DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

04.05.2018 21:01

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Baske

udělej schválně tu zkoušku s tužkou na pár kusech CZ Evo a napiš jak dopadla. Podle mě všechny nedopadnou dobře...

Pokud by vždy a vše fungovalo v ideálním režimu, pak by nebyla bezpečnostní opatření v podstatě potřeba, ale jelikož tomu tak v reálném životě zdaleka není, měla by na zbrani aplikovaná řešení havárie při provozu se sériovou municí, v předpokládaných laboracích a výrobních tolerancích, maximálně eliminovat.

Navíc, skutečné příčiny jednotlivých havárií Eva nebyly patrně doposud řádně objasněny, mj. i proto, že se v jednom konkrétním případě, v ozbrojených složkách ČR, k tomu postavil výrobce zbraně zády.

Problém nemusí způsobovat ona zmiňovaná "nedokonalost jištění odpalu", ale jen určitá "náchylnost zbraně k takovým haváriím". Mj. už samotný dynamický závěr je z podstaty věci k některým problémům náchylnější, než např. závěr uzamčený.

Statistika hrát roli určitě bude, ale faktorů, které rozhodnou o vzniku tak nepříznivých okolností, kdy už dojde k havárii, může být celkem hodně, takže desetitisíce ran bez havárie z několika málo zbraní jsou sice protiargumentem, ale nikoli důkazem, že je vše OK.

Signálem, že patrně není něco v pořádku, je poměrně vysoký počet velmi podobných havárií, při relativně nedlouhém působení zbraně na trhu. Já za obzvláště podezřelé považuji havárie v ozbrojených složkách s tovární municí.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

04.05.2018 22:18

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Parabellum píše:Zajmavé, já nic nedotahuju a drží bez jediného problému..

Blbost já tam měl Eotech a povoloval se.Eotechy mám na 5 zbraních a dělalo to jen na Evu.Ten plast byl bláto.

hrd
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 639
Registrován: 08.02.2009 20:25
Bydliště: Praha

15.05.2018 12:49

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Ahoj, podělí se někdo o zkušenosti s tuningem, co případně vylepšit apod.?
Mám v úmyslu vyměnit pružinky pro menší odpor spouště a kompenzátor za tlumič plamene, nechal jsem si ubrousit pojistku, další jsem, alespoň zatím, zavrhnul.
Díky.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

21.05.2018 9:26

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

DPMS> Ahoj, tak jsem konečně našel chvilku, abych provedl pokus s možností spuštění bicího kladivka při pootevřeném závěru.

A ano, musím potvrdit, že bez problémů spoušťák kladívko vypustí při pootevřeném/nedovřeném závěru u mého EVA. A stejně tak u všech AK47/74, Galil, AR15, L1A1... zkrátka u všech pušek které mají kladívkový bicí mechanismus (tedy nemám doma Garanda, abych to prubnul i u něj).

Nicméně z pohledu bezpečnosti bych toto neviděl u všech těhto zbraní nijak tragicky, neboť i když kladivko vypustíte v podstatě předčasně, tak dopadne nejprve na hranu závorníku, což mu sebere většinu dopadové energie a zápalníku se dotkne v podstatě až v momentě kdy je závorník/závěr v přední/uzavřené poloze (nebo alespoň v oblasti dráhy podkluzu) a dno nábojnice teprve spolehlivě sedí na čele závorníku.

Specal> díky za fotku, nábojnice se na dně tedy pěkně rozvalila, nicmétě z této fotky bych si nedovolil jednoznačně soudit, že došlo k odpalu při nedovřeném závěru. Spíš, že došlo k velkému překročení provozního tlaku vnitrobalistického děje, přičemž impuls od nábojnice byl tak silný, že se závěr začal otvírat ještě v době kdy v halvni nepoklesl tlak na bezpečnou úroveň a nábojnice která v ten moment již nebyla plně podepřena komorou se se rozvalila. Něco podobného uvidíš u Glocků - které nemají plně "podepřenou" komoru, kde byla překročena navážka. V lepším případě je nábojnice u dna na jedné straně nehezky nafouknutá, v horším stejně tak rozvalená a rám glocku prasklý (bohužel přez prsty střelce). Kamarádovy se stalo něco podobného, naštěstí rám vydržel a Glock si v ten moment jen odplivl zásobník pod sebe.. Mám obavu, že v tomto tvém případu, opravdu nebude snadné objektivně určit příčinu destrukce náboje - následně zbraně. Známému zničila kulobrok taky tovární patrona, přitom zbraň v perfektním technickém stavu, žádné úpravy - nikam nevedoucí dohody s výrobcem munice, soudit se nechtěl a po čase se na to raději vykašlal..

Glock1719> Eotech tam nemám. Meoptu MRAD s rychloupínací montáží, která spoj udržuje stále předepjatý a tudíž k žádnému povolování, ani vymačkávání zatim nedochází. Nicméně uznávám, oproti tobě já z toho patrně nikdy nevyhrnu tolik munice jako ty.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

21.05.2018 9:50

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Hrd> no můj tuning zatim skončil jen u osazení Eva vojenskou pažbou s fixací magnetem a duralovým kloubem a gumovou botkou, nízkoprofilové krytky railu pro lepší grip, očka z parakordu pro volnější pohyb řemenu v očkách a vynucený přechod na nové plastové netransparentní zásobníky s oknem CZ z důvodu ženěkteré ty transparentní mi popraskaly. Jo a taky jsem si na spodní rail doplnil přední nos pro nechtěné přehmátnutí ruky z railu - ale to spíš, že se mi to tam líbí :-)

Jinak úsťovka mi vyhovuje - účiná a zároveň solidně funguje jako tlumič plamene, páčka pojistky také, do ukazováku mě nezobe a navíc zbraň ovládám pomocí obou stran (palcem na levé straně odjišťuji a horní hranou natařeného ukazováku pohybem nahoru odjišťuji)

PS: Buď opatrný s tou výměnou pružin na spoušťaku, respektive u spoušťáku si vyměň co chceš, ale nešahal bych na pružinu pod bicím kladivkem, s její silou a energií totiž počítá závěr při przdění zpětného pohybu a tudíž když dáš lehčí, půjde závěr do zadní úvrati větší rychlostí, což ti může zvýšit pocit zpětného rázu a z dlouhodobého hlediska neprospět rámu. Pakliže chceš ladit a odlehčovat spoušť, šel bych spíš cestou jiného naúhlování/zkrácení, styčných ploch ozubů a jejich vyleštění (ale to bych raději přenechal puškaři - který ovšem ví co děla)

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

21.05.2018 10:36

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Jak píšek pod kladivem ne.Jen pružinu spouště.A ten tlumič plamene nebo jak ho nazvat neřeší zdvih.Stejně mu uletí čelo.Pak tam dej něco co funguje.


Reklama

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

21.05.2018 10:48

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

k Parabellum

U jmenovaných zbraní se zamčeným závěrem je tzv. podkluz, tedy nedovřený nosič ještě neznamená nedovřený, nezamčený, tedy alespoň částečně neuzamčený závorník. I když civilní samonabíjecí zbraně jsou zjednodušeny a nemají automatickou spoušť, mají obvykle opatření, aby nedošlo k odpalu s kritickými následky (viz i to tebou zmiňované).

Evo je ale dynamika se závěrem z jednoho bloku, a tady nedovřený závěr znamená i větší obnažení silnostěnné části nábojnice. Četnost problémů, vzhledem k době produktu na trhu, nám naznačuje, že není vše zcela v pořádku (výrobce zbraně se holt musí vypořádat s velmi širokým spektrem munice v obvyklých výrobních tolerancích a nebo ji pro používání v konkrétní zbrani lépe specifikovat...... :twisted: ).

Zkoušku s tužkou jsi jistě udělal a tato při nedovření závěru lítala vzhůru, že ano…

Glock má takto řešený nábojový prostor záměrně, má to své výhody i nevýhody. K nevýhodám náležím, že zejména opakovaně přebité nábojnice s již unaveným materiálem mohou ve zmiňovaném místě prasknout, k výhodám pak, že při prudkém nárůstu tlaku anomálního náboje zpravidla dojde k destrukci s podstatně menšími škodami, resp. se sníženým rizikem pro střelce. Primárně je tato pistole konstruována pro tovární FMJ munici dle specifikací STANAG 4090, a tady pozitiva řešení převažují.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

21.05.2018 11:18

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

DPMS> záměrně jsem potáhl závěry u těhto zbraní, až za podkluz a spustili kladívko také. Nicméně jak jsem řekl, tomu nepřikládám žádnou hodnotu, neboť kladivko je v tento moment vůči zápalníku v takovém úhlu, že odpal nehrozí.

A u letající tužky - nedovolil bych si tvrdit, že jí do pohybu uvede zápalník. Pokažde když kladivko na závěr dopadlo, tak to vyvolalo otřes, při kterém sebou škubl celý závěr (závorník) a ten samozřejmě dal štos i tužce... Jinak s ostrou to zkoušet nebudu :-)

Ano většina zbraní dnes i v minulosti počítá s odvodem tlaku plynů v případě havárie do zásobníkové šachty. U těch lépe řešených to skutečně většinou skončí pouze vyražením zásobníku a neškodným odfukem k nohám střelce. Někdy ovšem dojde i k prasknutí rámu a poranění ruky střelce. Ale to už spíš záleží, na hodnotě o kolik byl max tlak překročen..

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

21.05.2018 11:26

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

klidně si tu navzájem popírejte fyzikální zákony ale buďte od té dobroty
a místo tužky použijte laskavě ozápalkovanou nábojnici (sluchátka na hlavu a hadr přes ústí)
vsadím pětku, že po prvním testu bude po debatě :D

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

21.05.2018 12:18

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Parabellum

Pozor, musíme rozlišit fakt spuštění bicího mechanismu při neuzavřeném závěru a schopnost tohoto mechanismu v dané situaci zápalku náboje také odpálit.

Zejména u civilních zbraní bez automatické spouště lze bicí mechanismus při nedovřeném závěru v určité fázi obvykle spustit, ale konstrukční řešení možnost nežádoucí iniciace zápalky eliminuje. Jde o to, že dokud nejsou součástky ve správném postavení (sestava závěru není v přední zamčené pozici), např. kladivo narazí první na nosič, jak popisuješ, či zápalník nedosáhne do lůžka pro dno nábojnice nedosunutého závorníku.

Je to mechanika s výrobním tolerancemi, ideální řešení téměř neexistuje, ale to aplikované musí nežádoucí odpal v praxi maximálně eliminovat a v tomto ohledu mám k EVO logicky výhrady.

Pokud obyčejná tužka, vložená do zbraně ve svislé pozici ústím, razantně vyletí z hlavně vzhůru, pak to nepochybně není přenesený otřes závěru, ale citelný kontakt se zápalníkem. :D

A jak tato zkouška dopadla u tvého Eva, že tužka vyletěla prudce vzhůru…. :mrgreen:

hrd
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 639
Registrován: 08.02.2009 20:25
Bydliště: Praha

21.05.2018 14:07

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Parabellum, glock1719 - díky.

Ad tuning: plastový kloub originální pažby mi tolik nevadí, ale pokud by byla nějaká, co se nekvedlá, o výměně bych uvažoval. Je mi jasné, že kvedlání nemá na funkci vliv, ale i tak.
Nos jsem také doplnil.
Úsťovku mám tuto:
https://manticorearms.com/shop-all/ecli ... orpion-evo
Šlo mi o záblesk a hluk, ne o kompenzaci, tohle zařízení se mi od pohledu zdálo pro daný účel nejlepší, moc alternativ jsem nenašel, ještě jsem to nevyzkoušel, tak uvidím.
Pružiny jsem objednal tyhle:
https://hbindustries.net/store/shop/cz- ... pring-kit/
Bicí tam není, takže by to mělo být OK.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

21.05.2018 14:41

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Plastový kloub nevaklá jen praskne.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

21.05.2018 14:42

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

A když praskne tak ten plast vypadá jak ta bublilková čokoláda.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

22.05.2018 8:23

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

DPMS> no, že by ta tuška nějak extra svižně létala.. Spíš líně poskočí, stejně jako celý závěr, proto si nejsem vůbec jist co jí ten impuls udělí.

Hrd> Díky za odkaz na tuningové díly. Pažba je v kloubu dost tuhá a nevaklala mi ani ta původní s plastovým kloubem. Ale ty maslíš asi vaklání v teleskopu pažby co ? To jsem neřešil, páč to vaklání není ani zdaleka tak hrozné jako u většiny teleskopických pažeb AR15, kde jsem to řešil. Navíc mi nejvíc vaklá v poslední zadní poloze a tu nepoužívám, mě vyhovuje nastavení na druhou prostřední polohu a tam je vakl minimální.

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

22.05.2018 12:10

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

k Parabellum

A o tom je právě tato jednoduchá a materiálově nenáročná zkouška, která umožní orientačně zjistit, zda vůbec a případně při jak nedovřeném (neuzamčeném) závěru může dojít k nežádoucí iniciaci náboje.

Měň postupně míru nedovření závěru, pomocí spouště vždy uvolni bicí mechanismus a zjišťuj, ve kterém bodě tužka razantně vyletí. Při velkém nedovření u zbraní zpravidla nedojde ani k uvolnění bicího mechanismu, s postupným zmenšováním hodnoty se bicí mechanismus sice uvolní, ale díky bezpečnostním opatřením ke kontaktu kladiva a zápalníku vůbec nedojde, s dalším posunem závěru už může u některých konstrukcí ke kontaktu dojít, ale jen s opravdu malou předanou energií (tak, jak to výše popisuješ). S postupným zmenšováním míry nedovření by však u Eva měl nastat i případ, kdy po uvolnění bicího mechanismu dojde ke kontaktu kladiva a zápalníku s citelným předáním akumulované energie (tužka letí z hlavně ven). Na výsledek mohou mít samozřejmě vliv i výrobní tolerance konkrétního kusu. Očekávám, že při nedovření v rozsahu cca 2-4mm by měl tento jev nastat. Samozřejmě nevíme, zda k věci mlčící výrobce po prvních haváriích neučinil některá opatření, aby riziko eliminoval, např. aplikací součástek s jinými rozměry.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

04.06.2018 14:16

CZ Scorpion EVO 3A1

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Dnešní výstřel s kolegového Eva.
Konečně si koupí něco pořádného .
Měl brýle ale po ksichtě povystrelovky a bordel ze zbrane .
Tohle zůstalo ve zbrani.Vydudí zbrane levo hleď .
Zbraň max 6 000 výstřelu .

Specal
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 28.02.2018 20:47

04.06.2018 14:45

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Pěkné asi tuhle zbraň nemá cenu dal řešit.
Moje stále neopravená zbrojovka na to sere. ( Už 6 měsíc)
Přeju kolegovi pokud bude opravovat ať má více štěstí než Já.

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

05.06.2018 9:13

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Co pouzdro zbraně ? Na trsátka, jak je u Eva milým zvykem ?

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

05.06.2018 10:32

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Prasklé a ohlé doleva.Půjde to na likvidaci.Buď koupí pakoše nebo striboga.Zatím nechce zveřejňovat fotky až po uzavření události.

Specal
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 28.02.2018 20:47

05.06.2018 10:48

Re: CZ Scorpion EVO 3A1

Taky jsem nechtěl zveřejňovat fotky, ale zbrojovce je to stejně úplně jedo :D
Každopádně ale dej vědět jak se k tomu budou stavět moc mě to zajímá.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků