jde s nima v pohodě vystřelit 30x bez čištění (možná i víc, ale většinou víc na střelnici nedávám).
Kdyby měl někdo zájem a bydlel by v okolí, můžu mu pár střel osobně předat, nebo i propujčit kleště.
Osobně také rád uvítám, když mi nejdřív někdo daruje pár střel, nebo nechá nalít si, než si koupím vlastní kleště a pak zjistím, že mi střela nesedí.
Je to nic moc, dát je z ruky jen tak někomu, ale myslím, že by nebylo na škodu, kdyby se udělal seznam lidí, který maj jaký střely a jsou ochotný je vyměnit na zkoušku s někym jinym. Myslím tím různé Minie, Maxi-bally, ogivály,... Ne každej se dostaneme do Prahy a jiných větších měst, kde se dá něco na předovky sehnat.
Je to jenom nápad, ale co vy na to?
Je to poměrně přesná střela s cca 1,5g prachu, dobře se lije (oproti minie, který mi jdou z kokil hůř), mají celkem dost místa pro mazivo a hlavně opravdu částečně čistí hlaveň při nabíjení.
Jde s nima v pohodě vystřelit 30x bez čištění (možná i víc, ale většinou víc na střelnici nedávám).
Kdyby měl někdo zájem a bydlel by v okolí, můžu mu pár střel osobně předat, nebo i propujčit kleště.
Osobně také rád uvítám, když mi nejdřív někdo daruje pár střel, nebo nechá nalít si, než si koupím vlastní kleště a pak zjistím, že mi střela nesedí.
Je to nic moc, dát je z ruky jen tak někomu, ale myslím, že by nebylo na škodu, kdyby se udělal seznam lidí, který maj jaký střely a jsou ochotný je vyměnit na zkoušku s někym jinym. Myslím tím různé Minie, Maxi-bally, ogivály,... Ne každej se dostaneme do Prahy a jiných větších měst, kde se dá něco na předovky sehnat.
Je to jenom nápad, ale co vy na to?
-
Black Powder - Moderátor
Kedze kokily som zatial vyrabal len z duralu /co v podstate uplne postacuje/ rozmyslal som uz dlhsi cas spravit v mojich podmienkach kokilu z ocele. Aby som si overil tuto moznost vyroby, hlavne obrabanie nozom s velkym vysynutim z drziaka na sustruhu, kupil som pouzivanu ocelovu kokilu v cal.451 / aj ked nie lacno/ s tym, ze ju asi pri skuske pokazim.
Jednalo sa o klasicku kokilu tohto typu:

Zakupenu kokilu som pred zasahom zabudol nafotit, ale je tam prilozena strela odliata povodnym majitelom, ktoru mi pribalil. Islo mi o to, zistit ako sa bude dat spravit spic strely, co je najhorsia praca v ramci vyroby, tu sa noz chveje najviac a treba sa trafit do stredu, aby vznikol pekny spic ako ho aj spravne vytvarovat, kedze noz nema taky tvar, ako vznikne. Po dokladnom vystredeni a upnuti kokily v hlave sustruhu, bezala pekne v osi, bez hadzania. Na moje prekvapenie sa noz pri uberani spraval kultivovane, aj ked bolo pocut, ze sa chveje, no na povrchu materialu to nezanechavalo ziadne stopy.
Nakoniec to dopadlo docela dobre, spic je pekny, kokila je pouzitelna. Strelu som zatial neodlial.
Jednalo sa o klasicku kokilu tohto typu:

Zakupenu kokilu som pred zasahom zabudol nafotit, ale je tam prilozena strela odliata povodnym majitelom, ktoru mi pribalil. Islo mi o to, zistit ako sa bude dat spravit spic strely, co je najhorsia praca v ramci vyroby, tu sa noz chveje najviac a treba sa trafit do stredu, aby vznikol pekny spic ako ho aj spravne vytvarovat, kedze noz nema taky tvar, ako vznikne. Po dokladnom vystredeni a upnuti kokily v hlave sustruhu, bezala pekne v osi, bez hadzania. Na moje prekvapenie sa noz pri uberani spraval kultivovane, aj ked bolo pocut, ze sa chveje, no na povrchu materialu to nezanechavalo ziadne stopy.
Nakoniec to dopadlo docela dobre, spic je pekny, kokila je pouzitelna. Strelu som zatial neodlial.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Black Powder: Tak to se ti teda povedlo parádně! Dělat v tomhle průměru takovouhle špičku a dokonce pro dlouhou střelu a v železe, to už je skoro víc umění než řemeslo. To bych moc rád viděl na vlastní očička. Většinou se na tuhle práci dělají spec. tvarové frézy, jako je na obrázku který přikládám.
- Wdog
- Sponzor serveru
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder