virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

29.01.2015 12:27

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Hm,tak jsem roura.
Vždycky a všude chtějí zbrojní průkaz.
Jak se teda bude dotyčná osoba prokazovat?
Pak si může na OP a na základě tvrzení,že má historickou zbraň,koupit zápalky atd. kdokoliv?
Rád se nechám poučit.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

29.01.2015 12:30

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Truman Head:
No ještě bych úplně "nazdar-bazar" nehlásil, má to právě ten háček, že vše závisí na tom, jak to v praxi budou obchodníci realizovat a hlavně orgáni kontrolovat.

Ty přijdeš k obchodníkovi, ukážeš mu tento výklad MVČR, on by ti teoreticky měl prodat.
Jenže jak prokážeš vlastnictví zbraně kat.D??? tvým prohlášením, že ji máš doma? .. se ti vysmějou. Podle mne je jediný způsob, jak to doložit, je mít tu zbraň kat.D fyzicky u sebe.
.. to by šlo, ale jak to obchodník zadokumentuje? vyfotí se tě se zbraní, a s čerstvým denním tiskem? dále je otázka, zda musí prodej prachu a zápalek zadávat do el.registru CRZ, co tam vloží?

... výše uvedené zní sice jako debilita, sorry, ale žijeme v CZ.
K obchodníkovi přijde po konci měsíce orgán, a řekně:
orgán: komu jste prodal těch 3 kg prachu a tisíc zápalek??
odpověď obchodníka: držiteli zbraně kategorie D, přesně dle výkladu MVČR!! ...
orgán: dokažte, že tento kupující byl držitel zbraně kat. D!
obchodník: ... :?:

Problém je podle mne v tom, že není zcela kompatibilní zákon (a jeho výklady z MVČR) a denní praxe prodeje u obchodníků a dozoru ze strany orgánů (PČR).

To je jako ve zdravotnictví, teoreticky máš nárok na bezplatnou zdravotní péči, ale v praxi se zdravotním problémem jen cáluješ a cáluješ ...

Uživatelský avatar
Truman Head
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 296
Registrován: 06.06.2006 15:48
Bydliště: OSTRAVA

29.01.2015 13:07

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Přesně si uhodil hlavičkou o hřebíček :D
a právě postup při nákupu/prodeji + co je nejdůležitější CRZ,
se chystám řešit......dotazy na odpovědné místa atd.. :D

Uživatelský avatar
gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1304
Registrován: 20.01.2004 13:06
Bydliště: Lhota

29.01.2015 14:33

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Pánové má se to tak.

V CRZ je kolonka Prodej střeliva osobě bez ZP(vyplní se nacionále FO nebo PO) s kolonkou poznámka. Do této poznámky se vypíše prodej držiteli zbraně kat.D, lépe vyplnit i o jakou zbraň se jedná a pak do ostatních kolonek dopsat kolik kusů a čeho si dotyčný odnesl. Já, jako prodejce budu vyžadovat tu konkrétní zbraň donést a vyfotím si ji. Pro klid.

U nás se to týká 12 do brokovnice a 8x57J. Ostatní skladem na krámě nemám.Ty osmičky vlastně už taky ne.

Konzultováno s tvůrcem CRZ a velmi chytrým a ochotným příslušníkem PČR.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

29.01.2015 15:34

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

V tom stanovisku je jednoznačně napsáno, co a jakým způsobem se prokazuje. NIKDE není zakotvena povinnost držitele kat. D prokazovat něco (krom věku a příp. toho, že nemá v občance napsanou nezpůsobilost) komukoliv, krom PČR. A soukromému subjektu už vůbec ne. Přijdeš do krámu, koupíš dle platné legislativy a postupů střelivo/komponenty které uznáš za vhodné pro to co chceš krmit a hotovo. Obchodník není od toho, aby zkoumal z čeho chceš střílet nebo co s tím chceš dělat. Pokud by to někdo tlačil takhle kvůli "terorismu" nebo možnosti zneužití, bylo by to přenášení výkonu státní správy na soukromý subjekt. Takový postup je hrubě protizákonný a protiústavní (analogie: buzerbudkové radary a výpalné).
Ano, máme tu v mnoha směrech bordel na kolečkách, zákon o zbraních by měla být spíš směrnice na tři stránky (recidivisti apod.) atd., ale přes všechnu buzeraci zakotvenými nejasnostmi (těžko jinak nazvat čekání na PZ někdy tak, někdy měsíc+ a dvě cesty a další věci) je to jeden z nejlepších existujících zákonů o zbraních na světě (lepší jsou jenom ty, které neexistují). A kat. D je v tomto směru ošetřena velmi jasně a moudře. Kdyžtak SZ, protože to poslední co chceme je, aby si to přečetl nějaký lempl a udělal průšvih, nebo aby tupější snaživý nanny-state jedinec s razítkem začal pracovat na "nápravě".

Edit: nečernopraché komponenty pro zbraně do 1890-pánové, věnujte tomu jeden večer technicky zaměřeného zkoumání historie a budete vědět. Na sklo to pak nevěšte, berte to jako zkoušky na ZP. Kdo projde, más slušnou šanci zjistit že to není až taková p*del technicky ani legislativně (i když ta legislativa je fakt easy) a že toho technicky zaměřeného zkoumání je třeba zatraceně víc. Nejen proto, aby věděl co a proč je legislativně OK, ale taky aby sobě a okolí nerozbil hubu. Fakt nechci stát na střelnici vedle někoho, kdo ze skříně vytáhne pra-pradědečkův dvoják v 9,3x72R z r. 1885 a nakrmí ho "podle tabulek", protože na základě fóra nabyde dojmu že "může". Kdo ví o čem tady teď mezi řádky mluvím ví, ostatní to prosím neberte jako nejasnou snůšku blbostí, ale námět k zamyšlení.

Provozování historiků je ve všech směrech mnohem náročnější na znalosti, měření, porovnávání a vůbec nežli moderní zbraně na ZP. Pokud někdo nechce zkoumat, číst, měřit a řešit, udělejte si ZP a provozujte to, o čem je tabulkově známo první poslední. Pokud nechcete zkoumat a vzdělávat se (dost obsáhle) a nechcete ZP, tak se prosím na střelbu z jakékoliv palné zbraně vykašlete, protože riskujete sebe (čert to vem) ale i okolí. A okolí dvakrát. Jednou fyzicky, podruhé v mnohem širším rozsahu "legislativně".

Uživatelský avatar
Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 114
Registrován: 17.02.2014 8:39
Bydliště: Uh.Hradiště

14.05.2015 19:02

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Dotaz na pušku GRASS:

bylo by možné z této pušky střílet brokovnicové nábojnice ráže 12?
Samozřejmě po zkrácení na příslušnou délku a osazení adekvátní střelou?

Jde mi o to, že nemám přebíjecí lis, a někde na netu jsem viděl, jak ze Snider-Enfielda střílejí koule zatlačené do brokovnicové nábojnice.

Díky.


Reklama

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

14.05.2015 19:46

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Teda, nic ve zlém, ale apríla už bylo... :shock:

Tohle se dá udělat se Snider-Enfield v 577 Snider, kdy podle stavu kusu a nbc po ruce někdy asi může jít nahňácat do komory dutinku do brokovnice 16 upravenou nad fénem nebo horkovzduškou, nebo spíš použít dutinku pro brokovnici 20, nízkou navážku a nechat ji nafouknout-což s tím plastem není problém a kování se omotá lepicí páskou, aby neplavalo úplně volně. Je to na to udělat bum a aby něco letělo dopředu, ne na regulérní provoz. A funguje to jedině proto, že 577 Snider je sice krčková hilzna, ale strašně maličko a s pozvolnými přechody. V principu je to prasárna a pokud se nepoužije laborace jak do kapslíku, i nebezpečná.

U kulového Grase to nikdy fungovat nebude, neexistuje průměrově příbuzná broková dutinka a navíc je to klasická a poctivě lahvicová hilzna vycházející z 44-77 (což je vlastně pramáti všech dlouhých lahvicových pětačtyřicítek na obou kontinentech)

Dutinka pro brokovou 12 je na obě pušky tak leda jako chránítko ústí, ale dovnitř ji nenacpeš

Lidi, když chcete provozovat historiky, používejte hlavu a když už ne základní strojařské vědomosti, tak aspoň dobrý mikrometr a pojmy "rovná se" "větší" "menší" a diference jinde než v prvních cifrách na setinových místech (v milimetrech) nebo tisícinách (v palcích) považujte za nepoužitelné kombinace. Jinak někdo jednoho dne zruší originál (hanba mu!) a všichni budeme mít problém, i když se to nedotkne nikoho dalšího.
Po stopadesáté-provoz historického kusu je o ještě o řád vyšší zodpovědnosti a mnohem větší hloubce znalostí než normální zbrojákový kvér. Na to co spadá pod zbroják najdete tabulky. Na historiky ne a po těch letech se kusy mohou od sebe a původní specifikace a rozměrů lišit natolik, že náboje původní specifikace už v nich můžou klidně dělat neplechu. Nota bene taková zvěrstva jako poloadaptovaná nbc se spoustou místa okolo...
:evil: :evil: :evil:

Uživatelský avatar
Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 114
Registrován: 17.02.2014 8:39
Bydliště: Uh.Hradiště

14.05.2015 21:02

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

OK, vycházel jsem z informací prodejce jedné pušky Grass na inzerát (tvrdil že střílí dutinky 12 brokny), a chtěl jsem si je ověřit i z jiného zdroje.

Díky

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

14.05.2015 21:56

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Tak to může být ještě jinak-Gras a Werndl předělaný nebo prostě převrtaný na jednušku brokovnici není úplně řídký jev, jen loni jsem jich zachytil na prodej asi osm. Dvanáctka to nebude, ale převrtání na šestnáctku nebo výjimečně dvacítku není nijak vyloučené. Nejspíš to bude šestnáctka, protože u té stačí materiál ubírat.
Dlužno podotknout, že stěna hlavně je pak dost tenká už blízko za komorou, takže z dnešního pohledu je třeba držet se s navážkami hezky při zemi a lépe nepouštět se ani do kompresních černoprachých navážek, pokud nemám možnost prohnat hlaveň s pouzdrem závěru defektoskopickým rentgenem nebo aspoň ultrazvukem se zkušenou obsluhou. Byl bych mnohem opatrnější než u kulové, protože tyhle upravené pušky mohly dostat v životě pořádnou sodu. Šestnáctky náboje jsou k dispozici furt, kdežto originální kulové už asi sto let ne. A jestli z ní někdy někdo střílel magnumové laborace bezdýmu, tak hnal materiál hodně naknop a nevíš, kdy se unaví...

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

14.05.2015 22:33

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Werndl na 16 nejde. 20 nebo 28 .....

Uživatelský avatar
sided
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1832
Registrován: 12.05.2008 17:38
Bydliště: okolo komína

14.05.2015 22:40

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Gras to samé.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

15.05.2015 0:19

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Jo, díky-teď na to koukám co píšu za blbosti... večer, myšlenky i jinde a řádek s průměrem báze je najednou na místě řádku s průměrem rantlu.... :oops:

Uživatelský avatar
Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 114
Registrován: 17.02.2014 8:39
Bydliště: Uh.Hradiště

15.05.2015 10:03

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Tak jak teda, jde to nebo ne?

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

15.05.2015 10:38

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Tak ještě jednou a pomalu:

Pokud je to původní kulová, nejde to-i v případě, že tam nějakou dutinku třeba nějak nacpeš.

Pokud je předělaná na brokovou, bude to 20 nebo 28 a bude to normální brokovnice, akorát s klikou.

S brokovou 12 v tom závěru nejde vůbec nic a pokus ji tam dostat znamená automaticky 99,5% v hodnocení kandidátství na Darwinovu cenu. Prodejce kecá, buď úmyslně nebo proto že to prostě nepozná.


Nic ve zlém, ale rozdíl mezi "použít upravenou brokovou dutinku do kulovnice" a "střílet pasující náboje z brokovnice vzniklé úpravou původní pušky" je v předchozích příspěvcích velice jasný. Moje chyba byla jen v brokové ráži, na které jde Gras předělat.
Pokud v tom máš hokej, tak se na to radši vykašli...
***
Pokud je to ta na huntingshopu, dost bych se vsadil že je předělaná na brokovou-perlička na hlavni a "kolíbka" na pouzdru by tomu napovídala.

Uživatelský avatar
Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 114
Registrován: 17.02.2014 8:39
Bydliště: Uh.Hradiště

15.05.2015 15:05

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

jo, je to ona. Ta mířidla mě taky zarazila, ale nenapadlo mě, že se předělávaly kulovnice na brokovnice - tedy co udělají broky v hlavni s vývrtem? Ale to už by bylo offtopic.

Uživatelský avatar
Hungry
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5206
Registrován: 22.01.2004 20:00
Bydliště: Otrokovice

15.05.2015 15:31

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Otázkou je, zda-li někdo jen předělal vývrt na hladký a v jakém rozměru, nebo vyměnil-li celou hlaven a kdy... :? Ono v tom inzerátu vůbec není uvedena ráže, resp. já ji tam nikde neviděl. Ale pochybuju, že by se do toho závěru vlezla 12tka a ani 16tka... takže to zase tak levné a dostupné nebude...
Na brokové se předělávaly i např. Rolling Blocky...

Uživatelský avatar
sided
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1832
Registrován: 12.05.2008 17:38
Bydliště: okolo komína

15.05.2015 15:50

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Broky s vývrtem neudělají nic protože je to celý převrtaný. Tuhle konkrétní flintu neznám ale je toho plno. Grasy (a jiné) se po vyřazení z armády předělávaly na civilní brokovnice. Jak už jsem psal, větší než 20 se do toho nevejde a jiný než černoprachý náboj by z toho zkoušel vystřelit jen sebevrah. O tom žeby to mělo platnou tormentaci ani nemluvím. A kromě toho bývají ty flinty v dost tristním stavu, už dobová kvalita těch předělávek byla poměrně šílená a čas jim rozhodně nepřidal.

RB jsou jiný říběh, 1) se brokové dělaly i origo 2) předělávka je výrazně jednodušší a 3) ten závěr je dimenzovaný na 45/70 takže s brokovou patronou nemá problém.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

15.05.2015 16:14

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Chlapi, souhlasím s vámi, u originál kulové Gras se přes přebíjení neobejde, hilzny koupí nebo přetvoří, a u předělávky na brokovnici je to pak běžná broková ráže v kondici na černoprach.

Podle mne se ty předělávky vojenských kulových na jednoranné brokovnice předělávaly jen převrtáním originál drážkovaného vývrtu na hladký brokový, úpravou komory, zkrácením hlavně a výměnou mířidel. Čili hlaveň zůstala originál bez výměny. Rozhodujícím faktorem byla cena - vojenská puška z výprodeje, a jen předělávka. Nová broková hlaveň by to zbytečně prodražila. Z ráží okolo .50 šlo udělat brokovou 16, z menších tu 20 nebo ještě menší.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

15.05.2015 18:23

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Hlaveň je podle všeho původní, pak bude převrtaná do hladka. Pokud na dvacítku, je opravdu hodně tenká a i s černým prachem se jí dá zatopit až moc. Pokud na osmadvacítku, je třeba důkladně prohlédnout komoru-do té bude vpájený insert, který po přestružení komory bude tvořit většinu její plochy. Když je to udělané dobře, je vše OK. Ale dá se to pekelně zprasit-pokud byl insert udělaný s velkou vůlí, bude v komoře vidět dokola úzký rigol od otlačené nebo časem vyžrané pájky.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

16.05.2015 21:07

Re: Jednoranové zadovky perkusné aj nabojové na BP

Jen tak pro info, do Snidera 577 se s úspěchem používá nbc. mosazná Magtech cal. GA24
( broková ) a taky ta samá se používá pro 450/577, jen je třeba být trochu šikovný při
rakalibraci a hodně mazat vhodným mazivem.
Rekalibrace jedné ráže z jiné nbc. se běžně používá pro staré výběhové ráže,
jen je třeba vědět co z čeho je možné, přesně tak jak píše FrantaB.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků