Animal
 
Příspěvky: 181
Registrován: 23.11.2004 16:21
Bydliště: Bratislava

04.12.2006 11:06

Ardesa Patriot .45

Dostal som minuly tyzden od kamosov na narodky perkusnu pistol Ardesa Patriot v .45 a chcel by som sa popytat na rady. Som v tomto uplny zaciatocnik, neplanujem s tym strielat inak ako pre zabavu.
Kupil som si k tomu prachovnicu na raz .44 co mi odporucili v obchode, gule .44, zapalky a Vesuvit. V obchode mi poradili, ze ta prachovnica bude na .45 OK, na nasypnej rurke je pisane 24gr, doma som to prevazil a sype to 30gr.
Bol som to vyskusat na strelnici, z predovky som strielal prvy krat. Ako flaster som pouzil latku zo starej postelnej plachty a na strelnici som na to strekol trosku Konkoru. Viem ze sa nemaju pouzivat mazadla z ropy :oops: , ale musel som to vyskusat a nemal som cas babrat sa s nejakym sadlom. Mam k strelbe par otazok, idealne by bolo, keby mi niekto vedel poradit s prihliadnutim na to, ze mi nejde o perfektne zvladnutie strelby z predovky ale predovsetkym o bezproblemove strielanie a super zabavu.

Asi piata-siesta gula uz isla zatlacit dost tazko, takze som musel lauf prebehnut plastovym kartacom, neskor aj mosadznym, tento problem so spinenim laufu by mohlo vyriesit spravne mazadlo, nie?

Navazka: S navazkou 30gr sa to odrazilo od 5 cm dosky zo smreku ci borovice, je to normalne? Ked som tam sypol 60 gr tak to uz preslo a aj to trosku koplo. Doma som potom nasiel papier asi zo spanielskej skusobne a tam bolo pisane nieco o davkach 5 gramov (!) a max. 9 gramov (tormentacia), dufam, ze si to dobre pamatam. Bolo na tom aj cislo zbrane, takze to asi nebolo pre dlhe. Tercova laboracia je okolo 20 gr, ale to musi byt velmi slabucky pluvanec, robim nieco zle alebo to tak ma skutocne byt?

Strely: Stupanie to ma 1:16". Ako som sa docital na druhom fore, tak by to nemalo byt velmi vhodne pre sfericke strely. O presnost mi nejako velmi nejde, ale ak to bude strielat presne, tak ma to potesi. Takze s cim, gule alebo ine tvary?

Flastre: uz prva gula nesla zasunut do laufu lahko, ocakaval som nejaky odpor, ale ked som ju uz dostal do laufu, tak to islo dost tazko. Mozno bol ten flaster hruby, nabuduce skusim nieco tensie. Mazat to budem asi bravcovou mastou a hotovo, nejake spesl lektvary varit nebudem. Je na toto mast OK? Asi si ju vytopim, aby bola naozaj cista bez soli a pod. Flastre mozu byt aj stvorcove? Nebude to nejako vadit? Lochajznu kvoli tomu kupovat nebudem, to dam okruhle flastre radsej povystrihovat frajerke :twisted:

Cistenie: Vystrelil som z toho asi 30 ran a vzdy po 2-3 som to musel prebehnut plastovym kartacom, aby tam isla zasunut strela. Cistia sa predovky pri pouziti spravneho mazadla bezne aj pocas strielania na strelnici? Doma mi to islo vycistit lahko, tepla voda + jar a po vyschnuti vody Brunox na konzervaciu.

Dakujem za rady.

Uživatelský avatar
Phantom
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1209
Registrován: 20.01.2004 15:57
Bydliště: Praha 13

04.12.2006 15:35

5 gramů to je 77,15 grainu (1grs=15,43gr). To je docela hromada, ne?
Navíc - tahle stránka přímo u fy Ardesa uvádí pro Patriot 21grs FFF, kulová střela kalibru .440

Různá fóra se shodují na navážce od 20 do 40grs FFF pro pistoli kalibr .45 (střela .440), takže ty údaje z papíru se mi zdají hodně mimo mísu.
Ale nejsem na černý prach odborník, tak ať mne radši někdo zkoriguje.

Animal
 
Příspěvky: 181
Registrován: 23.11.2004 16:21
Bydliště: Bratislava

04.12.2006 15:51

To ano, na webe aj v navode je spominanych 21gr, ale v krabici bol taky ruzovy papier s peciatkami a cislom zbrane, na ktoreho zadnej strane boli taketo velke cisla a vsetko v gramoch. Bolo to v spanielcine, dnes to este riadne pozriem, dufam, ze si to pamatam spravne.
Naposledy upravil Animal dne 04.12.2006 16:01, celkově upraveno 1

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

04.12.2006 15:58

víc prachu nemůže uškodit, jen nestihne shořet, z části to udělá elegantní plamen z laufu a zbytek zůstane neshořelý na zemi na střelnici, dokonce i spousta bezdýmaku neshoří, takže když se zametá na střelišti, tak je toho plná lopatka a když se to venku pálí, to je parádní liša.....

Uživatelský avatar
Hungry
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5206
Registrován: 22.01.2004 20:00
Bydliště: Otrokovice

04.12.2006 18:21

Doporučuji přečíst následující stránky: http://www.westerners.cz/st_kms/predovky/uvod.htm

Dají ti odpověd na většinu tvých otázek.
Ad odměrka - pozor na záměnu gramů a grainů. Já, z pistole Kentucky cal. 50 střílím 1,3-2 gramy Vesuvitu a rozhodně to není pluvanec... ;-) Důležité je utěsnění střely,aby jsi neztrácel výkon.

Ad flaster - jeho tlouštka musí korespondovat s velikostí použité kule. Je-li kule menší, použiji silnější flastr. Já používám staré oblekové košile a střely 11,4mm pro cal. .45.
Mazání je na černoprachém střílení to nejdůležitější. Má vliv na snadné nabíjení a výslednou přesnost! Osvědčil se mi jelení lůj na rty s včelím voskem v poměru 1:1, flastry máčím v rozehřáté směsi. Nabíjení jde lehce.
Chceš-li se u černoprachého střílení dobře bavit, budeš si muset dát tu práci a dobře ji zvládnout! Nemáš-li trpělivost, tak to raději pověs na zeď....
Stoupání 1:16 je u pistolí normální, používá se obvykle. U pušek je to 1:66 pro kuličku, 1:48 pro obojí a 1:32 spíše pro těžší ogivál . Kulička lze použít de facto vždy.

Ad čištění- taky používám horkou vodu a saponát. Nenechávám ale vyschnout, ale obratem utírám a zbytky vody vyplavuju WD40. Vzhledem k tomu, že bydlím v paneláku = suchý vzduch, tak ho používám i ke konzervaci ze vnitř, z venku Brunox či BreakFree.

Jinak, pokud se začne kule prinabíjení přidírat, tak stačí do hlavně na prach trošku plivnout. Jde to pak lehce.

Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

04.12.2006 18:24

Animal: Prachová dávka prakticky použitelná pro pistoli .45 může být od 1 gramu do asi 2,6 gramu. myslím, že víc prachu nic rozumného nepřinese. Uvědom si, že čím víc prachu, tím víc spálených zbytků a tím hůř se ti bude další střela nabíjet a prach shoří bez užitku. Terčová dávka by mohla být asi 1,3 gramu. Jasně že to je slabá rána, ale přece děláš jen díry do papíru a nelovíš.

Když střelíš olověnou střelu do dřeva může se odrazit a praštit tě třeba do nohou. to se mi často stávalo při střelbě s terčovým nábojem .38 Spec. na vzdálenost 25 m, když na dopadišti byly dřevěné švele (železniční pražce).

Sádlo na flastry bude dobré. Stoupání 1 : 16 u pistole je dobré pro všechny střely, kuličku i válce. Ale dost záleží na hloubce drážkek. Z hlubokých lítají kuličky líp, z mělkých lítá líp střela válcová. Původně jsou všechny pistole na černý prach dělané jen na koule. Válcová střela by měla být jen krátká a lehká aby se podobala co nejvíc kouli. Výhoda válcové střely je v tom, že nepotřebuje flastr. Ale spotřeba olova je větší. Na druhou stranu, když dáš hodně prachu a slabý flastr, koule snadno přeskočí přes drážky a poletí do p....e. Říká se tomu "stripping".

Je dobré čistit nahrubo hlaveň už na střelnici po skončení střelby, protože ve vzduchu je obsažena určitá vlhkost a rezivění nastává okamžitě.
Při protažení hlavně kartáčem si otoč pistoli hlavní dolů, ať tu špínu vykartáčuješ dolů na zem a ne k dnovému šroubu. Mohl by se objevit nějaký ten zpožděný výstřel nebo selhač pro ucpaný komínek.
Naposledy upravil Fandaks dne 29.10.2007 10:51, celkově upraveno 1


Reklama

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

04.12.2006 19:45

jen pro orientaci, černejprach vesuvit se dobře měří v injekční stříkačce, 1 ml je cca 1 gram....... čím užší stříkačka, tím přesnější odměření....

Animal
 
Příspěvky: 181
Registrován: 23.11.2004 16:21
Bydliště: Bratislava

05.12.2006 9:28

Dakujem velmi pekne za cenne rady, zase som o nieco mudrejsi. Musim si nabuduce pripravit uz namazane flastre roznych hrubok, sypat do toho budem tych 30gr co sype prachovnica. Uz sa tesim na strelnicu :P Je to skvele, nieco uplne ine ako moderne zbrane. A ten dym, hluk, iskry a smrad a pri tom... :lol:

Pre info, nasiel som doma ten papier, pise sa tam pre tuto raz: Carga de prueba - polvora (gramos) 10 a Carga de uso maxima - polvora (gramos) 6. Spanielsky teda neviem, ale to prve cislo mi pripada ako tormentacna navazka a to druhe ako max. navazka.

ganmiki
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 58
Registrován: 01.01.2014 20:39
Bydliště: okolo Nymburka

03.03.2014 6:29

Ardesa Patriot .45

Zakoupil jsem tuhle zbraň mírně jetou za slušný peníz a byl s ní 2x střílet ( celkově cca 50 ran ) a musím říci, že mě docela nadchla. Pomiňme prosím obecnou nevraživost perkusních sportovních střelců k Ardese, ano i já jako začátečník uznávám, že existují kvalitnější závodní zbraně, nicméně v hobby sféře mi to přijde naprosto dostačující a dle hesla hodně muziky za málo peněz. Baví mě na ní jak napínáček tak stavitelné hledí a vyhovuje mi i ergonometrie a design. Zatím si hraji s odladěním, poprvé jsem použil navážku 1,3 gramu Vectan Chasse ( co mám do Smith ), ucpávku a kuli ( .45 - cca 9,6 gramu ) natvrdo, podruhé jsem zvýšil na 1,5 gramu při zachování ostatního a měl jsem z toho lepší pocit, takže to takhle nechám. Nabíjení i v závěru střelby bez problémů, takže mazání a olovo snad OK.
Rád bych také tímto oslovil případné další majitele, aby se podělili o své zkušenosti s touto zbraní, zajímá mě třeba jaké průměrné nástřely s ní jsou schopni dosahovat na 50/20 na 25m, abych měl motivaci, apod. ( cokoli ).
Popravdě já se zatím peru i s postojem "vstoje jednoručně bez podpěry", nevím co dělám špatně, ale jsem u toho vyklepanej jak startka a mířidla mi tancují po terči kvapík, zjistil jsem, že boční postoj s rameny v ose k terči vůbec nemůžu z tohoto důvodu použít, pokud stojím více čelem, že paže a trup těla svírají cca 45° s pravou nakročenou nohou dopředu je to mnohem lepší, bohužel fotek pro inspiraci se střílejícími ( mířícími ) střelci s perkusních pistolí je na netu poskrovnu ( nebo jsem špatně googlil ).

Uživatelský avatar
Igrlik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 472
Registrován: 17.11.2005 22:23
Bydliště: Prešov, SR

03.03.2014 15:00

Re: Ardesa Patriot .45

ganmiki píše:..., zajímá mě třeba jaké průměrné nástřely s ní jsou schopni dosahovat na 50/20 na 25m, abych měl motivaci, apod. ( cokoli ).
Popravdě já se zatím peru i s postojem "vstoje jednoručně bez podpěry", nevím co dělám špatně, ale jsem u toho vyklepanej jak startka a mířidla mi tancují po terči kvapík, zjistil jsem, že boční postoj s rameny v ose k terči vůbec nemůžu z tohoto důvodu použít, pokud stojím více čelem, že paže a trup těla svírají cca 45° s pravou nakročenou nohou dopředu je to mnohem lepší, bohužel fotek pro inspiraci se střílejícími ( mířícími ) střelci s perkusních pistolí je na netu poskrovnu ( nebo jsem špatně googlil ).

Nejaké fotky s postojmi aj nástrelmi ponúknem napríklad tu: http://igrlik.rajce.idnes.cz/Sutaz_predovky_07-09-2013/ :lol:

modrý pes
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 02.03.2014 19:43

03.03.2014 20:43

Re: Ardesa Patriot .45

ganmiki-můžeš mi prosím vysvětlit větu-zatím si hraju s odladěním.Já jsem tu nový a nevím co to přesně znamená a k čemu je to dobré.Nebo by mi to mohl vysvětlit někdo jiný,kdo to bude dřív číst.Děkuji za informaci.

ganmiki
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 58
Registrován: 01.01.2014 20:39
Bydliště: okolo Nymburka

03.03.2014 22:35

Re: Ardesa Patriot .45

:D já jsem taky nový, tedy v oblasti BP, myslím to tak, že jsem ladil pro mě optimální/funkční navážku, ucpávku, kuli a seštěloval mířidla, naštěstí Patriot je velmi hodná zbraň tak to šlo rychle

Uživatelský avatar
Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 98
Registrován: 25.12.2009 8:56
Bydliště: Roudnice n/L

09.03.2014 18:55

Re: Ardesa Patriot .45

Zdravim,,,,já z Patriota střílim 200grn střely REAL a dávám 1,5 gramu LC.Mazání si dělám sám -hov.lůj a včelí vosk.
Nijak sem ho neladil a i po zhruba 700 výstřelech maká spolehlivě.
Jen sem tam dal pevné hledí.(jako je na pušce Kentucky)
Přílohy
WP_001090.jpg
stříleno na 25m jednoruč
WP_001064.jpg
stříleno na 15m obouruč
WP_001063.jpg
stříleno na 15m jednoruč

Uživatelský avatar
Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 98
Registrován: 25.12.2009 8:56
Bydliště: Roudnice n/L

09.03.2014 18:59

Re: Ardesa Patriot .45

Jo a ještě na 25m obouruč.V postoji se prostě musíš cítit dobře,,já si třeba dávám levou volnou ruku dozadu za opasek a trochu se prohnu a zakloním tím se tak nějak zpevním, ale každý to má posvém,hledej zkoušej a určitě najdeš.tak hodně štěstí,,,
Přílohy
WP_001093.jpg
stříleno na 25m obouruč

ganmiki
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 58
Registrován: 01.01.2014 20:39
Bydliště: okolo Nymburka

01.06.2014 19:12

Re: Ardesa Patriot .45

Ahoj.
Vím, že jedna vlašťovka jaro nedělá, ale musím se podělit. Dnes jsem byl s Patriotem a popravdě jsem čekal výsledek jako můj obvyklý. Vím, že nejsem žádný super střelec a taky je můj Patriot bazarovka, od té doby co ho mám jsem střílel výsledky kolem 70 bodů ( 25m, stoj bez opory, 13 ran - 3 nejhorší odečet, terč 50/20 ), rekord jsem měl 78 bodů. Minule na střílení jsem ale měl mizerných 65 a nějak jsem nevěděl proč, jestli jsem si nějak nehnul s hledím, nebo co a proč. Tak jsem si dneska sebou vzal nastřelovací podpěru a z ní to chodilo normálně, všechno 8 - 10, tak jsem si dal jednu počítanou sadu a ejhle nástřel 92 bodů, takže resumé je, že je to převážně rukama a i ta obyčejná bazarová Ardesa za trojku je přesnější než já a moje rozklepaný pracky. Mám ho rád pašáka jednoho černoprachýho. Jo abych nezapoměl, navážka 1,5 gramu Vectan Chase, mazaná ucpávka, kule na tvrdo.

střeleček
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 172
Registrován: 11.12.2009 0:10
Bydliště: Českobudějovicko

01.06.2014 23:42

Re: Ardesa Patriot .45

Zdravím. Patriota jsem si postavil ze stavebnice v r. 2004. V r. 2007 jsem s ním na MČR v Prachaticích střelil 91 (2, 7, 1) tj. odznak Mistra střelby. Toutéž zbraní v r. 2011 na MČR v Sokolově 93 (4, 5, 1). Vždy sférická střela 11,4 + flastr, prach Swiss. 1. Mazání standard -tj. lůj + včelí vosk. Teď už jsem ve veteránech, nemocná páteř, střílení jenom když bolesti dovolí. Takže před měsícem 89. Ta pistole střílí výborně, Sokolov byl bednový nástřel, jenom horší měření. "Ládovačky" se střílí zasadně jednoruč, je to náročné na stabilitu těla a na tu nešťastnou páteř. Přidám fotky.
Ukázka 2a.jpg
Ukázka 3a.jpg

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

02.06.2014 11:39

Re: Ardesa Patriot .45

Při střelbě se ZAKLÁNĚT není zrovna nejvhodnější. V podstatě jde o velice hloupý nápad. Pokud má být střelecký postoj pevný a průběh výstřelu kontrolovaný, je nutný pravý opak, tedy mírný PŘEDKLON.

Uživatelský avatar
Salamoun
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 104
Registrován: 09.12.2005 14:22
Bydliště: Praha

02.06.2014 19:31

Re: Ardesa Patriot .45

No tak pane hejtmane,dovolím si s Vámi trochu nesouhlasit,když se na Vás podívám,když střílíte,tak jste také trochu hodně nějak divně zkroucený.....třeba je to můj subjektivní názor (dopředu upozorňuji,že to nemá vliv na Vaše exelentní zásahy). :lol: :lol: :lol:

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

02.06.2014 20:56

Re: Ardesa Patriot .45

No jsem mírně předkloněný, což mi ulehčuje i mírná skolióza :) Takto totiž páteř funguje jako "brzdovrat", přirozeně tlumí zpětný ráz a při výstřelu nedochází k vychylování ze záměrný. Pokud se někdo zakloní, každá rána ho vychýlí směrem nahoru (pánubohu do oken), nebo si při pořádný ráně sedne na prdel. Doporučuju si to vyzkoušet s broknou 12, po několika ranách každý pochopí.....

Uživatelský avatar
Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 136
Registrován: 26.02.2010 2:09
Bydliště: Letná

02.06.2014 22:08

Re: Ardesa Patriot .45

Omlouvám se za neznalost, PePic se věnuji doslova pár týdnů. Proč se pistole střílí jenom jednoruč? :oops:

Další

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků