Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

02.11.2015 0:37

Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Docela pěkný :) koukám konverze na pásek, jde to z něj nabíjet? Nebo se do schránky musí cpát po jednom?

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

02.11.2015 17:53

Re: GEWEHR 88

Kentan: nabíjení z pásku při nasazeném puškohledu není možné, při shozeném puškohledu je tato funkce rostlináře zachována. Holt střelec v akci s puškohledem šetří rány neboť přebíjí pomalu.


K vývoji:

Nejprve jsem přemýšlel o typu montáže na optiku a způsobu jejího zachycení na pušku Gew88. Uchycení na samotný plášť hlavně (trubku) jsem zavrhl, protože se domnívám, že by se plášť pod puškohledem vlivem střelby deformoval, ať již při uchycení pomocí základny hledí nebo napřímo. Vzhledem ke konstrukci pušky Gew88 (klika vepředu) nelze použít žádnou z mnoha variant dvojité montáže, uchycené vepředu nad komorou a vzadu nad můstkem závěru, jako je tomu u K98. Nutná je asymetrická či boční montáž.

Tak jsem se podíval do minulosti, a zjistil jsem, že jsou v zásadě možná dvě řešení: klasické a dobově nejvíce originální, které bylo používané u všech dobových přestaveb (většinou karabin K88) na lovecké karabiny, v době více než před sto lety. Jednalo se většinou o varinaty suhlské hákové montáž (SEM - suhl einhak montage), kdy jedna základna montáže byla symetricky vepředu nad komorou pušky, a druhá zadní základna byla nesymetricky vlevo na zadní části pouzdra závěru. Tyto základny s otvory byly přesně individuálně spasovány s háky naletovanými přímo na těle puškohledu. To byla z dnešního pohledu zároveň zásadní slabina - pevné a individuální spojení, kdy není možné jednoduše zaměnit puškohled, při jeho výměně se musí složitě měnit montáž a háky na puškohledu. Zároveň je otázka, jak moc je sestava nestabilní vzhledem k nesymetricky působícím silám. Ale hlavně je toto řešení hodně náročné na individuální puškařskou práci. Jak tento způsob vypadá, vidíte třeba na str.32 a taky str.35 tohoto vlákna. Výhoda je, že bylo zachováno míření přes mířidla. V praxi jim to fungovalo, protože nic lepšího nebylo.

Další dobová, i když pozdější záležitost, byla boční (nebo též stranová) montáž. K tomu možná odbočka: vše lovecké bylo tehdy v zásadě unikátní a individuální, vše armádní pak unifikované a hromadné. V první světové válce byly armádní odstřelovací pušky s optikou výsledkem spíše improvizace a pak překotného vynalézání, zatímco ve druhé válce již běžnou součástí výzbroje, se kterou se počítalo a která byla intenzívně vyvíjena a používána. Podíval jsem se tedy na způsoby montáží používaných v německé armádě během WWII.

Dost bylo povídání - prozatím, další fotky naší pušky:

Gew88opt_07 (Large).jpg


Gew88opt_08 (Large).jpg


... pokračování příště.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

02.11.2015 18:46

Re: GEWEHR 88

Upřímně - já sám z těch fotek moc nevlhnu, kvůli dobovosti SEM by byla hezčí. Ale šel jsi po funkci a máš jí. (Však co už, já sám uvažuji o LSR na CG96, kam patří SSR. :wink: ) No a mě, přes již uvedené nenadšení, stejně zajímá - jakého soustřelu se ti s tím daří dosahovat?

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

03.11.2015 0:50

Re: GEWEHR 88

Grimpo, až uvidíš ten soustřel, hned zvlhneš, to je na tuty... :-) ... o té montáži na CG96 ještě můžem hodit privátně řeč.

Problém se SEM montážemi je ten, že udělat ji znamená tak 100 hodin práce s pilníkem, a to znamená desítky tisíc korun. Koupě značkové nové SEM montáže v Německu (ano ještě se dělají) znamená taky desítky tisíc korun. Jenom za tu montáž. Jsou sice dobové, na dobu před 100lety, ale moje sestava nemá dobový vzor, tak nejsem tak svázaný.

Ale vše popořádku. Dobře tedy, dopovím story o těch německých montážích z druhé války. Logicky byly všechny určené pri K98.

Začalo to montáží umístěnou místo hledí s poněkud nepovedeným puškohledem s malým zvětšením, daleko od oka, což bylo naprd a taky to moc nefungovalo. Pak používali dva typy dvojdílných "turm" věžových montáží, což byly otočné montáže, vysoký a nízký typ, již určené pro klasické 4x puškohledy různých výrobců, s otvory na průhled přes původní mířidla.
No a další přišly na řadu boční montáže. Nejprve krátké, celkem tři typy, ale asi se jim to pořád hýbalo, tak vymysleli ještě montáž tzv. dlouhou, s delší základnou více se opírající o pouzdro závěru. Dokonce prý dělali pušky se zvlášť upraveným pouzdrem závěru pro to montáže. Fotky si najděte kdyžtak sami, lange seiten montage K98 (LSR) oder kurz seiten montage (SSR) type 1,2,3.

A to už je ono!!! ... použili jsme tuto dlouhou boční montáž, resp. její kvalitní repliku, proč, to vysvětlím příště.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

03.11.2015 12:04

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Odděleno z vlákna GEWEHR 88. Prosím, přispívejte svými názory, nápady, zkušenostmi, doporučeními, fotografiemi pušek, soustřelů, doporučeními/nedoporučeními výrobců replik montáží, doporučeními/nedoporučeními puškařů, etc.
Téma by mělo být zaměřeno na osazovaní optikou vojenských puškek typu Mauser 98, Mosin, Gew88, Gew98, CG96, K31, Mannlicher 95, Lee-Enfield...

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

03.11.2015 12:20

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Wdog: Montáž na CG96 můžem klidně probrat veřejně, já jsem starej nestyda...

Co jsem viděl fotografie, tak byla na Gustíkovi SSR. Z té ve výsledku nebyli skopčáci nijak nadšení a přišli s LSR. Bohužel jsem nenašel (tím netvrdím že neexistuje) fotku CG se švenk montáží (turret), která by mi možná byla nejsympatičtější. Nejsem si ale jistý, že by splnila jednu z možností, které mi LSR poskytuje (na K98k) - totiž to že je tak vysoká, že s rezervou asi 3mm mi umožňuje používat Zeiss Zielacht. CG96 s LSR už jsem viděl, byla osazená tuším starou Meoptou 4x. Majitel (třeba sem zabrousí a přispěje :wink: ) zrovna výsledky nadšený nebyl, při střelbě mu to asi cestovalo.

Jinak - pouzdra závěru na K98k přímo z výroby určené pro LSR ne nedělaly "prý", dělaly se určitě. Také nesouhlasím s tou větou "Začalo to montáží umístěnou místo hledí...". Tím to nezačalo. To byl jen pokus o levnější řešení jak dostat na frontu víc pušek pro přesnější střelbu.

Ohledně použití SEM na GEW88, vzhledem k tomu že zamyká jen hlava dělené sestavy závěru, domnívám se že nemůže být řeč o nějakém namáhání nesymetricky působícími silami. Nebo jsi měl na mysli síly způsobené zpětným rázem a setrvačností hmoty puškohledu?


Reklama

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

03.11.2015 13:36

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Jen poznámka: U G88 nezamyká hlava závěru, ta je naopak neotočná a při zamykání se nekroutí (ten zub co na í je a je v něm vyhazovač slouží jen k vedení hlavy závěru v přímé drážce), zamyká se ozuby na těle závěru za hlavou závěru do pouzdra závěru (v poloze závěru "zamčeno" lze hlavu z těla závěru vyjmout. V poloze "odemčeno" hlava závěru drží v těle závěru prostřednictvím malého ozubu a otvíraný závěr ji bere sebou... důmyslně to vymysleli :) ).

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

03.11.2015 13:49

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Grimpo: ano, výtky k dějinám německých montáží uznávám, hodně jsem text zestručnil.

Těmi silami u SEM jsem myslel právě nárazy při výstřelu, ale je to jen domněnka. Ty háky jsou celkem jemné spojení hodně závislé na vůlích, a pokud s puškohledem nárazy při výstřelu cloumají nesymetricky, tlačí tím na jediný hák zadního dílu montáže, a tam mohou zvětšit vůle.

Ten CG96, alias švédský mauser: já jsem je vždycky viděl jen s krátkou montáží, pokud vezmeš dlouhou, musíš upravit spodní díl, protože CG96 má jiný radius než K98 a navíc CG96 má pouzdro závěru v rovině bez "odskoku" jako K98. Repliky pro CG96 mají vepředu navíc opěrný šroub, kterým se vymezuje puškohled proti zpětnému rázu, měly by tedy teoreticky vydržet více něž německé typy krátkých montáží. Na výšku to vjede asi nastejno.

Pro objemnější puškohled by šlo použít fintu, udělat si mezikus, který našroubuješ na původní spodní díl montáže a který bude mít stejný dosedací profil pro horní díl. Takže to celé zvedneš.

Ještě chci poznamenat, že právě téma těchto montáží a starých puškohledů je v našich končinách poměrně málo probádané a velmi zajímavé, takže pište, volejte, mailujte, .. atak.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

03.11.2015 18:24

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Kentan: Máš samozřejmě pravdu, s tou hlavou závěru. Špatně jsem si to vybavil. Nicméně ten třetí ozub vzadu opravdu není, tak se dovoluji se domnívati, že snad ty síly na nějakou deformaci pouzdra tam nebudou nijak významné (z hlediska případného namáhání puškohledu jiného než setrvačností jeho hmoty).

Wdog: Já myslím pokud je tvar háků udělaný správně natěsno, v podstatě "na krev", a nebude-li to uděláno z bláta, že to musí vydržet. Pravda ale je, že oni asi dřív počítali u těch montáží spíš s tím "loveckým" použitím, ne že si k tomu každej měsíc někdo lehne a vysype z toho 20-30 ran za hodinu.
U jedné z variant SSR mi byly sympatické dva utahovací šrouby místo té jediné páky vepředu. Jak to tam vůbec funguje? V podstatě největší důvěru co se udržení nástřelu týče bych měl k LSR utahované dvěma šrouby, místo jednou centrální pákou.

Ještě než jsem pořídil na K98k tu repliku LSR, uvažoval jsem ho high turret - švenk. Ale někdo mi tenkrát říkal že prý ta LSR je lepší řešení. Navíc v době pořízení byla dobře o USD 100 levnější než ta turret s dělenými kroužky. A já bezpodmínečně chci dělené kroužky.

Velmi rád bych si zde přečetl něčí zkušenosti s tou LSR a high turret. A samozřejmě i s tou SSR. Předsi jen - čím víc pruhů, tím víc Adidas, já bych toho Gustíka chtěl co nejvíc HI-FI. Jestli mi teda jako rozumíte. :wink:

Ovšem, sehnat Gustíka nebude problém. Horší to bude s AJACK 4x90. To abych prodal ledvinu. A nebo ten můj Zeiss Zielacht. Což se mi nechce.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

03.11.2015 18:28

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

A ještě - znáte jiné výrobce těch replik montáží?

Na eBay je accumounts a judozoo, což ovšem je jeden a ten samý člověk-prodejce, ale nejspíš je to všechno stejně Ukrajina nebo Čína.

Kamarád má na K98k LSR vyrobenou někým zde v Čechách (snad od Brna). Vypadala pěkně, jen se mi na ní nelíbilo že ta rybina na základně byla přišroubovaná - nebylo to vyfrézované z jednoho kusu.

omega
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 212
Registrován: 26.05.2008 18:45
Bydliště: Brno

04.11.2015 1:56

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Chápu, že každý má trošku jiné vnímání a představy co se týče stavění retro odstřelovaček. Někdo se drží co nejvíce dobovosti, u druhého zvítězí ta praktičnost, spolehlivost a uživatelský komfort. Pominu ted nějaký použitý a zavedený vojenský vzor své doby, ale pokud se nedodrží taková ta dobová soudržnost použitých komponentů, nezlobte se na mě, ale pak vznikne něco, čemu já říkám kočkopes. A takový kočkopes až omrzí svého majitele, tak těžce hledá nového. Pokud bych já mel tendence stavět z G88 odstřelovačku, šel bych cestou( když pominu tu SEM) v rámci zachování jakési dobovosti osazením krátké boční montáže se dvěma páčkami, používané od přelomu 19-20 století na loveckých zbraních. Vypadá sice archaicky, ale i tak vypadá i ta G88. A puškohled spíš směřoval do období první války třeba Reicherta, Oigee, Dr. W.Gerarda, Goerze a pod., sice jsou to 3x, ale aspoň by to dobové střílení. :). Ta LSR patří opravdu jenom na K98k a je náhradou SSR, ale byla pouze doménou fy Gustloff a jejího zesíleného pouzdra z důvodu zvýšení tuhosti a zachování pevnosti při odfrézování materiálu při osazení základny. Co se týče povedenosti konstrukce, pevného a tuhého spojení je nejlepší švenk montáž. Je mi jasné, že dnešní nabídku na trhu představují kopie montáží co jsou odlitky neb frézováné z plného materiálu v takových sériích co to posílají na trh, by nikdo nezaplatil. Nebudu řešit materiálovou stránku, ale co je problém, tak vykazují různé tvarové a detailové nepřesnosti oproti originálům. Je to o tom, jaký kdo je pedant a zda mu to vadí či nikoliv. Věci od Accumountsu nejsou špatné, účel to splní.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

04.11.2015 7:57

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Máš pravdu samozřejmě. Ale těch G88 jsou "tuny", jedna " vylepšená" LSR a vhodným (já bych řekl že ten použitý je) puškohledem se v tom ztratí. Mohlo být hůř, daleko hůř. Např. nějaký pokus o napasování weaver lišty dopředu a pistolové/ revolverové optiky.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

04.11.2015 9:02

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Nesmí se zapomenout na to, že laufmantel je výměnný :) a snadno nahraditelný ze znehodnocenek. Má ale mizernou únosnost - tak nějak se nepočítalo s tím, že se na to bude něco těžkého heftovat. Já jsem si udělal pár modelů (primitivních) za použití vyzískaného ne příliš luxusního mantlu, ale když se mi to líbilo vzhledově, tak se zkrz to nedalo koukat, nebo to nebylo pevný, a když to bylo pevný, tak to bylo vzhledem k nutnému zesílení naletovaném na trubce těžký a hnusný a když se skrz to dalo koukat (tj použil se moderní pistolový dalekohled) tak se to na tom vyjímalo jak Zeman u korunovačních klenotů, tedy jsem pokusy uložil k ledu. Na sokl hledí nemá smysl upevňovat cokoli, je letovaný na malé ploše a rázem jde při zatížení urazit velmi snadno.
Vrtat do pouzdra a upravovat pažbu se mi nechce. I když.... jedno reservní pouzdro 1890 mám.... :)

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

04.11.2015 10:42

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

omega: vše co píšeš, je v zásadě pravda, ale lze se na to dívat i jinak:

odstřelovačská dlouhá puška Gew88 nemá historický vzor, a to ani služební ani civilní (lovecký). V armádě se tehdy ještě nesnipeřilo, a lovecké pušky byly předělané z karabin Kar 88, alespoň co jsem dosud viděl. Ale např. Kar 88 z roku 1890 jsou docela vzácné, a možná by jich bylo na přestavbu škoda.
Takže nejde o to, postavit historicky věrnou kopii, nejde například o věrnou repliku odstřelovací verze K98 z WWII. A to dává určitou svobodu, protože jde jen o technickou dokonalost a o to, aby to dobře vypadalo, což je ale subjektivní. Kočkopes, ano, z určitého úhlu pohledu, ale když vzor neexistoval, je to jen věc názoru.

Když tedy pomineme SEM montáž, dvojpáčková boční civilní je také individuálně vyráběná, což bude ještě náročnější než ta SEM, a navíc problém kočkopsa neřeší - zase, celkový dojem je individuální věc.

Švenk montáž si nedovedu představit, jak napasovat na Gew88, musel by to zase být nějaký nesymetrický zadní díl, nevím. Ale zase bys na tom byl stejně u kočkopsa, věc názoru.

Ano, souhlasím, že ty staré puškohledy tomu sluší, ale pozor na ambice tam dávat sběratelské kusy za 50 tisíc. Mně osobně by líbily i "hranaté typy", něco jako nás Srb-Štýs Lovec 4x. Ale to je taky pozdější.

Jinak k časové souslednosti: puška Gew je unikátní tím, že šla přes několik válek a několik období. Například turečtí pěšáci s jejich přestavbami pochodovali snad ještě někdy v šedesátých letech. Pro nás je ovšem velmi velmi sympatická díky exemplářům označených rokem výroby 1890. Takže se použití neomezuje jen na 1889-1898.

Souhlasím, pokud nemáš odlitky, tak ty montáže za rozumné náklady nevyrobíš, a u těch dostupných replik musíš doladit či dopasovat. Ale proč ne. Accumounts se mi jeví jako použitelná alternativa.
Naposledy upravil Wdog dne 04.11.2015 10:53, celkově upraveno 1

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

04.11.2015 10:50

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Grimpo: zkušenosti s krátkou verzí montáže s předním šroubem umístěné na CG96 budou, ale až časem. :)

S tou ledvinou za Ajack máš pravdu, ale nikdy nevíš, jestli nějaký pěkný v budoucnu nepůjde okolo. Jinak švédi používali ještě jiné dva typy puškohledů, ale ty už vypadají jaksi divně, a navíc asi také nebudou lehce sehnatelné. Pokud bys chtěl postavit úplně přesnou repliku švédské odstřelovačky m/41, tak je asi mnohem jednodušší a levnější takovou pušku koupit komplet originální. Nebude to levné, ale levnější než to skládat.

Ale pokud máš CG96 a chceš to postavit na originálně vypadající optiku, kup krátkou SSR a jakýkoli WWII dobový 4x puškohled s podobnými tvary jak Ajack, a je to. Až vyhraješ ve sportce, dokoupíš originál Ajack.

Dva utahovací šrouby na SSR - nevím, ci přesně myslíš, nehodíš sem foto? ... já jsem vždycky viděl páčku + případně šroub navíc, ale neznám všechno, to je jasné.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

04.11.2015 11:13

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Aha, tak já jsem si to popletl s SMLE montáží z Enfielda.

Obrázek

Ne, nechci stavět úplně přesnou repliku M41. Prostě, po té co jsem pořídil CG96 a učarovala mi jeho přesnost, tak jsem prostě zjistil že potřebuju ještě jednoho, tentokrát se sklem. A protože se mi líbí ta strohost klasických OPu pre-1945 mauserovského střihu, chci to poskládat z "dobových" komponent. Pro LSR hovoří to že už mám jeden vršek navíc, pro snadné přehazování Zielsechs a Zielacht. Pro SSR zase to že "to tam patří". Pro high-turret to že je z těch tří asi nejlepší. Ale nejdražší.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

04.11.2015 12:36

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Jo tak to jo. Z toho, co píšeš, je asi ta věžová (turret) technicky nejlepší, páč se namáhá jen v ose a netrčí do boku. Ale nemá tam (na CG) tradici :-)

Osobně - kdybych měl kupovat montáž - bych vzal tu krátkou SSR švédskou verzi s opěrným šroubem vpředu (viz. accumounts) a osadil podobným 4x puškohledem, třeba tím Lovec 4x, ten koupíš za několik málo tisíc, necháš odborně odstranit přiletované montáže, a vypadá to (podle mne) autenticky. Získáš věc technicky i vzhledově dobrou.

Ajack 4x90.jpg


Lovec 4x.jpg


Na obrázcích máš příklady těch dvou puškohled, moc se neliší, ale jsou i jiné.

A ještě, abych tě patřičně motivoval, přikládám odkaz na propagační film Ett yrke för män ("Profese pro chlapy"), pozor dávej hlavně v čase 4:25!!

http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=668

Uživatelský avatar
frantisek
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 162
Registrován: 03.04.2008 19:58
Bydliště: město Hliníkovo

04.11.2015 17:55

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Vyse uvedene puskohledy jsem ted dva aplikoval. Tedy dva ....
Lovec se signaturou Meopta, po odbornem Meopta servisu sel na K98. Jde mi o kombinaci optiky 4x a Mausera - mam to na "obcas si vyrazit prasknout".
Muzu prihodit foto, ted nekdy bych pro to mel jet.

Druhy "lovec" ma nadhernou patinu, pripajene krouzky a ja ho planuji zkombinovat se Schmidt-Rubin K11.
A tady narazim - montaz. Nemam, a nemohu najit nic, co by se tvarilo "dobove".
Nemate prosim tip :)
(Montaz do boku, pouzitelna s K31 se sem nevejde. Mam k31 i prislusnou montaz, ale to nechci).

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

04.11.2015 18:07

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

frantisek: trochu jsem se zarazil nad požadavkem "dobového" vzhledu montáže, problémem je, že švýcarské pušky mají osobitý design, a nepůjde to asi bez velkých zásahů do zbraně. Navíc dobově na těch K11 ani na K31 snad nikdy optiky nebyly, resp. jsem neviděl. Ti Švýcaři musí mít oči jako orel.

Pokud slevíš z dobovosti, zkus do Googlu zadat "1911 Clamp-On Scope Mount"

Vyleze ti něco takového:

1911 Clamp-On Scope Mount.jpg


Výhodou je, že u této montáže nemusíš sahat do zbraně, jen vyměníš šrouby. Jak funguje, ale nevím. Stejně tak by sis musel zjistit, od koho zde či ve světe ji koupit, a za kolik. Výrobce je http://www.swissproductsllc.com/


Kentan: a co vynalézt na Gew88 něco takového? ... v zásadě musíme najít pevné kotevní body. Teoreticky by možná šlo udělat podobnou montáž, která by zespoda seděla na schránce, a bylo kotvená předním šroubem, co drží laufmantel zespoda, a šroubem vzadu pod koncovkou pouzdra závěru.
Ale byl by to unikát, musel by jsi osobně vynalézt a nechat vyrobit...
Naposledy upravil Wdog dne 04.11.2015 18:11, celkově upraveno 1

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

04.11.2015 18:09

Re: Dobové montáže a jejich repliky na vojenské pušky do r. 1945

Wdog: Film pro pamětníky dobrý, ale vydržet se to nedá, vždyť tam všichni mluvěj pozpátku...

Jako přišlo mi že mládenec nearetoval. Má tam jeden z těch jejich vlastních puškohledů.

Další

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Dlouhé zbraně - ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků