Uživatelský avatar
SEXYaSMYSLNY
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 435
Registrován: 20.09.2010 3:01
Bydliště: Slovácko

06.08.2014 3:37

Re: etika lovu, myslivost atd.

Zákon o myslivosti

§ 17
Obecné zásady tvorby honiteb
(1) Myslivost lze provozovat jen v rámci uznané honitby.


§ 14
Oprávnění myslivecké stráže
(1) Myslivecká stráž je oprávněna
g) usmrcovat po předchozím oznámení místně příslušnému obecnímu úřadu zdivočelá hospodářská zvířata a dále volně se pohybující označená zvířata z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti větší než 200 m od nehonebního pozemku, na němž je farmový chov provozován,


§ 41
Povolení lovu na nehonebních pozemcích
(1) Vznikne-li potřeba jednorázově omezit nebo trvale regulovat stavy některého druhu zvěře, popřípadě i jiných živočichů (například zdivočelých holubů ve městech) na nehonebních pozemcích, povolí lov na těchto pozemcích na žádost jejich vlastníků, popřípadě nájemců nebo z vlastního podnětu orgán státní správy myslivosti. Povolit lze lov i mimo dobu lovu. Provedením lovu orgán státní správy myslivosti pověří uživatele honitby, v jejímž obvodu jsou nehonební pozemky, popřípadě uživatele nejbližší honitby, kterému také patří ulovená zvěř; v katastrálních územích, v nichž není žádný honební pozemek, pověří osoby, které mají platné lovecké lístky; ulovená zvěř patří těmto osobám. Orgán státní správy myslivosti v pověření stanoví podmínky pro provedení lovu, zejména určí denní dobu, zásady vzájemné koordinace postupu osob nebo omezení vstupu na hřbitovy nebo do chatových a zahrádkářských osad. Pokud se jedná o nehonební pozemky prohlášené orgánem státní správy myslivosti z důvodů bezpečnostních nebo vojenských (§ 17 odst. 2), provádí lov na těchto pozemcích organizace v oboru působnosti Ministerstva obrany.
(2) Pověřené osoby a osoby určené příslušným uživatelem honitby jsou oprávněny vstupovat s loveckou zbraní, loveckým psem, popřípadě loveckým dravcem na nehonební pozemky, a to po předchozím souhlasu vlastníka, popřípadě nájemce nehonebních pozemků.

Gangoš
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 361
Registrován: 05.08.2010 13:43
Bydliště: Střílky

06.08.2014 14:20

Re: etika lovu, myslivost atd.

ještě Ti tam chybí

§ 14
Oprávnění mysl. stráže
odstavec e)
usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,

jinak odstavec e) a g) platí stejně i pro mysliveckého hospodáře

Jinak teda u lovné zvěře prakticky platí (resp. není to výslovně zakázané), že se může lovit hned za plotem, pokud je za plotem honební pozemek a pokud samozřejmě nikoho neohrozím.

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

06.08.2014 16:21

Re: etika lovu, myslivost atd.

Myslivcům se to nejspíš nebude líbit, ale střílet mi někdo za plotem, tak na něj vlítnu. Už se mi to stalo před lety, na zahradě kočár s miminem a v cca 10 m širokém pruhu mezi ploty jdou myslivci a střílej po nějakejch bažantech. Tak jsem na ně vyběh, že to snad nemyslej vážně, načež nějakej echt dement začal řvát, že mám štěstí, že má u sebe flintu, protože jinak by přelez přes plot a dal mi přes hubu. Samozřejmě jsem mu něco taky moc hezkýho odpověděl, následně ho ostatní vrátili k příčetnosti a všichni odtáhli. Udělal bych to znovu, protože dávat všanc zdraví rodiny takovejm dementům s očima zalitejma krví fakt nehodlám, i kdyby se všichni myslivci i se svatým Hubertem postavili na hlavu.

Uživatelský avatar
egerlander
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 715
Registrován: 12.11.2012 19:54
Bydliště: Divokej zapad

06.08.2014 16:54

Re: etika lovu, myslivost atd.

Kvuli obdobne veci jsem vznesl dotaz. Vcera mi vydesena manzelka (v pozadi v tel jsou slyset vystrely), ze nejakej magor strili u nasi zahrady (mame cca 1ha) a hned za plotem potok, pruh pole, rybnik. Byla na zahrade s dcerkou a synkem v kocaru a najednou toto. Psi samozrejme zacali vyvadet. Dle ostatnich osadniku padlo asi 12-15 ran. Slo o jednoho strelce. Nic proti nim nemam, ale tento cca 70 letej debil, co ma bryle jak dna od pulitru je vice nebezpecny sobe a okoli, nez skromne populaci jakekoliv zvere.

Ale je to o cloveku, nikoliv o myslivci, lovci, nebo jaka je spravna terminologie.

Gangoš
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 361
Registrován: 05.08.2010 13:43
Bydliště: Střílky

09.08.2014 20:40

Re: etika lovu, myslivost atd.

Na druhou stranu motorkáři, houbaři, psíčkaři, cyklisti, turisti, koníčkáři a jiní si můžou kdekoli v honitbě dělat co se jim zlíbí a nikomu to nevadí. Myslivec, který to na rozdíl od motorkáře má zákonem povolené si vystřelí za plotem a hned je strašný problém :twisted: . Je to všechno o lidech. Myslivci dneska už skoro nemají kde lovit a tak už jim začíná být všechno jedno. Možná kdyby se nestavěly fabriky na zelených loukách a úrodných polích, ale třeba místo zrušených fabrik a kasáren ve městech, tak by k těmto incidentům nedocházelo.

To egerlander: Ber to prosím, jen jako pohled z druhé strany. Ne jako negativní kritiku Tvé rodiny.

Pokud ale padlo jak říkáš 12-15 ran tak pantáta nejspíš nastřeloval flintu a tím pádem už porušil zákon. Mě osobně by tato situace absolutně nerozhodila a nevím proč se lidi tolik děsí kdejakého výstřelu, ale na druhou stranu si myslím, že ten člověk mohl popojít kousek dál, někam kde nebude tak na očích.

Jinak, já osobně vyjdu ze zahrady zadní brankou přímo do honitby a teoreticky bych tam zrovna mohl lovit zvěř (která tam pravidelně chodí), ale jelikož jsou okolo chaty a zahrady a velký pohyb osob (většina z nich by zastřelit opravdu zasloužila), tak to prostě nedělám.

Uživatelský avatar
Krásnoočko
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 273
Registrován: 29.04.2012 13:11

09.08.2014 20:52

Re: etika lovu, myslivost atd.

egerlander píše:Zdravim. Nevim do ktereho topicu zaradit nasledujici dotaz.

Je nekde v legislative, nebo alespon v internich vseobecnych aktech uvedene, v jake vzdalenosti od zastavby (RD, vesnice......) se muze vest strelba pri lovu? Ci pokud je pole vedle RD vedene jako honitba, muzou tam lovci palit jak chteji (s ohledem na bezpecnost).

Velice dekuji za info


Citace zákona tu už je.Ovšem pokud to nemá člověk v palici vykramované tak nebude střílet nikomu skoro pod okny ať je to povoleno nebo není.I toto je důvod proč sem skončil s myslivostí jednoduše si všichni dělají co chtějí a nejsou na ně páky.Vztahy v MS mezi členy je zas další kapitola.
Přece není normální střílet okolo zástavby,stavět posedy bez souhlasu vlastníka a čekat až se sám ozve,valit siláž pod střílny po vlečkách kde je to pak začne plesnivět,natahovaní drátů mezi stromy a maskování desek s hřebíky do listí na motorkáře... Tato moderní myslivost je k zablití :roll:


Reklama

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

10.08.2014 0:41

Re: etika lovu, myslivost atd.

Gangoš píše:Na druhou stranu motorkáři, houbaři, psíčkaři, cyklisti, turisti, koníčkáři a jiní si můžou kdekoli v honitbě dělat co se jim zlíbí a nikomu to nevadí. Myslivec, který to na rozdíl od motorkáře má zákonem povolené si vystřelí za plotem a hned je strašný problém :twisted:...

Jo, je to problém, já nemám ponětí co je to za čarostřelce a tudíž se zcela logicky cítím ohrožen, když mi střílí hned za plotem. Co se týče honitby, občas se těžko zbavuju pocitu, že myslivci považují pozemky v honitbě za vlastní, kde si můžou dělat co chtějí, že si je za těch pár korun za rok vlastně koupili. IMHO je stávající právní úprava dost hrubým narušením vlastnického práva, ve prospěch právě myslivců, tak by se aspoň nemuseli chovat jako hovada a střílet někomu pod okny. Ta poznámka o zasloužení si zastřelení byla fakt vtipná, dost jsem se nasmál :roll:

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

10.08.2014 19:39

etika lovu, myslivost atd.

No jestli to nebyl nekdo s brokovnici na holuby, touhle dobou. Mimo to jsem ani na strelnici nevidel, ze by cesky lidomyslivec (a zvlast ti starsi) nastrelovali vic jak jednou ci dvema ranama (pak uz je to "dobry" setri patrony)....

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1198
Registrován: 28.06.2005 15:28
Bydliště: Zlín

14.08.2014 20:46

Pupak: Narušení vlastnických práv ve prospěch myslivců? Ale škody způsobené zvěří by chtěl po myslivcích zaplatit každý co? ;-) Ostatně pokud máš problém se vstupem myslivců na své pozemky, tak je nechej prohlásit za nehonební a máš to ... ale zadarmo to nebude

Bord
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 24
Registrován: 07.02.2008 22:28
Bydliště: Střední povltaví

14.08.2014 22:52

Re: etika lovu, myslivost atd.

Krásnoočko jsem vlastníkem poměrně velké výměry lesa nelíbí se mi natahování drátů mezi stromy ani jiné "líčení" na motorkáře a koňáky ale stejně mě svrbí prsty.Já také nepoužívám jejich majetek ke svým zálibám.Se.... mě i houbaři posvačí a nechají po sobě bordel na své zahradě by se tak nechovali,baba si utře frndu papírovým kapesníkem odhodí ho ani ji nenapadne ho aspoň zahrábnout.Já to mám na svém trpět.Myslivci jsou proti nim zlatí hoši aspoň u nás to tak je.

Gangoš
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 361
Registrován: 05.08.2010 13:43
Bydliště: Střílky

15.08.2014 11:38

Re: etika lovu, myslivost atd.

Já su kliďas, ale střílet motorkáře v honitbě by mělo být přikázané zákonem, protože jsou to prostě totální hajzlové bez jakéhokoliv přínosu pro společnost. Nemluvě o tom, že porušují minimálně 2 paragrafy. Houbaři a koňáci, kteří na sebe neřvou na dva a půl kilometru a chovají se slušně asi nikomu rozumnému nevadí. I když netuším co dělají v lese už ve 4 ráno, když je ještě tma. Myslivec na motokrosové nebo dostihové dráze střílet nemůže, ale všichni ostatní si můžou v honitbách dělat co chtějí. Je to stejné jak kuřáci na zastávkách, ti se taky přece nenechají omezovat, že. Apropó, kolik houbařů má doklad o zkoušce z mykologického minima, je pojištěno proti otravě houbama a odevzdává vzorky pro kontrolu dle potravinářských norem. Ne, nepadnul jsem na hlavu. Ale myslivec na lovu u sebe musí mít minimálně 4 doklady. Pro získání jednoho z nich musí složit zkoušku rovnající se obtížností minimálně maturitě. Navíc má docela přesně určeno co, kdy, kde a čím může lovit. Do toho je povinen věnovat nemalé množství času a prostředků do péče o zvěř a honitbu, která mu nepatří. A potom ještě někdo, kdo díky dotacím na rostliny, které se ani nedají použít na potraviny, znemožní na polovinu roku lovit, má tu drzost chtít po myslivcích peníze za škody z působené zvěří, která myslivcům vlastně vůbec nepatří. Pak je ještě nějaký rádobyekolog nazve bandou ožralců a vrahů. Jako fakt sorry, ale kecy o porušování vlastnického práva myslivcama si strčte do nejhlubších útrob svého zažívacího traktu.

Radek.T.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 159
Registrován: 12.12.2011 7:55

15.08.2014 11:54

Re: etika lovu, myslivost atd.

Hezky jsi to napsal, není než souhlasit. Ono i takový koňák, který se v lese chová tiše, dokáže udělat pěknou paseku, bych přál vidět, někdy ty cesty v lesích, div, že si nezláme člověk nohy. Nebo když se skupinka jezdců projede tam a na zpět v poli, dvakrát, třikrát týdně. Po nich ty škody nikdo nevymáhá.

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

15.08.2014 12:52

Re: etika lovu, myslivost atd.

Už začínám rozumět, proč se ten blb tenkrát tak vztekal, měl zřejmě na věc podobný názor jako Gangoš - já jsem v honitbě, konám tady dobro (přínos pro společnost), takže si budu střílet kde chci, ostatní včetně majitele pozemku ať držej hubu.

Dost by mě zajímalo, kolik z těch škod po černé někdo skutečně zaplatí, moc velké procento to zřejmě nebude.

Gangoš
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 361
Registrován: 05.08.2010 13:43
Bydliště: Střílky

15.08.2014 13:31

Re: etika lovu, myslivost atd.

Divil by ses, několik sdružení už to položilo. Taky vím o jednom sdružení, kde každý člen ročně přispívá 30000 na nájem. Mají štěstí, že jsou to samí docela bohatí chlapi.

A ze zkušenosti vím, že stačí jeden okousaný stromek v zahradě a lidi se nestíhají předhánět ve zvaní myslivců do zahrad aby tam vystříleli ty zrzavý mrchy (srnčí). A nepomůže ani vysvětlování, že je to nehonební pozemek a cizí honitba atd... A že by se muselo střílet mezi barákama najednou nikomu nevadí.

Bohužel každého stejně zajímá jen jeho vlastní názor, bez ohledu na to kde je pravda.

A tímto končím tuto debatu, neboť přesvědčené stejně nepřesvědčím a upřímně, je to nuda.

Radek.T.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 159
Registrován: 12.12.2011 7:55

15.08.2014 13:37

Re: etika lovu, myslivost atd.

My jsme měli platit 80tis. Za škody způsobené zajíci, fakt nekecám. Asi před 8lety. Nakonec se to vyřešilo tak, že jsme si to odpracovali a zaplatili nové osetí kukuřice. Dnes zajíce nelovíme, protože nejsou :( .

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

15.08.2014 15:30

Re: etika lovu, myslivost atd.

Gangoš: Samozřejmě si každý hájí to svoje a blbci jsou všech stranách, ale tys tu čáru posunul hodně daleko na stranu myslivců - skoro si říkám, proč to ti chudáci vlastně dělají, když je to taková řehole. Vlastnické právo je úplně jiný level než právo myslivosti, bohužel hospodaření na cizím odůvodněné obecným blahem tady má nemalou tradici. Pokud se pohybuju po cizím soukromém pozemku, měl bych se podle toho chovat, což platí samozřejmě univerzálně, nejen pro myslivce.

Uživatelský avatar
Krásnoočko
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 273
Registrován: 29.04.2012 13:11

15.08.2014 16:37

Re: etika lovu, myslivost atd.

Gangoš
Ano to je hezká teorie ale z vlastní zkušenosti můžu říct že praxe je na obrácené straně.Absolvoval jsem spousty honů,naháněk a kdybych počítal všechny prohřešky proti obecné morálce a zákonu (zacházení se zbraní,ulovená zvěř,průběh lovu,bezpečnost... tak bych si musel vzít sešit.A to se nebavím o osamělém lovu.Pochopitelně u vás je vše v naprostém pořádku.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

15.08.2014 17:56

Re: etika lovu, myslivost atd.

Ta debata o černé, co tu byla je někam přesunutá, nebo to admin máznul?

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

15.08.2014 18:58

Re: etika lovu, myslivost atd.

jpp: máš zřejmě na mysli paralelní vlákno

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1198
Registrován: 28.06.2005 15:28
Bydliště: Zlín

16.08.2014 14:02

Pupak: ono většinou je chyba na obou stranách. Možná kdyby jsi nevyletěl a neřval na ně kdo ví co, tak by i ta domluva byla na jiném levelu

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Myslivost a lov

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků