glock1719

11.06.2014 12:55

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

A to prč soustružník nadavá na obrabění je taky jasné.
Na nerez nemají vhodný nástroj , mazaní.
Pokud dělají komoru obyčejným nástrojem dochází rychle k opotřebyní jak psal kolega víše.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.06.2014 13:09

Tak jak je to, je to fakt nerez? Protože na stránkách ČZUB mluví o chromované hlavni a zbrojíři, co znám, to potvrdili (i když ti tvrdili, že tvrdochrom je i u Phantoma, takže to beru s rezervou :) ).
Jinak 1:12" na civilní verzi je snad blbý vtip, ne? Už mě ani nepřekvapuje, že tam nacpali ty staré vyřazené pažby, ale že tam strčí i jinou hlaveň s tak blbým stoupáním...

Jimram
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.06.2014 13:30

Podle toho, jak jsem pochopil přednášku, je hlaveň tvrdochromovaná z důvodu odolnosti tvrdochromu jako kontaktní vrstvy, základní materiál musí být vysoce houževnatý, odolný jak míjivému tlakovému a smykovému namáhání, tak i tepelné únavě. Tam nemusí jít o primární cíl, aby materiál hlavně byl nerez, ale cílem legování je odolnost proti předešlému, což může mít vedlejší účinek odolnost proti korozi. Oni myslím i někde tvrdili, že jde o materiál se schopností si zachovat mechanické hodnoty i za vyšších teplot, než je standard, tomu by odpovídalo také určité legování. Materiálové inženýrství je docela ořech.

hrd
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.06.2014 13:39

proč se dává tvrdochrom do hlavní, si dokážu představit, spíš mě napadá otázka, zda opotřebení hlavně 0.01 mm / 50 000 ran měl konkrétní výběrový kus anebo ji mají standardně všechny CZ 805 (jen jestli to není jako s tím špenátem)

MartinK
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.06.2014 17:40

gunman píše:materiál co není od nich, je myšleno nakupované hotové hlavně(vývrty) v nerezu

normálně si hlavně kovou sami

O tom dost pochybuji. Ja věčný CZ lover začínám mít poslední dobou o CZ jisté pochyby. Začalo to okamžikem když mi umřel služební compakt (zachytává závěr v zadní poloze s plnným zásobníkem po každém druhém výstřelu) pokračováním přes dojebaný vyhazovač u jednoho Eva co jsem měl tu čest vidět, a konče jistou pijatykou s kamarádem jenžto pracuje v CZUB. To co mi vyprávěl po několika pivech....to radši nebudu psát. Ale pochopil jsem že czub je podle jeho slov už jen "montovna" koneckonců ty první 805tky závadili kvůli vadným dílům z Rumunska. Nebo slavné cz-usa dělané na nových mašinách. A na starých věcci do evropy :/ Čili moje pointa příběhu je taková, že výrazně pochybuji že czub si sama dělá hlavně, a pokud ano, nebude to na Breny. A to znovu opakuju že jsem cz lover.

janda158
Nový uživatel
Nový uživatel

11.06.2014 20:24

to Biggles: Materiálem co není od nich je myšlena ta skutečnost, že polotovar hlavně byl dodán externím výrobcem, tedy, že nebyl vyroben v CZUB. (dle mého neověřeného zdroje měla ta zázračná hlaveň co zvládla 50.000 ran pocházet z dílen rakouského Steyru)
To že to vystřelilo 50.000 ran nejsem schopen věrohodně dosvědčit, vycházím jen z toho co mi tam řekli obyčejní dělníci. Soudě však z jejich nadšení, tak, se mi tato informace jeví jako věrohodná.

Reklama

erzgebirge
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.06.2014 0:12

v czub jsem pracoval ,materiál hlavní se houževnatostí a odolností s běžnou produkcí czub nedá srovnat,nitridovaný vrtáky se musely měnit několikrát za směnu,proto i ta konečná cena zbraně dostává se jí daleko lepších materiálů....

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.06.2014 5:50

kecy o super materiálu platí možná na hejly, co nevědí nic o obrábění

jo, jde to hůř, ale vezmou se nástroje na to určené - plátky na nerez, monolity, stroji se naloží podle doporučených řezných rychlostí a obrábí se. Trvá to o něco déle, ale jde to a jde to dobře.

Navíc opracování hlavně v počtech, v kterých to vyrábí, vyjde řádově ve stokorunách.

Zbrojovka outsourcuje, jako všechny velké firmy. Dodavatelé mají podepsanou smlouvu o mlčenlivosti s pokutou v řádech milionů korun, takže se s tím nikdo chlubit nebude. Třeba na 805 jsou díly, které vyrábí firma ve vašem městě. Kousek ode mne, se vyrábí díly do spoušťáku.

O výrobě v Rumunsku jsem slyšel od kluka, co jezdí servisovat zbraně do misí. Mění se tam rumunské díly za naše.

Takže my patrioti, co jsme si chtěli koupit civilní 805, jsme taky mohli koupit zbraň, kterou vyrobil rumunský cikán(to není rasismus). :lol:

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.06.2014 6:20

Takže polotovary hlavní, nikoliv materiál, díky. Když už si chceme hrát na tu přesnost...protože matroš si tam nejspíš nedělaj žádnej. A k tomu, co řekl nějakej zaměstnanec jen tolik, že to je důvěryhodná informace, jako že vyrábějí ty nejlepší zbraně na světě (to taky prohlásil zaměstnanec CZUB). Ony vůbec český podniky přisátý na státní penězovod maj především světový kecy... Rozhovor se zástupcem Meopty o zgarbech pro armádu se nesl v podobným duchu. Perfektní, světový, všem jsme vytřeli zrak :D :D :D Na vyvracení těchto "faktů" reakce sípání, koulení očima, kecy o patriotismu, požadavcích armády...a vzteklý ukončení diskuze, že těm pražákům se furt něco nelíbí... :lol: :D

jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.06.2014 8:21

Myslím, že tady momentálně řešíme nesmrtelnost chrousta...

"Balistická životnost hlavně" jak je parametr uváděn v podmínkách je sám o sobě jen prázdnou schránkou, pokud nemá bližší definici, co si pod tím představit... Je snad předepsán rozptyl po vystřílení 20 tis. ? Nebo je definováno, že pokles úsťové rychlosti nesmí být větší než... ?

A to že mohla zbraň vystřílet 50.000 ks střeliva ? Tak určitě mohla... Ono taky je "vystřílet" a "vystřílet"...

Určitě bude vypadat jinak hlaveň střílená v režimu 70% jednotlivými, 20 % krátkou dávkou, 10 % dlouhou dávkou, chlazená, čištěná po 500 ranách, než zbraň která jede zkoušku v režimu:

Zásobník 30 ran: 5 ran jednotlivě, 2x krátká dávka 3-5 ran a zbytek zásobníku v jedné dávce (15-20 ran), po 5ti zásobnících ponoření do sudu s vodou na ochlazení, profouknutí tlakovým vzduchem a znova, a znova a znova...

Když údajně US Army testovala životnost zbraní M16A1 stanovili jako kriterium zásah siluety lidské postavy na 200 yardů. Zkoušku měli ukončit při dosažení hranice 80.000 výstřelů, kdy zbraň byla stále vyhovující. Po prověření zbraně zjistili, že "vývrt" je už jen v 20 cm od ústí a zbytek byl "vymetený"...

Jimram
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.06.2014 10:04

Bigles: materiál si zbrojovka nikdy nedělala sama. Výrobcem hlavňových materiálů byla kladenská Poldi a případně Vítkovice. Poldi měla vlastní úspěšný materiálový výzkum. Kde jsou ty časy. Tady si těžko někdo může hrát na informační přesnost, ale pokud jde polotovary hlavní, mohli je nakupovat v počáteční fázi vývoje, pokud ale zvládli technologicky výrobu z lepšího materiálu, pak je nakupována tyčovina. I pro 58 czub měla externí dodavatele v Československu, byl to a je to běžný stav nejen u CZUB.

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 5:52

Protože jsem stále nebyl rozhodnutej, jestli jednu nekoupit do firmy na akce pro veřejnost, šel jsem si včera 805 ozkoušet.

Automatická verze s novou pažbou s lícnicí a šachtou na zásobníky z AR15. Natahování závěru na levé straně je opravdu nesmysl. Když zbraň uchopíte intuitivně, tak vám prostě natluče. Pokud to půjde předělat na pravou stranu, při zachování veškerých funkcí zbraně, tak bych to předělal. Jestli to strouhá prsty i v pravo, tak bych to vrátil zbrojovce.

Zpětný ráz a pocit ze střelby - není to .223, ale slabší 7,62x39. Když bych to měl seřadit, tak ar15,ak74,ar15 pístová,................805,vz.58,ak47. Opravdu mne to překvapilo.

Závady - 3 na 40 ran. Nevyhozená nábojnice, neodpálený náboj, vzpříčená nábojnice
Pak 40 ran OK.

Doufám, že naši vojáci v misích mají Glocky

vesrad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

15.06.2014 7:27

Předělat ovládací páku napravo je otázka cca 10 vteřin.
Jen nechápu, kde pořád hledáte ty závadné kusy. Od začátku roku s tím mají moji chlapi vystříleno cca 12t nábojů z asi 40 různých zbraní a veškeré závady (cca 5) byly způsobeny uživatelem.

Souhlasím:
-je těžší,
- trochu kope,
- tečka kolimátoru je rozplizlej hnus,
ale že by to bylo celkově tak tragické, jak se tady píše se mi nezdá.

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 9:07

Barnauly to prostě neodpalovalo, tak každej 5. Vypadl jsem z té předváděčky brzo. Avizovali steyr aug, ten tam nebyl, zbraně byly na volno na stole a když jsem na palebný čáře a někdo mi rachotí za zádama se závěrem, tak jsem lehce nervózní.

Náboje se prodávali za nákupní ceny - .223 barnaul za 15Kč.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 12:45

Jak 805 nemám rád, tak nechápu, kde to lidi chytají, že jim to namlátí.
Pro mě intuitivně znamená slabou rukou za vzdálený konec předpažbí. Ale ani v jiných střeleckých polohách a při jiném držení jsem pákou nikdy nedostal, a nedokážu si dost dobře představit, jak bych to měl držet, aby se mi ruka dostala do její dráhy. Natahovací páka nalevo je asi jediný rozumný ovládací prvek té zbraně (ještě by mohla mít tvar, o který si člověk při dorážení závěru nerozseká ruku).

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 14:37

Jimram: Myslím, že velmi dobře vím, že si zbrojovka nevyrábí "materiál". Mojí poznámkou jsem chtěl odkázat na nutnost přesnosti ve vyjadřování, zvlášť když cílem je se bít za čest Približného strojárstva :lol: Takže by nebylo od věci říci jaký kus a kde se této zkoušky s úspěchem zúčastnil. :wink:
vesrad: Opravdu tu někdo hledá vadné kusy? Snaha je spíše najít ty funkční :lol: Ostatně nikoliv nadarmo ti, kteří o své výzbroji mohou rozhodovat se brodskému "zázraku" vyhýbají jako čert kříži... I když dnes je situace již výrazně lepší než u pušky s "ukončeným vývojem", která se zúčastnila "tendru" :lol:

vesrad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

15.06.2014 16:14

biggles: hele já ji taky dvakrát nemiluju, ale všude čtu jaký je to hnůj, že to nestřílí, zasekává atd.
Já mám na rotě 60 brenů, aktivně střílí cca 40 (nejsou lidi na tabulkách), od začátku roku 12tis. nábojů, závad vadou zbraně pokud vím 0.

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 16:36

Tak si to pročti celé znovu. Jestli v "laboratorních" podmínkách českého cvičáku 40ks funguje a vystřelilo 300 ran na zbraň, tak gratuluju 8)

jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 19:14

S tou pákou nalevo mám taky problém a musel bych ji přehodit doprava. Tam kde chodí mám při některém úchopu zbraně palec, který mi to v lepším případě pohmoždí a v horším roztrhne, ale chápu, že jsem jen obyčejný civil, který neprošel PŠM, takže nevím jak to pořádně držet :)

Další problém mám ve chvíli, kdy si dám zbraň na řemen pod levou paži a ta páka mě rozdírá levé stehno, ale zase, nestandardní poloha, takže můj problém :)

Co se týče spolehlivosti, zdá se že první dětské bolístky se odchytali a ta závadovost je lepší, nicméně nástřel některých zbraní a výtluky v pouzdře závěru nevěstí do budoucna nic dobrého :(

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.06.2014 19:30

K těm výtlukům, nedělá to řídící čep? Jsou tam dva okamžiky, kdy vráží do drážky, kde je vedený (těsně po odemčení a pak při dorazu v zadní poloze), u většiny pušek to je jen oděr, takové velké kousance bych přisuzoval přebytku plynu při střelbě cvičnýma nebo nastavení regulátoru na velkou díru (nebo ještě líp - oboje, nehledě na to, že otvory regulátoru se zvětšují...)

PředchozíDalší

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské