jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

05.06.2014 21:11

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Víte někdo, jakou slitinu hliníku používá CZUB na ty kompakty?

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

06.06.2014 16:30

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Výkovky rámů CZ mod. 75 D Compact pro CZUB vyráběl Strojmetal Kamenice a.s.

Materiál rámů se díky přetrvávajícím problémům (trhliny) měnil, poslední změna je zavedení upravené slitiny EN AW-7075 se zpřesněným chemickým složením, a to cca od července 2003.

lukasv
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 410
Registrován: 06.04.2010 21:37

14.07.2014 18:11

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Zajímalo by mě, když se to takhle probírá na skle jestli na to na tvrdo poukáže nějaký investigativní novinář a zda-li bude stát po CZUB chtít nějakou kompenzaci...


PS: ačkoli mám CZ rád, do boje raději s Glockem :)

jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

14.07.2014 21:21

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Na to už je u pistolí pro PČR dost pozdě. Pro novináře je to nezajímavá minulost.

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

15.07.2014 10:08

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nic se nestane a karavana pojede dál. Vždyť např. vícenáklady státu při přezbrojování CZ 805 již směle konkurují kauze letadel CASA. cz-805-nova-utocna-puska-od-cz-t7510-720.html :cry:

CZUB je již léta velmi těsně nalepená na místní politiku. Ví, co a jak. Takže má značný vliv na rozhodující politiky a politické strany. V zemi, které dle věrohodných expertů vlastně vládnou ekonomické lobby a nikoli zvolení politici, nelze zákonnými prostředky dosáhnout stavu, aby byly takové veřejné zakázky objektivně a profesionálně prošetřeny. Již samotní policisté a státní zástupci mají pro podobné případy vyvinut neobyčejně silný sklon k "autocenzuře". :evil:

Novináři, až na nepatrné výjimky, se jasně drží pokynů svých chlebodárců, nebo na takové kauzy prostě vůbec nemají. :evil:

Z velmi dobře informovaného zdroje např. vím, že když chtělo samotné PP podat trestní oznámení, směřující k dodavateli, pro podezření z podvodu za dodávku vadných pistolí CZ mod. 75 D Compact, kdy z interního šetření jasně vyplynulo, že CZUB uvedla Policii ČR vědomě v omyl, čímž státu pravděpodobně vznikla nemalá škoda, stejný útvar, co mj. zadržel středočeského hejtmana, vyvinul obrovské úsilí, aby se věc vyšetřovat nikdy nezačala... (I. etapa, 1-6500 pistolí, série G a H, viz komentář "připojovací rozhraní").


Stejný zdroj mi taktéž vyprávěl, že když za pár let přišel na kontrolu resortu MV NKÚ, bylo jim úředníky tohoto nejvyššího kontrolního orgánu v ČR již na počátku komplexní kontroly řečeno, že mají jasný pokyn "shora" vyhnout se při kontrole nákupu pistolí CZ mod. 75 D Compact, realizovanému na základě usnesení vlády č. 338/2000.

Plně sdílím i názor jednoho známého, bývalého člena výběrového týmu, že vlastně neměli rozumné východisko. Buď svést s CZUB několikaletý, velmi nepříjemný a značně namáhavý souboj o podobu a kvalitu CZ mod. 75 Compact, kdy se CZUB nakonec samozřejmě výsledkem, ke kterému musela být doslova dokopána, chlubila a vydávala ho jako důkaz nejen „tradiční kvality českých zbraní“, ale i za důkaz nespravedlivé kritiky ze strany Policie ČR, nebo nabízené zbraně v původní kvalitě, tj. bez výhrad a připomínek doporučit, nemít problémy a tiše se pak smát, jak budou všichni, včetně vedení, na pistole z CZUB oprávněně nas… a policisté se s nimi budou doslova bát chodit do služby. Tehdy prý zvítězila především odpovědnost k řadovému policistovi, i když ze strategického hlediska by prý bylo mnohem vhodnější nechat CZUB dodat to, co považovala a veřejně deklarovala za kvalitní policejní pistoli. Kdo pozorně četl dosažené výkony na počátku několikaletých testů, tak si obrázek o reálné kvalitě CZUB původně nabídnutých pistolí CZ mod. 75 D Compact jistě udělá. :D

Uživatelský avatar
gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1304
Registrován: 20.01.2004 13:06
Bydliště: Lhota

15.07.2014 10:41

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

DPMS ty toho víš tolik, že začínám mít pomalu strach, abys nezmizel a nebyl zmizelej


Reklama

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

26.09.2014 23:13

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Pistole CZ mod. 75 D Compact (série G-H), zbraně se zcela atypickým připojovacím rozhraním

Pistole CZ mod. 75 D Compact, série G-H, byly Policii ČR dodány na základě kontraktu vyplývajícího z realizace usnesení vlády č. 338/2000, kdy Vláda ČR, nehledě na bezprostředně předcházející a naprosto katastrofální výsledky nabízených „policejních pistolí“ z produkce CZUB ve VTÚVM Slavičín a dlouhodobé krajně negativní praktické zkušenosti s pistolemi CZ v resortu MV, „uherskobrodské lobby“ nakonec posvětila přímou dodávku 46 000 souprav pistolí s příslušenstvím pro Policii ČR s argumentací, že přezbrojení je třeba realizovat urychleně.

Před veřejností byl však zamlčen fakt, že urychlené přezbrojení Policie ČR bylo tehdy vynuceno především hrubými výrobními a konstrukčními vadami pistolí z produkce CZUB, především pak pistolí vz. 82, které byly převážně pořízeny na konci 80. let, a CZ mod. 75/85 z první poloviny let 90.tých (mimořádné události, nízká spolehlivost, předčasné opotřebení, krajně obtížná opravitelnost), tedy stejného výrobce, jehož zbraně již několikrát hluboko zaostaly za parametry jím deklarovanými a hromadně, předčasně a opakovaně tak v podstatě ztratily způsobilost pro další nasazení ve službě. Definitivní rozhodnutí o nutnosti plošného vyřazení pistolí CZ bylo přijato počátkem roku 1999, tedy v době, kdy inkriminované zbraně „odsloužily“ pouze mezi 4-12 lety, což je pro běžnou službu hluboko pod plánovanou délkou životního cyklu. Předčasným vyřazením desetitisíců služebních zbraní značky CZ samozřejmě vznikla českému státu i nemalá finanční újma. Vzhledem k závažným zjištěním, že pistole CZ vykazují podstatně horší parametry a vlastnosti, než bylo CZUB v technické dokumentaci deklarováno, a MV, jakožto zákazník, tak bylo při koupi výrobcem evidentně uvedeno v omyl, existovala možnost alespoň část problémových pistolí (zejména CZ mod. 75/85) reklamovat. Nikdo se o to však ve velmi dusné atmosféře opakovaných mediálních a dalších ataků CZUB vůči příslušné státní instituci nepokusil. Mj. útvar, který vážné vady pistolí CZ a příčiny vzniku několika mimořádných řešil, byl reorganizován, resp. v podstatě rozpuštěn…

Jelikož ve druhé polovině 90. let u připojovacích rozhraní pistolí jednoznačně nedominoval žádný všeobecně přijatý standard, byť trendem byl již nepochybně modifikovaný Weaver/Picatinny, pro vládní kontrakt s CZUB byla převzata ryze obecná specifikace z původně připravovaného výběrového řízení a ta zněla takto: tělo pistole - „lůžko pro snadnou, rychlou a opakovatelnou montáž přídavných zařízení (osvětlovač cíle a sekundární mířidla na bázi laseru)“ s tím, že dodavatel musel současně ke zkouškám předložit dva osvětlovače cíle s rychloupínacím modulem, které byly sériovými, na trhu dostupnými produkty. Vycházelo se ze skutečnosti, že typ rozhraní pro zajištění požadované kompatibility „pistole – svítilna“ zvolí sám výrobce zbraně (po usnesení vlády č. 338/2000 tedy výhradně CZUB), přičemž požadavkem na kompatibilitu se sériovými, na trhu dostupnými produkty mělo být eliminováno riziko, kdy výrobce zbraně uvede na trh pistoli s lůžkem, ke kterému reálně neexistují žádné doplňky a kotvení dostupných produktů bude nutné řešit speciálním adaptérem (viz např. pistole CZ mod. 100).

Po naprosto katastrofálních výkonech produktů CZUB a vynuceném, téměř dvouletém urychleném dovývoji „policejní pistole“ na bázi CZ mod. 75 D Compact, alespoň do akceptovatelné podoby, tehdejší ministr vnitra Gross na nátlak „uherskobrodské lobby“ Policii ČR nakonec nařídil, aby smlouvu s CZUB uzavřela, ačkoli výběrová komise zadavateli opakovaně doporučila nabídku CZUB odmítnout! Gross totiž např. poté, co několik vybraných policistek za naprosto ideálních podmínek policejní pistoli natáhlo, rozhodl, že manipulační síla závěru policejní CZ mod. 75 D Compact pro výkon služby vyhovuje…

CZUB zahájila hromadnou výrobu a dodávky „policejních pistolí“ CZ mod. 75 D Compact, u kterých samozřejmě deklarovala, že splňují veškeré požadavky zadání Policie ČR, resp. MV nakonec akceptovalo, že některé požadavky vyplývající z vládního usnesení č. 338/2000 pistole CZ nesplňuje (viz rozhodnutí Grosse – někdy příště).

V případě kompatibility s taktickými doplňky CZUB MV, resp. Policii ČR ve své nabídce, která je závaznou dokumentací k příslušné veřejné zakázce a uchazeč je zde samozřejmě povinen uvádět pouze pravdivé údaje, deklarovala, že nabízená pistole CZ mod. 75 D Compact má lůžko pro snadnou, rychlou a opakovatelnou montáž přídavných, na trhu dostupných a sériových zařízení (osvětlovač cíle a sekundární mířidla na bázi laseru).

Splnění požadovaných vlastností CZUB deklarovala mj. tím, že ke zkouškám předložila dvě svítilny SURE FIRE P 101 (originální výrobek viz foto č. 1). Tato svítilna byla v té době kvalitním, zejména na US trhu rozšířeným, avšak již zjevně zastarávajícím produktem. Zvolena byla CZUB pravděpodobně proto, že jako jedna z mála umožňovala dodatečnou úpravu připojovacího rozhraní tak, aby ji bylo vůbec možné, byť nedokonale, ukotvit na naprosto atypické rozhraní, které díky hrubé chybě CZUB z nouze na rámech pistolí vzniklo (viz foto č. 2).

Problém s vývojem definitivní verze připojovacího rozhraní pro sériové pistole CZ mod. 75 D Compact v CZUB řešili tradičně, „po uherskobrodsku“ (v dosavadním průběhu zkoušek pro Policii ČR totiž probíhal velmi intenzívní dovývoj a v podstatě se zkoušely pouze neustále zdokonalované prototypy). Nejprve zahájili sériovou výrobu tisíců rámů s tím, že v přední spodní části odhadem aplikovali blok materiálu, který měl být obroben do podoby příslušného připojovacího rozhraní. Poté vyslali zástupce CZUB na výstavu Shot Show v USA, aby vybral vhodného výrobce taktických svítilen a zajistil vzorky pro definitivní doladění lůžka a závěrečné zkoušky. Zástupce renomovaného US výrobce, který při interním vyšetřování Policie ČR ochotně spolupracoval, si ještě po letech pamatoval na jistého Mr. z CZUB, který se prý choval velmi nestandardně, jelikož se na prestižní výstavě rozčiloval, jak že to všichni ti výrobci taktické svítilny vyrábějí. Jinak tradičně neobyčejně sebevědomí chlapci z CZUB patrně ještě v roce 2001 žili v přesvědčení, že se taktické svítilny a další příslušenství kotví za přední stěnu lučíku, jako tomu bylo kdysi, u „prehistorických“ produktů. Problém spočíval v tom, že taktické svítilny jsou z důvodu dynamického namáhání zpětným rázem aretovány v lůžku západkami, a to vyžaduje nejen podélné drážky, na které se svítilna nasune, ale i drážku(y) příčné, tedy drážku, do které zapadne příslušná aretační západka. Na tu však nebyl materiál rámů u již spuštěné sériové výroby vůbec dimenzován (viz foto)!

Jak to mělo například vypadat, pakliže CZUB zvolila SURE FIRE P 101, ukazují obrázky č. 3 a č. 4, kdy např. italská Beretta, mj. díky širokému sortimentu příslušenství na US trhu, u svého modelu 92 VERTEC aplikovala „širokospektrální rozhraní“, které je kompatibilní se SURE FIRE P 101, X200, X300, X400, Insight/Streamlight M3/M6,M3X,M6X, Glock GTL a samozřejmě i mnoha dalšími produkty.

V CZUB se však nevzdali, zadání, nezadání, tisíce vyrobených rámů přeci nevyhodíme. Popravdě, oni to ti zaměstnanci, co to po…, nemohli již asi přiznat, protože by po takovém faux pas na konci dvouletého dovývoje pravděpodobně na hodinu letěli, a tak se, jak je tomu v CZUB prý dodnes zvykem, prostě vzájemně s vedením obelhávali, jak že jim to jde pěkně od ruky a všechny požadavky Policie ČR již vlastně splnili. Sériové taktické svítilny SURE FIRE P 101 upravili tak, že vyměnili původní západku za kusově vyrobenou (viz. foto č. 5, záběr na sestavu zbraň- svítilna ze zkoušek ve VTÚVM, pozorně si prohlédněte především hmatníky kotvení svítilny a porovnejte je se sériově vyráběnou, viz foto č. 1). V rámu pistole místo příčné drážky aplikovali pouze dva zápichy a „sériový, na trhu dostupný produkt, kompatibilní s pistolí CZ mod. 75 D Compact,“ byl na světě. Takto, dodatečně upravená svítilna SURE FIRE P 101 ve střeleckých zkouškách sice občas upadla, ale jednáním ve věci kontraktu pověřená osoba, tedy člověk dosazený do Policie ČR ad hoc na vedoucí pozici místními lobbisty, a to přímo ze zbrojního průmyslu, tuto informaci výběrové komisi nepředal. Jeho jedinou starostí bylo především přihrát známému související subdodávku pouzder, která byla rovněž nedílnou součástí kontraktu. Jelikož „čistkami“, kdy CZUB prakticky určovala, kdo za policii smí ve věci jednat a zbraně testovat, byl podstatně oslaben i odborný personál, a nikdo z výběrové komise pod tíhou zrychleného řešení mnoha vážných problémů pistolí i pouzder, navíc v podmínkách záměrně zadržovaných informací, podvod CZUB s úpravou taktických svítilen, resp. s „vývojem“ lůžka pro ukotvení taktických doplňků u policejní pistole CZ mod. 75 D Compact včas neodhalil. Když se na problém přišlo, bylo již do výzbroje policie dodáno tisíce těchto pistolí. CZUB, jako již tradičně bývá u tohoto výrobce zvykem, usilovně lhala, zapírala a dodatečně upravené taktické svítilny, použité ke zkouškám, se samozřejmě již nikdy nenašly, údajně se v CZUB ztratily (samozřejmě, že z podvodu CZUB usvědčující důkaz musel okamžitě zmizet). Existují pouze dostatečně průkazné fotografie o provedení inkriminované úpravy rozhraní, resp. kotvící západky, na sériových svítilnách, a to ze zkoušek ve VTÚVM Slavičín (viz foto).

Vedení policie, silně ovlivňováno již zmiňovaným dosazeným lobbistou, politickými a mediálními tlaky, kdy pod taktovkou PR CZUB vycházely články s obsahem, že Policie ČR si za nekompatibilitu může především sama, protože špatně specifikovala rozhraní, vyvedeno rovněž z míry i agresivně jednající CZUB, nedbalo odborných doporučení a dodané pistole s vadami (vadná lůžka i rizikové rámy) zpočátku dostatečně razantně nereklamovalo. Spokojilo se pouze s tvrzením CZUB, že kompatibilitu s produkty dostupnými na trhu dodatečně vyřeší. Samozřejmě, že nikdy nevyřešila. A tak policie získala prvních 6500 pistolí (pracovně nazývány jako I. výrobní etapa, série G a H) se zcela atypickým připojovacím rozhraním, které je s na trhu dostupným sériovým příslušenstvím zcela nekompatibilní. Zasvěcenými je občas ironicky nazýváno „standard CZUB“ (vykazuje značné rozměrové odchylky mezi jednotlivými kusy, rozměry nekorespondují s MIL-STD-1913).

A to byl s nekompatibilitou připojovacího rozhraní pistolí CZ mod. 75 D Compact s taktickým příslušenstvím vlastně jen začátek, protože, ačkoli tradičně velmi sebevědomá CZUB obdržela od Policie ČR dostatečnou odbornou pomoc, byla seznámena s MIL-STD-1913 a „Univerzálním rozhraním“ (modifikace na pistolích Glock) nadále dokázala pokazit rozhraní ještě na 23 500 soupravách pistolí (II. výrobní etapa 6501-18000, série J a K, III. výrobní etapa 18001-30000, série L, M, N, P), tedy 30 000 vadných rozhraní na 46 000 dodaných zbraních, tak to bude nepochybně světový primát. Posledních 16 000 zbraní vyhovuje jen proto, že Policie ČR se, nehledě na politický nátlak, již „zasekla“ a cca ¾ roku odmítala dále přebírat vadné pistole, dokud se CZUB do rozměrů připojovacího rozhraní konečně netrefí a bude schopna takové zbraně i hromadně dodávat. Pro opakovaná selhání a vyslovené lajdáctví ZSOJ při CZUB (kontroloři MO ČR) Policie ČR nakonec zavedla 100% kontrolu zbraní vlastními silami, a to přímo ve výrobním závodě a vynutila si tak akceptovatelnou kvalitu pistolí série R a S.

Ani níže uvedená dohoda a zaplacení smluvní pokuty ve výši několika milionů Kč zdaleka nevyřešily a ani nevykompenzovaly veškeré problémy spojené s dodávkou 30 000 vadných pistolí CZ mod. 75 D Compact (nekompatibilní rozhraní a rizikové rámy) z produkce CZUB do výzbroje Policie ČR, kdy kalkulované vícenáklady pro rozpočet organizace činí cca 100 mil. Kč (bylo nutno obměnit část nově pořízených pistolí CZ a nahradit je plně kompatibilními Glocky, mj. s podstatně vyšší provozní spolehlivostí a životností, vícenáklady vznikly i v důsledku výměny nevhodných pouzder a dodatečným řešením slučitelnosti alespoň u části pistolí CZ mod. 75 D Compact z II. a III. etapy s na trhu dostupným příslušenstvím.

„Dohoda Ministerstva vnitra a České zbrojovky

Ministerstvo vnitra ČR a Česká zbrojovka a.s. dosáhly tento měsíc vzájemné dohody týkající se kompatibility policejních pistolí s přídavnými zařízeními. Česká zbrojovka a.s. dodala policii zbraně typu CZ 75 D COMPACT, které jsou opatřeny drážkami pro uchycení přídavných zařízení. A právě otázky funkčnosti a spolehlivosti tohoto systému, které byly v minulosti předmětem vzájemných sporů, se dohoda týká.
Obě strany především prohlašují, že mají zájem zajistit kompatibilitu připojovacích rozhraní a zvýšit tak užitné vlastnosti pistolí i přídavných zařízení. Za tímto účelem bylo domluveno, že Česká zbrojovka a.s. převezme odpovědnost za kompatibilitu přídavných zařízení ke svým pistolím.

Dohoda spočívá v závazku České zbrojovky a.s. provádět v případě potřeby technické úpravy přídavných zařízení, které jsou v držení Ministerstva vnitra ČR, zabezpečující jeho spolehlivé upevnění. Garance spolehlivosti se rovněž týká přídavných zařízení, které Ministerstvo vnitra ČR v budoucnu nakoupí prostřednictvím České zbrojovky a.s.

Česká zbrojovka a.s. zároveň uznala dluh vůči Ministerstvu vnitra ČR, který vznikl v důsledku prodlení s dodávkami policejních pistolí. Tímto krokem budou vypořádány všechny nevyjasněné nároky státu, které vznikly v souvislosti s nákupem policejních pistolí.
Ministerstvo vnitra ČR zároveň konstatuje, že dodané pistole jsou úspěšně zařazeny do služby a plní spolehlivě účel, za kterým byly pořízeny. Policie ČR je s jejich vlastnostmi spokojena.

Jana Malíková Michal Moroz
Tisková mluvčí MV Mediální zástupce České zbrojovky“

http://hn.ihned.cz/c1-18855350-policie- ... -zbrojovky

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/nase ... CEVbFIcTcs

Pokud tedy problém shrneme, tak můžeme konstatovat, že tradičně sebevědomá CZUB získala tuto významnou veřejnou zakázku přímo, v nekonkurenčním prostředí, ačkoli:

1. Zjevně nepravdivě informovala veřejnost, politické vedení země i vedení resortu MV, že nabízené pistole z produkce CZUB splňují všechny požadavky zadání Policie ČR.

Ve zkratce požadováno:

Životnost min. 15 000 ran,
funkční spolehlivost max. 0,2% závad, tj. min. 500 ran mezi dvěma závadami,
pádová jistota na úrovni doby,
bezpečné vypouštění napnutého bicího mechanismu (pro systémy SA/DA).

Dosaženo:

1999 – VTÚVM Slavičín, zkouška životnosti dvou namátkově vybraných pistolí CZ mod. 75 D Compact ze vzorku pro Policii ČR:

CZ 75 D Compact „A“ závadovost 0,697% (143 ran do závady), ve 12040 ranách rozlomený blok spoušťového mechanismu, vylétl ze zbraně, pistole zcela vyřazena.

CZ 75 D Compact „B“ závadovost 3,57% (28 ran do závady), po 1429 ranách destrukce závitu pro šroub pružiny spoušťové páky v rámu – vytržení šroubu, pistole zcela vyřazena.

2000 - VTÚVM Slavičín následná zkouška životnosti dvou namátkově vybraných, již prý zdokonalených pistolí CZ mod. 75 D Compact ze vzorku pro Policii ČR:

Průměrná hodnota závadovosti ze zkoušených zbraní činí 1,42 %. CZ 75 D Compact „K“ vystřeleno 14188 ran (184 závad), CZ 75 D Compact „L“ vystřeleno 14224 ran (218 závad).

Namátkově se vybírají zpravidla dvě zbraně z dohodnutého vzorku, ten po katastrofálních výkonech nařídil tehdejší MV Gross na nátlak CZUB výrazně snížit, takže se nakonec testovaly jen zvlášť pečlivě připravené kusy pistolí. Při obou zkouškách byly zjištěny i další závažné nedostatky zbraní. Z rozhodnutí Grosse, který se s výsledky produktů CZUB seznámil, byl zahájen urychlený dovývoj policejní pistole na bázi CZ mod. 75 D Compact alespoň do akceptovatelné podoby, který trval 2+3 roky (dva roky před podpisem smlouvy a ještě tři roky v průběhu dodávek), a jehož součástí byly desítky změn, mj. i přepracování bezpečnostních prvků zbraně tak, aby byla při pádu, či úderu vyloučena možnost samovolné iniciace náboje a tyto fungovaly zcela bezchybně.

2. Zbraně s příslušenstvím nabídla státu za cenu vyšší než konkurence a v průběhu odstraňování mnohých vad a nedostatků produktu si dokonce u MV Grosse vynutila další navýšení ceny, údajně s argumentací, že dovývoj „policejní pistole“ ji prý stál již mnoho peněz.

3. Zjevně nepravdivě informovala zadavatele ve své závazné nabídce, že pistole CZ mod. 75 D Compact splňují požadavky zadání, mj. i z hlediska kompatibility s taktickým příslušenstvím, sériově vyráběným a dostupným na trhu.

Jelikož zaměstnanci CZUB vědomě upravili sériové svítilny SURE FIRE P 101 a nouzově uzpůsobené připojovací rozhraní pistolí CZ mod. 75 D Compact (série G a H) tak evidentně nesplnilo jeden ze základních požadavků zadávací dokumentace, na což nebyl zadavatel v nabídce nikterak upozorněn, přičemž zástupci CZUB museli být v takové situaci srozuměni, že uvádí Policii ČR v omyl, dospěli právníci k přesvědčení, že zde mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu.

V doporučeních pro tehdejší vedení MV mj. stojí:

- Schválit zahájení trestního stíhání na neznámého pachatele v souvislosti se vzniklou škodou u prvních 6 500 ks dodaných pistolí z důvodu jejich nekompatibility.
- Vydat souhlas se zahájením soudního sporu mezi MV ČR a ČZ UB z důvodu neuznání oprávněných reklamací.

4. Na státní instituce vyvíjela přes spřízněná média a politiky nehorázný nátlak, aby dosáhla zmírnění požadavků či později zabránila hromadné reklamaci desetitisíců dodaných vadných pistolí.

5. Při jednáních se zástupci MV a Policie ČR se reprezentanti CZUB chovali agresivně, uváděli zjevně nepravdivá fakta, jiná, evidentní, naopak usilovně popírali, v ojedinělých případech bylo možné jejich projevy považovat i za vyhrožování (říkali: podívejte se, jak dopadl ten a ten…).

Jeden z bývalých MV na obhajobu velmi nedůstojného průběhu cca 600 milionové veřejné zakázky, zejména pak vyjednávání mezi MV, P ČR a CZUB ohledně hromadných vad dodaných pistolí řekl: „vydírali nás pracovními místy“…

Co k uvedenému ještě dodat. Snad je to, že i v zemích, kde silně podporují vlastní zbrojní průmysl, by takto, naprosto nehorázně jednající firma měla opravdu vážný problém. V podstatě okamžité zastavení státních zakázek, dokud vše k plné spokojenosti státu nevyřeší a v případě neochoty promptně a korektně řešit své závazky, pak soudní spor se státem, který by měl, nehledě na právní výsledek, pro takového výrobce doslova zdrcující dopad, zejména na zahraničních služebních trzích.

Podporovat má smysl pouze schopné a pracovité, nikoli však arogantní a nepříliš výkonné hlupce, či stát okrádající moloch, který si za mnoho let zvykl, že státnímu sektoru prostě nabídne předražený šrot a on se ve svém zájmu, často i s dalšími nemalými vícenáklady nějak postará, aby se kvalita původního produktu nakonec zlepšila, a to alespoň na akceptovatelnou úroveň s tím, že vypovězení kupní smlouvy nehrozí, vždyť si příslušnou zakázku přece „předjednal“ u spřízněných politiků. Přičteme-li k tomu různé granty, tu na vývoj produktu, jindy na modernizaci výrobního, či vývojového zařízení, tak takto by chtěly podnikat asi všechny soukromé subjekty na světě…

O tom, že v CZUB si s pravdivostí svých deklarací v závazných nabídkách státním institucím nedělají patrně žádné starosti, mj. svědčí i nabídka CZUB pro MO ČR na dodávku útočných pušek CZ 805, ráže 5,56x45, u kterých bylo také písemně deklarováno, že jde o zbraň, jejíž vývoj byl ukončen…

Česká republika je ve vyspělém zahraničí občas nazývána „shnilokracií“, ale ve které jiné zemi lze na základě evidentních lží, či podvodů, které se navíc většinou provalí už v průběhu posuzování a hodnocení nabídky, od politiků získávat stomilionové až miliardové státní zakázky, navíc většinou v nekonkurenčním prostředí. A pak, že se lhát a podvádět prý nevyplácí…
Přílohy
správné rozhraní 3.jpg
CZ 2.jpg
SURE FIRE originál 1.jpg

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

26.09.2014 23:18

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

A ještě obr. 4 a 5.
Přílohy
Upravená SURE FIRE na CZ 5.jpg
Beretta 4.jpg

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

02.10.2014 20:31

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Pistole CZ mod. 75 D Compact, série G-H, připojovací rozhraní dle návrhu CZUB

Na obrázku č. 1 je vidět základní problém v CZUB navrženého bloku materiálu v rámu pistole CZ mod. 75 D Compact sérií G-H. Ačkoli jsou taktické a kombinované taktické svítilny proti silám zpětného rázu kotveny aretačními západkami, které zapadají do příslušné příčné drážky (drážek) lůžka, výška bloku materiálu zde takovou drážku vyrobit neumožňuje, jelikož by došlo k profrézování celého bloku!

Na obrázcích č. 2 a č. 3 je vidět tradiční úroveň dílenského provedení ala CZUB, ale i „zemědělské“ výrobní tolerance připojovacího rozhraní, kde obvykle hrají roli setiny mm. Pokud výrobce, který se prezentuje jako renomovaný, navrhne tvar a rozměry v podstatě odhadem (tvar atypický a ani podélné drážky zde nekorespondují s MIL-STD-1913) a navíc lůžka u jednotlivých kusů zbraní vyrábí v toleranci mnoha desetin mm, lze jen těžko předpokládat, že výsledkem úsilí uherskobrodských „záhumenkářů“ bude nejen kompatibilní lůžko pro kotvení sériových taktických doplňků, ale vzhledem k značnému rozptylu rozměrů i lůžko, na které lze sériové produkty snadno upravit.

Byl jsem překvapen, že vzhledem k místním zvyklostem „objektivního“ hodnocení produktů tohoto tradičního domácího výrobce ručních palných zbraní, za toto připojovací rozhraní nedostala CZUB na brněnském IDETu zlatou medaili.

Genialitu konstruktérů, poctivou a precizní práci zaměstnanců CZUB neocenila nejen Policie ČR (jeden z nejvyšších představitelů se o pistolích CZ prý dokonce vyjádřil, že je to šunt…), ale ani světový trh se zbraněmi, protože světu dnes nakonec vládne západní Picatinny a nikoli „nadčasový“, zde vyobrazený standard CZUB. Opět byl tento tradiční moravský výrobce, který je dle vlastních slov ve světě znám především pověstnou kvalitou a precizností zpracování, těmi „imperialistickými konkurenty“ zákeřně připraven o velký triumf.

Ani Policie ČR se zde nezachovala jako správný patriot. CZUB totiž nakonec donutila u policejní pistole CZ mod. 75 D Compact (verze M3, průchozí příčná drážka) zatratit neobyčejnou uherskobrodskou invenci a aplikovat zde běžný západní standard, tedy modifikovanou Picatinny. Již po 23500 pokažených kusech se to nakonec po létech dohadování, invektiv, pomlouvačných článků v režii PR CZUB a nezměrného úsilí zástupců odběratele nakonec vcelku povedlo, a to u posledních 16000 dodaných kusů pistolí sérií R a S.

Zatímco v éře ČSSR, díky zoufalé kvalitě dodávaných zbraní, především pak pistolí vz. 70, získalo tehdejší Přesné strojírenství Uherský Brod přezdívku „približné strojárstvo“, tak na počátku nového století byl v reakci na nový název Česká zbrojovka a opravdu nedůstojné výkony CZUB při vývoji a dodávkách policejní pistole tato aktualizována na „Česká šrotovka“.

Pokud je někomu v nekonkurenčním prostředí vládou přidělena lukrativní státní zakázka a mj. může sám zvolit z několika možných připojovacích rozhraní, kdy jedinou podmínkou je vlastně kompatibilita se sériovými produkty na trhu, a on to několikrát po…. a ještě kolem sebe vztekle kope, tak je používání pejorativním výrazů na jeho adresu nejen zcela přirozené, ale i naprosto opodstatněné.

Jak často zdůrazňují naši politici: „není nad to, když máme v tuzemsku výrobce zbraní takové kvality“….
Přílohy
CZ 75 DC GH 3.jpg
CZ 75DC GH 2.jpg
CZ 75DC GH 1.jpg

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

15.10.2014 9:37

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

No kdyby někdo nevěděl, že CZUB je dokonalá a bezpochyby lepší než GLOCK, tak jeden ofiko canc z dokumentace před "nákupem" Phantomů pro AČR...co na tom, že třeba když je mu zima, tak nevypadává při přebíjení zásobník...prostě je LEPŠÍ :lol: :D

Obrázek

Uživatelský avatar
Amateur
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 95
Registrován: 16.05.2011 10:38

15.10.2014 9:56

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

kdo tenhle canc vyplodil?

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

15.10.2014 10:51

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

CZUB, to je součást "dokumentace" při "nákupu" Phantomů pro AČR.

Uživatelský avatar
Amateur
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 95
Registrován: 16.05.2011 10:38

15.10.2014 11:04

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

no to je mazec! :D A ze strany firmy GLOCK je to na žalobu.

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

15.10.2014 11:07

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

No, GLOCKu je CZUB tak leda k smíchu...pochybuju, že by se s těma patlalama vůbec chtěli zabejvat :wink:

jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

15.10.2014 13:19

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Spíš to vypadá jako poznámky pro nějakou prezentaci než oficiální dokument. Nicméně za předpokladu, že autor porovnával Phantoma s G Gen3, má to smysluplný základ. Tedy alespoň něco z toho. Porovnání kvality G a CZ je ovšem jiná věc.

Uživatelský avatar
Amateur
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 95
Registrován: 16.05.2011 10:38

15.10.2014 14:02

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

k smíchu jim může být, jak se CZUB chvástá a jakou kvalitu následně sami produkují. Co je podle mě špatně je očerňování konkurence a netransparentní výběrová řízení na MV a MO ČR, kde jde o, mimo pár výjimek, zmařené zakázky.

Uživatelský avatar
Reno.37
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 53
Registrován: 19.09.2011 22:21

15.10.2014 16:20

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Ten prolhaný chvalozpěv na téma vůči GLOCKu "jedinečné" pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM není k smíchu, ale spíš k blití. :x Doufám, že je to pouze výplod nějakého ve zbraních se příliš neorientujícího nekritického fanouška Phantomu, protože pokud by to měl být výsledek placené práce, tak nemám slov... :shock: Pár poznámek k těm stupidním slintům:

Jelikož téměř všechny "elitnější" útvary v rámci ozbrojených složek České republiky mají ve výzbroji GLOCKy (naštěstí), tak opravdu, ale opravdu nechápu, jak jejich instruktoři mohou bez těch "bezpečnějších" vnějších kohoutů cvičících žít... :roll:

Osobně mi vždy více vyhovovala a stále vyhovuje pistole, která má i u prvního výstřelu stejný chod spouště, jako u těch následujících. Přechod DA/SA, s první ranou s dlouhým a tvrdým chodem spouště, přesnosti prvního výstřelu opravdu moc nesvědčí. A mimochodem - GLOCK má více bezpečnostních prvků než Phantom, ale pokud je někdo takový idi*t, že nekontrolovaně hrabe na spoušť, ačkoliv nechce střílet, tak mu do ruky nepatří zbraň ani s desetikilovou spouští. :x

Je opravdu úžasné, že je Phantom vybaven "blokováním úderníku", tedy něčím, co dnes představuje u moderních zbraní pro služební použití naprostý standard.

Z pistolí GLOCK mám vystříleno XX.XXX nábojů a ještě mi závěr ruku neolíznul.

Ano, 3. generace GLOCKů výměnné hřbety rukojeti ještě neměla, má je až současná 4. generace. Ale u ní je výměnný celý hřbet, takže úhel ruka / osa hlavně zůstává stejný. U Phantoma se při změně pouze dolní části hřbetu rukojeti mimo objemu bohužel mění i onen úhel mezi rukou a osou hlavně, takže pokud máte nadrilováno na pudovou střelbu bez použití mířidel (kratší vzdálenosti, špatná viditelnost atd.), budete po výměně střílet výškově jinak. Jak "jedinečné"... :roll:

Ano, stranově otočné tlačítko západky zásobníku 3. generace GLOCKů také neměla, opět je má až současná 4. generace. Osobně ale nejsem v případě ozbrojených složek příliš nakloněn nějakým individuálním anomáliím, není nad to, když se zbraň, kterou seberu např. od vyřazeného kolegy, ovládá stejně, jako ta moje.

Je úžasné, že pistoli Glock 17, se standardní kapacitou 17 nábojů 9mm Luger (v tom pamfletu je chybně uveden Glock 19 :roll: ), Phantom o jeden jediný náboj "předhonil", aby také ne, s takovou maxibotkou, poměřování pindíků hadr... :lol: :roll: Co na tom, že volitelný zásobník pro Glock 17 s +2 botkou má kapacitu 19 nábojů, to je tedy něco, že? :shock:

O vypadávajících plastových mířidlech GLOCKů jsem ještě nic neslyšel. Ovšem GLOCK měl v nabídce plastová i kovová mířidla, dokonce různých výšek pro korekci střelecké (zrakové) chyby a samozřejmě i tritia již v dobách, kdy v CZUB hledali ve slovníků, co že to je...

To, že pistole určená pro ozbrojené složky funguje s veškerou municí, odpovídající normám CIP a STANAG, je možná "jedinečným" výsledkem v CZUB, ovšem pro kvalitního výrobce zbraní je primární vlastností.

Takže tak...

Uživatelský avatar
Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2443
Registrován: 02.01.2007 22:37
Bydliště: Pripjať

15.10.2014 17:15

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

jendach píše:Spíš to vypadá jako poznámky pro nějakou prezentaci než oficiální dokument.

Rozdíly mezi prvním a druhým se dnes v armádě docela stírají, aspoň pokud se jedná o ruční zbraně.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

15.10.2014 20:11

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Až dodnes jsem netušil, že mám doma 3 nepřehledné pistole :mrgreen:

Tohle musela psát nějaká blondýna z marketingu CZUB, jinak to není možný... :twisted:

jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

15.10.2014 20:30

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Řekněme, že zbraní neznalého příslušníka rozhodujícícho o zakázce by to možná ovlivnilo, zkušeného střelce určitě ne.
Ten argument s kohoutem a přehledností bych ale tak rychle nezavrhoval. Profesionál s tím problém nemá, ale slouží taky mnoho lidí, kteří se o zbraně vůbec nezajímají a střílí možná jednou ročně. V tom případě je ten kohout jako upozornění patrné už z dálky docela fajn jak pro instruktora, tak mnohdy i pro samotného střelce.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník