Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

10.12.2015 12:04

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

CZUB je přece "česká" - maj to v názvu, tak to tak musí bejt :-D

Triarius
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 84
Registrován: 22.05.2013 16:47

10.12.2015 13:12

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

co viem, tak ta kompletacia glockov v SR je len divadlo kvoli tendru...v podstate par ludi sklada zbrane v zasitej hale v Bratislave, ziadna vyroba, principom rozborka v Rakusku - zborka v SR, nic viac a potom sa zo oznaci kompletovane v SR

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

10.12.2015 14:23

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Všechny takto politicky nastavené „tendry“ vedou k plnění podmínek ve značné míře jen formálně. :D

U CZUB to bude jistě s výrobou pistolí obdobné. :shock:

Jsme holt příliš malé země, aby zde někdo kvůli jednomu tendru zaváděl kompletní výrobu, jako např. v USA. Pro tak "malý" objem se to při dnešních technologiích nevyplatí. :!:

Popravdě, mělo se soutěžit bez diskriminačních podmínek, tak se na tom členské země EU domluvily. Když však přijde na „lámání chleba“, tak politici snadno podlehnou tlaku lobbistů. Většinou se to pak ospravedlní záchranou pracovních příležitostí. V praxi však jde především o zisky příslušné lobby a mnohdy i pěkné příspěvky (úplatky) politikům a politickým stranám. :evil:

Jenže ta tolik omílaná volná hospodářská soutěž je o tom, kdo je prostě pracovitější, šikovnější a nápaditější. Není např. jediný důvod k tomu, pokud by UB kotlina v takové soutěži s konkurenty neuspěla, aby tam měli nějakou nadstandardní životní úroveň, mají žít v korelaci se svými reálně dosaženými úspěchy, a třeba se nakonec více věnovat i jim bližšímu zemědělství. :D

Slovensko je atypické tím, že byl ze hry účelově vyřazen domácí výrobce Grand Power, mj. mají i další možné výrobce pistolí. Asi někoho Kuracina hodně, ale opravdu hodně nas… :!:

Já osobně jsem ale přesvědčen, že tendr, pokud by byl zadán fundovaně, korektně a v souladu s trendy doby by kompletně vyhrál Glock. Poměr kvality a ceny včetně dalších souvisejících výhod (vysoká míra unifikace napříč modely, snadná udržovatelnost a opravitelnost, nenáročnost na údržbu…) je opravdu téměř neporazitelná.

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

17.12.2015 13:27

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Před několika měsíci jsem opětovně zaslechl „zasvěcený“ výklad nějakého CZUBáka, patrně někdo ze středního managementu, ohledně pádové jistoty pistolí bez automatického jištění zápalníku, konkrétně starších provedení „vlajkového modelu“, tedy CZ mod. 75/85.

Jelikož mě ty tradiční UB bláboly, kdy produkty CZUB jsou téměř dokonalé, a pokud mají nějaké vady, tak za ně prý může zákazník :mrgreen: , už opravdu, ale opravdu nebaví poslouchat a navíc lhaní v této záležitosti může mít velmi negativní dopad na lehkovážnost uvažování majitelů inkriminovaných zbraní, rozhodl jsem se dát i „nevěřícím Tomášům“ možnost trochu nahlédnout do reality. :D

Ačkoli pistole CZ mod. 75 a později CZ mod. 85 byly CZUB od samého počátku deklarovány jako služební, služebními zbraněmi však reálně nikdy nebyly. Pistole CZ mod. 75/85 měly až do zahájení vývoje „policejního compactu“ pod dozorem Policie ČR, tj. od roku 2000 pouze „civilní charakter výroby“, což v podmínkách CZUB znamenalo, že součástky byly produkovány s velkými výrobními tolerancemi, vybrané ve více velikostních skupinách, v průběhu výroby opakovaně docházelo k celé řadě změn, které dále negativně ovlivňovaly vzájemnou zaměnitelnost a jakost součástí, a tím i životnost a spolehlivost zbraně jako celku (např. v TP přípustná závadovost, kterou pistole CZ mod. 75/85 v praxi často neplnily, více než dvojnásobně překračovala tehdejší limity platné pro služební zbraně)! Moderní bezpečnostní prvky, jako jsou blokace zápalníku, či bezpečné vypouštění napnutého kohoutu byly aplikovány až se značným zpožděním a s nemalými obtížemi, neboť synchronizace činnosti spoušťového a bicího ústrojí zde vyžaduje vysokou přesnost výroby a s tou, jak víme, byla CZUB vždy na štíru. :mrgreen:

Ačkoli byla pistole CZ mod. 75/85 CZUB neustále deklarována jako služební, nebyla podrobována ani pádovým zkouškám podle tehdy platných metodik pro ozbrojené složky (v ČR např. TP-VD-637-81), což se později ukázalo jako fatální chyba. :!:

V 80. a 90. letech minulého století pistole CZ mod. 75/85 hluboko zaostávaly za požadavky kladenými ve vyspělém světě na moderní služební pistoli, a to min. z hlediska manipulační bezpečnosti, funkční spolehlivosti, životnosti a opravitelnosti.

Na velké problémy s manipulační bezpečností pistolí CZ mod. 75/85 bylo zaděláno již v samém počátku. „Bomba z Madridu“ totiž neměla aplikován pojistný ozub, což byla u systému SA/DA s vnějším kohoutem s rozměrným palečníkem, navíc bez blokace, naprosto fatální chyba. Nežádoucí výstřely v zahraničí (CZUB prý musela odškodňovat) vedly k urychlené, ale nikterak dokonalé nápravě. Dodatečně přidaný pojistný ozub nejen že nedává jistotu udržení kohoutu v pojistné pozici zejména při hrubém zacházení (viz ustřižení pádem), míra vyklonění kohoutu i díky velkým výrobním tolerancím mnohdy již stačí na odpal. Někteří uživatelé nemohli pochopit, jak si mohli prostřelit nohu, když zbraň z pouzdra vůbec nevytáhli a spouště se tudíž ani nedotkli. Problém spočíval v tom, že pojistný ozub u jejich zbraně byl výrobcem opracován velmi nedbale (malá výška, resp. funkční plocha, špatné úhly), kohout, který byl do pojistné pozice buď umístěn uživatelem vědomě (jeden čas CZUB zbraň nosit v této konfiguraci dokonce doporučovala!) nebo po rasantním zasunutí zbraně do pouzdra (např. koženého, kdy se závěr posune mírně vzad a nadzvedne tak kohout) při dynamickém tasení seskočil ze záchytu a z pojistné polohy odpálil náboj v nábojové komoře. Další zhoršení pádové bezpečnosti pistole bylo zapříčiněno nahrazením původního tenkého jehlového zápalníku s dlouhou repulsní pružinou novým, s delším, válcovým tělem a krátkou tuhou pružinou, kdy při pádu zbraně na ústí energie těžkého zápalníku překoná repulsní pružinu a nadále disponuje energií k iniciaci. Sečteno a podtrženo, i pistole bez blokace zápalníku mnohou mít solidní pádovou bezpečnost, CZ mod. 75/85 k takovým konstrukcím však v žádném případě nepatří. Její bezpečnostní prvky zdaleka nedosahují ani úrovně řešení u M 1911 z počátku minulého století, či pozdější FN HP 35. :evil:

V roce 1994 došlo k další mimořádné události, kdy byl v potyčce s policistou Šachem zabit německý občan Rankel. Pistole CZ mod. 75 byla podrobena znaleckému a odbornému zkoumání ve dvou tuzemských renomovaných institucích (KUP a VTÚVM Slavičín). Po zjištění, že pistole je v řádném technickém stavu, bez dodatečných a neodborných zásahů, KÚP na základě vlastních zkoušek konstatoval, že zkoumaná CZ mod. 75 není bezpečná při pádu ani úderu. Při zkouškách ve VTÚVM dle metodiky TP-VD-637-81, část 35, zkouška odolnosti a bezpečnosti zbraně při pádu, volné, přesně specifikované pády z výše 1m na betonovou desku (v 90. letech byla tato metodika pro Law Enforcement již považována za nedostatečnou), zkoumaná pistole CZ mod. 75 vystřelila při pádu na ústí, na zadní část závěru - kohout spuštěn, a na zadní část závěru - kohout zachycen na pojistném ozubu, kdy byl tento nárazem ustřižen! V průběhu zkoušky tedy rovnou 3 výstřely! :shock:

Ačkoli byl výsledek zkoumání doslova katastrofální, CZUB situaci díky svým politickým kontaktům (a hlavně tradičním UB dárkům) opět ustála. MV tisíce čerstvě odebraných pistolí nereklamovalo (cca 13000 kusů za tehdejších 100 Mega, a že to byly tehdy nemalé peníze), přestože bylo z této a dalších realizovaných zkoušek zřejmé, že postup stanovený v technické dokumentaci CZUB pro bezpečné nošení pistolí CZ mod. 75/85 s nábojem v nábojové komoře, výrobcem deklarovanou pádovou bezpečnost nezajišťuje a odběratelé (MV a mnozí další, samozřejmě včetně civilistů) byli CZUB při nákupu pistolí nepochybně uvedeni v omyl. :shock:

„TP pro výrobu CZ mod. 75/85, návod na používání a údržbu, zajištění pistole: „Vypustíme napnutý kohout do přední polohy tím, že palcem pravé ruky přidržíme kohout, stiskneme spoušť a pozvolna pouštíme kohout směrem dopředu. Tímto úkonem zabráníme tomu, aby přišel do styku zápalník se zápalkou a současně odlehčíme bicí zpruhu proti únavě. Při pádu pistole na zem nemůže vyjíti nežádoucí rána.“ Nikoli fakt, nýbrž jen zbožné přání CZUB. :mrgreen:

Ve vynuceném společném oficiálním prohlášení MV a CZUB bylo konstatováno, že pistole vyhovuje platným normám (ČSN). Finta na veřejnost spočívala především v tom, že prohlášení se odvolávalo na obecné normy platné pro lovecké a sportovní zbraně. A i zde, pokud by se zkouška realizovala s na trh uváděnými zápalkami „s vyšší citlivostí“, by nastal velký problém. Fakt, že CZ mod. 75/85 v řádném technickém stavu, je-li náboj v nábojové komoře, může samovolně vystřelit při pádu z běžné manipulační výšky (a to i pod 1m) zůstal samozřejmě zamlčen. :shock:

CZUB, v jejíž produkci v té době nadále dominovaly pistole bez zápalníkové pojistky (s blokací měli nemalé potíže – špatná synchronizace, neodpal, nebo časté přestřižení pružného kolíku a vylétnutí zápalníku, občas i převrácení páky blokace vedoucí v krajním případě až k naprostému zablokování zbraně, (mj. u „policejního compactu“ se musel celý uzel blokace podstatně zdokonalit), prostě nemohla připustit, že nosný produkt a vlajková loď CZ mod. 75/85 má nevyhovující pádovou jistotu, tedy pokud zde lze o pádové jistotě vůbec hovořit, jelikož jiná zkoumání u používaných CZ mod. 75/85 prokázala samovolnou iniciaci volným pádem na tvrdou podložku i z výšek 0,7m a dokonce i 0,5m! :mrgreen:

Vliv zde má více faktorů, od výrobních tolerancí konkrétní zbraně, míry opotřebení, zejména únavy repulsní pružiny a samozřejmě citlivost konkrétní zápalky aplikovaného náboje, neboť mezi dolní a horní hranicí tolerančního pole bývají u sériové výroby rozdíly v násobcích potřebné iniciační energie, mj. C.I.P. citlivost zápalek vůbec nestanovuje!
Jednomu znalci bylo dáno na jasně vědomí, že může přijít o místo, druhý se krátce poté, co přes nevyhovující výsledek pádové zkoušky dospěl závěru, že pistole v daném případě „neselhala“, stal zaměstnance CZUB! :shock: A pak se s klidem svěřte do rukou „spravedlnosti“! :!: Mj. policista Šach nakonec dostal tuším podmínku.

Faux pas s pádovou bezpečností se tak CZUB podařilo na několik let ututlat (až další mimořádné události a výsledky zkoumání nakonec přinutily odpovědné funkcionáře k zákazu nošení těchto zbraní s nábojem v nábojové komoře, a vlastně k předčasnému vyřazení).

CZUB byla s výsledky zkoumání seznámena, vzhledem k jednoznačnosti závěry MV nikdy oficiálně nezpochybnila, veřejné mínění však dále mátla a i nadále mate různými zavádějícími prohlášeními, jako, že pistole s dvoufunkčním spoušťovým ústrojím vlastně nebyla pro nošení s nábojem v nábojové komoře ani navržena :shock: :mrgreen: (a k čemu by asi měla systém SA/DA a co manipulace popsaná v TP pro výrobu CZ mod. 75/85), že MV si mělo pořídit pistole s blokací (a od koho, když jejich výroba v CZUB díky problémům počátkem 90. let vázla a politici přes obrovské výhrady ke kvalitě a vlastnostem pistolí CZ po ingerencích GŘ Dudy nařídili nakupovat pouze u CZUB :evil: )….

Dezinformační kampaň převzala především spřátelená Střelecké revue, kde se dodnes občas objevují zavádějící a nepravdivé informace, jak to s těmi mimořádnými událostmi vlastně bylo. Jen málokdo ví, jak důkladnému zkoumání je při vážném zranění, či úmrtí podrobeno místo činu, i inkriminovaná zbraň, že se nejprve musí vyloučit dodatečný a neodborný zásah do mechanismů a v nasimulovaných podmínkách i ověřit, zda je výstřel za těchto okolností vůbec možný.

Nevyhovující pádová bezpečnost byla posledním hřebíčkem do pomyslné rakve pistolí CZ mod. 75/85, kdy bylo po pár letech jejich provozu rozhodnuto, že nevyhovují základním požadavkům kladeným na služební zbraň a v co nejkratší době musí být z výzbroje vyřazeny (díky problémům s „policejním compactem“ to nakonec trvalo celá léta! :evil: ). Daňový poplatník tak utrpěl nemalou finanční škodu, mj. i proto, že v 90. letech CZUB své zjevně nedokonalé zbraně prodávala MV neobyčejně draze. :evil:

V přílohách:

dobový tisk, kde CZUB již tradičně a neochvějně deklaruje kvalitu své produkce, a typický článek naznačující, že za kritikou „vynikající“ CZ mod. 75 může být něco jiného, např. „imperialističtí agenti“.

Text z TP pro výrobu pistole, kde CZUB svým odběratelům (zákazníkům) deklaruje pádovou bezpečnost při nošení s nábojem v nábojové komoře. :mrgreen:

Vlastní výsledek pádové zkoušky pistole, která byla shledána v původním, továrním provedení, bez dodatečných úprav, bez závad…. a že nikdo po CZUB přezkoušení pistolí CZ mod. 75/85 dle TPVD nechtěl, ale chtěl, včetně vojenské přejímky, ale "s politiky v zádech" poslali CZUBáci všechny do p…. :evil:

Obecně platí:

1. Chceš-li mít problémy, kup si zbraně z CZUB.
2. CZUBákovi můžeš věřit tak každé 3-5 slovo.
Přílohy
CZ 75 deklarace pádové bezpečnosti CZUB v TP.jpg
l. 3.jpg
l. 2.jpg
l. 1.jpg

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

17.12.2015 13:30

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

A ještě ta pádovka. :D
Přílohy
CZ 75 ustřižený pojistný ozub.jpg
CZ 75 padové II..jpg
CZ 75 padové I..jpg

vlady
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 506
Registrován: 29.08.2012 6:51
Bydliště: Luhačovice

17.12.2015 13:42

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Něco k CZUB a slovenske policii.

První zpráva: http://www.novinky.cz/zahranicni/388675-slovensti-policiste-dostanou-ceske-a-rakouske-pistole.html

Druha zprava z dneška: http://www.novinky.cz/ekonomika/389581-ceska-zbrojovka-doda-slovenskym-policistum-pistole-za-383-milionu.html

Zajimavá je ta cena, první článek říká 7 100 až 7 800 Kč za kus, druhý říká, že cena je včetne 30% slevy. Ví někdo, kde koupit CZ75 na 10000Kč?


Reklama

Uživatelský avatar
gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1304
Registrován: 20.01.2004 13:06
Bydliště: Lhota

17.12.2015 15:13

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Objednej si jich 25 tisíc a jsi na 10000 hned.

vlady
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 506
Registrován: 29.08.2012 6:51
Bydliště: Luhačovice

17.12.2015 16:01

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

A že to funguje jen na Slovensku. 10.5.2014 DPMS do tohoto vlakna napsal:

Při nepochybně velmi lukrativním objemu 46 000 pistolí byla cena 10,7 tis/ks.

Takže Slováci je nakoupili jestě o 30% levněji než naše PČR, PŘI POLOVIČNÍM ODBĚRU :evil:

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

17.12.2015 16:41

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nebýt tentokrát výrazné aktivity Glocku, tak nevím, nevím, jaká by byla konečná cena pistolí CZ pro státní ozbrojené složky SR. :!:

Mj. z těch údajů mi nějak vychází, že "pistole zásahová" s příslušenstvím vyšla levněji, než „pistole obyčejná s příslušenstvím“. Nebo se snad mýlím? :D

vlady
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 506
Registrován: 29.08.2012 6:51
Bydliště: Luhačovice

18.12.2015 11:19

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nemýlíš. Celková hodnota kontraktu je 621 miliónů Kč, tedy 383mil Kč pro CZUB a 283mil Kc pro Glock. CZUB má dodat 26641ks pistolí a Glock 20000ks pistolí. Z toho mi vychází, že zbran pro zásahovku je za 11900Kč a standartní služební zbraň je za 14374Kč. Jasne bude se to lišit příslušenstvím, servisem a podobně, ale nikdy jsem nevidel na služební zbrani taktickou svítilnu, značkovač nebo něco podobného. Nenašel jsem nikde, co je definováno v kontraktu, ale ta čísla v článcích nejak "nesedí".

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

18.12.2015 13:14

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Presne tak jsem pocital. :D

Je mi divne, ze "pistole zasahova" s prislusenstvim, tedy zbran vyssi tridy, vychazi levneji. To odporuje beznym zvyklostem.

Uživatelský avatar
lovec_1
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 417
Registrován: 26.02.2008 15:06

18.12.2015 19:57

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Kliknut na link, potom zvacsit.

Súťaž-nesúťaž: http://i.imgur.com/PBBnQx3.jpg

api
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 111
Registrován: 07.02.2014 16:43

28.12.2015 12:45

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Takže s tými pištoľami pre Slovensko to nie je také lacné ako by sa zdalo, cena 300€ je za pistol je bez zasobnikov - a boh vie bez coho este... :evil: Tunel ja sviň :evil:
http://domov.sme.sk/c/20069021/zbrane-s ... znali.html

shotgun75
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48
Registrován: 05.12.2012 17:30

28.12.2015 12:54

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Pořád mi z toho nejlevněji vychází Glock. :shock:

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

28.12.2015 15:40

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Tendr na Slovensku byl od samého počátku jen pouhé divadlo. O vítězích se rozhodovalo samozřejmě dopředu, a to na politicko-lobbistické úrovni, logicky v zákulisí. :twisted:

Místním nekalým praktikám se museli podřídit patrně všichni aktéři tohoto „tendru“. :evil:

Už z prvotních zveřejněných informací bylo velmi podezřelé, že „obyčejná služební pistole“, tedy pistole CZ, vychází s příslušenstvím dráž, než „pistole zásahová“, pistole Glock, která je zde logicky považována za zbraň vyšší úrovně a je určena primárně pro exponované příslušníky OS Slovenské republiky.

Těm blábolům Kaliňáka o potřebě "zbraní s pojistkou a bez pojistky" nemůže nikdo jen trochu informovaný uvěřit. :mrgreen:

Z logiky věci tedy měla věcně příslušná slovenská instituce vybrat jediného vítěze, když je kvalitnější výrobek dle tisku i levnější. Popravdě, bylo by to pro Slovensko výhodné, i kdyby Glocky stály více. :D

To by však nesměly existovat právě ty zákulisní dohody a patrně i slíbené „poplatky za zprostředkování“. :shock:

Jen opravdový naiva věří, že politikům jde především o to, co veřejně deklarují (viz např. některá vyjádření ve věci angažovaného ministra Kaliňáka). :twisted:

Obvykle se takové „tendry“ zahalují do hávu mlhy, a nezřídka skrývají i finty“. Stačí si např. prostudovat praktiky při výběru útočné pušky ráže 5,56x45 pro MO ČR, obdobné triky můžeme očekávat i na Slovensku. :evil:

Pojímány jsou zpravidla komplexně, aby předem vyvolené firmy dodávaly nejen zbraně, ale i veškeré příslušenství, včetně toho, které lze snadno a mnohem levněji koupit od jiných dodavatelů. To obvykle umožňuje privilegovaným dodavatelům vytvořit hezkou „vatu“, pro zaplacení poplatků za zprostředkování, a do značné míry i skrýt zjevné předražení.

Vzpomínáte, jak byla veřejně dostupná jen cena celého kontraktu MO ČR s CZUB, k ceně útočné pušky CZ 805 Bren bylo třeba se propracovat výhradně neoficiální cestou. :(

Pupak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03.06.2014 21:54

27.02.2016 22:40

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Další díl nekonečného seriálu?

http://www.novinky.cz/domaci/395814-arm ... -misi.html

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

28.02.2016 3:07

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Problémy jsou mnohem závažnější, než je v článku uvedeno (prý nevyhověl základní materiál). :shock: Každému jinému, neprivilegovanému dodavateli, by už dávno vypověděli kupní smlouvu a na rozloučenou by ještě zaplatil tučnou pokutu… a daly by se v tomto ohledu dát konkrétní příklady s mnohem menšími prohřešky.

Ale jedno je jisté, chceš-li mít problémy, obchoduj s…… Nejen, že bez obrovských problémů nezvládli jedinou státní zakázku na dodávku zbraní (vz. 70, vz. 82, CZ mod. 75/85, policejní compact, armádní Phantom a samozřejmě i „dlouhé“…. viz příslušné archivní materiály), ale nyní i další kontrakty…

Bezbřehý protekcionismus se státu vrací… :evil:

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

11.05.2018 14:52

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Když už jsme zde řešili minulý pokus:

Naše celnictvo se opět pustilo do dalšího pokusu o nákup služebních pistolí. :mrgreen:

Celkem cca 1782 pistolí s tritiovými mířidly, bez pouzder, s předpokládanou maximální cenou 24,950 mil. Kč s DPH.

V minulém pokusu se dostali tuším až k rozhodnutí zadavatele, kdy jako poměr výkon/cena vyhrál Glock (17 a 19) před Waltherem, CZUB se však s využitím všech kontaktů podařilo rozhodnutí zvrátit a zakázka byla nakonec zrušena…

Dalo se tedy očekávat, že další pokus celníků již bude pod patřičným „dohledem odborníků“ :evil: , a to se dle způsobu zadání patrně také děje.

- Celnicí již nechtějí dvě velikosti pistole, ale pouze jednu. :?:

- Oproti minulosti je naopak specifikována výhradně pistole typu „striker-fired“ (zajímavé, před pár lety s tím instruktoři u nadřízených naprosto neuspěli). :shock:

„Samonabíjecí kompaktní pistole s uzamčeným závěrem pracujícím na principu využití zpětného rázu, s vnitřním bicím mechanismem (striker-fired), který má shodnoucharakteristiku pro první i další výstřely, s automatickým jištěním zápalníku, střeleckou pohotovostí a dvouřadým zásobníkem.“

- K dodávané pistoli nejsou požadovány žádné reference. :twisted:

- Nebudou žádné uživatelské zkoušky, celníci se s pistolemi fyzicky seznámí až po dodávce. :mrgreen:

- Pistole mají být certifikovány v akreditovaných zkušebnách European co-operation for Accreditation (EA) Multilateral Agreemnet (MLA), kdy zadavatel sice obecně formuloval program zkoušek, nikoli však přesné metodiky…. :!:

V tomto kulturním okruhu je třeba se vždy ptát Cui bono? Kdo má v současné době poměrně čerstvě na trhu v sériové výrobě pouze jednu velikost pistole typu „striker-fired“, bez referencí z jiných ozbrojených složek, kdo napadal uživatelské zkoušky u zrušeného tendru, komu vyhovují další, v zadání, s kvalitou produktu nesouvisející aplikované diskriminační filtry…. Že by zákulisní dohoda o zavedení CZ P 10 do CS ČR, o které se v této instituci celkem běžně hovoří a získání referencí z první ozbrojené složky členské země NATO pro uvedený produkt CZUB?

Celkové podmínky jsou tradičně dost nevyvážené, na jedné straně nehorázně tvrdé, na druhé straně velmi benevolentní. Velmi mi to připomíná slavný „tendr“ na útočnou pušku pro MO ČR, velmi tvrdé, až místy nehorázné podmínky mají parně odradit, jejich "přidaná hodnota" však spočívá v tom, že je zadavatel využít může, nebo také nemusí…. patrně podle toho, kdo projde sítem jako vítěz. :mrgreen:

Co mě docela dostalo:

Požadavek, že řadoví celníci potřebují kompaktní pistoli s životností hlavně min. 40 000 ran!!!, odhlédneme-li od SON, která má Glocky, a pro kterou tyto pistole nejsou, tak ostatní skupiny střílí dle interních předpisů ročně jen pár stovek ran, takže životnost hlavně min. na 100 let reálné spotřeby munice (služby)… :mrgreen:

Vyměnitelnost součástek - Toleranční systém musí být vypracován tak, aby byla zaručena naprostá (100%) vyměnitelnost hlavních konstrukčních uzlů všech dodaných zbraní, dolícování se nepřipouští. Uvedené požadavky platí i pro případné dodávky náhradních dílů. Že by někdo opsal jiné zadání a pak amatérsky pozměnil…. Jistě, vyměnitelnost hlavních konstrukčních uzlů je pro běžné opravy zbraně této kategorie to nejdůležitější.... :mrgreen:

Zatím "kluci" nadělali v zadání poměrně dost bot, takže to mají tak 50/50. :twisted:

Uživatelský avatar
Leo6
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 202
Registrován: 21.02.2016 20:46

13.05.2018 11:07

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

P10 má přijít i do ačr místo fantoma, o tom žádné zákulisní info nemáš?

lukasv
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 410
Registrován: 06.04.2010 21:37

14.05.2018 6:09

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nemám ofiko info, ale o P10 do AČR jsem poprvé slyšel v únoru.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků