- Vlada
- Častý návštěvník
Vsak taky nechapu proc bych se mel rozcilovat kvuli nejaky hadce na Internetu :)
Ano, tohle jsem od tebe - jakozto vojaka - samozrejme cekal, ze budes machrovat se strelbou, jak se skvele na strelnici trefujes :))
No jiste, ja se na figuru taky vzdycky bez problemu trefil - na presne definovanou vzdalenost, na kterou jsem mel nastaveny miridla (pripadne s uckem na spodek) a na cil co stal jako zarezanej, dokonce jsem pred tim taky behal (v masce), ale zkus si to na cil pohyblivej, na nestandardni vzdalenost, kde budes muset to predsazeni proste odhadnout ;) Muzes se naucit balistiku 7,62x39 tak, ze se budes trefovat i v takovych situacich, ale s 5,56x45 to proste budes mit vzdycky snazsi.
A jeste k ty posledni vete - kdepak, prave ze oba naboje jsou spatny ;)
Ano, tohle jsem od tebe - jakozto vojaka - samozrejme cekal, ze budes machrovat se strelbou, jak se skvele na strelnici trefujes :))
No jiste, ja se na figuru taky vzdycky bez problemu trefil - na presne definovanou vzdalenost, na kterou jsem mel nastaveny miridla (pripadne s uckem na spodek) a na cil co stal jako zarezanej, dokonce jsem pred tim taky behal (v masce), ale zkus si to na cil pohyblivej, na nestandardni vzdalenost, kde budes muset to predsazeni proste odhadnout ;) Muzes se naucit balistiku 7,62x39 tak, ze se budes trefovat i v takovych situacich, ale s 5,56x45 to proste budes mit vzdycky snazsi.
A jeste k ty posledni vete - kdepak, prave ze oba naboje jsou spatny ;)
- production
- Častý návštěvník
VLADA + GOLGKILLER:
.223 Rem na přesnost a na váhu lepší
7,62 na účinost do 300 m lepší
o tohle Vám de?
Tohle se tu už rozebíralo tolikrát....a pokud každý myslí, že 7,62 je minulost ať si sám položí otázku jakou nejobvyklejší ráží potkáte v místech, kde v současné době probíhá nějaká válka a další proč SF ze strany US, kde je .223 doma začli tahat do výzbroje .308 nebo-li 7,62 Nato, když je to vesměs protistrana našeho 7,62*39?
Protože ten náboj je prostě účinej a do padoucha budu muset vystřelit jen 2 rány načež s .223jkou jich bude potřeba asi víc.
.223 Rem na přesnost a na váhu lepší
7,62 na účinost do 300 m lepší
o tohle Vám de?
Tohle se tu už rozebíralo tolikrát....a pokud každý myslí, že 7,62 je minulost ať si sám položí otázku jakou nejobvyklejší ráží potkáte v místech, kde v současné době probíhá nějaká válka a další proč SF ze strany US, kde je .223 doma začli tahat do výzbroje .308 nebo-li 7,62 Nato, když je to vesměs protistrana našeho 7,62*39?
Protože ten náboj je prostě účinej a do padoucha budu muset vystřelit jen 2 rány načež s .223jkou jich bude potřeba asi víc.
-
DK - Pravidelný návštěvník
No, 308Win složí chlapa celkem spolehlivě i na jednu ránu.
Ovšem tahat M14,G3,FN FAL je o dost míň pohodlný než M4.
Stejně tak nesená zásoba munice v .223 bude zruba 2x větší než u .308 Win.
Navíc nezapomeňte že blbej zastavovací efekt se týká hlavně střel M855
vystřelenejch z krátký hlavně.
M193 kombinovanej s 20" hlavní je pro boj do 300m dostatečně účinnej.
Nezapomeňte však, že útočná puška je vždy kompromis mezi přeností, výkonem, hmotností, spolehlivostí a cenou.
Ovšem tahat M14,G3,FN FAL je o dost míň pohodlný než M4.
Stejně tak nesená zásoba munice v .223 bude zruba 2x větší než u .308 Win.
Navíc nezapomeňte že blbej zastavovací efekt se týká hlavně střel M855
vystřelenejch z krátký hlavně.
M193 kombinovanej s 20" hlavní je pro boj do 300m dostatečně účinnej.
Nezapomeňte však, že útočná puška je vždy kompromis mezi přeností, výkonem, hmotností, spolehlivostí a cenou.
-
golfkiller - Pravidelný návštěvník
Vlada píše:Vsak taky nechapu proc bych se mel rozcilovat kvuli nejaky hadce na Internetu
Ano, tohle jsem od tebe - jakozto vojaka - samozrejme cekal, ze budes machrovat se strelbou, jak se skvele na strelnici trefujes)
No jiste, ja se na figuru taky vzdycky bez problemu trefil - na presne definovanou vzdalenost, na kterou jsem mel nastaveny miridla (pripadne s uckem na spodek) a na cil co stal jako zarezanej, dokonce jsem pred tim taky behal (v masce), ale zkus si to na cil pohyblivej, na nestandardni vzdalenost, kde budes muset to predsazeni proste odhadnoutMuzes se naucit balistiku 7,62x39 tak, ze se budes trefovat i v takovych situacich, ale s 5,56x45 to proste budes mit vzdycky snazsi.
A jeste k ty posledni vete - kdepak, prave ze oba naboje jsou spatny
Jasně vždyť se nikdo nehádá.Na střelnici se fakt trefuju to neni machrování a v klidu na ty figuryny nemam,ale to je jedno.Do papíru bych to asi na střed neměl

- Vlada
- Častý návštěvník
To "machrovani" sis evidentne spatne vylozil, na druhou stranu - neprekvapilo me to :) asi se budu muset snazit psat vic polopaticky.
Jestli to byly strelby podobny tem co jsem videl u SOGu (nejaky video na netu), tak teda - hahaha :P Kazdopadne ty cile mas porad pevny a predpokladam ze jsou porad odstupnovany po 100 (50?) metrech ne? No ale to je v zasade fuk, uz se to moc toci v kruhu, puvodni smysl byl v tom, ze cokoliv muzes trefit s 7,62x39, muzes trefit s 5,56x45 snaz a lip. Mimochodem cim vic musis prenaset zam. bod tim vic ti klesa presnost, ale toho sis snad pri strelbe vsimnul sam.
Jo a mimodek jsi mi pripomel jednoho cloveka - taky zarytyho priznivce 7,62x39 - kterej mi na "hrabani v miridlech" (psano v uvozovkach) odpovedel, ze u 7,62x39 se v miridlech taky hrabat nemusis, protoze s univerzalem staci prenaset zam. bod, coz me fakt dost rozesmalo :))
production: No tak jako bez urazky, ale prirovnat 7,62x51 k 7,62x39 muze jen.. err, rikal jsem bez urazky ze jo? ;))
No zkratka je to asi jako srovnani 7,62x25 a 7,62x39 = uplne mimo misu.
Jinak ano, nekteri vojaci v Iraku si na QCB berou i tu zminovanou 7,62x39, kvuli jejimu vetsimu ucinku, ale nejak nevim, co to meni na vyse uvedenym, asi nic :)
Jestli to byly strelby podobny tem co jsem videl u SOGu (nejaky video na netu), tak teda - hahaha :P Kazdopadne ty cile mas porad pevny a predpokladam ze jsou porad odstupnovany po 100 (50?) metrech ne? No ale to je v zasade fuk, uz se to moc toci v kruhu, puvodni smysl byl v tom, ze cokoliv muzes trefit s 7,62x39, muzes trefit s 5,56x45 snaz a lip. Mimochodem cim vic musis prenaset zam. bod tim vic ti klesa presnost, ale toho sis snad pri strelbe vsimnul sam.
Jo a mimodek jsi mi pripomel jednoho cloveka - taky zarytyho priznivce 7,62x39 - kterej mi na "hrabani v miridlech" (psano v uvozovkach) odpovedel, ze u 7,62x39 se v miridlech taky hrabat nemusis, protoze s univerzalem staci prenaset zam. bod, coz me fakt dost rozesmalo :))
production: No tak jako bez urazky, ale prirovnat 7,62x51 k 7,62x39 muze jen.. err, rikal jsem bez urazky ze jo? ;))
No zkratka je to asi jako srovnani 7,62x25 a 7,62x39 = uplne mimo misu.
Jinak ano, nekteri vojaci v Iraku si na QCB berou i tu zminovanou 7,62x39, kvuli jejimu vetsimu ucinku, ale nejak nevim, co to meni na vyse uvedenym, asi nic :)
- production
- Častý návštěvník
VLADA: 7,62*43 - člověka položí
.223 - člověka zraní, sice ošklivě, ale je pořád dál bojeschopný tak že leží a třeba dál střílí, v Mogadišku se to potvrdilo
ohledně toho přirovnání tě jen odkážu na tabulky s výkony
jo a píše se to CQB = Close Quatre Battle = boj na krátkou vzdálenost nebo chceš-li Urban nebo-li v městské zástavbě, ale bez urážky že jo
)))
.223 - člověka zraní, sice ošklivě, ale je pořád dál bojeschopný tak že leží a třeba dál střílí, v Mogadišku se to potvrdilo
ohledně toho přirovnání tě jen odkážu na tabulky s výkony
jo a píše se to CQB = Close Quatre Battle = boj na krátkou vzdálenost nebo chceš-li Urban nebo-li v městské zástavbě, ale bez urážky že jo

- Vlada
- Častý návštěvník
Ahh, no jasne, v Mogadisu, ja zapomel :))
Ty zkazky o nedostatecnosti 5,56 jsou temer vzdycky v souvislosti s kratkou M4 a strelou SS109, to jen tak btw. Ze bude mit 7,62x39 ucinek vetsi da samozrejme rozum, kdyz ma o nejakych 300J vic (u M4 je ten rozdil jeste vetsi), ale myslim ze uz se zacinam opakovat :)
Kterou tabulku? Tu kde ma 7,62x51 asi tak o 1000J vetsi energii?
Tak ja budu psat CQC :p
Ty zkazky o nedostatecnosti 5,56 jsou temer vzdycky v souvislosti s kratkou M4 a strelou SS109, to jen tak btw. Ze bude mit 7,62x39 ucinek vetsi da samozrejme rozum, kdyz ma o nejakych 300J vic (u M4 je ten rozdil jeste vetsi), ale myslim ze uz se zacinam opakovat :)
Kterou tabulku? Tu kde ma 7,62x51 asi tak o 1000J vetsi energii?
Tak ja budu psat CQC :p
- production
- Častý návštěvník
- Vlada
- Častý návštěvník
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
DK - Pravidelný návštěvník
O účincích pěchotní munice se už diskutovalo v tomhle threaduhttp://www.strelectvi.cz/forum/vz-58-v-africe-t2616-30.html?highlight=africe
Jsou tam zajímavý linky.
pokud vim tak se 5,56x45 vyčítá menší schopnost zasáhnout protivníka zkrze kryt ve srovnání s 7,62x39.
To, je ovšem společná vlastnost malorážové munice. Kdysi jsem četl o tom jak rusové v Afgánistánu rádi měnili svoje AK74 za AK47.
Jsou tam zajímavý linky.
pokud vim tak se 5,56x45 vyčítá menší schopnost zasáhnout protivníka zkrze kryt ve srovnání s 7,62x39.
To, je ovšem společná vlastnost malorážové munice. Kdysi jsem četl o tom jak rusové v Afgánistánu rádi měnili svoje AK74 za AK47.
- production
- Častý návštěvník
DK: nedávno jsem četl, že přesně to co píšeš dělali Rusové i v Čečně, že převážně při boji v městské zástavbě jim velmi rychle došla munice (i u spec. oddílů) a často pozorovali, že jejich palba je neúčinná. Pak moc rádi posbírali AK 47čky od Čečenců a pokračovali v boji s nimi a následně je i nosili do akcí...
VLADA: Mark ti odpověděl za mě...
VLADA: Mark ti odpověděl za mě...
- nekromancer
- Častý návštěvník
- nekromancer
- Častý návštěvník
production píše:Pokud by přišle někdo s dostatečně slušným zlepšovákem, aby kosa šla ověsit stejně jako M4ka tak věřím, že bude v pohodě (ten prostějovák vypadá excelentně, ale furt mi tam chybí další variability).
Zlepšovák je jasnej. M4ka přerážovaná na 7,62x39. S ohledem na to, že se dělá v 308ce kein problem.
-
SW_FOX - Grafoman
- nekromancer
- Častý návštěvník
- nekromancer
- Častý návštěvník
- nekromancer
- Častý návštěvník
- Vlada
- Častý návštěvník
-
golfkiller - Pravidelný návštěvník