sokar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 305
Registrován: 11.09.2012 21:00
Bydliště: Vyškov

22.01.2017 18:14

Chování na střelnici

V souvislosti se zvýšeným zájmem lidí o ZP bych zde rád založil téma chování na střelnici. Poslední půlrok si všímám rozdílného chování i přístupu střelců.
Dříve byl na střelnici klid a byla slyšet střelba, případně se 2 střelci v boxu potichu bavili o zbraních apod. Nyní je na střelnici pokaždé, když tam jdu neuvěřitelný hluk a řev střelců, kteří mají čerstvé papíry a přišli si zastřílet s kamarády nestřelci, aby jim jako ukázali, že kdo je tady hustej. Minule na kryté střelnici 2 týpci vedli oplzlé kecy na instruktorku střelby a mleli něco o kozách apod. To jsem neřešil, neboť by si je měla srovnat sama. Dnes na jednom stavu 3 lidi . Z toho jeden střelec a 2 nestřelci. Docházelo střelivo a tak střelec řekl kamarádům ať napáskují zbytek a že zajde pro další. Pak si to rozmyslel, že to asi nejde a ať tam jde někdo z nich.Sdělování dojmů ze střelby bylo tak hlasité, vtipy tak nejapné a obecně celá diskuze extrémně hlučná natolik, že jsem je musel napomenout zda by se mohli trochu ztišit, že jsem si přišel zastřílet a ne poslouchat jejich hlučné výlevy. Bohužel pan střelec, největší kápo co tam měl dva obdivovače odvětil, že střelba je mnohem hlučnější faktor a že nechápe o co mi jde. Zkuste se soustředit a užít si střelbu, když se vedle vás baví 3 opice s megafonem.Naštěstí za chvíli došlo střelivo a šli pryč. Ta nekázeň je i na venkovních střelnicích. Jde se k terčům. Všichni si to odkývneme. V klidu si zalepujeme díry a najednou střelba. Borec úplně v krajním stavu začal pálit z malorážky. Na dotaz proč nečekal pouze odvětil, že je na druhým konci střelnice a střílí z dlouhé na 50.... :roll: Nedávno správce vyhodil dva nováčky poté co po opakovaném napomenutí schválně stříleli na držák terčů, který také rozstříleli. Odvětili pouze, že si zaplatili tak vo co de ? Stejně tak nechápu, že když střílím série po pěti, mám v terči 7-8 průstřelů a vedle ve stavu děsná zábava.

Člověk by řekl, že s věkem roste moudrost, a že všichni střelci jsme tak nějak na jedné lodi, ale bohužel poslední dobou mám pocit, že se nám na loď nalodilo docela dost nýmandů. :cry:

Takže vážení nováčci ve střelbě :

Na střelnici nejste sami.
Nikoho nezajímají vaše hlučné projevy.
Pokud je na střelnici ženská, neznamená to, že ji budete urážet a dělat si z ní prdel.
Váš doprovod náležitě poučte jak se zde chovat.
Na střelnici se střílí, dojmy ze střelby si sdělujte buď potichu nebo mimo střelnici.
Když se řekne, že se jde k terčům tak se nestřílí.
Střílet na sousedův terč není slušné.
Ničit vybavení střelnice se taky nedělá.
Laskavě si uvědomte, že vaše chování vrhá stín na všechny střelce.

Uživatelský avatar
Har.Megido
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 41
Registrován: 17.11.2012 18:17
Bydliště: Praha

22.01.2017 18:20

Re: Chování na střelnici

Strelba do sousedova terce je skoro o preshubu. :-) Strelba behem manipulace s terci uz na vyhazov ze strelnice.

Spravce strelnice nic?

sokar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 305
Registrován: 11.09.2012 21:00
Bydliště: Vyškov

22.01.2017 18:40

Re: Chování na střelnici

Na venkovní jsme všichni správci, na kryté správce dělá přípravu na ZP a nestíhá běhat mezi stavy, vstupem, telefonem a přípravou. :(
I kdyby tam správce nebyl tak snad existuje nějaké slušné chování. :roll:

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

22.01.2017 19:22

Re: Chování na střelnici

Téma je velice aktuální...

Osobně bych nevěřil, co se vyrojí husto-kruto-přísných mistrů, co mají zbroják ještě mokrý, ale po shlédnutí videa od Costy, nebo HardTask jsou nejlepší tacti-cool střelci pod sluncem...

Nedávno, jsem s pár takovými (j)elity vedl diskuzi na FB, proč je nenechají střílet nic akčního a mimochodem jsem se dozvěděl, že:

- co správce střelnice, to čurák (omlouvám se, to je citace)

- je přece normální, že rozstřílí rám na terče, oni si zaplatili a od toho je tam správce, aby to opravil

- to že někdo provalí pistolového popra mosinkou je normální a jsme čuráci (jako vlastníci střelnice), že nemáme terče z Hardoxu...

Jeden z (j)elit mi následně napsal, že je rád, že o té naší střelnici konečně ví, a že kdy si může přijet zastřílet. Strašně se divil, když jsem mu napsal, že jsem si nepovšimnul, že by ho k nám na střelnici už někdo pozval, načež reagoval opět něco o čurácích...

Tak jsem napsal obecně, že střelnici máme pro sebe (majitelé, klub) a že o nikoho z venčí nemáme zájem... Tak jsem se dozvěděl, že jsme hajzlové a sobci...

Tak nějak se mi nechtělo věřit vlastním očím... :mrgreen:

Jinak při podobném náznaku chování, co jsi popsal vynáším lidi za flígr a v telefonu přepisuji číslo na NEZVEDAT :mrgreen:

Bohemund
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 193
Registrován: 29.04.2013 6:54

22.01.2017 20:38

Re: Chování na střelnici

Nevhodné chování některých střelců se bohužel vyskytuje, to je pravda. Ale já si myslím, že se tak nějak časem vyselektují sami. Buď se z nich stanou známé firmy a správci střelnice je už nebudou pouštět si zastřílet nebo to ty frajery a tacticool střelce časem přestane bavit a chodit přestanou. Jsem raději optimista a věřím, že těch slušných bude vždy více.

Michal_S
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 23
Registrován: 05.12.2014 0:29

22.01.2017 21:26

Re: Chování na střelnici

V tomhle sázím na Střelectví.cz. Nevím, zda si to místní osazenstvo uvědomuje nebo ne, ale má to tady neuvěřitelný vliv na návštěvníky. Je mi padesát a střílím ještě od dob Svazarmu, takže už se nebojím čerta v létě. Ale kolikrát je mi až chladno, když moderátoři dělají pořádek. Všechny nově příchozí to tady nenápadně upozorní, že se hodlají podílet na zábavě, která má přísná pravidla a také se dodržují. (hehe, něco jako že s velkou silou přichází velká zodpovědnost)
Ti, kteří za to budou stát, se pomalu přizpůsobí. Ti horší si časem najdou okázalejší zábavu.


Reklama

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

22.01.2017 22:30

Re: Chování na střelnici

řekl bych, že to má hlavně dvě příčiny: jednak sociální - mladší generace není obecně tolik vychovaná a za druhé statisticky - roste zájem o zbrojáky, a do dříve "elitní" skupiny fandů, sportovců a myslivců přichází stále více běžných lidí zvenku, a tedy podíl blbců mezi střelci roste.

Ale řešení je jednoznačně v tom, aby si správce střelnice tvrdě sjednal pořádek. Když je střelnice klubová, tak blbce nepouštět do klubu nebo vyhodit, a když je veřejná, tak je vykázat a těmto zakázat vstup. Excesy typu vědomé střelby z krajního boxu když jsou lidi u terčů jsou opravdu na přeshubu a na doživotní zákaz vstupu na danou střelnici.

Naopak diskuze na FB se mi jeví o hovnu, blbec zůstane blbcem i na FB a navíc je ve virtuálním prostoru (=nehrozí přímá konfrontace) každý opravdu hustým hrdinou.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

22.01.2017 23:25

Re: Chování na střelnici

S tohoto důvodu není nad vlastní střelnici kde jsem sám nebo s klukama s firmy.

Uživatelský avatar
mocima
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 274
Registrován: 08.04.2010 22:06
Bydliště: Uherské Hradiště

23.01.2017 7:12

Bohužel ne všichni mají takové možnosti. :(
Zase nalejme si čistého vína a přiznejme si, že problém nevznikl až se zvýšením počtu držitelů ZP v poslední době, ale je to jen odraz stavu společnosti.
A blbci a sobci byli vždycky.
Já např. minulou návštěvu na střelnici tam potkal jen jednoho kolegu, ale když potřetí hledal v cestovní tašce na zemi s v ruce držel kvér se zásobníkem, tak jsem si šel chvilku sednout na bar, než vypadne. A to rozhodně nebyl žádný nováček, ale spíš bych ho řádil do skupiny tzv. "dinosaurů".

Odesláno z mého ONEPLUS A3003 pomocí Tapatalk

dave1354
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 50
Registrován: 18.09.2015 7:58

23.01.2017 8:18

Re: Chování na střelnici

No mě osobně to trvalo taky nějakou dobu, než jsem si uvědomil, že ten správce opravdu nemá vůbec jednoduchej život a že mu to tam věcma, který já třeba nepovažuju za problém prostě zbytečně ztěžuju.. vono je to těžký, udržet ty endorfiny ze zbrojáku na uzdě. To samý se stává i s řidičákem a tam to tenkrát bohužel/bohudík odnesl otec, když jsem mu rozstřihl gumu o obrubník..

Někteří lidi ale mají pro mě nepochopitelný názory -- naposledy mě pán ze stavu vedle požádal, ať střílím až od stolku a ne 75 cm od něj. Tak jsem mu vysvětloval, že tam jsem proto, aby mi nepadaly nábojnice nad stav do strojovny nebo do střeliště a že ho opravdu zastřelit nechci (nehledě na to, že i kdybych byl opilej až pod obraz, nemohl bych na něj schovanýho ve stavu dostřelit..). Ale prostě se mu to nelíbilo, tak jsem ho halt poslechl. Tímto ho eventuálně zdravím a ještě jednou se omlouvámm, když se zas potkáme tak si snad vzpomenu, že to je on a zalezu... :)

Ale střílet schválně do cizích terčů, vědomě ničit střelnici.. to je skutečně na hovno. Bohužel už čekám kdy ty normální střelnice zmizí a zůstanou jen ty předražený luxusní kavárny. Vydělat se na tom rozhodně nedá a když tam budou všichni chodit akorát vysírat, nikdo to dělat nebude.

Rad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 251
Registrován: 11.08.2009 10:43
Bydliště: Šumava

23.01.2017 11:28

Re: Chování na střelnici

No problém s rozšířením zbrojáků je i mimo střelnici - u nás v poslední době se někdo baví i roztřelováním dopravních značek nejen v nezastavěné části ale i přímo v obcích. Několikrát to bylo svedeno na myslivce, ale naštěstí si odpovědní lidé uvědomili, že roztřílená značka 10 ramanami o průměru 9 mm nemůže souviset s honem na kachny, který byl ve stejný den, kdy k tomu došlo. Nejsou to jenom značky ale i další přiležitostné střelce v okolí silnice - plastové nebo kovové patníky, ukazatele a sloupky ohrazení. Kromě toho se o víkendech ozývá na divokých skládkách v okolí série rychlých 10 ran a pak ještě jednou jedna a konec. Naposled to odnesla socha z 18. století za městem.

vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 505
Registrován: 11.11.2009 21:36

23.01.2017 12:42

Re: Chování na střelnici

Tak to bydlim asi v jinym kraji.Střílim asi 22let a v životě jsem nepotkal ohleduplnější lidi než na střelnicich co chodím.(pominu exesy,když mafiánský UK volali správce tak aby otevřel že vysypali zásobník před vratama do vzduchu,chlastali ,žrali a do toho stříleli přímo na stavu,případně že borec v černym s tou nejkrutějš vytuněnou kosou začal kropit,ač jsem byl u terčů,ale to nebyla neohleduplnost ,ale blbost,případně pana všeználka,kterej postupně obešel všechny střelce a každýmu dal otcovskou radu co a jak) Akorát jich je teda hrozně moc.Doby kdy jsem se prostě zbalil a jel střílet a na střelnici byl většinou sám nebo pár lidí jsou pryč.Teď už většinou volám jestli je místo,nebo se musim projít na chvíli po okolí.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

23.01.2017 15:19

Re: Chování na střelnici

Tak jsem se zamyslel a spíchnul takový krátký pokec na téma chování na střelnici, k obecnému použití.

Za komenty a návrhy na doplnění předem díky
Přílohy
Základy slušného a bezpečného chování na střelnici.pdf
(249.12 KiB) 876 krát

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

23.01.2017 16:59

Re: Chování na střelnici

Budeš chtít autorský poplatek , když to tam u nás vylepím?

Uživatelský avatar
sadrokarton
 
Příspěvky: 296
Registrován: 10.09.2006 9:22
Bydliště: Praha

23.01.2017 17:20

Re: Chování na střelnici

Přiznám se, že mi vždycky přišla podivná ta úchylka přicházet na střelnici s vybitou zbraní, resp. ji před příchodem na střelnici vybíjet. To jako že jsem celou dobu pohybu na veřejnosti schopen nabitou zbraň zvládat, ale když se přiblíží střelnice, ta mrcha jedna, tak najednou nejsem? Možná jsem za svůj střelecký život ani větší nelogičnost neviděl.

Budu rád, když mi to někdo vysvětlí. Jenom mám strach, že to asi stejně nepochopím :)

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

23.01.2017 17:56

Re: Chování na střelnici

glock1719 píše:Budeš chtít autorský poplatek , když to tam u nás vylepím?


Ne-e... Max někdy poručíš panáka, až se potkáme někde na honě :D

Uživatelský avatar
slabyt
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 400
Registrován: 01.05.2014 21:10
Bydliště: Rakovník

23.01.2017 18:23

Re: Chování na střelnici

Jak čtu zdejší zážitky, tak si říkám jaké to mám štěstí, že chodím střílet tam kam chodím. Nejčasteji navštěvuji dvě menší klubové střelnice s přístupem pro veřejnost a až na jednoho ramboidního maníka bylo vždy vše v pohodě. Je to dáno i tím, že na střelnici chodí více méně stálí lidé a tak se všichni už známe. Onen maník naštěstí nechodí tak často a nedělá nebezpečné věci, jen si vždy stoupne na palebnou čáru a pálí na terč ze všeho co má s sebou, nějaké lepení moc neřeší. Pak po sobě občas ani neuklidí, ale alespoň není nebezpečný svému okolí.

Uživatelský avatar
Decoy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 155
Registrován: 24.08.2005 16:35
Bydliště: Vysočina

23.01.2017 19:11

Re: Chování na střelnici

to sardaukar
V provozních řádech střelnic, které znám, je ustanoveno pravidlo, že zbraň se nabíjí až na střeleckém stanovišti, po povelu nabíjet, a ze stanoviště se odnáší zase vybitá, po kontrole. Je to základní pravidlo bezpečnosti. Většina návštěvníků se chce ze střelnice vrátit domů živa a zdráva nemůže lustrovat každého příchozího, jestli je skutečně takový borec jak se tváří, když tam mává s nabitým kvérem. Dodržování tohoto, ale i řady jiných pravidel je projevem ohleduplnosti a respektu k ostatním. Kdo to nedokáže pochopit, kdo není ochoten respektovat pravidla, nemá na střelnici co dělat a asi by ani neměl mít zbraň.

jajirka
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 23
Registrován: 18.07.2013 0:41
Bydliště: Blatná

23.01.2017 19:27

Tak například střelnice Spálené Poříčí má v provozním řádu výjimku pro držitele skupiny E kteří přijdou s nošenou zbraní. Tuto výjimku bych asi uvítal i na jiných střelnicích, ale je to delší diskusi.

sokar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 305
Registrován: 11.09.2012 21:00
Bydliště: Vyškov

23.01.2017 20:22

Re: Chování na střelnici

Děkuju jpp že si na to našel několik hodin a vytvořil takový kodex. S dovolením si ho vytisknu a budu nosit a dle potřeby rozdávat. :D

Další

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zřizování a provoz střelnic, manipulace a chování na střelnicích

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků