- Jimram
- Častý návštěvník
Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ
Tak jsem si ji osahal. Těžiště je zhruba stejně jako u vz. 58 zhruba 3 - 4 cm od přední hrany zásobníkové šachty směrem k pažbě, tedy zásobník je v těžišti zbraně a poloha těžiště se tedy s množstvím nábojů v zásobníku mění minimálně. Přilícení k mířidlům s pažbou ala g 36 bez jakýchkoliv problémů, přirozené. Pokud nemusí člověk nosit vestu, pak pro mé proporce v pohodě. Pokud si člověk kontroluje průsvit mezi dírou dioptru a chránítkem mušky, mělo by jít dost přesně mířit i pomocí mechanických mířidel. Ohledně neseřiditelnosti regulátoru - relativně jednoduchá součástka umožňující snadno řešit menší průměr přepouštěcího kanálku pro střelbu s menším zpětným rázem závěru pro podmínky střelnice. Dtto kompenzátory. Proti M4 výhoda sklopné pažby, bez bočních railů docela kompaktní zbraň, pokud by se použil původní 20ti ranný zásobník do M16, dobře představitelná zbraň na nošení pro obranu na rozsáhlejších usedlostech.
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Tak těžiště je hodne v předu stačí nosit 15 minut v rukou.
Nějak nedávám vcem je lepsi na obranu usedlosti zásobník s menší kapacitou.
Nějak nedávám vcem je lepsi na obranu usedlosti zásobník s menší kapacitou.
- Jimram
- Častý návštěvník
glock: při otevřené pažbě je tam. kde píšu. Při zavřené bude vpředu, ale to je spíš o použití v nouzi nebo ve velkofilmech. Stačí si dát dlaň na stojato a zbraň si na ni vyvážit. Kratší zásobník ve zbrani moc nevykukuje, třicetiranné stačí mít připravené po kapsách.
-
mara82 - Občasný návštěvník
jimram: můžeš to s těma zásobníkama trochu rozvést? Já to pořád nějak nechápu...
- Jimram
- Častý návštěvník
Taktikala buďto dávám pod goretexovou pláštěnku a nebo pod ruku, pokud je širší rukáv jako u konga a krátký zásobník, moc z něj vidět není. I když jsem na vlastních pozemcích, nikdo nemusí vědět, jestli a jak jsem ozbrojený.
-
jpp - Častý návštěvník
Když máš tacticala, tak nechápu, proč toužíš nosit pod kabátem 805.
Leda že bys byl masochista, co potřebuje něco co je těžší, bachratější, o poznání větší krumpl a k tomu 20x dražší
Leda že bys byl masochista, co potřebuje něco co je těžší, bachratější, o poznání větší krumpl a k tomu 20x dražší

- Jimram
- Častý návštěvník
asi jseš šikovnější, než já. Tacticala jsem za 2200 Kč nepořídil. Pokud budeš chtít srovnávat srovnatelné, pak nejjednodušší částečné olištování tě dotlačí k 10000 a pokud budeš chtít mít vyšší kvalitu srovnatelnou se stabilitou lišt na 805, tak podstatně výš. I hmotnostně se dostaneš jinam. A ta stabilita lišt na 805 není na úkor rozhození kmitání hlavně jako u různých super předpažbí pro 58. Ne, že by to pro 58 nešlo řešit, jedno takové, které umožňuje volné kmitání hlavně, mám a tactical s ním váží 3,1 kg a protože je to čtyřrail, je s tím také bachratý (podstatně bachratější než S1 bez bočních lišt). Pro to riziko, které reálně existuje, je tactical dobrá volba a jak jsem napsal, 805 si dovedu v této roli dobře představit.
-
andy.rybar - Častý návštěvník
Ty máš pozemky někde v Kosovu že po nich brouzdas s kosou pod kabátem?
A mimochodem zřejmě jsi o tom neslyšel, ale na kosu existuje i kryt pružin s railem který kmitání hlavně neovlivňuje ani nerozšiřuje profil zbraně. Navíc za cenu Bránu mám 3 kosy v plny polní a hlavně v nesrovnatelny kvalitě oproti Brenu!

- Jimram
- Častý návštěvník
píšu o lištách v množném čísle a ne o 12 cm. Pokud nosíš pistoli na obranu, pak nejspíše také na odvrácení nějaké nepříjemnosti s pravděpodobností 1/5 let nebo ještě menší, přesto, že jde o nízkou pravděpodobnost, tak se může naplnit. Nejde o brouzdání, ale o kontrolování majetku a tam se může, byť s nízkou pravděpodobností narazit na zloděje s dlouhou a pokud máte pistoli, tak na vzdálenost větší než 50 m je k ničemu, pokud se ten zloděj vás bude chtít zbavit. Jednoznačná situace pro volbu dlouhé. Právě možnost této situace vedla, jak vyplývá ze zdůvodnění při změně zákona, k zahrnutí dlouhých zbraní do kategorie pro obranu. A jestli si necháváte psát samonabíječky do kategorie na obranu, tak hlavně proto, že skutečně někde má tato kategorie smysl. Pokud píšeš, že 805 je nekvalitní, dolož to a cituj zdroje, pokud se nejedná o tvou vlastní zkušenost, jde o to, aby to nebylo stejně hodnotné jako skazky o špatném vyvážení.
-
mara82 - Občasný návštěvník
jimram: jen jednu věc, ty řešíš pozici těžiště vzhledem k zásobníku a jak píšeš výše tak, že je to dobrý, že se těžiště tolik nemění s množstvím munice v zásobníku, to je sice teoreticky fajn, ale v praxi je tenhle parametr úplně k ničemu
Bren prostě je těžkej na předek, stejně jako třeba další pístovka PAR, mě osobně to nevadí, někomu může. Pozice těžiště vůči zásobníku je mi v normálním (ano, přidělanej na hlavni by asi roli hrál) rozsahu úplně šumák....

- Jimram
- Častý návštěvník
to těžiště je podstatné, klasická fyzika. Pokud máte zkušenost s výrobou ozubených kol, pak znáte také pocit, že ozubované kolo je neuvěřitelně těžší než polotovar bez zubů. Ty zuby při stejné hmotnosti dílu působí na dlaň (prsty) podstatně větším tlakem (cca třínásobným) a ještě ty hrany řežou. Weaver lišty je to samé, ten tlak je dvakrát vyšší, než bez drážek. O rozdělení síly mezi jednotlivé ruce rozhoduje poloha těžiště a ty síly jsou rozděleny podle pákového pravidla.
-
gunman - Častý návštěvník
Jimram - co to je za sci-fi s těma kolama a lištama?
-
jpp - Častý návštěvník
Nejsem strojař, jen blbej chemickej inženýr, ale pochopil jsem to tak, že ozubený kolo, je prostě těžší než normální kolo bez zubů a proto když držíš 805 za RIS tak je těžší než kdyby tam aluminiová destička...
Ne, nezbláznil jsem se, jen jsem prostě přijal argumentační logiku Jimrama
Chudák Newton se z téhle klasické fyziky právě obrátil v hrobě...
PS: Jimrame tu 805 si na obranu na vlastních pozemcích určitě pořiď...
Až se z toho trošku vzpamatuju, tak ještě probereme to kmitání hlavně u RIS předpažbí na tacticalu ve vztahu k uchycení hlavně na 805. To mě taky zaujalo, ale teď už nějak nemám sílu se k tomu vyjádřit...

Ne, nezbláznil jsem se, jen jsem prostě přijal argumentační logiku Jimrama

PS: Jimrame tu 805 si na obranu na vlastních pozemcích určitě pořiď...
Až se z toho trošku vzpamatuju, tak ještě probereme to kmitání hlavně u RIS předpažbí na tacticalu ve vztahu k uchycení hlavně na 805. To mě taky zaujalo, ale teď už nějak nemám sílu se k tomu vyjádřit...

-
Kentan - Častý návštěvník
Já jsem tedy jen blbej elektoingeneur od počítačů, ale hlava mi nebere, k čemu ty rajly fšude kolem dokola kvéru. Já si dovedu představit že na to dám nějaký koukadlo a ještě třeba i nějakou tu lucerničku... Co dát na ty zbejvající mi nějak uniká. Flašku s pitím a svačinu?
PS jak moc veliký to musej bejt pozemky, abych si na jejich hlídání nosil VZ58? Nejsem nejhorší střelec, ale nějak si nejsem jistej, že se pokaždý trefim a vím jak daleko to poletí, když se netrefim.... Tuhle Im Bohmen si myslím je mnohem vhodnější nějaká pumpa se sklopkou....
PS jak moc veliký to musej bejt pozemky, abych si na jejich hlídání nosil VZ58? Nejsem nejhorší střelec, ale nějak si nejsem jistej, že se pokaždý trefim a vím jak daleko to poletí, když se netrefim.... Tuhle Im Bohmen si myslím je mnohem vhodnější nějaká pumpa se sklopkou....
-
jpp - Častý návštěvník
Vojáci RIS systém využijí. Značkovač, granátomet, mířidla pro granátomet, systém zaměřovačů, záložní mířidla, ručka, baterka, prostě kde co...
V civilu? Leda tak mířidla a baterku...
V civilu? Leda tak mířidla a baterku...
- Jimram
- Častý návštěvník
zkuste si to. píšu tam o pocitu a vím proč. Newton uměl rozlišit sílu a tlak, jestli se obrací, tak z toho, že nechápeš, co uměli už staří Řekové. Nikde nepíši, že 805 musím mít, napsal jsem, že 805 má vyřešenou plovoucí hlaveň a že olištování a tím pádem věci zavěšené na těchto lištách nemají vliv na rozhození kmiten hlavně. Lišty k zavěšení x vojenských krámů snad nikdy nebudu potřebovat, ale pokud na nich bude třeba kolimátor, pak není od věci, aby ta lišta byla stabilní a v důsledku své montáže neshazovala přesnost. To 805 splňuje, splňuje to i rakvička od GE a i od kingguna, ale ne naprostá většina předpažbí pro 858, co jsou na trhu.
Pro tu zkušenost si vyberte tak 5 kilové ozubené kolo s modulem 3 -4 a chyťte si ho do ruky, aby jste holou rukou nesli jeho váhu přes zubatou část, 5 kilo je přece brnkačka držet v ruce tak 5 nebo 10 minut, posílíte, myšlenkové pokusy jsou k ničemu, sci fi.
Pro tu zkušenost si vyberte tak 5 kilové ozubené kolo s modulem 3 -4 a chyťte si ho do ruky, aby jste holou rukou nesli jeho váhu přes zubatou část, 5 kilo je přece brnkačka držet v ruce tak 5 nebo 10 minut, posílíte, myšlenkové pokusy jsou k ničemu, sci fi.
- cipis
- Sponzor serveru
Gunmane, tlak se vypočítá ze síly a plochy. A v momentě, kdy se ruky dotýká poloviční plocha, tak je logicky ten tlak 2x vyšší. Protože se nezměnila hmotnost, ale jen plocha, na kterou ta hmotnost působí. Ve finále na tu ruku samozřejmě tlačí tak jak tak např. ty 3 kg, ale v případě rovné plochy to máš rozložené do celé dlaně, kdežto v oRISované ploše na míň jak polovině plochy dlaně. A pocitově je to pak horší.
Vem si to asi tak, když ti spadle cihla na ruku - když je to na plochu, tak to tak nebolí než když to spadne na hranu
V obou případech dostaneš do ruky 7 kilama 
Vem si to asi tak, když ti spadle cihla na ruku - když je to na plochu, tak to tak nebolí než když to spadne na hranu

-
ufo - Moderátor
Prestante resit kraviny co kdo kde nosi, od toho je tu jiny vlakno.
Zpatky k uzivatelskym vlastnostem noveho krapu od CZ UB.
Zpatky k uzivatelskym vlastnostem noveho krapu od CZ UB.
-
Parabellum - Častý návštěvník
Mám osobní zkušenost s 805 ve všech režimech a i když preferuji lehčí qvéry, tak hmotnost 805 je v podstatě stejná jako u srovnatelných konkurenčních zbraní, tak že to mě nevzrušuje. Navíc osobně si myslim, že těžiště víc vepředu útočné pušce prospívá (to ale může být subjektivní). Závadu jsem nezažil žádnou, zásobníky, sklopky, napínací páka, přeřazovač režimu střelby, bych neházel na hrb CZUB, to byla volba armády a ta si taky nakonec řekla, co chce jinak, tak to má, či dostane. Osobně jsem neměl problém s ničim ze starého vybavení 805, ale to nové určitě bude lepší. No a takové to pofňukávání "napínací páka mě vzala přez jeden prstík a přeřazovač mě tlačí do druhého prstíku" -> K tomu snad nemám ani slov..... Snad jen: to je o trénování a sžití se s zbraní. Což by ovšem v "profi" armádě neměl být problém 
PS: už zde někdo vlasní 805 v semiautu ?

PS: už zde někdo vlasní 805 v semiautu ?
-
jpp - Častý návštěvník
Možná že už jsem to psal, ale budu se opakovat. To co je na projektu 805 z mého úhlu pohledu nejhorší je promarněná příležitost, jak udělat v republice zase zbraň co udělá díru do světa jako svého času udělala CZ 75. Když se úplně oprostím od politického hnoje kolem pseudo-výběrového řízení, jehož výsledek byl předem dán, tak tady byla šance dát dohromady lehkou jednoduchou modulární zbraň, s hmotností kolem 3 kg, která by byla dobře vyrobitelná...
CZUB měla k dispozici výstupy konkurence za ta léta vývoje a prošlapávání slepých cest. Měli v ruce SCAR, HK416, G36, ACR, všechny klony M4, AUG, Galila, AK74, viděli AN-94 viděli projekt MX8. Měli k dipozici řešení různých uzlů na zbrani, pažeb atd. A výplodem je tohle?
Sorry, ale být Kouckým, obrátím se v hrobě. Jak může někdo pro zbraň masové produkce vymyslet v 21. století třískově obráběné tělo z lehké slitiny? Co je to za vojenskou zbraň, která nejde rozebrat do posledního šroubku a složit zpátky, bez momentového klíče, zbraň, kterou když rozebírám, tak musím dát pozor abych neztratil dva čepy, bez kterých si následně nevystřelím. To to nešlo vyřešit jinak? Jasně že šlo... Jenže to by musel sedět v CZUB někdo, kdo by dokázal myslet a nebo v A ČR někdo, kdo by jim podobný nesmysl hodil na hlavu...
Ta zbraň má kupříkladu 120 dílů, téměř 70 let stará konstrukce AK-47 jich má 82... A mohl bych pokračovat, ale je to marný...
CZUB měla k dispozici výstupy konkurence za ta léta vývoje a prošlapávání slepých cest. Měli v ruce SCAR, HK416, G36, ACR, všechny klony M4, AUG, Galila, AK74, viděli AN-94 viděli projekt MX8. Měli k dipozici řešení různých uzlů na zbrani, pažeb atd. A výplodem je tohle?
Sorry, ale být Kouckým, obrátím se v hrobě. Jak může někdo pro zbraň masové produkce vymyslet v 21. století třískově obráběné tělo z lehké slitiny? Co je to za vojenskou zbraň, která nejde rozebrat do posledního šroubku a složit zpátky, bez momentového klíče, zbraň, kterou když rozebírám, tak musím dát pozor abych neztratil dva čepy, bez kterých si následně nevystřelím. To to nešlo vyřešit jinak? Jasně že šlo... Jenže to by musel sedět v CZUB někdo, kdo by dokázal myslet a nebo v A ČR někdo, kdo by jim podobný nesmysl hodil na hlavu...
Ta zbraň má kupříkladu 120 dílů, téměř 70 let stará konstrukce AK-47 jich má 82... A mohl bych pokračovat, ale je to marný...
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské