Uživatelský avatar
jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 249
Registrován: 21.05.2007 17:07
Bydliště: PRAHA

08.12.2011 18:59

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

navip: Molyku znám, občas na něco i používám, jen jsem chtěl říci, že ten motorák o ktrém jsem psal, je takový univerzál, který často bývá "doma" a opravdu není špatný. Domnívám se, že úvahy o tom, (jak píše "glock1719"), zda splodiny hoření s tímto olejem vytvářejí abrazivní prostředí, patří spíše do říše spekulací a neověřených informací. Nemám takovou zkušenost, že by docházelo k nějakému pozorovatelnému, natož, významnému opotřebení, aby bylo nutno sáhnout po něčem jiném, ale vývoj jde kupředu a to je dobře.

Současné motorové oleje, umí karbon velmi dobře rozpouštět a o to jde, proto je již řadu let používám, to samozřejmě neznamená, že nejde vymyslet něco lepšího :D

PS: Jinak Ti samozřejmě děkuji za čas, který jsi mě v předchozích a snad i budoucích příspěvcích věnoval, vřelé díky! :D

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

09.12.2011 19:03

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Co bych neudělal pro střelbou postiženého kolegu.Abych pravdu řekl tak jsem s tím začal při zimním střílení v jedné hodně mrazivé zimě aby mi mazání netuhlo a nebrzdilo závěr a když se to tak dobře osvědčilo tak jsem přešel na celoroční provoz - už od roku 96 stále ta samá pistole ,mnoho desítek tisíc ran.

omega
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 212
Registrován: 26.05.2008 18:45
Bydliště: Brno

16.12.2011 20:09

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Na mazání samonabíječky se mi osvědčila bronzovo-molybdenová pasta co se používá na mazání nerezových závitů. Tím mazáním mám na mysli drážky vedení závěru, otěrové plochy uvnitř mechanismu. Je to barvou i konzistencí velmi podobné, čím jsou namazané glocky z výroby uvnitř na vodítkách závěru.

gunzone
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 179
Registrován: 25.07.2010 22:54
Bydliště: Ostrava

03.02.2012 17:36

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

S velkou chutí jsem si přečetl toto vlákno a dozvěděl se spoustu zajímavých a překvapivých věcí. Snad každý koho znám, má svůj osvědčený recept na čištění pušky nebo pistole.
Spousta lidí používá WD a dokonce jsem slyšel i názor, že čistí lépe než CLP a podobné speciality ?? Účinnost WD 40 je pouze iluzorní klišé podpořené reklamou. Pro ty kteří chtějí šetřit, stačí smíchat trochu nafty, benzínu, petroleje a lehkého oleje a ejhle je tu WD 40.
Použití klasických motorových olejů typu syntetika Castrol apod. Má jednu zásadní nevýhodu - čím větší teplo tím je to řidší a víc to cáká. Pokud má někdo zálibu v olejovém přelivu prosím. Nečistí a o případné antikorozní ochraně se nemusíme bavit. Navíc oleje na sebe vážou veškeré nečistoty a prach. S přihlédnutím k tomuto faktu to opravdu „brusnou pastu“ vytváří, zvláště u zbraní s přesně vymezenou vůlí navíc postavenou na hliníkových slitinách je to peklo. Úplně stejně se chová i všechno s obsahem silikonu, který se díky teplotám při výstřelu rozkládá a vytváří celkem agresivní "brusnou pastu".
Zahlédl jsem tu i olej na řetězy, ano na zbraně typu SA58 super, aspoň se jim ty vůle trochu zmenší, tím bych ale taky skončil :D
Vazelína má stejný problém jako motorový olej, naváže na sebe všechno, co může. Zde zmiňované MoS2 má jednu zásadní nevýhodu. I když dobře maže i za vysokých teplot, je černé a cpěte si do flinty černý sajrajt, když se snažíte jiný vyčistit a tenhle se čistí celkem blbě.
Ono na moderní flintu by se měl používat moderní čistič . Nikdy asi nepochopím lidi, co si pořídí flintu za pade a víc, a pak řeší, jestli stačí na čištění ten olej co zbyl z auta. Moderním prostředkem pro čištění a údržbu kovových částí zbraní je jednoznačně CLP. Ale pozor není CLP jako CLP. Dostal se mi do ruky technický list od BreakFree CLP a nestačil jsem se divit ....„ obsahuje TEFLON “ není to náhodou špatně? Už slyším některé z kolegů střelců "Ale jasně má to americkou nálepku tak to nevadí a že je to brutálně drahé taky nevadí za "kvalitu" se přece platí" :D
Tak takhle ne .....
Když jsme vyvíjeli CXProfessional CLP, tak jsme brali v potaz všechny věci zde už popsané a snažili se vymyslet něco, co bude více než dobré a trumfne to i amíky. Zatím to vypadá, že se povedlo. Pro zajímavost. Během vývoje jsme spolupracovali s několika profesionálními útvary. Někteří ze střelců, kteří CLP zkoušeli, dřív také používali WD40, Konkor apod. (Vzhledem k utajení jejich identit jsme nikoho neznali, takže v žádném případě jsme nijak nemohli ovlivnit zkoušení a výsledky, poskytli jsme hromadu vzorků a dostali odpověď.) Po proběhnutí zkoušek se už ke svým předchozím čisticím a konzervačním prostředkům nevrátili.
CXPro CLP obsahuje vysoce účinné čistící látky a rozpouštědla, která rozpouští všechno možné, ale přitom nejsou agresivní na konstrukční části zbraní. Mají schopnost „odstřelit“ z čištěného povrchu usazeniny ze spalin, ale i zbytky kovů z laufů, zlikvidují stará mazadla. U našeho CLP čka je uplatněn princip „brusle na ledě“ ( tixotropní mazání ). Pokud není povrchová vrstva mazadel vystavena namáhání, je tuhá. Jakmile dojde k pohybu, mazadla pod tlakem ztekutí. V praxi to znamená, že odcházím ze střelnice čistý :D a flinta funguje jak má. To, že dlouhodobě chrání proti korozi je samozřejmost.
Kdo střílí daleko a přesně ( což není můj případ ) tak možná ocení i fakt, že pokud finálně vytře lauf CLPčkem a nechá to uschnout, tak bude mít první ránu ovlivněnou jen minimálně, díky tomu, že střela před sebou nemusí tlačit spoustu oleje.
Z mého pohledu jsem spokojen, mám čistou zbraň, která mi nerezaví, je skvěle namazaná, chodí jak má a já chodím bez mastných fleků.
A má to ještě jednu výhodu, čím déle se CLP používá, tím jednoduší a snažší pak další čištění jsou.
Co na závěr? Na štípání dřeva nepoužívám nůžky. Takže motorový olej patří do motoru, vazelína na panty, olej na řetězy kam už název říká, WD40 ideálně do sběrného dvora :mrgreen: :mrgreen:

ogy
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 475
Registrován: 04.11.2007 21:23
Bydliště: Ostrava

03.02.2012 20:01

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Ad WD-40: Víte proč se jmenuje WD-40? Je to water-displacing spray, volně přeloženo vytěsňovač/odpuzovač vody, tuto funkci zajišťuje více jak 50% obsahu hexan (kerosén) a dalších 25% nafta, tolik říká specifikační list výrobku.

Po vlastní zkušenosti bych WDčko oznámkoval (jako ve škole):
- odmaštění 2-
- anti-koroze 3-
- mazání 4-

Na všechny tyto úkoly existuje lepší přípravek:
- odmaštění: benzín ve sprayi, má mnohem větší tlak a je mnohem levnější
- anti-koroze: existují speciální přípravky, které jsou nesrovnatelně lepší a některé i levnější
- mazání: podle mého názoru na mazání vůbec nepoužitelné, téměř vše je lepší

Ad CXPro CLP: na čištění jsem nic lepšího zatím nepotkal, můžete říct, že dělám reklamu. Ano dělám - dobrým věcem vždycky. Anti-koroze lepší než WDčko, mazání odpovídá konzistenci lehkého oleje, existují lepší mazadla, ale žádné z nich takto nečistí a nechrání.

Ad Zajic, gunzone: pánové proč reagujete tak osobně? Bavíme se o společném zájmu čištění, mazání, ..., ne? A Zajici zkoušel si ono CLPčko? Z reakce bych odhadoval, že ne. Zkus a pak mudruj! (myšleno v dobrém...)

Uživatelský avatar
MARKONY
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1723
Registrován: 08.05.2004 12:55
Bydliště: OSTRAVA

03.02.2012 21:04

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

WD-40 už nepoužívám k ničemu snad někdy na vyčištění zbraně jinak nic.


Reklama

Uživatelský avatar
sided
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1832
Registrován: 12.05.2008 17:38
Bydliště: okolo komína

03.02.2012 21:40

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

gunzone: jetomarný, jetomarný, jetomarný zkušenost praví že pokud je někdo přesvědčenej o tom že WDčko skvěle čistí, maže a konzervuje tak ho jen velmi obtížně přesvědčíš o opaku. Je to trochu jako s Jehovistama :mrgreen:
p.s. nepoužívám CLP ale jiný přípravek od jiného výrobce

gunzone
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 179
Registrován: 25.07.2010 22:54
Bydliště: Ostrava

03.02.2012 23:26

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Obdobné je to s WD40. Tento olej byl vyprojektován pro domácí velice široké použití a proto v sobě má zakomponovánu celou řadu kompromisů, včetně výrobních nákladů.

Ale abych to uzavřel. Prostředek CLP testovali profesionálové po celé republice, kteří mají, na co si vzpomenou. Prováděli dlouhodobé hodnocení a měření různých parametrů (celkem 17). Srovnávali ho s nejpoužívanějšími čisticími a konzervačními prostředky na zbraně. Nikoho z nich neznáme, oni neznají nikoho z nás. Mimo zjištěných číselných hodnot, uvedli toto: „Prostředek byl hodnocen jako jeden ze dvou nejlepších na světě “ (citace).

Klídek prosím, promazané MArkony

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

04.02.2012 1:45

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Když jsem si pozorně pročetl ty dlouhé a fundované příspěvky,tak odpověď na spolehlivou funkci samonabíjecí zbraně i opakovací za všech podmínek a zvlášť za nízkých teplot jako jsou ty současné je suché mazání na kterém jednak nemá so ztuhnout a jsem zpět u své osvědčené MOLIKY, a za druhé nechytá na sebe tuhé zplodiny a okolní prach za účelem tvorby abrazivních směsí a jsem zase u své oblíbené MOLIKY. Mluvit o nějakém hrnutí oleje v hlavni při prvním výstřelu je úplně nesmysl,pokud někdo střílí z jiné než suché hlavně, zaslouží si všechny problémy které z toho pramení. A u čištění po střelbě plášťovým střelivem je hlavní problém dostat z hlavně měděný otěr a pokud to zmiňovaný CXP CLP umí tak sláva mu. A co se týká knzervace,tak mám štěstí že bydlím ve 4 patře paneláku, kde je sucho a žádnou zbraň nekonzervuji a nerezaví. Jediné co dělám důsledně, že po dostřílení protáhnu hlaveň hadem nebo hadříkem pro odstranění tuhých zbytků prachových zplodin a s vyjímkou malorážek po 50-100 ranách dle druhu zbraně vyčistím za mokra.
Je mi jasné že puška pro lovecké účely,kterou uživatel nosí celý den ve vlhkém,sychravém počasí má jiný režim ochrany proti korozi.

Uživatelský avatar
ufo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4035
Registrován: 05.07.2006 14:16
Bydliště: Brno www.maxrounds.com

04.02.2012 10:12

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

molika molika, ale cim to namatlat, kdyz to rezne uz od meho pohledu? :)
po kazdych zavodech kompletni rozborka, umyti a proliti olejem a furt ty bestie reznou... zatim to rezlo po vsem, uvidime co udela posledni pokus...

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

05.02.2012 0:49

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

MOLIKA bohužel ani nekonzervuje, ani proti korozním zplodinám nechrání .Třeba do SZ jaká zbraň,jaké střelivo,koroduje i na místech kterých se nedotýkáš?

Awlanche
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 01.03.2012 19:23

01.03.2012 19:32

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Nejlepší na čištění jsou vlhčené ubrousky jak se s nima utíraj miminum zadky. Jsem voják z povolání a sapr už čistim jenom tim, krásně to rozpustí karbon (doporučuju vyzkoušet).. Jen na pístek používam solvinu, ten jde vždycky nejhůř. Konverzace + mazání Konkorem. Rychlý, účiný, levný :wink:

Uživatelský avatar
alfonss
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5573
Registrován: 22.11.2005 20:24
Bydliště: Brno-venkov

02.03.2012 15:20

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Možná by stálo za to zamyslet se, zda vrcholné stádium vývoje zbraní je onen zmiňovaný krumpl sa 58....

Jsou zbraně (s kterýma se dá střílet přesně), které vyžadují trochu jinou péči...

Awlanche
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 01.03.2012 19:23

03.03.2012 6:15

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Tak pozor, sa 58 má sice svoje léta, neni nejmodernější, ale co se přesnosti a pocitu ze střelby týče tak jeho supermoderní nástupce CZ805 bren mu nesahá ani po kotníky.. Těžká, neohrabaná, nedomyšlená, nahovno... To že je něco starý, neznamená, že to je krumpl. Na cvičení ze SA 58 vysypeš plnej palebnej slepejch a pak na pěchotní střelnici nemáš problém na 5 ran udělat 5 desítek. Vz.58 je pro mě bezkonkurenční a stojim si za tim!

Uživatelský avatar
gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1304
Registrován: 20.01.2004 13:06
Bydliště: Lhota

03.03.2012 8:19

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

taky jsem chválil škodovku, než jsem si sedl do jinýho auta

jestli se dostaneš na jinou než vojenskou střelnici, puč si tam jinou samonabíjecí pušku a možná změníš názor

Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní. ufo

Uživatelský avatar
ufo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4035
Registrován: 05.07.2006 14:16
Bydliště: Brno www.maxrounds.com

29.04.2012 10:54

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní


Brok
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 22.01.2009 18:25

13.05.2012 13:56

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

jak čistit dlouhou terčovou zbraň při použití moly střel?

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

13.05.2012 15:08

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

molyko z toho dostane break free ale bude to trvat dlouho.

Brok
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 22.01.2009 18:25

13.05.2012 17:33

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Slyšel jsem, že na molyku je speciálně určen FP 10. Nebo tak nějak. Je to pravda?

Uživatelský avatar
komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 411
Registrován: 09.09.2009 13:11
Bydliště: Svitavy

13.05.2012 19:27

Re: Čištění, mazání a konzervace dlouhých zbraní

Pouzivam TOMBAK KILLER a po nem PRO SHOT PRODUCTS 1 Step gun.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník