Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 633
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

28.02.2008 18:28

Knížky týkající se předovek

Zdravim vsetkych... mohli by sme sem davat typy a odkazy na knihy o predovkach, ciernom prachu... vetsina bude samozrejme asi iba v anglictine...

BlueL
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 113
Registrován: 13.04.2007 9:47

10.09.2008 23:05

http://www.willegal.net/iron_brigade/musket.pdf
zajimavej test brownbessky snos, ustove rychlosti etc

Uživatelský avatar
Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 897
Registrován: 12.12.2006 12:22
Bydliště: Pardubice

13.03.2011 22:19

Re: Knížky týkající se předovek

Např. cokoli od Charles E. Hansona Jr.:

"The Plains rifle"
"The Hawken rifle, its place in history"

Jo, a na tomto odkazu jsou knihy vydané člena
Am. společnosti sběratelů zbraní:
http://americansocietyofarmscollectors. ... embers.htm

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 633
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

14.03.2011 18:35

Re: Knížky týkající se předovek

vela peknych kniziek maju aj tu...
http://www.trackofthewolf.com/Categorie ... px?catId=4

ale najlacnejsia verzia pri objednavkach knih z US sa mi osvedcila s amazonu.com ,
teda pokial tu uvedenu knihu tam maju... su aj velmi rychli, tyzden az 10 dni...
su tu ovela lepsie ceny ako na .de alebo .uk a praktizuju taku zaujimavost,
ze knihy odoslu z US za dolarove ceny sem do Europy na ich filialku v Nemecku,
tu ich prebalia a poslu rovno ako normalny balik na adresu, teda usetrite dph + clo...
co je uz slusna uspora... tak isto sa oplati chvilu sledovat cenu vybratej publikacie,
kde sa v priebehu 2 - 3 mesiacov moze aktualna zlava blizit aj 50-tim % s predajnej...

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

14.03.2011 21:45

Re: Knížky týkající se předovek

Knihy, které se mně podařilo doposud sehnat:
STŘELBA PŘEDOVKAMI, Karel Morávek. Klasika a slabikář pro předovkáře, u nás doposud nepřekonaná publikace z hlediska komplexního pojetí.
COLT - AMERICKÁ LEGENDA, R.L.Wilson. Publikace s téměř čtyřmi stovkami stran se zabývá vývojem perkusního revolveru a zbraní od roku 1836 až do současnosti. Kniha obsahuje stovky fotografií, dobové dokumenty, tabulky s čísly zbraní. Určeno pro milovníka a sběratele zbraní Samuela Colta. Publikace postrádá praktické rady k nabíjení, údržbě, rozkresy modelů. České vydání 1997.
ENCYKLOPEDIE HISTORICKÝCH ZBRANÍ, A.E.Hartink. Kniha obsahuje historii a vývoj palných zbraní, vysvětlivky odborné terminologie, rozkresy zbraní, vývoj konkrétních zbraní, stovky fotografií. Jde pouze o všeobecně vzdělávací publikaci pro člověka, který požaduje hrubé informace. České vydání 2002.
GEWEHRE, PISTOLEN, REVOLVER, H. Müller. Německé vydání knihy z roku 1979. Kniha obsahuje podrobný popis vývoje zbraní až do konce 19. století. Podrobně se zabývá křesadlovkami a perkusními zbraněmi. Text je doplněn schématy, fotografiemi zbraní i dílenského vybavení, postupy apod.
ČEŠTÍ PUŠKAŘI, Vladimír Dolínek. České vydání knihy z roku 2005. Výborná publikace s abecedním seznamem českých puškařů, stručným výčtem díla. Fotografie, seznam jmen podle měst.
STŘELCI A ČAROSTŘELCI, Jaroslav Lugs. České vydání knihy z roku 1973. Historický vývoj střelectví, popisy střelnic, zvyků, historie. Podrobné postupů a zvyklostí na střelnicích. Podrobné popisy soubojových praktik a zvyků.
SBÍRKA PISTOLÍ A REVOLVERŮ, Milan Harák. České vydání z roku 2007. Kniha přináší 206 vyobrazení
zbraní evropské produkce od kolečkových systémů do cca konce 19. stol. U každé zbraně je uveden stručný popis zbraně, dílo puškaře, dokonalé fotografie a příslušná střela.

BlueL
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 113
Registrován: 13.04.2007 9:47

06.08.2011 21:07

Černoprachá knihovna

Postupně bych sem rád dal další odkazy na dobová díla zabývající se střelbou.

The art of English shooting

http://books.google.cz/books?id=FBBbAAA ... &q&f=false

An Essay on shooting

http://books.google.cz/books?id=43ACAAA ... &q&f=false

La Chasse Au Fusil: Ouvrage Divisé En Deux Parties

http://books.google.cz/books?id=c_Y6AAA ... &q&f=false


Reklama

Uživatelský avatar
Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 136
Registrován: 26.02.2010 2:09
Bydliště: Letná

13.09.2012 20:06

Re: Knížky týkající se předovek

Nedávno vyšel nový kousek. Už jsem si jí prolistoval u kamaráda a za ty prachy určitě stojí. Spusta krásných obrázků, ale hlavně moře informací a praktických rad. Určitě jí využije každý, do nenechá svá železa napokoji:) Je to prý i učebnice pro puškaře....Spíš pořádná bible:)

Kniha PUŠKAŘSTVÍ
autor: Miroslav Slanina
Počet stran: 326 str. A4

kniha_puskarstvi.jpg

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

22.10.2016 22:25

Re: Knížky týkající se předovek

Ve vláknu "Knihy týkající se předovek" byl poslední zápis v březnu 2013. Svou nehybností mě vyprovokoval ke změně. Za tři roky v mé knihovně přibylo několik titulů, některé ubyly, ale to není podstatné. Myslím, že nepřínosnější pro předovkáře, ale zejména pro ostatní střelce, je titul "Balistika" autora Beat P. Kneubuehl. Knihu vydalo Naše vojsko v roce 2013, první vydání.
Mám i výše uvedenou knihu "Puškařství", ale nechť autor promine, jde přece jen o nákladnou encyklopedii. Ale to je jen můj názor.
BALISTIKA je komplexní dílo. Na 235-ti stranách je snad vše, co vážný zájemce o dění v hlavni může potřebovat. Kniha začíná fyzikálními základy - kinetika, hmotnost, práce, otáčivé pohyby, pohybové rovnice zákonitosti rázu těles, naukou o proudění, síly působící na obtékané těleso. Pak autor přešel základní pojmy - střela, výmetná náplň, zápalka, nábojnice, základní součásti zbraně, druhy ručních zbraní, střelivo. Teprve po podrobném úvodu přešel k balistice - průběh výstřelu, zákony vnitřní balistiky, děje na ústí hlavně, zpětný ráz. Vnější balistika je obsažnější - atmosféra, odpor vzduchu, výpočty drah střel, stabilita a poslušnost, odrazy střel. Protože střela taky někam dopadne, je zde podrobně pojednáno o hodnocení náhodných jevů, posouzení obrazců zásahů, vliv na polohu zásahu a pravděpodobnost zásahu a prognóza zásahu. Tím to nekončí, podrobně je pojednáno o druzích všech možných střel, účinku na různá prostředí a desítky a desítky tabulek, vzorce, rovnice, výpočty.
Předovky jsou dotknuty jen okrajově, ale jen zdánlivě. V knize jsou rozebrány problémy předovky, prachu a vlivu druhů prachu, střel a tvarů střel. Takže k pochopení dějů v předovce mohu dojít paradoxně zezadu, od zadovky.

Uživatelský avatar
fr.sagitarius
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 25
Registrován: 28.04.2013 13:28
Bydliště: Brno

17.12.2016 11:38

Re: Knížky týkající se předovek

No, je trošku dražší, ale právě jsem si ji objednal. Takže jsem si udělal radost. Znám puškařská díla autora knihy, a jestli bude ta kniha i jen z poloviny tak dobrá, jako jeho výtvory, tak za to stojí.

Uživatelský avatar
ok1in
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 12.11.2020 21:16
Bydliště: Slaný

25.03.2021 18:27

Re: Výbava k predovkám

Sagitarius (Franta OK2FJ) mi poslal kompletní obsah jeho již zrušeného webu o předovkách a tak je opět k dispozici pro fandy BP - http://www.cernyprach.cz/. Třeba to někomu udělá radost.
Díky Fando!

holeys
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 153
Registrován: 24.02.2012 14:23

25.02.2024 18:18

Re: Knížky týkající se předovek

Uvedu knížky vydané v češtině. Za snad nejlepší považuji knihu autorů Dolínka a Durdíka, vydanou v Našem vojsku v r. 2008 Historické zbraně. Z poloviny se sice týká chladných zbraní, ale pak jde o historické palné zbraně, nejen zobrazené na výborných fotografiích, ale za skvělé považuji i texty v této knize. Nejde o nějaký stručný text k zobrazeným zbraním, ale je to text v širších souvislostech, má vazbu na vývoj vojenství, výrobu zbraní atd. Obsahuje i velmi názorné kresby, např. zámků. Jde o knihu na křídovém papíru a má 355 stran. Ještě dnes se dá sehnat na internetových knižních antikvariátech za slušnou cenu.

Za druhou nejlepší knihu považuji dílo autora Litoše Sběratel historických zbraní, vydanou Naším vojskem v r. 2019. Jde o sice subjektivní, ale skvělý výklad českého sběratele historických zbraní. Knihu pojal ovšem velmi komplexně, včetně např. rad ohledně koupě či prodeje zbraně, vyjadřuje se i ke sporným výkladům zbraně D atd. Kniha je výpravná na křídovém papíru s výbornými fotografiemi.

Dále bych chtěl upozornit na knihu Palné zbraně, kterou vydal Knižní klub v r. 20215. Je to velmi rozsáhlá obrazová encyklopedie na křídovém papíru s velkým kvantem fotografií a k ke každé zbrani náležejícím textem.

Svým způsobem podobná je kniha od pana Dolínka Palné zbraně vydaná ADVENTINEM V R. 1998.. Opět jde o množství krásných fotografií s relativně rozsáhlým komentářem ke každé z nich.

Ze starších bych chtěl ještě zmínit Ruční palné zbraně I, II od Lugse vydané nakladatelstvím Svojtka v r. 2003. Obsahuje nejprve text v přední části knihy a na konci jsou sice černobílé fotografie, ale bezvadné i s názornými "rozloženými" částmi zbraní.

Nakonec bych chtěl poukázat na skvělý počin Našeho vojska, které v roce 2009 vydalo opětovně po x letech (kniha z r. 1894) publikaci Brandejs Zbraně střelné, lovecké, terčové a obranné. Je to klasické dílo, kde je "všechno" včetně velice názorných nákresů.

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků