vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 8:36

Filmová nebo skutečná situace?

Vážení kolegové, prosím o názory. Představte si situaci, běžně prezentovanou ve filmu. Zjistíte, že do vašeho domu nebo bytu vniknul lupič, uprchlý vězeň, pachatel ozbrojené bankovní loupeže atd. Popadnete pistoli, kterou máte příhodně po ruce a se zbraní ve výši očí spěcháte do předmětné místnosti. Po vstupu zjistíte, že útočník se napůl ukrývá za osobou vám blízkou /nepíšu za manželkou, aby to nebylo zavádějící/ a rozkazuje vám položit zbraň, jinak že rukojmí zastřelí. Klasická filmová situace. On míří rukojmí na hlavu, vy zase na jeho hlavu. Ve filmu se to většinou řeší tak, že obránce zbraň odloží a následně se snaží situaci řešit jinak. Já to považuji za nesprávné, protože útočník potom, co vy zbraň odložíte, střelí nejprve po vás a následně pravděpodobně i po rukojmí. Mnou preferované řešení je ukonejšit útočníka smířlivým proslovem a vprostřed tohoto proslovu mu vpálit kuli do oka. Na tak krátkou vzdálenost a mezi námi střelci je to prakticky jistá rána. Masivní devastace mozkové tkáně okamžitě vypne všechna nervová spojení a znemožní útočníkovi vystřelit. To je můj názor, nepodložený medicínskými zkušenostmi. Možná by k tomu mnoho řekli pánové Špička a Novák. Prosím o vaše názory, protože taková situace nemusí být jen filmová a modelování a řešení všech možných situací je pro úspěšnou obranu nezbytné.

Uživatelský avatar
ufo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4036
Registrován: 05.07.2006 14:16
Bydliště: Brno www.maxrounds.com

28.07.2006 9:05

strilet?!

No rozhodne se tady strhne vasniva diskuze na tema strilet na hlavu... Jenze co kdyz se netrefis??? :evil:

MOZNOSTI

1) strilim na palicu '' na vypinac '' a lehne jak sranky...
2) strilim na smejda(idealni na hlavu) s tim ze se mi osoba blizka pomoci pomoct nejakym pohybem k odkryti...
3) strilim na osobu mi blizkou(cisty prustrel svalove tkane) a smejda domlatim rucne...
4) pockam si na pohyb obou po mistnosti a smejda popravim...

idealni se do popisovane situace nedostat...

ukecat ho a rozptylit a pak strilet?! kdyz mam jistou ranu, tak mozna, ale pokud to je profik, tak se rozhodit nenecha...

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1198
Registrován: 28.06.2005 15:28
Bydliště: Zlín

28.07.2006 9:08

No, já bych to řekl asi takhle. Ve chvíli kdy vběhneš do toho pokoje s pistolí je silně reálné, že mezi tebou a lupičem bude cca 3-5m prostoru. Zajdi si na střelnici a zkus na tuto vzdálenost naprosto přesně trefit to co chceš. Pak si k tomu připočti stres a to, že ten lupič na tuty nebude celou tu dobu stát na fleku aniž by se pohnul

Animal
 
Příspěvky: 181
Registrován: 23.11.2004 16:21
Bydliště: Bratislava

28.07.2006 9:27

Fiha, dost zla situacia... Asi by som sa snazil tomu zlemu mierit stale na hlavu bez ohladu na to, co by rozpraval. Ak by to bol na pohlad nejaky luzer, co by sa velmi nekryl za rukojemnika alebo by mal noz, tak by som asi po nom na vzdialenost do 5 metrov vystrelil. Alebo aj nie, zalezi od toho ako by som si veril ze ho vypnem jednou ranou. Keby mal akukolvek strelnu zbran, tak by som na neho neustale mieril a snazil by som sa dostat von z miestnosti. Ak by sa snazil namierit na mna, tak by som hned strielal, ak nie, tak by som vycuval z miestnosti a zavolal policajtov, teda ak by som to neurobil hned po zisteni, ze sa mi niekto mota po dome.
Odchod z miestnosti, kde je lupic a rukojemnik :shock: asi nie je najlepsie riesenie situacie, ale napadlo ma to ako prve. Na vyzvy k odhodeniu zbrane ako zo zleho filmu by som sa ale kazdopadne vysral, ako tu uz niekto poznamenal, ten zly ma potom volne pole posobnosti, zastreli prvaho mna, potom rukojemnika a potom bez problemov zduchne. Preto by som sa z takejto miestnosti snazil dostat prec, niekde sa zasit s dobrym vyhladom a zavolat policiu.

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 9:58

Filmová nebo skutečná situace

No výborně pánové, takhle jsem si to představoval. Co se týče té vzdálenosti a spolehlivosti zásahu. Vzdálenost by se v reálu blížila spíš k těm třem mterům, nebo je možno ji takticky zkrátit. Stres je samozřejmostí, ale toto modelování situací přispívá, mimo jiné, také k jeho lepšímu zvládnutí. Co se týče útočníka s nožem, tam je to bez diskuze, okamžitě střílet.

Uživatelský avatar
Willy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 187
Registrován: 26.03.2006 1:06

28.07.2006 11:04

V profi příručkách se píše že je nutné za "každou cenu" odstranit rukojmí z dráhy střely a nikdy neodkládat zbraň, při odložení zbraně se situace změní pouze v tu že kromě rukojmí jste dalším neozbrojeným a čistým cílem, tzn rukojmí 2. Tzn pokud existuje jakákoliv verbální možnost tak se o ní pokusit, pokud není možnost jiná použít kontrolovaný výstřel na rukojmí (výstřel na místo čistého průstřelu bez možnosti zasáhnout nějaký orgán nebo na místo kde nehrozí okamžitá smrt - noha, ruka, bok těla, atd) u útočníka byť i znalého a ostříleného by mělo dojít překvapení že výstřel směřoval na rukojmí nikoliv na něj, rukojmí by se mělo po zásahu pohnout a odkrýt útočníka. Následuje druhá rána a případně další na odkrytého útočníka. Docela slušně to bylo předvedeno ve filmu "Nebezpečná rychlost" hned na začátku kdy jeden policista střelil druhého aby odkryl útočníka.
Tolik teorie, v praxi si neumím představit že bych toto provedl a ve stresu "kontrolovaně" střelil blízkou osobu. Člověk nikdy neví jak se zachová, dokud v té situaci přímo není a neví jak přesně vypadá....


Reklama

Uživatelský avatar
Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 453
Registrován: 13.04.2004 14:24
Bydliště: Brno

28.07.2006 11:23

Ve filmu a v příručkách. To je hezké. :-)
Jinak ta střelba na oči a kořen nosu zní rozumně (pro profíka se zkušenostma určitě). Ovšem pokud to člověk zvrzá...

Willy: Do končetin bych si teda střílet netroufl. Je to tam samá kost a při porušení tepny člověk vykrvací docela rychle. Když ve stresu netrefím hlavu padoucha, je otázka, jestli místo do boku nestřelím rukojmí do břišní aorty, takže bych raději střílel rovnou na vetřelce.

Uživatelský avatar
BARRY
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2049
Registrován: 13.02.2004 19:47
Bydliště: Český Ráj

28.07.2006 11:23

Tak cca před rokem kolovalo na netu video. Černoch drží zezadu černošku pod krkem, revolver 2" u jejího spánku, oba čelem do ulice. Potom už jen výstřel odstřelovače a zásah někam pod oko do lícní kosti. Už si ani neškrt, ale ta baba z toho byla hotová.

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 11:35

Filmová nebo skutečná situace?

Pro Willy: Ano pane kolego, v příručkách to tak je. Představte si ale, že rukojmí je skutečně blízká osoba. Budete riskovat střelbu do nohy s možností zásahu tepny, do boku s možností zásahu třeba jater nebo ledviny? I když jste dobrý střelec, rukojmí se může nepatrně pohnout... Takže on to není jenom stres. A také je třeba brát v uvahu šok ze zranění. Ten může u labilního jednotlivce způsobit velké potíže. Tuto diskuzi jsem nastolil právě proto, že řešení této situace není vůbec jednoduché.

Uživatelský avatar
Willy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 187
Registrován: 26.03.2006 1:06

28.07.2006 11:49

vito: Ano přesně jak píšete, pane kolego. Jenom jsem napsal co popisují příručky pro profesionály 8) . O tom jak bych se zachoval nebo nezachoval mluví poslední dvě věty mého předchozího příspěvku a právě proto že si to neumím reálně představit jsem to tam napsal :wink: .

BARRY: jj odstřelovač je určitě nejlepší řešení, ale takhle ta situace nastíněna nebyla :wink:

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 11:57

Filmová nebo skutečná situace?

willy: Všechno v pohodě, nic proti vaší citaci příručky. Příručky máme ostatně od toho, aby se citovaly. Šlo mi také o to, abych zdůraznil nutnost modelování. Je to ta oblíbená hra na " co kdyby..." Pokud si situaci budeme umět představit v různých variantách, přemýšlet o ní, tak v reálu budeme vždy lépe rozhodovat, než kdybychom byli zcela překvapeni. Vím, že reálná situace může být odlišná od té modelované, nicméně v zásadě budeme vědět o co jde.

Uživatelský avatar
Willy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 187
Registrován: 26.03.2006 1:06

28.07.2006 12:08

vito: jj hru na "co kdyby..." také občas hraju a myslím že je užitečná, pokud nepřejde ve stihomam :) . Jediné s čím souhlasím a přijde mi logické je neodkládat zbraň. Toto bych udělal pouze v případě že by se dala vyjednat výměna rukojmí za mojí osobu. Určitě se jinak přikláním k variantě střelby na odkrytou část hlavy, ale v natolik stresové situaci si to opravdu neumím představit, je tam adrenalin k tomu nějaký pohyb - prostě to "nevidím". Přestože vím že jsem schopen na cca 5m v klidu trefit s rozptylem do 1-2 cm bych si to netroufnul.
P.S. Je opravdu nutné abysme si tdy na fóru vykali?

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 12:39

Filmová nebo skutečná situace?

willy: To vykání je u mne takový starosvětský zvyk, který ovšem s velkým potěšením odložím. K věci. On je samozřejmě obrovský rozdíl mezi tím, že situaci mám zmáknutou dokonale v teorii a s tím, s čím se setkám v praxi. Troufám si o sobě myslet, že jsem opravdu dobrý střelec a stejně tak si netroufám věřit, že takovou situaci zvládnu bez problémů a s přehledem. Ona totiž ta část nervové soustavy, kterou vědomě neovládáme, pracuje naprosto nepředvídatelně. A často i ta, kterou vědomě ovládáme nám někdy dělá problémy. Ale nechtěl bych moc filozofovat. Počkejme si na další eventuelní názory. :)

Uživatelský avatar
Samuraj
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 440
Registrován: 05.05.2004 12:43
Bydliště: Brno

28.07.2006 13:30

Ivoshek píše:Ve filmu a v příručkách. To je hezké. :-)
Jinak ta střelba na oči a kořen nosu zní rozumně (pro profíka se zkušenostma určitě). Ovšem pokud to člověk zvrzá...

kdysi jsem videl dokument o sniperech
ukazovali tam, jak se (urcite nejen...)v Japonsku trenuji na zasah mista na hlave, ktere ma velikost cca vlasskyho orechu - a to jeste pod spravnym uhlem... Tvrdili, ze jedine pri zasahu toho spravneho centra je 100% jistota, ze uz nervova soustava nevysle jediny impuls. Zasah kamkoli jinam do hlavy (i pri masivnim poskozeni, jak je zmineno vyse) nezaruci, ze bad-guy neudela ten spatny pohyb a nezmackne spoust (byt ciste nevedome, pouze jen vyvolanym vzruchem...)

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 876
Registrován: 26.01.2006 9:01

28.07.2006 13:49

Filmová nebo skutečná situace?

.357 Mag: Asi by to měl posoudit odborník. Já jím nejsem ale myslím si, že zásah hlavy přiměřeně výkonným střelivem a dobře vybranou, zákonem povolenou střelou, vyvolá v uzavřeném prostoru lebky takové tlakové rázy, že bude poškozeno i to místo velikosti vlašského ořechu. Ale to si jenom myslím, nikoho jsem zatím do hlavy nestřílel. :oops:

Uživatelský avatar
Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 453
Registrován: 13.04.2004 14:24
Bydliště: Brno

28.07.2006 14:27

.357Mag: Já jsem četl amer. knihu o sniperech a tam psali, že je potřeba přerušit zásahem buď míchu, jařmový most nebo malý mozek. Z čelní strany to podle nich znamenalo zasáhnout střední část obličeje mezi čelem a horní čelistí se stranovou odchylkou 1 palec. Ale tohle platí při užití puškového střeliva... Je vidět, že Japonci trénovali zase o něco líp. :-)

Uživatelský avatar
Pavel R
 
Příspěvky: 359
Registrován: 29.08.2005 7:30
Bydliště: kousek od Brna

28.07.2006 15:02

.357 Mag, Ivoshek: nebyla by možná aspoň zmínka co to bylo za knížku?

Eladrin
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 213
Registrován: 25.04.2006 10:49

28.07.2006 15:30

Rukojmí se přece bere z důvodu, aby pachatele hned někdo nezastřelil :wink: a je v jeho zájmu, aby zůstalo naživu. Takže pokud by se ho podařilo přesvědčit, že živý odejde, pokud nechá rukojmí být, tak by se ani nemuselo střílet. Těžko když řekne odlož zbraň a ty to neuděláš, tak zastřelí rukojmí, protože ví, že by to byla poslední věc v jeho životě.

Tento postup má ale za podmínku racionálně uvažujícího pachatele, ne nějakýho zoufalce.

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1198
Registrován: 28.06.2005 15:28
Bydliště: Zlín

28.07.2006 15:51

Pavel R píše:.357 Mag, Ivoshek: nebyla by možná aspoň zmínka co to bylo za knížku?

Terminální balistika policejního odstřelovače je rozebraná třeba v knize Vojenský a Policejní Odstřelovač. Z čelná strany je to místo o velikosti cca 2"x1" kolem kořene nosu, z boku je to někde v místech ucha jestli se nepletu. Bohužel zásah jakékoli části hlavy sice vyvolá silné tlakové vlny uvnitř, avšak podle zkušeností sniperů to nezaručí že nervová soustava ještě nestihne vyslat ten jeden poslední osudový impuls. Ostatně pokud se nepletu tak policie registruje dostatek případů sebevrahů kteří si vpálili kuli (nebo i více) do hlavy a pak se ještě zvládli doplazit do domu aby si dobili a zvládli se dorazit :roll: docela hnusná představa, ale zásah kteréhokoli místa hlavy opravdu nezajistí 100% smrt

Uživatelský avatar
Pavel R
 
Příspěvky: 359
Registrován: 29.08.2005 7:30
Bydliště: kousek od Brna

28.07.2006 15:56

Ares: Díky, ptal jsem se na to protože se výše uvedení autoři častovali citacemi z knih, no a to je mi ku prdu pokud neuvedou co je to za knížku, taky bych si rád doplnil vědomosti

Další

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník